Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pierwszy wieczór w Yosemite
Właściwie to myślałem że poczekam aż dam jakąś serię na ten temat, ale zupełnie nie mam czasu pracować nad resztą zdjęć, przyjdzie pewnie później, tak więc pokazuję tylko pilota tej serii.
http://www.cezarmart.com/gallery/2010_yosemite/20100829_193438_900.jpg
mkrupowies
06-09-2010, 07:45
Pilot bardzo fajny i obiecujący. Czekam w takim razie na całą serię.
Z chęcią będę śledził. Piękne miejsce.
Michal_C
06-09-2010, 09:02
Ale pięknie pomalowany szczyty czerwienią. Super ! Czekam na więcej jeszcze lepszych.
Pozdr
super pilot czekamy na serie. Fany klimat fajne chmury, ciekawie sie zapowiada
Narobiłeś bracie smaku. Bierz się szybko do roboty i pokazuj resztę :).
Bierz się do roboty bo zapowiadają się niezłe widoczki
krzysztofz24
06-09-2010, 11:03
Ale super te szczyty w czerwieni zrobiles. Jesli to jest pilot, to kiedy premiera serialu, bo nie chce przegapic?:-)
Zapowiada się świetna seria zdjęć. ;)
Szczerze zazdroszczę miejscówki. Mam nadzieję, że i ja kiedyś zobaczę na własne oczy Sierra Nevada.
witaj Czarku dawno Ciebie niebylo ale jak zwykle masz wejscie z klasa - dla mnie jest to piekne dopracowane foto :D
Czerwień skał buduje całe zdjęcie. Mam nadziej ze teraz będzie więcej Twoich zdjęć w tym dziale jak to miało miejsce dawno temu.
Nikonozaur
06-09-2010, 13:12
Klasa, świetna naturalna fota.
Sebastianito
06-09-2010, 13:27
Ale smaka narobiles... Juz pisalem na DA...
Wspaniale! Czekam na reszte!
Sam kadr z tego miejsca, można by rzec, klasyczny (co nie znaczy, że tchu w piersi nie zapiera rzecz jasna ;)). Natomiast moment i światło urzekają, a zastosowana umiejętnie obróbka dopełnia całości. Pięknie jest.
Ta skala wyglada jak rozzarzony wegiel.
Jakby jakas potezna, przedwieczna istota upuscila w tym miejscu peta. Kto wie, moze to sam Cthulhu.
Bede tu zagladal z niecierpliwoscia.
Narobiles smaka... :D
Piekna fotografia. Oczywiscie czekam na kolejne.
Odważnie w kolorach, ale to jest przecież cały smaczek tej fotografii.
Wygląda jak mocno wysmagana wiatrem i słońcem twarz apacza.
Na takie chwile warto czekać, bo jest co podziwiać :).
judith_manson
06-09-2010, 18:41
ale fajne.. swiatlo :) dawaj dalej, nie zwlekaj
Dobre foto, pięknie wszystko gra.
Dla mnie jednak trochę za czerwono i za wąsko.Chyba najczęsciej pokazywany- robiony kadr z Yosemite Valley więc optował bym jednak ża klasycznym,szerszym kadrem(więcej trochę lewej) bo przecież Twój nie jest nowatorki-więc niekonkurencyjny.Natomist sama przejrzystość,planowość i światłocień w kadrze-pierwsza klasa!
Pablo 77
07-09-2010, 10:34
Ładnie,świetny moment:)
Poczekamy:)
Bardzo ladne swiatelko. Taki sam kadr. Czekam na pozostale :)
Ależ kolorki... niezle sie zapowiada. Czekamy na dalszy ciag.
Odpowiadam na pytanie z wątka "My w Plenerze" bo uważam że pytanie odnosi się raczej do tego wątka.
no właśnie tam musi być jednak szeroko
Tak, tam się wyjeżdża z tunelu. Zresztą już dolinę widać przed tunelem, tam jest pobocze z którego widać już Half Dome, ale ten główny widok którego podobnego chyba nie ma na Ziemi to jest po wyjeździe z tunelu. To stamtąd Adams sfotografował swój "Clearing Winter Storm". Tam nie trzeba być dobrym fotografem aby zrobić dobre zdjęcie. Wystarczy wiedzieć jak się włącza aparat, jak go ustawić na Auto i jak nacisnąć spust. Reszta się robi sama.
