Zobacz pełną wersję : tryb M a pomiar światła.
Kristoff81
04-09-2010, 12:57
czy w trybie M (manualnym), gdzie przysłonę i czas naświetlania ustawiamy sami pomiar światła ma wpływ jaki wybierzemy np: matrycowy, punktowy, czy średnio-ważony?
VaxBuster
04-09-2010, 12:59
oczywiscie, ma wplyw na "drabinke"
[...] pomiar światła ma wpływ jaki wybierzemy np: matrycowy, punktowy, czy średnio-ważony?
To zdanie nie jest napisane po Polsku. Ma wpływ na co?
może pytającemu chodziło o to w jakich sytuacjach wybieramy dany tryb pomiaru światła np: matrycowy, punktowy, czy średnio-ważony
Ja bym powiedział tak: na nasze ustawienia wpływu nie ma, bo sami zmieniamy przysłonę i czas, ale ma wpływ na wskazania światłomierza a tym samym "drabinki", jeśli kierujemy się jaj wskazaniami no to ma wpływ na nasze ustawiania :).
czy w trybie M (manualnym), gdzie przysłonę i czas naświetlania ustawiamy sami pomiar światła ma wpływ jaki wybierzemy np: matrycowy, punktowy, czy średnio-ważony?
Jak by nie miał, to by był jeden rodzaj pomiaru, jak w Zenicie czy Praktice TTL
Jeśli jest włączone auto-ISO, to na to pewnie ma wpływ.
No ale w M nie ma wpływu na ekspozycję, bo mieć mu nie wolno! (pomijam AUTO ISO)
Korekcja pomiaru światła ma wpływ na przesuwanie sie 0 na drabince.
jakby popatrzyć od strony TTL to właściwie każda lustrzanka ma właśnie ten jeden rodzaj pomiaru, a to że "przez obiektyw" można mierzyć światło na różne sposoby to już inna kwestia.
Żeby było śmieszniej właśnie niektóre zenity NIE MIAŁY pomiaru TTL (np. zenit E czy ET, który miał zewnętrzny światłomierz selenowy)
jakby popatrzyć od strony TTL to właściwie każda lustrzanka ma właśnie ten jeden rodzaj pomiaru, a to że "przez obiektyw" można mierzyć światło na różne sposoby to już inna kwestia.
Żeby było śmieszniej właśnie niektóre zenity NIE MIAŁY pomiaru TTL (np. zenit E czy ET, który miał zewnętrzny światłomierz selenowy)
Jędruli chyba chodziło o pomiar CW a nie TTL.
A CW to nie jest pomiar TTL ?
każdy pomiar w lustrzance jest TTL (TTL=through the lens http://pl.wikipedia.org/wiki/Through_the_lens )
eidt: sorki Jacku, Twój post był pierwszym na stronie i dopiero jak przeczytałem poprzedni to zrozumiałem co miałeś na myśli przez Twoje pytanie i do kogo było skierowane
Tak właśnie myslałem :wink:
(pomijając zamontowane na aparacie światłomierze - jak wspomniane Zenity E)
Koledzy, nie wykręcajcie kotu ogona, a moim słowom sensu ;-)
Pytanie kol. Kristoffa81 (zresztą trochę niejasno sformułowane) zrozumiałem jako pytanie, czy w trybie M wybranie któregoś z rodzajów pomiaru oświetlenia (np. matrycowy, centralny) ma wpływ na naświetlenie zdjęcia. No to odpowiedziałem, że tak, bo gdyby nie miało, to po co by producenci dawali te możliwości ustawień? Byłoby, jak kiedyś w lustrzankach analogowych z pomiarem TTL (przynajmniej w mojej Praktice VLC), gdzie dobrodziejstwem była już sama możliwość pomiaru światła wpadającego przez obiektyw, bez wyboru sposobu pomiaru, jak punktowy, centralny, matrycowy. I tyle chciałem powiedzieć w tym temacie. A co do drabinek, to przecież wiadomo, że będzie się manipulować pokrętłami jednakowo, obojętnie jaki rodzaj pomiaru sobie ustawimy.
..Pytanie kol. Kristoffa81 (zresztą trochę niejasno sformułowane) zrozumiałem jako pytanie, czy w trybie M wybranie któregoś z rodzajów pomiaru oświetlenia (np. matrycowy, centralny) ma wpływ na naświetlenie zdjęcia. No to odpowiedziałem, że tak, ..
Nie. Wybór trybu pomiaru światłą przekłada się na nastawy aparatu tylko w trybach A, S, P i podobnych (zielony). W M nie (pomijam AutoISO)
W trybie M parametry ustawia sie ręcznie, światłomierz jedynie sugeruje co zrobić (drabinka).
Pytanie jest niestety nieprecyzyjne i możemy sobie filozofowac o co autor dokładnie miał na mysli. Ale na tak postawione pytanie jak jest teraz odpowiedź brzmi - nie.
bo gdyby nie miało, to po co by producenci dawali te możliwości ustawień? ..Bo wybór trybu pomiaru wpływa na wynik "pomiaru", a to w trybie M ma swoje odbicie na wskazaniach na drabince.
W trybie M parametry ustawia sie ręcznie, światłomierz jedynie sugeruje co zrobić (drabinka).
Pytanie jest niestety nieprecyzyjne i możemy sobie filozofowac o co autor dokładnie miał na mysli.
Bo wybór trybu pomiaru wpływa na wynik "pomiaru", a to w trybie M ma swoje odbicie na wskazaniach na drabince.
