PDA

Zobacz pełną wersję : ustawienia aparatu na slub

katzdw
04-09-2010, 11:58
zastanawiam sie jak ustawiac w menu aparatu optymalizacje zdjec. czy ma byc ustawiona na normalne czy moze osobiste przy czym w osobistych ustawiam wszystkie opcje na automatyczne oprocz wyostrzania zdjec( ustawiam je na +2).

SzMuD
04-09-2010, 12:15
RAW i problem z glowy?

katzdw
04-09-2010, 12:29
no tak tylko raw to jeszcze trzeba umiec obrabiac a po drugie za duzo miejsca zajmuje

bogdi64
04-09-2010, 12:31
ustaw tak jak ci się podoba, abyś z efektu był zadowolony, wszystko zależy od szkieł i upodobania, ja z kolei nic nie mam na automacie tylko wszystkie parametry ręcznie aby mieć powtarzalność efektu na wszystkich fotkach jednakową, ale tak jak pisałem, to tylko zależy od preferencji użytkownika

yOyO-
05-09-2010, 10:41
no tak tylko raw to jeszcze trzeba umiec obrabiac a po drugie za duzo miejsca zajmuje

Takiego podejścia do RAWa jeszcze nie widziałem...

Aktal
05-09-2010, 11:46
Ja estem amatorem, ale już wiem po co jest w puszce ustawienie RAW + JPG Fine :) i je bardzo polecam.

Tomek Konopka
05-09-2010, 12:24

pewnie że raw za dużo miejsca zajmuje ustaw sobie w aparacie tryb BASIC S :mrgreen: wiesz jle możesz zdjęć zrobić ho ho ho i jeszcze :mrgreen:

Borowa
05-09-2010, 12:53
tryb P jak Panic

Ludzie - nie uważacie że bez fundamentalnej znajomości zagadnienia techniki fotografowania należy sobie po prostu odpuścić - możecie komuś spie.....ć pamiątkę na całe życie.... a po poewnytch telefonach od niezadowolonych młodych - osiwieć

Najpierw warto zacząć od fotografowania na jarkarkach, koncertach jako widz etc, później i to chyba najlepsza rada jaką mogę dać
- kilka sobót spędzić w kościołach robiąc zdjęcia w trakcie kogoś ślubu (tylko aby nie przeszkadzać) - wtedy możecie się nauczyć na głębokiej wodzie z "pływaczkami" techniki robienia zdjęć na świetle zastanym czy z użyciem lampy.

i dalsze
- poszukajcie znajomych fotografów i zacznijcie jako Second Shooter - a z czasem nabierzecie wprawy
- poszukajcie dobrych warsztatów
- chcesz zarabiać - zainwestuj w siebie najpiew

Jeśli ktoś podchodzi do RAW jako zapychacza dysku, oraz braku umiejętności obróbki (wg mnie gorzej jest z JPG jak go źle naświetlimy) - to nic dziwnego że na rynku polskim można znaleźć fotografów za 500zł z plenerem i albumem w cenie....
Tylko nie piszcie że Każdy orze jak może - bo to oznacza że większość Polskiego społeczeństwa powinna pracować przy łopacie i na wykopkach....

Gio
05-09-2010, 14:15

Strzeż Panie Klientów, którzy na Ciebie trafią...

Szprychu
05-09-2010, 14:18
tryb P jak Panic

Ludzie - nie uważacie że bez fundamentalnej znajomości zagadnienia techniki fotografowania należy sobie po prostu odpuścić - możecie komuś spie.....ć pamiątkę na całe życie.... a po poewnytch telefonach od niezadowolonych młodych - osiwieć

Najpierw warto zacząć od fotografowania na jarkarkach, koncertach jako widz etc, później i to chyba najlepsza rada jaką mogę dać
- kilka sobót spędzić w kościołach robiąc zdjęcia w trakcie kogoś ślubu (tylko aby nie przeszkadzać) - wtedy możecie się nauczyć na głębokiej wodzie z "pływaczkami" techniki robienia zdjęć na świetle zastanym czy z użyciem lampy.

i dalsze
- poszukajcie znajomych fotografów i zacznijcie jako Second Shooter - a z czasem nabierzecie wprawy
- poszukajcie dobrych warsztatów
- chcesz zarabiać - zainwestuj w siebie najpiew

Jeśli ktoś podchodzi do RAW jako zapychacza dysku, oraz braku umiejętności obróbki (wg mnie gorzej jest z JPG jak go źle naświetlimy) - to nic dziwnego że na rynku polskim można znaleźć fotografów za 500zł z plenerem i albumem w cenie....
Tylko nie piszcie że Każdy orze jak może - bo to oznacza że większość Polskiego społeczeństwa powinna pracować przy łopacie i na wykopkach....

Podpisuję się pod tym. Nie niszcz pamiątki kogoś.

sea21
05-09-2010, 14:25
Dobrze że nie zapytał jaki czas i przysłona.... ehhh.... :(

freefly
05-09-2010, 14:55
Strzeż Panie Klientów, którzy na Ciebie trafią...

