PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki monitor polecacie?

Keek
04-09-2010, 22:59
Mistrzowie moi. Wiem, ze temat walkowany byl, ale moze najswiezsze nowosci pojawily sie na rynku.
Mozecie polecic jakis monitor? Czego uzywacie, co najlepiej kupic? Powiedzmy do 4000zl, dobry do zdjec a przy okazji miloby gdyby mial HDMI do podlaczenia zabawek typu Playstation. Eizo czy cos innego? A i tych Eizo tyle modeli, ze...
Zrewanzuje sie dobrymi radami jaki negatyw wybrac, jesli najdzie Was ochota na powrot do przeszlosci :D

gregory_21
04-09-2010, 23:41
Do zdjęć polecam NEC PA241W

http://www.nec-display-solutions.pl/?c=15&l=1&id=1887&tab=main

ale nie ma w nim chyba wejścia HDMI choć mogę się mylić, bo nie znam się na tych wszystkich D-sub'ach i innych DisplayPortach.

Keek
04-09-2010, 23:51
Natrafilem jeszcze na cos takiego jak Dell U2711

Czornyj
04-09-2010, 23:57
W tej cenie PA241W jest absolutnie bezkonkurencyjny.

Keek
05-09-2010, 00:05
Kurde. Jak ja nienawidze kupowac nowych rzeczy, o ktorych mam zerowe pojecie. Juz sprawdzam tego NECa.

Keek
05-09-2010, 00:43
Faktycznie. Wszyscy sie zachwycaja, wiec chyba trzeba bedzie posluchac rady kolegow. Mimo braku HDMI.
Jeszcze dwa glupie pytaniam jesli wytrzymacie:
Czym sie rozni DisplayPort od miniDisplayPort? Najprawdopodobniej, planuje podlaczyc go z MiniMakiem i nie chcialbym glupich niespodzianek.
Czy moze poza HDMI istnieje jakis dziwny, magiczny sposob na podlaczenie do tego monitora konsoli? Moze przez jakis przejsciowki lub cos w tym rodzaju?

Czornyj
05-09-2010, 00:52
mini DP różni się od DP kształtem wtyczki, po prostu trzeba kupić kabel lub przejściówkę miniDP->DP. Z HDMI sprawa wygląda podobnie - po prostu trzeba kupić kabel HDMI->DVI lub HDMI->DP

Keek
05-09-2010, 00:57
mini DP różni się od DP kształtem wtyczki, po prostu trzeba kupić kabel lub przejściówkę miniDP->DP. Z HDMI sprawa wygląda podobnie - po prostu trzeba kupić kabel HDMI->DVI lub HDMI->DP

Zaraz, zaraz - czyli znaczy da sie? HDMI z PS3 -> (kabel) -> NEC? Wspaniale by bylo.

Jeszcze raz dzieki wszystkim za rade. Tym bardziej, ze pora pozna :)

MrQba
05-09-2010, 11:10
mam P221W i do niego podłączoną PS3-ke przez kabel hdmi-dvi wiec napewno sie da ;)

Tom01
05-09-2010, 11:28
Zaraz, zaraz - czyli znaczy da sie? HDMI z PS3 -> (kabel) -> NEC? Wspaniale by bylo.

Zaraz, zaraz, pomijając kable, po kiego grzyba do PS3 zawodowy monitor graficzny? Wnioskując ciąg dalszy z zadanego pytania, monitor zapewne będzie służył w domu do wszystkiego i na dodatek możliwe, że użytkowany w przypadkowych warunkach i porach dnia. Aby móc dobrze doradzić należałoby znać odpowiedzi na ww pytania. Nie zawsze najlepszy monitor do pewnych zastosowań będzie najlepszy w konkretnych warunkach.

raptor88
05-09-2010, 11:44
Kolega pisał że fotki też będzie robić + dodatkowo normalna praca na kompie, gry itp. Może też zależy mu na wysokiej jakości. Już tak nie demonizujmy tego IPS że to się absolutnie nie nada do pracy/zabawy w domu. Nada się, tylko trzeba ostrzec potencjalnego nabywcę, że niezłej czerni jaką idzie uzyskać na PVA tutaj nie będzie. :)

Tom01
05-09-2010, 11:47
Kolega pisał że fotki też będzie robić

Równie dobrze mógłby powiedzieć że idzie na ryby i chce porady jaką wędkę ma kupić. Jestem zwolennikiem optymalnego dopasowania sprzętu do potrzeb a nie przypadkowego. Tym bardziej że rozchodzi się o dobre parę zł.

PS. I nie chodzi o IPS. ;)

Keek
05-09-2010, 11:55
Dziekuje, ze kontynuujecie watek. Monitor ma mi sluzyc przede wszystkim do "fotografii", potem do domowego uzytku czyli internet i film; od czasu do czasu - z powodu braku telewizora - do PS. Przyznaje, ze uzywany bedzie w roznych porach dnia. Jednakze niechcialbym kupic monitora sprawdzajacego sie dobrze do "rozrywki", ktory zawiedzie mnie w najwazniejszej dla mnie dziedzinie. Oczywiscie chetnie przeczytam Wasze inne sugestie.

Tom01
05-09-2010, 11:58
Monitor ma mi sluzyc przede wszystkim do "fotografii"

A konkretniej do jakiej? Jakie pory dnia? Jakie oświetlenie i ogólnie warunki w pomieszczeniu?

MrQba
05-09-2010, 12:25
A konkretniej do jakiej? Jakie pory dnia? Jakie oświetlenie i ogólnie warunki w pomieszczeniu?

Myśle, że pare osób może sie ze mną zgodzi i nie posiadamy aż takiej wiedzy jak Kolega, więc kupujemy monitor i nie bedziemy sie aż tak zastanawiać kiedy bedziemy na nim pracować (i dzień i noc zapewne) jaki kolor mają ściany (większość nie przemaluje pokoju tylko pod monitor) jakie bedzie oświetlenie (w 99% zwykła lampka biurkowa lub oświetlenie w pokoju). Ja kupiłem Neca pod fotografie ale do oglądania filmów i PS3 też sie nada.
Zluzujmy troszke z tym profesjonalizmem ja robie foto amatorsko, tylko dla siebie i żeby czerpać 100% przyjemności ;)i nie zastawiam sie czy światło w pokoju jest okej. Ostatnią rzeczą głupio wyglądającą byłoby nałożenie kaptura na monitor :)

Tom01
05-09-2010, 12:33
więc kupujemy monitor i nie bedziemy sie aż tak zastanawiać kiedy bedziemy na nim pracować (i dzień i noc zapewne) jaki kolor mają ściany (większość nie przemaluje pokoju tylko pod monitor) jakie bedzie oświetlenie (w 99% zwykła lampka biurkowa lub oświetlenie w pokoju).

