PDA

Zobacz pełną wersję : D3000 + soczewki lub pierścienie do makro

shash12
04-09-2010, 21:34
Witam jest to mój pierwszy post na forum, co nie oznacza ze dużo czytałem.

Ostatnio kupiłem pierwsza moja lustrzankę Nikona D3000 z obiektywem Nikkor 18-105 VR. Dziś wybrałem się w teren aby przetestować mój obiektyw w makro. Po powrocie domu doszedłem do wniosku, że nie będę kupować specjalnie nowego obiektywu do makro, ale zastanowię się nad jakimiś soczewkami. Związku z tym mam ogromna prośbę o pomoc w doborze jakiś soczewek do makro. Jestem amatorem fotografii, więc nie potrzebuje profesjonalnego sprzętu. Zastanawiałem się nad tą soczewką http://allegro.pl/soczewka-makro-10-dioptrii-67mm-67-poznan-i1214757750.html , ale jestem w tym zielony i proszę o dobrą rade.
Edycja : zamiast soczewek mogą być tez pierścienie, wiec proszę o pomoc w wyborze soczewek albo pierścieni , albo jednego i drugiego.
Pozdrawiam Jakub

Gurgul99
04-09-2010, 21:50
http://allegro.pl/obiektyw-helios-81n-2-50-1-2-50mm-nikon-kiev19-i1218345264.html
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=156658

i masz zestaw do makro oraz obiektyw.

shash12
04-09-2010, 22:06
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=156658 wiesz może co to za pierścienie, jutro mam urodzinki nie chwaląc się wiec może kasę dostane to to kupię tylko jak się aukcja skończy to nie wiem czy kupie takie pierścienie.

adolfik9501
04-09-2010, 23:06
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=156658 wiesz może co to za pierścienie, jutro mam urodzinki nie chwaląc się wiec może kasę dostane to to kupię tylko jak się aukcja skończy to nie wiem czy kupie takie pierścienie.

To są zwykłe manualne pierścienie jakich pełno po Alledrogo w cenie 40-50 PLN + wysyłka.

EDIT: Działa to jak "przedłużka" tylko nie przenosi informacji do korpusu (brak pomiaru światła), ani też nie ma popychacza przysłony, więc trza ją samemu do wartości roboczej domykać.

shash12
05-09-2010, 14:51
Okej, a gdzie można dostać Heliosa 81N? bo patrząc po sklepach internetowych i Allegro ciężko go dostać.

adolfik9501
05-09-2010, 15:01
Okej, a gdzie można dostać Heliosa 81N? bo patrząc po sklepach internetowych i Allegro ciężko go dostać.

Przecież miałeś podaną aukcje na Alledrogo: http://allegro.pl/obiektyw-helios-81n-2-50-1-2-50mm-nikon-kiev19-i1218345264.html. Z tym, że za te kwotę to się spoko udaje dostać w komplecie z Kievem 19 ;)

Generalnie chodzi o to, że:

1. Do manualnych pierścieni potrzeba obiektywu, który ma pierścień przysłony tak jak ten Helios 81N czy np. stałki Nikona 50/1.8D/E/itp Oczywiście przy manualnych pierścieniach nie będzie z Twoim body pomiaru światła. Kupując pierścienie do Nikona jak i obiektyw z nikonowskim mocowaniem zawsze można tenże obiektyw wykorzystać do zwykłych zdjęć.

2 Druga droższą opcją są pierścienie AUTO z przeniesieniem automatyki do aparatu (koszt 180-300 tańsze, 600 droższe, najlepsze, najpewniejsze Kenko) do których możesz podpiąć każdy obiektyw od nikona i będziesz mieć pomiar światła, przymykanie przysłony, jak i AF choć to akurat w makro nie za bardzo się sprawdza.

shash12
05-09-2010, 15:45
Tylko, że na razie nie mam pieniędzy, a jak się aukcja skończy, to chyba takiego Heliosa łatwo nie dostane.

Edycja: chyba zastanowie się nad pierścieniami z przeniesieniem automatyki. Tańsze znalazlem na Allegro np. http://allegro.pl/pierscienie-posrednie-econo-nikon-d3000-d90-d60-i1202278488.html co Ty na to?

adolfik9501
05-09-2010, 15:56
Tylko, że na razie nie mam pieniędzy, a jak się aukcja skończy, to chyba takiego Heliosa łatwo nie dostane.

