Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Zimek
Zimorodek - powinien się raczej nazywać ziemiorodek bo gniazda buduje w norkach które wygrzebuje w ziemi
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img710.imageshack.us/i/zimorodek5147709.jpg/)
Piękny jest. Co do nazwy też się kiedyś zastanawiałem, czemu nie nazywa się ziemiorodek tylko zimorodek ;-)
Karbulot
04-09-2010, 19:46
Śliczny. I jak sobie rybkę wcina :) .
Ładny zimek :-D.
Śliczny. I jak sobie rybkę wcina :) .
To nie dla niego tylko dla młodych. Gdyby sam ją miał zjeść byłaby odwrócona głową w stronę przełyku.
bardzo ładny :) W jednej ze szkół podstawowych pani od biologi uczyła dzieci, że zimorodek ma młode zimą, stąd jego nazwa. Cóż, żal dzieci...
jurek1906
05-09-2010, 10:36
Bardzo udany zimny :).
Szkoda że ostrość uciekła na grzbiet.
mkrupowies
05-09-2010, 13:07
Piękne ujęcie. Nie polowałem nigdy z aparatem (bez aparatu zresztą też ;)) na ptaki ale zastanawiam się ile czasu średnio trzeba poświęcić żeby zrobić takie zdjęcie.
bardzo ładny :) W jednej ze szkół podstawowych pani od biologi uczyła dzieci, że zimorodek ma młode zimą, stąd jego nazwa. Cóż, żal dzieci...
To chyba była pani pseudo od biologii:)
judith_manson
05-09-2010, 15:25
no, na takiego cale zycie czekam.. moze kiedys wreszcie napotkam ! piekne zdjecie.
Ładny, tylko ostrość rzeczywiście na skrzydełku.
Slawek Wojtczak
05-09-2010, 19:00
Super ujęcie :) Polowałem na niego, ale bezskutecznie :(
Zgadzam się. Nawet w ogólniaku "pani od biologi" zapowiedziała, że ominiemy dział o zwierzętach, itp. bo nie ma sensu sie tego uczyc, ponieważ nigdzie tego nie wymagaja..... a potem kozioł to młody jeleń, a łania to sarna.... :/
jajacek44
05-09-2010, 20:55
Ładny kadr. Widziałem na Twej stronie, że spotkałeś już wszystkie nasze kraskowe. Ja dopiero połowę. Nie wiem , czy tylko w moich stronach w tym roku bardzo mało jest zimorodkow ? Może to przez powodzie, które spowodowały urywanie skarp z norkami?
Piękniutki bez dwóch zdań.
Nie wiem , czy tylko w moich stronach w tym roku bardzo mało jest zimorodkow ? Może to przez powodzie, które spowodowały urywanie skarp z norkami?
Możliwe, ale to raczej ostatnia sroga zima zredukowała populację. Mojego parkowego zimka którego widuję co wiosnę, w tym roku niestety już nie spotkałem.
Pięknie, jedynie trochę światełka bym ściągnęła. :smile:
Piękny ptak.Zawsze z wielką przyjemnością obserwuję i fotografuję tego jegomościa.Bardzo dobre zdjęcie w pięknym świetle,ostrość troszkę uciekła z oczka ale całość jest OK.
Co do nazwy Zimorodek via Ziemiorodek to czytałem u Sokołowskiego że dawniej ludziska częściej zauwazali zimorodki zimą niż latem(były bardziej widoczne w szarym zimowym krajobrazie) dlatego tez sądzili iż ptaszek lęgnie się zimą i z ta nazwa zimorodek i tak już zostało.
Pozdrawiam
Ładny kadr. Widziałem na Twej stronie, że spotkałeś już wszystkie nasze kraskowe. Ja dopiero połowę. Nie wiem , czy tylko w moich stronach w tym roku bardzo mało jest zimorodkow ? Może to przez powodzie, które spowodowały urywanie skarp z norkami?
U mnie nad rzeką jest bardzo dziwna sytuacja. Otoż rok temu wiosną zimorodkow nie widziałem, jeden osobnik pojawił dopiero na jesień. Wiosną tego roku (kwiecień) zaobserwowałem parę zimków i tyle dobrego. Nastawiłem się własnie teraz na zimorodka, a go tu nie ma...i jestem troche smutny;/ Spróbuje go powabic dźwiękiem i się okaże..
A zdjęcie oczywiście pierwsza klasa. Uwielbiam te żywe kolory zimka :D