Kupując szkła tak samo decyduje Pan przypadkowo czy raczej pod konkretne potrzeby fotograficzne?

i nie zastawiam sie czy światło w pokoju jest okej.

A konsekwencją takiego podejścia są później pytania na forum np: Dlaczego moje odbitki są za ciemne, na monitorze były ok. ;)

Keek
05-09-2010, 12:47
Fotografia w szerokim ujeciu, skanowanie negatywow, od czasu do czasu cyfrowo. Uzytkowane w domu w roznych warunkach. Bez malowanych scian, stalego, niezmieniajacego sie w ciagu dnia oswietlenia. Trzynajac sie tego NECa PA241W i w odniesieniu do obaw Kolegi Toma - przyznaliscie, ze do fotografii to dobry wybor; a co strace, co bedzie mi przeszkadzac w uzytkowaniu "domnowym"? Chcialbym zaznaczyc jeszcze raz, ze w gre wchodzi tylko jeden monitor. Nie mam miejsca na drugi, ani na telewizor.

MrQba
05-09-2010, 12:48
Kupując szkła tak samo decyduje Pan przypadkowo czy raczej pod konkretne potrzeby fotograficzne?

A konsekwencją takiego podejścia są później pytania na forum np: Dlaczego moje odbitki są za ciemne, na monitorze były ok. ;)

Jak pisałem jestem amatorem. Szkła kupuje takie na jak mnie stać (niestety) a nie takie jakbym chciał ;)

Takich pytań nie unikniemy, gdyż po to jest forum,żeby zadawać pytania. Bardzo często czytam Pana opinie bo uważam, że mam Pan dużą wiedze ale tak jak napisałem nie każdy może zrobić sobie pracownie foto w domu. Ciekawe ile osób obrabia zdjęcia z laptopem na kolanach ?:]

Tom01
05-09-2010, 13:12
Fotografia w szerokim ujeciu, skanowanie negatywow, od czasu do czasu cyfrowo. Uzytkowane w domu w roznych warunkach. Bez malowanych scian, stalego, niezmieniajacego sie w ciagu dnia oswietlenia. Trzynajac sie tego NECa PA241W i w odniesieniu do obaw Kolegi Toma - przyznaliscie, ze do fotografii to dobry wybor; a co strace, co bedzie mi przeszkadzac w uzytkowaniu "domnowym"?

PA241W to monitor zawodowy. Jeśli zajmuje się Pan fotografią zawierającą trudne do wyświetlenia elementy, jak np szarości, skóra, detale w cieniach, czyli śluby, moda, portret, akt, fotografia produktowa, jest to kierunek jak najbardziej właściwy. Jeśli wyżej wymienione elementy nie występują w Pańskich zdjęciach lub mają mniejsze znaczenie, może się okazać że pójście na siłę w monitor zawodowy da Panu możliwość podziwiania jego wad zamiast zalet. Sęk jest w tym, że zawodowe monitory mogą dawać zawodowej jakości obraz, ale i mają zawodowe wymagania odnośnie miejsca pracy. Zdecydowanie nie polecam takich sprzętów jeśli mamy korzystać z niego, nie tylko pracować, nocami po ciemku przy jednej lampce. Punkt czerni rośnie wówczas do poziomu problemu. Również nie polecam jeśli mają służyć jako monitory uniwersalne, właśnie przy filmach, grach. W tym wypadku podobnie kłopot jest z czernią i dodatkowo niekorzystna jest charakterystyka kontrastu w funkcji kąta patrzenia.

Nie piszę tego aby Pana odstręczać od PA241W. Sugeruję jednakże dokładniejszą analizę potrzeb bo z PS3 które się przewinęło w wątku wynika, że być może Pana oczekiwania są szersze niż możliwości tego monitora. Tak się składa że korzystam również z PS3, przy czym głównie jako źródła w systemie audio i czasem dzieci w coś pograją. Jak obaj wiemy międzymordzie systemu jest czarne, wiele gier też zawiera mnóstwo ciemnych elementów. Wygląd takiego obrazu na ekranach z wysokim punktem czerni jest mówiąc delikatnie mało atrakcyjny. Mam ten komfort że moja konsola korzysta z plazmy, na LCD-kach wieczorami katastrofa.

Jak pisałem jestem amatorem. Szkła kupuje takie na jak mnie stać (niestety) a nie takie jakbym chciał ;)

Ale Pan wie, że jak ladszafcik to mała dziura, jak portret duża? Przynajmniej taki poziom świadomości jest potrzebny przy kompozycji monitor-oświetlenie.

jabu66
05-09-2010, 13:15
Jaka jest przydatność tego monitora do obróbki foto? - o ile w ogóle.
Jakie możliwości kalibracji ?
Może ktoś używa i podzieli się opinią.
Z góry dziękuję za ew. odpowiedzi.

Tom01
05-09-2010, 13:27
Jaka jest przydatność tego monitora do obróbki foto? - o ile w ogóle.
Jakie możliwości kalibracji ?

Był to flagowy model EIZO z serii S przed pojawieniem się S2431W. Równy, bardzo liniowy jak na PVA. Bardzo dobrze nadaje się do CAD, programowania, również fotografii na poziomie wyższym niż amatorski. Zakres regulacji typowy jak na EIZO czyli najlepszy możliwy. Kalibracja wyłącznie programowo, przy czym linearyzacja fabryczna jest bardzo dobra, korekcja na karcie mała.

jabu66
05-09-2010, 13:31
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Mam wrażenie , że wpiąłem się z tym zapytaniem w niewłaściwe miejsce.
Z tego powodu poprosiłem o usunięcie postu.
Jeszcze raz dziękuję koledze Tom01.

MrQba
05-09-2010, 13:31
Ale Pan wie, że jak ladszafcik to mała dziura, jak portret duża? Przynajmniej taki poziom świadomości jest potrzebny przy kompozycji monitor-oświetlenie.

Nie no wiadomka. Mam szerokie szkło, jasą stałke i portretówke tylko budżetowo ;)

Tom01
05-09-2010, 13:46
Nie no wiadomka. Mam szerokie szkło, jasą stałke i portretówke

No właśnie, czyli Pan wie jak uzyskać żądany efekt na lanszafcie i portrecie? Zatem dlaczego neguje Pan wartość wiedzy w wyniku której mogą powstawać różne efekty na następnym etapie "życia" zdjęcia?