Jak się skończy to za jakiś czas będzie następna. Poza tym w Lustrzanki-Analogowe poszukaj aparatów Kiev 19, często są sprzedawane z tym obiektywem (występuje także jako Arsat). Tam częściej są dostępne, a i taniej taki zestaw nie raz wychodzi.

shash12
05-09-2010, 16:21
Dziękuje za informacje, a mam pytanie co tych pierścieni z przeniesieniem automatyki lepsze są, czy lepiej poczekać i znaleźć Heliosa 81N i pierścienie manualne?

adolfik9501
05-09-2010, 16:36
Dziękuje za informacje, a mam pytanie co tych pierścieni z przeniesieniem automatyki lepsze są, czy lepiej poczekać i znaleźć Heliosa 81N i pierścienie manualne?

Pierścienie z przeniesieniem automatyki poza tą właśnie automatyką nie różnią się od manualnych (to tylko przedłużka). Kupując je dostajesz pomiar światła w obiektywach ze stykami (b. przydatne), przymykanie przysłony do wartości roboczej (przydatne), AF (choć tylko w przypadku obiektywów z silnikiem AFS, na ogół AF w makro się gubi) i możliwość podpięcia każdego obiektywu z bagnetem Nikona (prawie tak samo jak w pierścieniach manualnych). Możesz więc podpiąć swojego 18-105 i masz pełną automatykę tegoż zestawu. Nie wiem tylko jak się spisuje ten obiektyw w makro, lecz o tym się dowiesz szperając w tym dziale, bo jak mnie pamięć nie zawodzi była taka dysputa.

Łatwiej się będzie operowało zestawem z pełną automatyką.

shash12
05-09-2010, 16:59
Ok to przeszukam forum i zobaczymy.

edit: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=152257 przeczytałem ten temat i dowiedziałem się, że 18-105 dobrze ostrzy, co sam zauważyłem i z pierścieniami jest dobry, ale ludzie go odradzają ze względu na wysoką cenę z czym ja nie mam problemu, ponieważ taki obiektyw mam.

shash12
06-09-2010, 19:43
Doszedłem do wniosku, że kupię pierścienie AUTO i teraz mam do was prośbę abyście doradzili mi jakieś do 200 zł. Proszę o dobrą radę ;)
Pozdrawiam Kuba

adolfik9501
06-09-2010, 19:48
Doszedłem do wniosku, że kupię pierścienie AUTO i teraz mam do was prośbę abyście doradzili mi jakieś do 200 zł. Proszę o dobrą radę ;)
Pozdrawiam Kuba

Do 200 PLN są tylko ECO. Gdzie byś nie kupił kupisz to samo, co najwyżej w innym opakowaniu.

shash12
06-09-2010, 19:53
A jak oceniasz te ECO? Opłaca się je kupować czy lepiej zbierać na coś lepszego?

adolfik9501
06-09-2010, 20:23
A jak oceniasz te ECO? Opłaca się je kupować czy lepiej zbierać na coś lepszego?

Jako, że nie miałem styczności z żadnymi pierścieniami, to trudno mi tak ocenić. Jest sporo wątków na forum, jedni chwalą, inni nie. Generalnie są 3 opcje pierścieni:

1. Do 200 PLN - ECO - sam plastik;
2. Do 300 PLN - mocowania są metalowe, choć spotkałem się też, z mocowaniem plastikowym do korpusu;
3. Do 600-700 PLN - KENKO - jakość sama w sobie.

No i oczywiście opcja obiektywu makro, choć tu generalnie trza by od 1000PLN zastartować. Choć zawsze się można rozglądnąć za COSINA/SOLIGOR/Phoenix/Voightlander 100/3,5 za ok. 400-500 PLN (używka, nowych nie ma), który to poza fatalną budową oferuje całkiem fajne możliwości, i odwzorowanie 1:1 (sam obiektyw 1:2) po założeniu soczewki, która jest w zestawie, a raczej powinna być bo z używkami to różnie bywa ;)

EDIT: Oczywiście opcja obiektywu makro jest najlepsza, lecz najdroższa.

