Zobacz pełną wersję : Zmiana D3000
Jako 2 body mam D3000. Pytanie do was, chciałbym je zmienić, lecz na co. W grę wchodzą używane korpusy do 2000 za samo body:
Kolejny D90
D200 - Na forumowej giełdzie super egzemplarz, zapewne sprzedany, ale poczekałbym jeżeli tzreba by było
D2
tez mam d90 i teraz bym wzial d200
nie dlatego ze uwazam je za lepsze, ale po prostu z czystej ciekawosci :)
Bez przesady, że z ciekawości. Muszę mieć pewnosć że body jest warte uwagi.
velaskez
04-09-2010, 23:16
Ja bym wziął D90. D200 żre prąd, i ma wysokie szumy. To zależy do czego Ci potrzebny ten aparat.
Początki reporterki i fotografia okolicznościowa/portretowa
A ja bym inwestował w szklarnię lub lampy. Co takiego Ci zmieni kolejne D90? Masz już zapas, więc awaria body nie jest Ci "straszna". Natomiast awaria lampy tak. :P Poza tym masz ciemne zoomy i raczej krótkie stałki, więc do portretu brakuje czegoś pokroju 85mm f/1.8 czy 70-200 f/2.8.
Jeżeli dalej byś się upierał przy wymienieniu D3000 na coś lepszego to brałbym drugie D90.
Piotrek Charchuła
05-09-2010, 02:17
A może zaszalej i używany D300 ?:-D
Kurczę, znów pojawił sie D200 z fajnym przebiegiem... Co do szumów, D90 bym zastąpił w razie czego. Wiecej szklarni mi nie potrzeba, lampy uzywam w manualu więc nie sprawia problemów, gdyby siadła, prawdopodobnie kupię taką samą :D Kusi, kusi. D300 w cenie do 2000 raczej ciężkawo będzie, chyba że zajechane. A na szaleństwa, niestety :D
2 LEPSZE body potrzebuje ze względu na potrzebę szybkiej zmiany szkieł, zawszę noszę stałke na jednym i zooma na drugim, a D3000, nie ukrywajmy, szału nie ma.
Może D5000, jako II dobry poza silnikiem podobny do D90.Matryca CMOS,niskie szumy i w tym co robisz często użyteczny odchylany ekran. Obiektywy i tak masz z silnikami.Za 2000 zł masz nowy..........
No D300 to raczej nei znajdziesz w tej cenie - na allegro albo byly szukodzone albo kiedys zszedl za 1800 taki z przebiegiem 202k :) jak poszukasz to znajdziesz za 2500 czasem ale nie wiem czy Ci warto doplacac w stosunku do D90. Mysle ze D200 w sumie mogloby byc dobrym wyborem jak D90 juz posiadasz - da sie go ustrzelic po 1600 a nawet jakby sie nei spodobal to mysle cena nie pojdzie znaczaco w doł.
D5000, mały troszkę, brak górnego LCD no i silnika :P Jak mi sie zachce 50 do niego to lypa. No i ergonomia...
Poruszajac się po D5k znajomego trudno mi było zmienić jakiekolwiek ustawienia, z resztą w D3000 powoli jest tak samo. Człowiek przyzwyczaja się do dobrego, w tym przypadku D90 o zupełnie inaczej funkcjonujacej :klawiszologii"
a ja serio pomyślałbym na twoim miejscu o wyprzedaży szklarni i dołożeniu do używanego D300. Bo po co ci 18-55, skoro pokrycie masz w 18-105?? Albo sprzedać 18-105, bo wtedy bedziesz miał prawie pokrycie 18-55 i 70-300.
105 musi zostć, ewentualnei mogę pozbyć się 55, ale za ile? 300? To jest nic...
damciop03
08-09-2010, 20:40
Ja bym dołożył i kupił D300 jak nie ma na to szans to może lepiej sobie kupić N85/1.8 za 1100 widziałem do tego sprzedać 18-105 i kupić tokine 28-80/2.8 za ok 1200-1300 chodzą lub zostawić jak jest i kupić używaną sigme 70-200/2.8 za 1800 też widziałem poprzedni model a kilka dni temu za 2000 był ten ostatni:) Lepiej zainwestować w szklarnie według mnie to podstawa trzeba z puszek wycisnąć ile się da i dopiero:)
Fotografia okolicznościowa/reporterka a lampe używasz w manualu???
Jak koledzy radzą ja bym zmienił szklarnie i/lub lampe!!!