Szczerze mówiąc to czasem mam serdecznie dość problemów typu: "za ciemne zdjęcia", "inaczej u znajomych", "czerwony jest pomarańczowy" itd. Rozwiązanie ich leży w przyswojeniu zupełnych podstaw, które był Pan łaskaw świetnie ująć: "nie zastanawiamy się". ;)

MrQba
05-09-2010, 14:05
Doskonale wiem jak sie tymi szklami poslugiwac. A problem wynika moze z tego ze ani razu nie wywolalem swoich prac. wszystko ogladam na monitorze. zrobilem w prezencie 1 album slubny i bylem bardO zadowolony. Byc moze jestem zlym przykladem bo nie chodze do labu i moje fotki koncza zycie na dysku a nie na papierze ale ja problemow z kolorem nie mam :)

Tom01
05-09-2010, 14:09
wszystko ogladam na monitorze (...) problemow z kolorem nie mam :)

W takim przypadku wszystko jest jasne.

Kyle
05-09-2010, 14:19
Doskonale wiem jak sie tymi szklami poslugiwac. A problem wynika moze z tego ze ani razu nie wywolalem swoich prac. wszystko ogladam na monitorze.
Jak zmienisz monitor będziesz miał inne kolorki na wszystkich swoich zdjęciach ... :]

MrQba
05-09-2010, 14:59
Zresztą monitor kalibrowałem wg instrukcji Tom01 ;) i sam często polecam te wytyczne innym. Na zmiane sie nie zanosi :) A jak już sie nadaży to też bede czytał w dziale monitory co brać. Z reguły więcej czytam to forum jak pisze ;)

Kyle
05-09-2010, 15:06
Zresztą monitor kalibrowałem wg instrukcji Tom01 ;)Tzn. ?

MrQba
05-09-2010, 15:27
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=99002

Keek
05-09-2010, 19:12
Jakiego rodzaju robie zdjecia mozna zobaczyc "w stopce".
A czy moglbym prosic o alternatywe do tego NECa? Moze cos z Eizo? Przyznaje, ze nie chce przedobrzyc.
Jesli jak sugeruje Kolega Tom monitor, o ktorym mowimy jest dla mnie zbyt dobry, to co nadawaloby sie lepiej? Nadal stawiajac fotografie na pierwszym miejscu, potem filmy i raz na kwartal zabawa PlayStation.

Jabu - jesli masz pytania dotyczace monitora, to smialo. Tez poczytam.

PS.
Moze EIZO FLEXSCAN S2433W bedzie lepszym rozwiazaniem?
5. letnia gwarancja jest dosyc kuszaca.

Czornyj
05-09-2010, 19:32
Jeśli fotografia jest priorytetowa, to weź NEC PA241W (ok. 4000), ew. jego tańszego poprzednika - NEC 2490WUXi (ok. 2700-2800). Alternatywą dla tego monitora w EIZO jest SX2462W (ok. 5300).
EIZO S2433W ma nieco lepszą wizualnie czerń, przez co lepiej się sprawdzi do grania i oglądania filmów w nocy, przy całkowicie wygaszonym świetle. Z tym że w takich warunkach wogóle nie powinno się obrabiać fotografii.

Tom01
05-09-2010, 19:56
Jakiego rodzaju robie zdjecia mozna zobaczyc "w stopce". A czy moglbym prosic o alternatywe do tego NECa?

Przy fotografii BW raczej jest Pan skazany na monitor graficzny. NEC PA241W lub jak P. Marcin podał EIZO SX2462W i lepsze. Musi Pan jednak pamiętać o odpowiednim oświetleniu i zdecydowanie gorszym zachowaniu w luźniejszych zastosowaniach.

Kyle
05-09-2010, 20:03
Przy fotografii BW raczej jest Pan skazany na monitor graficzny.Hmmm ... właściwie wystarczyła by równa gamma 2.2 i brak zmian pod kątem ... i brak bandingu wskazany. Czyli np. NEC PA231W (IPS - nie będzie "rozjaśniania"/zmiany gammy pod kątem).

Tom01
05-09-2010, 20:12
Hmmm ... właściwie wystarczyła by równa gamma 2.2 i (...) brak bandingu

Czyli to co napisałem. ;)

Czyli np. NEC PA231W (IPS - nie będzie "rozjaśniania"/zmiany gammy pod kątem).

Wszystkie monitory IPS-owe pod kątem zmieniają kontrast, rozjaśniają się lub wpadają*w dominantę, ale gamma jest stała.

Czornyj
05-09-2010, 20:25
Musi Pan jednak pamiętać o odpowiednim oświetleniu i zdecydowanie gorszym zachowaniu w luźniejszych zastosowaniach.
Przy fotografii zawsze należy pamiętać o odpowiednim oświetleniu. Statystycznie rzecz biorąc ludzie nie oglądają zdjęć w pieczarach przy świetle latarki, ani nie wieszają ich na czarnych ścianach. Obrabiając fotografie na monitorze w całkowicie ciemnym pomieszczeniu widzimy zupełnie co innego, niż w przypadku monitora umieszczonego w otoczeniu o średniej jaskrawości. Tendencja do pracy w ciemnościach to relikt mrocznej epoki CRT, które mocno traciły na kontrastowości w jasnym otoczeniu.

Realia się zmieniły - przy obróbce fotografii nie pracujemy już w ciemni ani w cyfrowej ciemni, obecnie nastała era cyfrowej świetlni. Nie bez powodu Adobe nazwało swój sztandarowy produkt do obróbki cyfrowych fotografii "Lightroom", nie bez powodu domyślnie ustawiono jaśniejsze tło w Bridge'u...

Tom01
05-09-2010, 20:39
Przy fotografii zawsze należy pamiętać o odpowiednim oświetleniu.

No tak, ale w dużej części przypadków nie da się przetłumaczyć ludziom. Twierdzą, że się przyzwyczaili i dobrze się tak pracuje. W przypadku zastosowania IPS-owego monitora dochodzi dodatkowy element trudności.

Czornyj
05-09-2010, 20:48
No tak, ale w dużej części przypadków nie da się przetłumaczyć ludziom. Twierdzą, że się przyzwyczaili i dobrze się*tak pracuje. W przypadku zastosowania IPS-owego monitora dochodzi dodatkowy element trudności.
Kwestia czasu, edukacji i zmiany starych przyzwyczajeń. Nie trzeba cudów na kiju, starczy lampka D50 za monitorem i ew. kawałek jasnoszarego ekranu jeśli mamy ściany pomalowane na wściekłe barwy.

