PDA

Zobacz pełną wersję : D300 - zawieszajace sie lustro

JohnnyB
06-09-2010, 00:27
Witam po dłuższej przerwie,
Mam problem z podjęciem decyzji :)
W marcu ub roku po raz pierwszy zawiesiło mi się lustro w D300. Po ponownym naciśnięciu spustu migawki opadło i wszystko grało. Ta sytuacja powtarzała się co jakiś czas.
Niestety od około miesiąca jest już dużo gorzej. Robię serię i nagle ciemność w wizjerze, ponownie naciskam i znów ciemno.
W dniu wczorajszym robiłem zdjęcia w Zakopanym, było dosyć chłodno. 9 z 10 zdjęć - 9 razy lusterko pozostawało u góry.
ALE dzisiaj, w domu zrobiłem około 50 klatek i wszystko było jak należy.
Próbowałem wszystkiego (odpinałem gripa, zmieniałem akumulatory) - lipa. Kiedyś szukałem tu na forum informacji i znalazłem kilka podonych sytuacji oraz jedną poradę (o ile mnie pamięć nie myli), inną niż wysyłka na Postępu.
Ale ciekawi mnie co Waszym zdaniem to może być? Mechanizm podnoszenia lustra? W/w rada znaleziona na forum dotyczyła właśnie tej ustarki i sugerowano w niej nasmarowanie tego mechanizmu gdzieś u jakiegoś speca. U mnie te objawy nasilają się/są o wiele bardziej odczuwalne kiedy jest chłodno i/lub wilgotno...
Pisałem do serwisu w tej sprawie. Po 2 godzinach zadzwonili do mnie. Zdaję sobie sprawę, że przez tel to nie jest diagnoza no ale wtępnie zasugerowano wymiane mechanizmu i migawki... min 1300pln.
Fakt, migawka ma swoje nastrzelane - 145tys z hakiem ;)
Żeby było jasno - jeśli nie ma innej rady - wysyłam puszkę do serwisu. Chcę się dowiedzieć czy Waszym zdaniem mogę sam coś jeszcze zrobić LUB czy może zamiast do serwisu w Wawie słać puszkę gdzieś indziej?
Będę wdzięczny za ewentualne podpowiedzi :)

/jeśli post miał trafić do działu "serwis" to przepraszam i proszę o przesunięcie/

spawnik
07-09-2010, 08:54
Witam.
Miałem ten sam problem. Próbowałem zmian softu, resetów i innych cudów.
Niestety aparat poszedł do serwisu. Został naprawiony a lista co zostało wymienione spora na kwicie.
Ceny nie znam bo jeszcze na gwarancji był.

bogdi64
07-09-2010, 10:11
a sprawdź na innym aku, w d200, miałem taką sytuację, ale doszedłem do tego, że działo się to tylko z jednym aku (później padł całkowicie) po paru klatkach (nigdy nie wiadomo po ilu) siadało napięcie, lustro zostawało u góry, po wyłączeniu aparatu aku się wzbudzało, i pozwolił znów wyzwolić, jednak nie zapisywał ostatniej klatki, i właśnie czym chłodniej tym częściej to się zdarzało

marcinowy
07-09-2010, 10:41
Mam taki sam problem z moim D300. Po wyzwoleniu migawki lustro pozostaje uniesione. Po kilku kolejnych próbach zrobienia zdjęcia lustro opada do normalnej pozycji (albo i nie opada pozostając podniesione). Przebieg migawki około 110 tysięcy.

Aparat jest teraz w serwisie. Z tego co się dowiedziałem to do naprawy u mnie jest mechanizm przesłony i mechanizm napinania lustra. Mogłem coś pokręcić z nazwami, ale to było jakoś tak. Koszt naprawy 1000zł.
Z tego co mi mówiono w serwisie mechanizm napinania lustra prawdopodobnie nie trzeba by naprawiać już teraz, ale jest szansa że niedługo by padł. Dużą część kosztów naprawy stanowi cena nowych gum.

JohnnyB
07-09-2010, 12:49
Akumulatory sprawdzałem trzy zwykle i jeden dedykowany do gripa więc to nie jest przyczyną.
Marcinowy, spawnik - wygląda na to, że dokładnie to samo mnie czeka i to samo mnie boli ;)
A możecie napisać jak długo trwała naprawa??

tomek20stencel5
07-09-2010, 14:57
Johny, jeżeli tak dzieje się kiedy jest chłodno, albo wilgoć, to ewidentny znak, że aparat potrzebuje smarowania. Jest to powodowane tym, że w takich warunkach smar tężeje i wszystko chodzi ciężej i się zawiesza. Przedtem się tak nie działo, dlatego, że smaru było więcej, a teraz lustro ten smar "zużyło". Widać, że poskąpili ze smarem. Oddaj jakiejś złotej rączce która zrobi Ci to za 20zł i ciesz się aparatem do czasu kiedy migawka padnie. :D W serwisie policzą Ci jak za zboże, bo wymienią mechanizm lustra, gumy i najlepiej jeszcze migawkę, bo powiedzą, że duży przebieg już ma, wyjdzie Cię pewnie ok. 2000zł...

marcinowy
07-09-2010, 15:44
Marcinowy, spawnik - wygląda na to, że dokładnie to samo mnie czeka i to samo mnie boli ;)
A możecie napisać jak długo trwała naprawa??