W krajobrazie trudno brać kredyt za widok. Widok jest niezależnie od umiejętności fotografa i zdjęć które po prostu pokazują widok nie traktuję nigdy poważnie. Kredyt można wziąść tylko wtedy jak się zrobi coś ponad ten widok. Czyli za inną porę dnia, roku, za kąt, za złapanie jakiegoś innego światła, pogody, za zrobienie czegoś innego z tym widokiem czego tłumy nie robią. Za poczekanie na coś innego. Albo po prostu za inną i bardziej kreatywną obróbkę.
Ja tam jeździłem przez tydzień codziennie aby zrobić za każdym razem inne zdjęcie i potem zrobić z tego serię porównawczą. Nawet pojechałem tam w nocy aby zrobić wschód, ale to nie wyszło bo wschód tam nie ma dobrego oświetlenia. Po prostu przepalone niebo i ciemna nieoświetlona dolina. Robiłem różnie kąty i różne pory, ale podejrzewam że tylko kilka zdjęć się będzie nadawało. Ale na razie nie mam czasu aby tego obrabiać, więc ten cykl poczeka na kiedy indziej.
Co do szerokiego kadru vs. wąski kadr, to nie ma receptury. Wszyscy robią szeroki kadr, więc w czym byłbym oryginalny jakby zrobił taki sam kadr jak wszyscy? Wszyscy robią zdjęcia z parkingu bo tam najlepiej widać, więc ja potem starałem się podejść wzdłuż drogi aby zrobić to inaczej - z pomiędzy drzew, albo bardziej z góry, po prostu inaczej. Aby nie być wśród 99% innych fotografów, ale pomiędzy tylko 1%. Chociaż na liczbę zdjęć jaką się tam robi, to nawet bycie wśród tego 1% to i tak daje ci jakiś milion :)
Kadr jest prawie szeroki i raczej nie nazwałbym go orginalnym-masz na nim choinkę po prawej którą ja mam nawet na plakacie który z tamtąd przywiozłem na pamiątką:-).Szkopuł z takimi mega miejscami w tym że każda próba zdominowania swoją wizją takiego miejsca konczy sie fiaskiem,gdyż piękno samo w sobie jest dominujące pozostaje jedynie poddać sie chwili i uwiecznić ja zgodnie z tym co podpowiadają Ci Twe zmysły.Ty temu pięknie podołaleś a nawet twój rozum podpowiedział im co masz zrobić by wyszło to jak najlepiej podane widzowi-zmnianiałeś pory dnia,dni,katy itd(można dodać do tego pory roku,zachmurzenia co tylko dusza zapragnie by w miejcu wybranym zagrała symfonia barw,swiatła,kształtów.Jednak ja myślę żę najważniejsza w tym wszystkim jest moc która popycha do wszystkich tych działań,moc której siłe czujesz gdy samotnie czekasz na ten moment,gotowy,uzbrojony wiedzą,sprzętem i doświadczeniem,to zew natury,pragnienie poczucia przestrzeni,czasu...po to tam wracałeś,po to tam czekałeś i tym zdjęciem udowodniłeś żę wróciłeś z tej wyprawy na tarczy...inna kwestia żę mi z poziomu fotela troszkę ten czerwony kole w oczy:-),ale to jest niuans,który w ogólnym rozrachunku jest nie istotny.Na koniec o tym kredycie i widoku-przecież widok nie istniej bez pory dnia,zachmurzenia,ciągle zmieniającego sie swiatła,to całość zespolona.A wogóle to ja nie widzę jakiejś magicznej przepaści pomiedzy p.Auto a wyuczeniem sie kilku podstaw i uskutecznieniem tego w praktyce-dla mnie to nie jest wyznacznik bycia fotografem lub artystą lub nie bycia-fotografia krajobrazu to dla mnie odkrycie miejsca,czasu i przestrzeni a w finale pozostawienie dla siebie (w pierwszej kolejności)sladu po tym w postaci kadru.pozdrawiam.grzegorz
Jak zwykle u Ciebie SUPER!!!