Keek
05-09-2010, 20:54
Nie obrabiam ani nie ogladam filmow w ciemnosci. Jest to raczej nie wskazane dla zdrowia, a w przypadku zdjec naturalne, rozproszone swiatlo sprawdza sie chyba najlepiej. Napisaliscie, ze 2433 lepiej sprawdzi sie w "rozrywce". Pozwole sobie odwrocic pytanie i spytac - ile strace w "fotografii" w jego przypadku? Czy macie jakies konkretne zarzuty do tego modelu.

Czornyj
05-09-2010, 21:37
S2433W jest mniej równomierny (brak elektronicznej kompensacji równomierności), kalibracja powoduje u niego powstawanie bandingu i przebarwień w gradacji szarości (bez kalibracji jest zielonkawy), a oglądany pod kątem zmienia gammę i ton wyświetlanych barw.

Nie posiada możliwości sprzętowej kalibracji i wyposażony jest jedynie w 10-o bitowy LUT - dla porównania NEC ma sprzętową kalibrację i 14-o bitowy 3D LUT z 16-o bitowym przeliczaniem wewnętrznym, dzięki czemu ma dalece większe możliwości regulacji parametrów wyświetlanego obrazu, łącznie z możliwością swobodnej zmiany gamutu monitora.

Tom01
05-09-2010, 21:57
S2433W jest mniej równomierny (brak elektronicznej kompensacji równomierności),

Co jak co ale równomierność na S2433W jest bliska ideałowi i to bez poprawiania elektronicznego.

kalibracja powoduje u niego powstawanie bandingu i przebarwień w gradacji szarości (bez kalibracji jest zielonkawy), a oglądany pod kątem zmienia gammę i ton wyświetlanych barw.

Jak każdy monitor na PVA bez możliwości kalibracji sprzętowej. Poza tym ustalmy, poziom tych defektów jest mały, za to uzyskujemy inne zalety.

Nie posiada możliwości sprzętowej kalibracji i wyposażony jest jedynie w 10-o bitowy LUT - dla porównania NEC ma sprzętową kalibrację i 14-o bitowy 3D LUT z 16-o bitowym przeliczaniem wewnętrznym, dzięki czemu ma dalece większe możliwości regulacji parametrów wyświetlanego obrazu, łącznie z możliwością swobodnej zmiany gamutu monitora.

Dlatego jak wielokrotnie powtarzałem, nie należy porównywać tych monitorów. Najbliższym odpowiednikiem w ofercie EIZO jest SX2462W. S2433W to monitor uniwersalny a nie graficzny. Coś kosztem czegoś. Poza tym doświadczenie podpowiada, że w poza przypadkami trudnych odmian fotografii, monitory uniwersalne są znacznie bliższe oczekiwaniom fotografów niż specjalizowane.

Czornyj
05-09-2010, 22:22
Po prostu S2433W jest dobry na tyle, na ile może być dobra tego typu konstrukcja.

Co do równomierności, to na serii S bez problemu można się domierzyć odchyłek przekraczających wartość dE(94)>3, co w elektronicznie stabilizowanych wyświetlaczach (NEC serii PA, x90, EIZO serii SX i CG) nie ma miejsca. Co za tym idzie, wrażliwe oko jest się w stanie tego dopatrzyć. Nie bez powodu pakowano elektroniczną kompensację nawet do tak bezkompromisowych wyświetlaczy jak NEC Reference 21 (podświetlony selekcjonowanymi diodami RGB, które na wszelki wypadek zaopatrzono jeszcze w ładnych parę kilo miedzianych radiatorów), czy Eizo CG221 (z unikalnym, niebezpośrednim podświetleniem WG CCFL, gdzie światło świetlówek wokół matrycy było rozprowadzane przez specjalny dyfuzor).

Nie porównuję tych monitorów, po prostu odpowiadam na prośbę o wskazanie ew. wad tego typu wyświetlacza. Oczywiście, nie da się wywróżyć z fusów jakie cechy wyświetlacza mają dla kogoś kardynalne znaczenie, które wady będą kogoś bardziej kłuć w oczy itd. Zaryzykuję jednak stwierdzenie, że w poprawnie zaaranżowanej cyfrowej świetlni NEC PA241W czy EIZO SX2462W / CG243W sprawdzi się doskonale, bo właśnie do tego celu został z dużą starannością i wszelkimi szykanami skonstruowany.

Keek
05-09-2010, 22:50
...za to uzyskujemy inne zalety...

Jakiego rodzaju? (Przepraszam - nadal szukam kompromisu)

pawel
05-09-2010, 22:50
A czy nie jest tak, że do pracy w warunkach nie laboratoryjnych, czyli np. pokój w mieszkaniu oświetlony ciągle zmieniającym się światłem dziennym, monitory bardziej graficzne tracą w dużej mierze swoją przewagę nad takim np. S2433W? Dodatkowo biorąc pod uwagę, że na domiar złego użytkownik nie liczy się z koniecznością kalibracji za każdym razem gdy zmienia się oświetlenie?

Inaczej - czy jest w ogóle jakikolwiek sens inwestować w monitor wyżej klasy (graficzny), jeśli stanowisko pracy na pewno nie będzie prawidłowo zaaranżowane i będzie oświetlone światłem zachodzącego słońca prosto z okna?

Czornyj
05-09-2010, 22:55
Monitorom graficznym z matrycami IPS nie służy ciemność lub całkowity brak światła. Zmieniające się światło dzienne ma dokładnie taki sam wpływ na monitory z matrycami xVA jak i IPS.

Tom01
05-09-2010, 22:56
A czy nie jest tak, że do pracy w warunkach nie laboratoryjnych, czyli np. pokój w mieszkaniu oświetlony ciągle zmieniającym się światłem dziennym, monitory bardziej graficzne tracą w dużej mierze swoją przewagę nad takim np. S2433W?

Właśnie to próbuję zasugerować. I nie tylko w oświetleniu laboratoryjno-dziennym, ale typowym domowym. Niestety nie istnieją monitory które łączą zalety pierwszoligowej reprodukcji i uniwersalności.

Na codzień pracuję przy monitorze graficznym-IPS'owym, ale kiedy w ramach testów stawiam na biurku coś w klimatach S2433W za każdym razem jestem porażony jak naprawdę powinna wyglądać czerń i kontrast pod kątem.

Keek
05-09-2010, 23:13
A jeszcze tak na koniec, zeby bylo troche humoru - jak sie ma 2433 do monitorow Apple?

Tom01
05-09-2010, 23:21
A jeszcze tak na koniec, zeby bylo troche humoru - jak sie ma 2433 do monitorow Apple?

Podobno nowsze są lepsze, nie wiem, nie miałem zbytnio przyjemności, ale starsze nic specjalnego ani konkurencyjnego do EIZO serii S.