Pewnie wszystko zależy od obłożenia danego serwisu. W moim przypadku pewnie będzie to 2 - 2,5 tygodnia. Ale zaznaczam, że jeszcze nie mam z powrotem aparatu. Szacuję na podstawie tego jak się umawiałem z serwisem na orientacyjną datę odbióru sprzętu.

JohnnyB
07-09-2010, 21:13
tomek20stencel5 no więc właśnie w ten sposób sobie wydedukowałem - wiesz, na chłopski rozum ;)
Dzisiaj dzwoniłem do serwisu w Bytomiu, w którym naprawiano mi niedawno szkiełko. Pan powiedział, żebym przywiózł go w następnym tygodniu to zajrzą. Liczę się z tym, że mogą z przyczyn oczywistych wszystkiego nie móc zrobić ale ....kto tam wie? :) Paliwo do Bytomia i z powrotem będzie mnie mniej kosztowało niż kurier do stolicy więc spróbuję najpierw tego sposobu.

marcinowy jeśli będę go póżniej wysyłał to i tak do Wawy więc Twoje informacje były bardzo przydatne.

Niniejszym bardzo Wam dziękuję za pomoc i dam znać kiedy tylko cokolwiek się wyjaśni, może komuś to również pomoże ;)

tomek20stencel5
08-09-2010, 20:59
Johny, zobaczysz, że na 99% zrobią Ci go tylko smarując i będzie śmigać jeszcze trochę, a może i trochę więcej :D, znam przypadek D300 z przebiegiem 350k, który śmiga jak ta lala na pierwszej migawce...

JohnnyB
31-12-2010, 00:32
Już po naprawach więc może komuś się przyda info.
"Mały serwis" z Bytomia nie dał rady...ale też nic nie skasował (taka była umowa). Faktem, też jest że wrócił do mnie w kiepskim stanie (gumy nie podoklejane itp).

A dzisiaj puszka wróciła z Postępu.

1. wymiana mechanizmu wybierania przesłony
2. Wymiana kompletu oklein, silnika i koła
3. Przesyłka
Cena: 1184, 31
Czas: 28 dni

Faktycznie - ogromną część kosztów pochłaniają gumy i gumki :(

Mam nadzieję, że jeszcze pochodzi bo wygląda teraz jak prawie nówka ;)

ps. dostałem bonusa! Mała latarkę diodową w formie breloczka z napisem Nikon. Warto było!!!
:))))

jarilitmanen
14-02-2011, 14:55
Dzięki za info JohnnyB

oświetlenie do luster (http://www.tco.com.pl)

Rafał_Sz
14-02-2011, 15:16
Już po naprawach więc może komuś się przyda info.
"Mały serwis" z Bytomia nie dał rady...ale też nic nie skasował (taka była umowa). Faktem, też jest że wrócił do mnie w kiepskim stanie (gumy nie podoklejane itp).

A dzisiaj puszka wróciła z Postępu.

1. wymiana mechanizmu wybierania przesłony
2. Wymiana kompletu oklein, silnika i koła
3. Przesyłka
Cena: 1184, 31
Czas: 28 dni

Faktycznie - ogromną część kosztów pochłaniają gumy i gumki :(

Mam nadzieję, że jeszcze pochodzi bo wygląda teraz jak prawie nówka ;)

ps. dostałem bonusa! Mała latarkę diodową w formie breloczka z napisem Nikon. Warto było!!!
:))))
Ciekawa sprawa. Ja też wymieniałem mechanizm wybierania przesłony, z tą różnicą, że nie płaciłem nic za gumy a usterka powstała przy kilkunastu tysiącach przebiegu (bardzo lekkie warunki eksploatacji). Czas naprawy 3 dni.

Ale nie dostałem breloczka!!! :D

airspec
15-03-2011, 23:40
Ja mialem podobnie w D80. Jednak mi pomogla wymiana akumulatorow na orginalne. Na szczescie obylo sie bez serwisu i do tej pory aparat smiga (no... moze w wiekszosci sie kurzy, bo zastapil go D300, ale czasem...).