EDIT2: Wspomniana wyżej Cosina: http://allegro.onet.pl/show_item.php?item=1212230274

EDIT3: A tu masz do poczytania: Małe wprowadzenie w świat makrofotografii - czym i jak. (http://www.arczi79.netarteria.info/index.php?option=com_content&task=view&id=52&Itemid=49)

shash12
06-09-2010, 21:16
Raczej 400+ zł nie uzbieram więc pozostanę przy pierścieniach, ale metalowe mocowanie nie wpływa inaczej na jakość fotografii niż plastikowe?

adolfik9501
06-09-2010, 21:34
Raczej 400+ zł nie uzbieram więc pozostanę przy pierścieniach, ale metalowe mocowanie nie wpływa inaczej na jakość fotografii niż plastikowe?

Mogą, lecz nie muszą, pojawić się z biegiem czasu/używania jakieś problemy (brak kontaktu) z racji luzów. Oczywiście na obrazowanie to nie ma wpływu.

shash12
06-09-2010, 22:02
Mogą, lecz nie muszą, pojawić się z biegiem czasu/używania jakieś problemy (brak kontaktu) z racji luzów. Oczywiście na obrazowanie to nie ma wpływu.
a czy prawdopodobieństwo pojawienia się luzów jest duże?

adolfik9501
06-09-2010, 22:18
a czy prawdopodobieństwo pojawienia się luzów jest duże?

Ciężko tak powiedzieć, gdyż zależy to od tego jak często będziesz zakładał te pierścienie no i czy kiedyś nie podepniesz jakiegoś cięższego obiektywu. Generalnie do amatorskiego makro z kitem by się jakoś specjalnie obawiał.

Me_how
06-09-2010, 22:54
Jeżeli zależy Ci na jakości pierścieni, to kup wspomniane kenko. Tyle, że na ebay`u wprost z Hong-Kongu. Wyjdzie jakieś 430zł.
Pozdrawiam

shash12
07-09-2010, 13:58
Tylko jak wcześniej wspominałem nie bardzo mnie stać będzie na pierścienie KENKO, lub inne przedmioty od 300 zł. Chyba poczekam na pieniądze do przyszłego tygodnia i zakupie pierścienie ECO.

TOP67
07-09-2010, 14:59
Jesteś z Krakowa, to się przejdź do delty lub foto-tip i pomacaj.

shash12
07-09-2010, 15:17
Przejdę się po sklepach i podejmę ostateczna decyzje.

shash12
09-09-2010, 21:58
Przeglądnąłem je i podjąłem decyzję, że pierścienie sobie odpuszczę i uzbieram trochę pieniędzy na jakiś słoik do portretów.
Dziękuję wszystkim za pomoc. Temat uważam za zakończony.

shash12
28-09-2010, 16:25
Sorki, że w tym temacie, ale nie chcę zakładać nowych tematów równocześnie zaśmiecając forum. Przeglądałem wiele tematów i nie znalazłem odpowiedzi na to czy moim sprzętem jakim dysponuje dam rade robic zdjęcia przy złych warunkach atmosferycznych (deszcz). Jutro wyjeżdżam do Oświęcimia, a pogoda prawdopodobnie będzie kiepska i mam pewne obawy, aby podczas fotografowania nie zepsuć sprzętu.
Mój sprzęt:
*Nikon D3000
*Nikkor AF-S 18-105 VR
*zwykły pokrowiec
Proszę o odpowiedź na męczące mnie pytanie i jeśli bym robił zdjęcia na tym deszczu to czy trzeba będzie później sprzęt suszyć jakoś czy coś innego.
Pozdrawiam Jakub

adolfik9501
28-09-2010, 20:35
Sorki, że w tym temacie, ale nie chcę zakładać nowych tematów równocześnie zaśmiecając forum. Przeglądałem wiele tematów i nie znalazłem odpowiedzi na to czy moim sprzętem jakim dysponuje dam rade robic zdjęcia przy złych warunkach atmosferycznych (deszcz). Jutro wyjeżdżam do Oświęcimia, a pogoda prawdopodobnie będzie kiepska i mam pewne obawy, aby podczas fotografowania nie zepsuć sprzętu.
Mój sprzęt:
*Nikon D3000
*Nikkor AF-S 18-105 VR
*zwykły pokrowiec
Proszę o odpowiedź na męczące mnie pytanie i jeśli bym robił zdjęcia na tym deszczu to czy trzeba będzie później sprzęt suszyć jakoś czy coś innego.
Pozdrawiam Jakub

Wkładasz aparat do jednorazówki (uprzednio robiąc tu i ówdzie otwór), dla pewności możesz trochę taśmy klejącej użyć by to było bardziej pro i masz pokrowiec przeciwdeszczowy jak ta lala, za kilka groszy.