MrQba
05-09-2010, 23:26
"A jeszcze tak na koniec, zeby bylo troche humoru - jak sie ma 2433 do monitorow Apple?"

Zależy o jakim modelu apple piszesz. Ogólnie to ładnie wyglądają ale podobno już tak dobrze nie swiecą. Imaci mają podobno słabe matryce(nie wiem jak nowa 21,3 i 27). 23'' Apple Cinema Display był całkiem fajny ale cena 4-5 tyś, 30'' 9tyś zł. 24'' która jest teraz w ofercie też chyba słaba i glossy. Na dniach ma wyjść nowa 27'' led ale też pewnie szału nie bedzie i cena bedzie kosmos skoro 1000$ w usa to u nas pewnie z 5,5 tyś.

kux
05-09-2010, 23:28
Tom01

tak ni za tym ni po tym to ja mam zawsze dylemat czy czytac twoje posty czy nie.....:)
z jednej strony lubię jak ktos wie o czym pisze i robi to z sensem, z drugiej strony zawsze mam wtedy ochotę wywalić mój monitor, choć wcale nie jest taki zły i masa ludzi go chwali...:)

Czornyj
05-09-2010, 23:28
Jeśli przejmujemy się tym, że PA241W jest be, bo wymaga staranniej zaaranżowanego stanowiska pracy (no więc lampki za monitorem), to monitor Apple powinien budzić histeryczną grozę - ma tak samo jak NEC matrycę IPS, czyli po ciemku dokładnie ten sam zestaw wad, a w dzień lub w jasno oświetlonym pokoju wszystko odbija się jak w lusterku, bo jest to monitor glossy.

Tom01
06-09-2010, 00:05
PA241W jest be, bo wymaga staranniej zaaranżowanego stanowiska pracy (no więc lampki za monitorem)

Trick z lampką za monitorem w ogóle pozwala na takim monitorze pracować, ale nie rozwiązuje problemu. Do wyjścia czerni poza zakres percepcji potrzebne jest dużo więcej światła niż lampka. Jeśli będzie go za mało, to pomimo piknych wyników pomiarów równomierności wylezie niedoskonała charakterystyka kątowa czyli placki w narożnikach.

Czornyj
06-09-2010, 06:20
Solux lub GrafiLite świecące na pobliską ścianę? Wystarczą z powodzeniem. Na własny użytek przygotowuję sobie podświetlenie pseudobiałymi LEDami, tylko muszę jeszcze dobrać proporcję ciepłych do zimnych dający CCT ok. 5000K.

Chęć uzyskania arcygłębokiej czerni tylko nas omami. Ludzie ustawiają sobie takiego WładcęCiemności w pokoju, gaszą wszystkie światła i kalibrują go na <80cd/m^2, żeby nie wyjarał im oczu, po czym puszczają filmik i z zachwytem napawają się czernią absolutną. W dzień okazuje się, że na takim wyświetlaczu nie-za-wiele widać, więc nad obróbką zdjęć pracują wieczorami w mroku, kiedy przy okazji lepiej mogą podziwiać czerń absolutną...

...problem pojawia się, kiedy odbierają odbitki i okazuje się, że są "za ciemne, szare, bure i ponure" - a są za ciemne, bo cóż z tego, że monitor jest pięknie zlinearyzowany do krzywej odpowiedzi tonalnej gamma 2,2 gdy krzywa odpowiedzi tonalnej ludzkiego oka jest inna w otoczeniu ciemnym, a inna w otoczeniu o średniej jaskrawości, a do tego dobry monitor PVA w ciemnościach daje kontrast ok. 1000:1 i lepiej, podczas gdy powiększenie ma 200, w porywach do 300:1?

Cały czas zapomina się w tym wszystkim, że sama kalibracja monitora nie posiada mocy sprawczej. Skalibrować trzeba wszystko - od monitora, przez drukarkę/minilab, po miejsce pracy i oświetlenie do oceny odbitek. W przeciwnym są to jedynie kolejne wysiłki i wydatki członków Spółdzielni Pracy "Daremny Trud".

raider
06-09-2010, 08:40
Przy fotografii zawsze należy pamiętać o odpowiednim oświetleniu. Statystycznie rzecz biorąc ludzie nie oglądają zdjęć w pieczarach przy świetle latarki, ani nie wieszają ich na czarnych ścianach. Obrabiając fotografie na monitorze w całkowicie ciemnym pomieszczeniu widzimy zupełnie co innego, niż w przypadku monitora umieszczonego w otoczeniu o średniej jaskrawości. Tendencja do pracy w ciemnościach to relikt mrocznej epoki CRT, które mocno traciły na kontrastowości w jasnym otoczeniu.

Slajdy oglądało się jednak zawsze w ciemnym pomieszczeniu, a oglądanie zdjęć na komputerze to taki nowoczesny odpowiednik slajdów :)

gregory_21
06-09-2010, 11:05
Slajdy oglądało się jednak zawsze w ciemnym pomieszczeniu, a oglądanie zdjęć na komputerze to taki nowoczesny odpowiednik slajdów :)

Wg mnie na ten wpis reakcje będą dwie:

- albo olewka
- albo kolejny wpis w "Srebrnych ustach"

:mrgreen:

Czornyj
06-09-2010, 14:03
Slajdy oglądało się jednak zawsze w ciemnym pomieszczeniu
Mam przeczucie graniczące z pewnością, że ów zaskakujący fakt spowodowany był tą okolicznością, że innej możliwości dlaczegoś fizycznie nie było.

Tom01
06-09-2010, 15:07
Solux lub GrafiLite świecące na pobliską ścianę? Wystarczą z powodzeniem.

Ilu użyszkodników ma choćby GrafiLite? A o Soluxach to tylko czytają na forum. Większość przyznaje rację, że tak, tak, trzeba zmodyfikować oświetlenie a potem zapomina o sprawie, przyzwyczaja się do tego jak jest i tyle z uświadamiania.

Chęć uzyskania arcygłębokiej czerni tylko nas omami.

Ależ punkt czerni monitora i punkt czerni obrazu to dwie różne rzeczy. Chyba że ktoś zupełnie olewa kalibrację.

nem
06-09-2010, 20:04
Ilu użyszkodników ma choćby GrafiLite? A o Soluxach to tylko czytają na forum. Większość przyznaje rację, że tak, tak, trzeba zmodyfikować oświetlenie a potem zapomina o sprawie, przyzwyczaja się do tego jak jest i tyle z uświadamiania.