Później ewentualnie zmiana zapasowego body na D90/D300. D200 to już stara konstrukcja( co nie znaczy że kiepska) i matryca nie ta.
damciop03
08-09-2010, 20:54
To już lepiej nawet by było sprzedać tą lampe dołożyć kupić SB900 skoro na weselach się robi i kupić 85/1.8 druga opcja taka według mnie.
85 fajnie, fajnie, ale po prostu za długie dla mnie : ) Tak, lampką jadę w manualu na stałej mocy korzystając ze stofenka i światła odbitego. Drabinka ekspozycji nie boli, ewentualnie w postprocesie można pojechać z korętką EV. Z resztą jak pisałem, lampy używam mało, bardzo mało. Zawsze staram sie ratować 35/50. W moim przypadku bardziej przydałoby mi się jasne 20 do 28.
damciop03
08-09-2010, 22:53
Jeżeli koniecznie potrzebujesz dwa body co według mnie jednak się przydaje w ślubnym pstrykaniu i nie tylko z resztą, żeby lipy nie odstawiać jak sprzęt padnie to koniec i po zarobku to kup sobie jakiegoś D200 z przebiegiem do 15tys. jest sporo jeszcze i tyle.
D5000, mały troszkę, brak górnego LCD no i silnika :P Jak mi sie zachce 50 do niego to lypa. No i ergonomia...
Poruszajac się po D5k znajomego trudno mi było zmienić jakiekolwiek ustawienia, z resztą w D3000 powoli jest tak samo. Człowiek przyzwyczaja się do dobrego, w tym przypadku D90 o zupełnie inaczej funkcjonujacej :klawiszologii"
Nie przesadzaj "wielkością" równy D90 trochę lżejszy.Jeżeli chodzi o ergonomię to "na szybko" zmieniasz czas i przysłonę.Korektę masz przy migawce + przycisk funkcyjny.Cztery ustawienia,więcej chyba "na szybko" nie zmieniasz a za 2000 raczej nic z matrycą CMOS nie kupisz no może drugi używany D90.50 jedyny jaki chyba masz bez silnika możesz podpinać do D90. To w końcu ma być dodatkowy aparat więc używany rzadziej. Chyba, że dołożysz i kupisz D300.Z całym szacunkiem dla D200 ale jak ktoś napisał "D200 to już stara konstrukcja( co nie znaczy że kiepska) i matryca nie ta".
D5000? Nie przesadzaj "wielkością" równy D90? Prowokacja jakaś? Trzeba myśleć przyszłosciowo, jak zachce mi się szkiłe bez silnika za 2 dni to co zrobie? Wszystkie bedę na jednym jechał?
D5000? Nie przesadzaj "wielkością" równy D90? Prowokacja jakaś? Trzeba myśleć przyszłosciowo, jak zachce mi się szkiłe bez silnika za 2 dni to co zrobie? Wszystkie bedę na jednym jechał?
No nie żadna prowokacja D5000 127x104x80 mm 616 g
D90 132x103x77 mm 700 g
Jeżeli zależy Ci na niskich szumach i ograniczają pieniądze to chyba tylko D90 drugi.........
Marcin Borkowski
09-09-2010, 20:09
każdy chwali to co ma :)
d200 czy d90 wg mnie to ciężki wybór, pewnie wygodniej byłoby mieć 2 takie same body, a d90 jest świetnym aparatem
nic nie zmieniaj - szkoda kasy - masz dobre aparaty - jak chcesz inwestować to lepiej kup jasnego zooma
Panowie mają racje, kiedy zobaczyłem te D200 w takiej fajnej cenie to zacząłem się przedwcześnie "nagrzewać". Wszystko na szybko, ale po obejrzeniu testów i fotek mam dosć i mówię PAS. Szklarni nie chcę rozbudowywać bo po prostu już zaspokoiłem swoje potrzeby. No, ewentualnie coś od 17mm ze światłem stałym 2.8, ale nie ma ciśnienia, mogę jeszcze zaczekać. Jasne tele też mi nie potrzebne, 70-200/2.8 sprawiałby mi tylko problem ze względu na wielkosć i wagę. Wybór padł na drugie D90. Co prawda będę musiał ciuteczkę dołożyć do sztuki konkretnie mnie interesującej. No, ale w sumie to na siebie pracuje i za jakiś czas się zwróci :) Dzięki wszystkim za rady i opinie :)
D90 kupione z przebiegiem 8000, jeszcze 2 miesiące na gwarancji.
Gratuluje, zycze zeby dlugo sluzyl bez problemow :)
Chociaż juz pojawiły się pierwsze :) Ale daje sobie rade :) Dziękuje i oczywiscie nawzajem :)