Wysłano z domu. Południowo wschodnia część pokoju.

shash12
30-09-2010, 15:53
Jednorazówki? tzn. o co Ci chodzi? o jakiś woreczek foliowy czy coś innego?
sory za te pytanie, ale jestem nowy. Dla innych to może być rzeczą oczywista, a dla innych nie ;)
Pozdrawiam

Lerain
30-09-2010, 16:23
Post adolfika to była ironia. : )

shash12
30-09-2010, 16:35
możesz jaśniej? ;)

Rafał_Sz
30-09-2010, 17:22
Dziwne, bo ja sam tak robię, tzn. zabezpieczam aparat choćby kawałkiem folii, zrywką, czymkolwiek podobnym. (pomimo tego, ze mam uszczelnione body). Gdzieś tam zawsze się parę kropel dostanie, ale unikamy kąpieli. Przydatna w takim przypadku okazuje się znajomość guzikologii w takim stopniu, żeby ustawienia zmieniać nie patrząc co chwilę na body. Metoda Beara Gryllsa o skrócie JNG, czyli jak najprościej głupku, sprawdza się w takich sytuacjach znakomicie.

adolfik9501
30-09-2010, 17:48
Jednorazówki? tzn. o co Ci chodzi? o jakiś woreczek foliowy czy coś innego?
sory za te pytanie, ale jestem nowy. Dla innych to może być rzeczą oczywista, a dla innych nie ;)
Pozdrawiam

Zwykłe białe lub kolorowe jednorazówki plus jakaś gumka recepturka, albo jakaś taśma, na obiektyw, co by się trzymało jak będziesz zoomował. W domu na sucho sobie wypróbuj co i jak aby Tobie pasowało i będzie git.

Nie była...

Dziwne, bo ja sam tak robię, tzn. zabezpieczam aparat choćby kawałkiem folii, zrywką, czymkolwiek podobnym. (pomimo tego, ze mam uszczelnione body). Gdzieś tam zawsze się parę kropel dostanie, ale unikamy kąpieli. Przydatna w takim przypadku okazuje się znajomość guzikologii w takim stopniu, żeby ustawienia zmieniać nie patrząc co chwilę na body. Metoda Beara Gryllsa o skrócie JNG, czyli jak najprościej głupku, sprawdza się w takich sytuacjach znakomicie.

Wszystko to prawda.

Wysłano z domu. Południowo wschodnia część pokoju.

shash12
01-10-2010, 20:24
Okej dzięki za pomoc. W najbliższym czasie to przetestuję.

rdcom
09-10-2010, 14:32
Przeglądnąłem je i podjąłem decyzję, że pierścienie sobie odpuszczę i uzbieram trochę pieniędzy na jakiś słoik do portretów.
Dziękuję wszystkim za pomoc. Temat uważam za zakończony.

czyżby pierścienie Ci nie spasowały?

shash12
29-10-2010, 16:31
Sory, że tak późno odpisuje, ale ostatnio nie mam czasu aby posiedzieć na forum.
Pierścieni nie kupiłem, ponieważ przeszkadzało by mi, co chwile zmieniać ilość pierścieni, a postanowiłem kupić filtr UV, jak doradził mi sprzedawca i okazało się to dobrym wyborem.
Pozdrawiam

TOP67
29-10-2010, 19:04
A w jaki sposób filtr UV robi makro?
Pomijając już bezcelowość zakupu UV do obiektywu za 600 zł.
Albo wydasz na filtr połowę wartości obiektywu, tylko i wyłącznie dla wątpliwej wartości ochronę. Albo kupisz tanio i będziesz miał potencjalne źródło blików.
Sprzedawca IMHO zrobił Cię w trąbę.