Ostatnio zupełnie przypadkiem produkuję całkiem spore ilości poligrafii (w olbrzymiej większości na własny użytek). Zaczynam dochodzić do momentu gdy kolor ma znaczenie - może nie krytyczne, ale powoli zaczyna mieć. Czy ten graflite http://shop.colourconfidence.com/product.php?xProd=1955 ustawiony w przestrzeni pracy ze znośnym monitorem (p221w docelowo, obecnie LaCie 119) oczywiście skalibrowanym ma sens? Nie wiem jakie możliwości regulacji ustawienia ma ta lampa, czy nie będzie za niska?

Tom01
06-09-2010, 20:06
To jest lampa do oglądania zdjęć. Niespecjalnie się nadaje do oświetlania miejsca pracy. Regulacji nie ma.

nem
06-09-2010, 20:11
Rozumiem, a ten grafilite?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/09/GrafiLite_Mode-1.jpg
źródło (http://www.colorstore.pl/allegro/GrafiLite_Mode.jpg)
Chciałbym się zabrać za sprawę przynajmniej zahaczając o semi-profesjonalne podejście, chociaż nie ukrywam, że to raczej hobby.

Tom01
06-09-2010, 20:15
To samo tylko w innej obudowie. To są lampki do tego co zostało pokazane na zdjęciach. Do oświetlania pomieszczenia trzeba zastosować coś większego i bardziej "ogólnego".

Czornyj
06-09-2010, 21:27
Nie ma sensu oświetlać całego pomieszczenia - wystarczy oświetlić neutralną ścianę za monitorem małym GrafiLite lub Soluxem. Jeśli ściana jest kolorowa, wystarczy przysłonić ją kartonem. W moim przypadku monitor stoi b. blisko ściany, dlatego planuję z tyłu panelu zainstalować LED-y, które oświetlą szary ekran za monitorem, tu przykładowo zwykły karton oświetlony małym GrafiLite'em:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/lite.jpg)

gregory_21
06-09-2010, 21:33
Chciałbym się zabrać za sprawę przynajmniej zahaczając o semi-profesjonalne podejście, chociaż nie ukrywam, że to raczej hobby.

Chodzi o to, żebyś oświetlił sobie to co ZA monitorem a nie przed (orientacja: Ty, blat biurka, monitor, oświetlenie, ściana).
Te lampki raczej się do tego nie nadają ze względu na wspomniany już brak regulacji.
Lepiej zainwestuj w to:

http://www.cyfrowaciemnia.pl/index.php/product/show/id/452

Jedna, dwie lub ewentualnie trzy (w zależności od warunków) takie świetlówki na listwie w połączeniu z neutralnie pomalowaną ścianą za monitorem (może to być odpowiednich wymiarów możliwie najbardziej neutralnie szary arkusz papieru) zaowocują godziwymi warunkami na stanowisku pracy ;)

EDIT: jak zwykle za późno :(
Ale i tak muszę oddać pierwszeństwo Czornyjowi, bo to właśnie on tak mi kiedyś doradzał :D

Czornyj
06-09-2010, 21:59

Ależ punkt czerni monitora i punkt czerni obrazu to dwie różne rzeczy. Chyba że ktoś zupełnie olewa kalibrację.

GrafiLite kosztuje 100-300PLN, Solux raptem 60PLN, Osram Lumilux Color Proof czy Philips Graphica Pro 950 to wydatek rzędu 20-30PLN, z LED-ami muszę jeszcze poeksperymentować, ale ogólnie nie są to duże wydatki.

Kontrast na monitorze wizualnie zmienia się w zależności od otoczenia, zgodnie z krzywymi odpowiedzi tonalnej CIECAM02, dlatego ew. mankamenty czerni monitora IPS umieszczonego na tle o średniej jaskrawości będą słabo widoczen. A otoczenie takie jest zalecane w fotograficznych obiegach pracy zgodnych z wytycznymi ICC, Adobe i zdrowym rozsądkiem.

Kyle
07-09-2010, 07:54
Są jakieś świetlówki kompaktowe z Ra 90< ?

nem
07-09-2010, 08:30

Choćby wspomniany przez Czornyja Osram Lumilux Color Proof (Ra>98)

Kyle
07-09-2010, 09:26
Choćby wspomniany przez Czornyja Osram Lumilux Color Proof (Ra>98)Z tego co widzę są same wyglądające jak zwykłe świetlówki (nie do normalnej lampy z gwintem E27).

nem
07-09-2010, 09:37
O pardon, chory jestem, nie myślę... racja.

MrQba
07-09-2010, 10:12
Co myślicie o tym ?
http://www.stereopsis.com/flux/

Czornyj
07-09-2010, 10:34

Ja się nie spotkałem. Najbardziej kompaktowa jest świetlóweczka wtykowa od GrafiLite, na trzonku G23

Keek
22-11-2010, 01:01
A wiec...
Jeszcze raz dzieki za wszelkie rady.
Zanabylem Eizo S2433 i na poczatek wady:
Pierwsze co mnie przerazilo - ze tak jasno swieci. Nie wiem jak mierzycie jasnosc monitorow, jednak jesli przy obrabianiu zdjec wszystko bylo OK, to po kilku minutach wieczornego przegladania internetu nie dalo sie wytrzymac. Zejscie w ustawieniach do wartosci zerowych pomagalo niewiele. Jednak po dokladnym przeczytaniu instrukcji, "odkrylem" tryb EyeCare, po ustawienu ktorego monitor schodzi do wartosci 33% "normalnie" a potem w odroznieniu od pozostalych ustawien, cyferki w menu zmieniaja sie z magentowych na biale i obraz sciemnia sie prawie do zera. Jesli ktos ma wrazliwe oczy, zapewne ucieszy go ta mozliwosc. Niestety, kupujac monitor w jasno oswietlonym sklepie nie zauwazamy nadmiaru jasnosci.
Druga rzecz to rownomiernosc podswietlenia. Przy 50% jasnosci, bialym czy czarnym - wszystko jest pieknie. Jednak przy niskim poziomie podswietlenia i przy szarosci np 8e8e8e zauwazam, ze monitor nierowno swieci. Moze powinienem napisac zauwazalem, bo po 753 godzinach uzytkowania wydaje mi sie, ze jest rowniej :D No moze poza waskim jasnym paskiem z lewej strony. Inna sprawa, ze malzonka twierdzi, ze wydurniam sie, bo wszystko od poczatku jest OK. Pewnie jakis fotofil ze mnie.
Aha. To, ze zmienia sie natezenie czerni po spojrzeniu pod katem to wszyscy wiedza i tak podobno ma byc.
Trzeci - drobiazg w zasadzie - to guziczki. Ciezko w kontrze trafic na odpowiedni. Powinny byc z boku, jak w Necu.
Zeby jeszcze dokopac - glosniki sa do kitu.