Najważniejsze trzy zdania w temacie.
Zależy co autor wątku założy: stałość parametrów, czy "0" na drabince. Jak pierwsze to nie ma to żadnego wpływu, bo parametry ustawił sam i rodzaj pomiaru nie miał znaczenia. bo go może olać. A jak wybierze opcję "0" na drabince, to praktycznie przy każdym rodzaju pomiaru będzie musiał ustawiać inne parametry.
Uff...
No i nie wiadomo czy ma ustawione AutoISO czy nie. Takie to teraz tryby "manualne" mamy :)
Nie. Wybór trybu pomiaru światłą przekłada się na nastawy aparatu tylko w trybach A, S, P i podobnych (zielony).
Szczerze mówiąc, byłem pewny, że w M też :-( No to mea culpa. Ale jaki faktycznie pomiar odbywa się przy nastawie M? Matrycowy?
Szczerze mówiąc, byłem pewny, że w M też :-( No to mea culpa. Ale jaki faktycznie pomiar odbywa się przy nastawie M? Matrycowy?
ale pomiar światła działa identycznie w każdym trybie robienia zdjęć. Nie ma tu znaczenia czy to jest P, A, S czy M.
Chodzi jedynie o to, że w trybie manualnym kontrolujesz oba parametry, więc to od Ciebie zależy co ustawisz, a w jakimkolwiek innym zależy to od aparatu, bo kontrolujesz tylko jeden parametr (lub w ogóle w P, chociaż to nie jest tak do końca bo przecież jest fleksja programu).
Innymi słowy jest przy pomiarze CW w A masz 1/125 f4.0 to w M drabinka będzie na zero przy ustawieniu manualnym dokładnie takich samych parametrów (zakładam stałość iso oczywiście)
Ale jaki faktycznie pomiar odbywa się przy nastawie M? Matrycowy?
Odbywa się taki pomiar jaki masz ustawiony.
W trybie M ty sobie ustawiasz czas i przysłonę. Tak czy nie? Co ma światłomierz do tego?
Zastanów się czy wyniki pomiaru są w stanie kręcic ci kółkami nastaw? Nie. To ty kręcisz.
Swiatłomierz nie nastawia ci parametrów na body. Światłomierz ci pokazuje co TY powinieneś ustawić. Ty możesz, ale nie musisz słuchać światłomierza.
Jeśli się słucha światłomierza, to generalnie sie pracuje w automatyce, A S P, by sobie nie zaprzątać głowy nastawami.
W trybie M pracuje sie głównie właśnie wtedy, jesli sie nie chce ustawiać to co pokaże światłomierz.
W trybie M pracuje sie głównie właśnie wtedy, jesli sie nie chce ustawiać to co pokaże światłomierz.
No, to przecież jasne. Nie tłumaczmy sobie oczywistości ale spróbujmy się zrozumieć. Chodzi mi o to, bo nie mam w tej chwili dostępu do aparatu i instrukcji, czy ten pomiar wewnętrzny w trybie M (no bo przecież jest! chociaż mogę ignorować jego wskazania i ustawiać czas/przysłona prześwietlając albo niedoświetlając), czy ten pomiar działa w oparciu o pomiar punktów z całej matrycy, z jej środka, czy też inaczej? No jakoś, do licha, ten automat mi to oblicza?!
Ufff... spokojnie. :-)
..czy ten pomiar działa w oparciu o pomiar punktów z całej matrycy, z jej środka, czy też inaczej? No jakoś, do licha, ten automat mi to oblicza?!
Ufff... spokojnie. :-)zależy jaki tryb pomiaru światła masz aktualnie ustawiony. CW, matryc czy spot.
Nie wiem dlaczego mieszasz zupełnie rózne nastawy. Co innego tryby pracy aparatu - M, A, S, P a co innego tryby pomiaru światła - Spot, CW, matryc. To sa 2 inne gałki nastaw, niezależne od siebie. Obie gałki ustawi asię tak jak się chce, ustawienie jednej nie wymusza żadnego specyficznego ustawienia drugiej z nich.
(...) czy ten pomiar działa w oparciu o pomiar punktów z całej matrycy, z jej środka, czy też inaczej? No jakoś, do licha, ten automat mi to oblicza?!
Ufff... spokojnie. :-)
Zależy jaki typ pomiaru ustawisz :D:D:D
Jacek_Z mnie ubiegł
No i o to mi właśnie chodzi od samego początku. Mam rozumieć, że ustawianie CW, Spot, Matrix działa także w trybie MANUAL? Bo wydawało mi się, że trochę wyżej zaprzeczaliście, pisząc, że tylko w P, A, S oraz Auto?
A ja pytanie założyciela wątku zrozumiałem właśnie jako pytanie o tę sprawę.
Mam rozumieć, że ustawianie CW, Spot, Matrix działa także w trybie MANUAL? Bo wydawało mi się, że trochę wyżej zaprzeczaliście, pisząc, że tylko w P, A, S oraz Auto? Działa zawsze, ale w trybie M światłomierz nie ustawia parametrów aparatu, robi to człowiek. W trybach S A P parametry ustawia aparat.
Nie ma sprzeczności w tym co piszemy, tylko nie rozróżniasz niuansów. Diabeł śpi w szczegółach.
Nie ma sprzeczności w tym co piszemy, tylko nie rozróżniasz niuansów. Diabeł śpi w szczegółach.
Niech będzie, że nie rozróżniam. W końcu jestem krótkowidzem. ;-)