Teraz o zaletach.
O zaletach bedzie krotko. - Same zalety. Niestety, okazalo sie przez nie, ze ponad polowa zdjec jakie mam na stronie jest do d... Tam gdzie wydawalo mi sie, ze jest czarno, wiedze teraz jakies wzorki, plamki, sramki i ciapciamki. Na razie nie bede poprawial, niech poleza ku przestrodze.

Zostal mi jeszcze tylko jeden problem - Playstation. Monitor ma trzy wejscia: VGA, DVI i Display Port. Zaraz po zakupie podlaczylem komputer przez dodawana z nim przejciowke HDMI-DVI planujac, ze po kupieniu kabla Mini Display Port -> Display Port do maka, uzyje jej do PS3. W domu, pierwsza niespodzianka okazalo sie, ze DisplayPortowy kabelek nie dziala. Nie wiem czy moze byl on, nie z mini na duzy DP a na odwrot, czy moze kochana firma Apple zrobila jakies zabezpieczenie przed uzywaniem niebialych kabelkow. Nie roztrzasalem tego problemu bo powstal inny, ten glowny, do ktorego dochodze: Po podlaczeniu PS3 kablem uzywanym wczesniej przy komputerze, monitor po wlaczeniu wyswietlil takie cos:

Signal Error

fD: 26,9 MHz
fH: 31,2 kHz
fV: 50 Hz

i to 50 Hz miga na czerwono.

Moglby mi ktos cos podpowiedziec?

Tom01
22-11-2010, 01:14
Pierwsze co mnie przerazilo - ze tak jasno swieci.

Bez włączania eko-wynalazków, S2433W schodzi bez problemu grubo poniżej przyjętej jako standard 80 nitów i jest to wartość bardzo dobra. Jeśli wydaje się Panu za jasny, to znaczy że ma Pan za ciemno w pomieszczeniu. Monitor nie może sprawiać wrażenia lampy. Jego biel ma być jak papier.

Trzeci - drobiazg w zasadzie - to guziczki. Ciezko w kontrze trafic na odpowiedni. Powinny byc z boku, jak w Necu.

W komplecie jest program do edycji ustawień z poziomu Windows.

i to 50 Hz miga na czerwono.

Trzeba pogrzebać w ustawieniach ekranu w PS3.

Keek
22-11-2010, 01:34
Bez włączania eko-wynalazków, S2433W schodzi bez problemu grubo poniżej przyjętej jako standard 80 nitów i jest to wartość bardzo dobra. Jeśli wydaje się Panu za jasny, to znaczy że ma Pan za ciemno w pomieszczeniu. Monitor nie może sprawiać wrażenia lampy. Jego biel ma być jak papier.

Lubie przygasic swiatla w pomieszczeniu, usiasc wygodnie wieczorem z kubkiem herbaty w rece i poczytac dobre forum. Gdyby komus owe 80 nitow nie wystarczalo to polecam EyeCare. Swietny wynalazek.

W komplecie jest program do edycji ustawień z poziomu Windows.

Wiem. Niestety jest tylko na Windows. :)

Trzeba pogrzebać w ustawieniach ekranu w PS3.

Problem, ze nie ma jak zobaczyc te ustawienia.
Przyznam sie, ze wybralem sie z konsola do tesciowej. Niestety moglem podlaczyc zabawke tylko do telewizora CRT. Zadnych ustawien nie znalazlem. Byc moze istnieja one w podmenu "HDMI", ale nie udalo mi sie do niego dostac, bo po zaznaczeniu, konsola wygasza sygnal analogowy i jak sie domyslam, przechodzi na kabel HDMI.
Owszem, moglbym poszukac jakiegos przyjaznego posiadacza LCD TV - myslalem jednak, ze jest jakis prostszy sposob.

Tom01
22-11-2010, 01:38
Lubie przygasic swiatla w pomieszczeniu, usiasc wygodnie wieczorem z kubkiem herbaty w rece i poczytac dobre forum. Gdyby komus owe 80 nitow nie wystarczalo to polecam EyeCare. Swietny wynalazek.

Nie taki świetny bo tnie sterowanie matrycy. Monitor LCD to nie jest to co lubi kameralne wnętrza. Najprostszy przykład to wspomniany papier. Jeśli w danych warunkach oświetleniowych nie da się wyrównać poziomów jasności bieli monitora i fizycznej kartki papieru to znaczy, że jest za ciemno. A jak będzie za ciemno to monitor będzie za jasny. A skoro monitor będzie za jasny to i zdjęcia na nim. Od tego tylko krok od ciemnych i "brudnych" odbitek.

Przyznam sie, ze wybralem sie z konsola do tesciowej.

Sprawdzę podłączenie tego monitora do PS3 w wolnej chwili.

Keek
22-11-2010, 01:49
Nie taki świetny bo tnie sterowanie matrycy. Monitor LCD to nie jest to co lubi kameralne wnętrza. Najprostszy przykład to wspomniany papier. Jeśli w danych warunkach oświetleniowych nie da się wyrównać poziomów jasności bieli monitora i fizycznej kartki papieru to znaczy, że jest za ciemno. A jak będzie za ciemno to monitor będzie za jasny. A skoro monitor będzie za jasny to i zdjęcia na nim. Od tego tylko krok od ciemnych i "brudnych" odbitek.

Wiem, wiem, wiem. Wszystko rozumiem. Napisalem wiec, ze to tylko do wieczornego czytania - jak w tej chwili wlasnie. Glupio mi zapalac swiatla. Jedna lampka musi wystarczyc, bo strace nastroj :)

Sprawdzę podłączenie tego monitora do PS3 w wolnej chwili.

Bylbym wdzieczny. Gdyby sie nie dalo po DVI to moze po DP? Bo po VGA to chyba juz szalenstwo?

Kyle
22-11-2010, 08:39
A wiec...
Jeszcze raz dzieki za wszelkie rady.
Zanabylem Eizo S2433 i na poczatek wady:
Pierwsze co mnie przerazilo - ze tak jasno swieci.W jakim trybie pracuje monitor ? "Custom/Movie/sRGB/itd."?

Keek
22-11-2010, 19:42
W jakim trybie pracuje monitor ? "Custom/Movie/sRGB/itd."?

We wszystkich swieci rownie jasno, poza EyeCare, gdzie mozna zejsc z jasnoscia prawie do zera. Pisalem juz.

Lesiu83
22-11-2010, 21:07
Keek mam S2433W i u mnie nic nie daje po oczach , a jak zjadę do 0 to jest zbyt ciemno także nie wiem w czym u Ciebie jest problem, ja mam wszystkie wodotryski powyłączane i jest dobrze , jasnośc ustawiona na 20 %

Kyle
22-11-2010, 21:34
Keek mam S2433W i u mnie nic nie daje po oczach , a jak zjadę do 0 to jest zbyt ciemno także nie wiem w czym u Ciebie jest problem, ja mam wszystkie wodotryski powyłączane i jest dobrze , jasnośc ustawiona na 20 %Ja mam S2231W i tak samo jasność ~20% (do 15% nie ma sensu schodzić bo jest za ciemno, nie wspominając o 0%).

raptor88
24-11-2010, 13:35
S2231W ma potężną regulację, S2433W jest jaśniejszy.

Tom01
24-11-2010, 14:42
S2231W ma potężną regulację, S2433W jest jaśniejszy.

Hę? Dałbym rękę uciąć, że S2433W jest ciemniejszy. W każdym razie te kilkadziesiąt sztuk jakie ostatnio przeszły przez moje ręce i oczy. A zakres regulacji taka sama. Może porównywał Pan S2231W już w pewnym konkretnym wieku?

marcz
25-11-2010, 00:09
Mam takie pytanko - czy do pracy przy słabym oświetleniu lepiej nadaje się NEC PA231W czy Eizo SX2262W? Precyzyjniej - który bardziej nadaje się do warunków domowych (słabe oświetlenie) i czy jest w tej kwestii między nimi znacząca różnica?
Pomijam tu wszystkie kwestie odnośnie ceny, gamutu, przekątnej i proprocji...

Tom01
25-11-2010, 00:28
Mam takie pytanko - czy do pracy przy słabym oświetleniu lepiej nadaje się NEC PA231W czy Eizo SX2262W? Precyzyjniej - który bardziej nadaje się do warunków domowych (słabe oświetlenie) i czy jest w tej kwestii między nimi znacząca różnica?
Pomijam tu wszystkie kwestie odnośnie ceny, gamutu, przekątnej i proprocji...

Zdecydowanie SX2262W. Różnica w odporności na słabe oświetlenie jest miażdżąca.

marcz
25-11-2010, 00:33
Zdecydowanie SX2262W. Różnica w odporności na słabe oświetlenie jest miażdżąca.

Ciągnąc temat dalej - jaka jest różnica w tej kwestii między SX2262W a S2243W?
Wiem, że to dwie zupełnie różne konstrukcje, ale w moim przypadku zdolność do pracy w słabych warunkach oświetleniowych wydaje się kluczowa.

Tom01
25-11-2010, 00:43
Ciągnąc temat dalej - jaka jest różnica w tej kwestii między SX2262W a S2243W?
Wiem, że to dwie zupełnie różne konstrukcje, ale w moim przypadku zdolność do pracy w słabych warunkach oświetleniowych wydaje się kluczowa.

Odporność na słabe oświetlenie jest identyczna. SX jest o klasę lepiej liniowy.

marcz
25-11-2010, 00:59
W tym momencie jestem maksymalnie zły na firmę EIZO, że nie wypuściła SX'a 22" 1680x1050. Jest S2233W, jest CG222W a SX'a pożałowali...
SX2262W ma (jak dla mnie) za mały rozmiar piksela, a SX2462W jest po prostu za drogi. Chyba oleję te wszystkie zawodowe monitory, kupię sprawdzony S2233W i będzie z głowy... a nawet jeszcze na nowy fotel do komputera wystarczy ;)

Tom01
25-11-2010, 01:02
W cenie SX2262W jest jeszcze S2433W który jest wyraźnie lepszy od S2233W. Równiejszy, bardziej liniowy.

marcz
25-11-2010, 01:05
Moim zdaniem, S2433W nie jest wart dopłaty 1,5k. Na pewno jest większy i lepszy, ale bez przesady... ;)

Tom01
25-11-2010, 01:07
Moim zdaniem, S2433W nie jest wart dopłaty 1,5k. Na pewno jest większy i lepszy, ale bez przesady... ;)

No cóż. W każdej dziedzinie za coraz wyższą jakość płaci się wykładniczo. ;)

marcz
25-11-2010, 01:11
No cóż. W każdej dziedzinie za coraz wyższą jakość płaci się wykładniczo. ;)

No właśnie... więc ja znalazłem (chyba ;)) rozwiązanie optymalne.

Jeżeli komuś niewielka poprawa jakości obrazu przekłada się na znaczną poprawę rezultatów prac lub odwzorowanie kolorów ma naprawdę krytyczne znaczenie - decyzja o doinwestowaniu jest w pełni usprawiedliwiona. Mam nadzieję, że za kilka lat samznajdę się na takim poziomie, wtedy z przyjemnością zainwestuję w kolejną generację SX czy ColorEdge :)

raptor88
26-11-2010, 12:45
Hę? Dałbym rękę uciąć, że S2433W jest ciemniejszy. W każdym razie te kilkadziesiąt sztuk jakie ostatnio przeszły przez moje ręce i oczy. A zakres regulacji taka sama. Może porównywał Pan S2231W już w pewnym konkretnym wieku?

S2231W nówka kupowana u Pana, jasność w okolicach 15%. S2433W też nówka, przy 3% jeszcze jakość raziło. Warunki identyczne w obu przypadkach.

No właśnie... więc ja znalazłem (chyba ;)) rozwiązanie optymalne.

Jeżeli komuś niewielka poprawa jakości obrazu przekłada się na znaczną poprawę rezultatów prac lub odwzorowanie kolorów ma naprawdę krytyczne znaczenie - decyzja o doinwestowaniu jest w pełni usprawiedliwiona. Mam nadzieję, że za kilka lat samznajdę się na takim poziomie, wtedy z przyjemnością zainwestuję w kolejną generację SX czy ColorEdge :)

Imo, kup monitor klasy S lub przebranego Nec 221 i powinno Ci wystarczyć. Nic lepszego w tym przedziale cenowym nie znajdziesz i prawdopodobnie spełni Twoje oczekiwania. Jak nie, to i tak będziesz musiał dozbierać worek kasy na SX, PA a to z pewnością trochę zajmie. Chyba że kasa jest, to kupować najlepszy na jaki starczy i masz spokój na co najmniej 5 latek. :D

Tom01
26-11-2010, 12:56
S2231W nówka kupowana u Pana, jasność w okolicach 15%. S2433W też nówka, przy 3% jeszcze jakość raziło. Warunki identyczne w obu przypadkach.

Rożne partie produkcyjne mają nieco inaczej ustawione regulatory, więc wygląda na to, że trafiły się Panu znacząco inne pod względem regulacji. Reguła jaka mi się rzuciła na oczy jest całkiem odwrotna.