Widzę, że co niektórzy wprowadzili doktrynę, ze jeśli ktoś ma aparat i został zaproszony na ślub koleżanki, to robi to w formie zlecenia dla klientów.

katzdw
05-09-2010, 15:07
ale mozna robic wesele na samych jpegach i zrobic to dobrze. funkcje raw +fine uzywam tylko w kosciolach na wszelki wypadek. nie lubie obrobki raw bo co innego widze gdy obrabiam raw a co innego wychodzi po zapisaniu zdjecia w jpeg. no i jednym klientom podobaja sie zdjecia zrobione za 500zl a drugim za 2000zl. widzialem kiedys prace jednego fotografa z mojego miasta i powiem ze bylem zaskoczony ze tak mozna porzadnym aparatem spi....lic zdjecia. jechal na trybie manualnym sale ustawiajac czas 1/100 by zdjecia nie byly poruszone z lampa:) szczerze potrafilbym zrobic telefonem lepsze zdjecia hehe. a co do klientow jeszcze to kazdy klient powinien obejrzec prace fotografa a nie brac go w ciemno jak to czasem ludzie robia.

Tommy
05-09-2010, 17:41
a co do klijentow jeszcze to kazdy klijent powinien obejrzec prace fotografa a nie brac go w ciemno jak to czasem ludzie robia.

a to ja jeszcze na 'klijentów' nie trafiłem ;)
na początku pytasz o mega podstawy których uczę właśnie 11letnią siostrę dziewczyny i mówisz że raw za ciężki i nie korzystasz, a za chwilę że jednak czasem raw jednak tak, ale w sumie na bardzo wiesz jak go 'obsłużyć' . z całym szacunkiem, ale poświęć trochę czasu na lekturę choćby instrukcji a będzie to z korzyścią dla Ciebie i młodych.

rozumiem że Ty planujesz być tym foto za 500zł? czy może jeszcze lepsza stawka ;)

aikidudi
05-09-2010, 18:05
za 500zl nie wystartuje bo zbyt dużo konkurencja. Ja w zeszłym roku szukałem fotografa ślubnego na swój ślub w Wadowicach to pojeździłem po zakładach foto oraz po ludziach o których wiedziałem że się tym zajmują. Byłem nawet u znajomego z którym trenowaliśmy kiedyś SW. Co tu powiedzieć wybrałem fotografa z Torunia bo niestety w małej mieścinie każdy cyka fotki a nie wykonuje zdjęcia. wracając do tematu, jeśli nie umiesz obrabiać i temat cię przerasta to odpuść bo później trudno będzie zmyć z siebie ksywkę partacza i miernoty. Ja nie czuję się na tyle swobodnie by obsługiwać takie wydarzenia jak ślub. To zostawiam bardziej doświadczonym. Z czasem może się to zmieni. Jak ludzi mnie pytają o zdjęcia slubne to odpowiadam, że jeszcze ie czuje tematu ;)
Co do rawa to sam dojrzewałem do niego jeszcze na puszce olkowej i dopiero kiedy zobaczyłem różnicę przy obróbce to teraz strzelam wszystko w rawach. Raw pozwala na wiele więc warto. Kiedyś jeden z forumowych kolegów polecił mi 7 punktów S.Kelbiego i polecam ją również Tobie.

Gio
05-09-2010, 18:12
Widzę, że co niektórzy wprowadzili doktrynę, ze jeśli ktoś ma aparat i został zaproszony na ślub koleżanki, to robi to w formie zlecenia dla klientów.
To tym gorzej. Z podejściem jakie zaprezentowałeś na poczatku wątku lepiej byłoby koleżance polecić kogoś, dla kogo rawy nie są za duże i kto umie je obrobić... Bo to ślub, a nie wieczorek przy grillu.

Gurgul99
05-09-2010, 19:00
Na kartę Kingston 4GB sdhc wchodzi 327 zdjęć, przynajmniej u mnie, w 60-tce. Mam zawsze drugą "czwórkę" i dodatkowo "ósemkę", karty są dziś tak tanie że wystarczy odpuścić sobie 5 paczek fajek żeby kupić następną - sam nie palę ale przelicznik jest popularny.
JPG to za przeproszeniem, można sobie w 4 literki włożyć, na dzień dobry potrafią wyskoczyć artefakty i całe zdjęcie w kosz... NX2, Bibble i Photoshop to najlepsi kumple na długie wieczory, tutków jest od groma - człowiek całe życie się uczy.
Jakbym się bał RAW`a to bym lustra nie kupował, RAW to zło i zżeracz bajtów.

katzdw
06-09-2010, 17:03
fakt raw daje duzo mozliwosci tylko powiedzcie mi taka rzecz: obrabiam plik raw efekt koncowy jest super no ale mlodym trzeba to zapisac w jpg no a u mnie jak zapisze to fajnie obrobione zdjecie w jpg to wyglada ono calkiem inaczej. a co do bycia fotografem za 500zl - od czegos trzeba zaczac. do tej pory zadzwonili do mnie mlodzi tylko raz z pretensjami ze mloda na jednym zdjeciu miala wykrzywiona noge:)

aTomek
06-09-2010, 19:41
...a co do bycia fotografem za 500zl - od czegos trzeba zaczac...

Przy takich stawkach, to nie ma szans zarobić na ZUS :-P

katzdw
06-09-2010, 20:37
da sie da:)

wilus
06-09-2010, 20:50
da sie da:)

pewnie że się da, tylko że będziesz już zawsze fotografował D80, rodzinie wyznacz racje żywnościowe, auto połowę drogi na wesele pchaj będzie taniej, a za 3-4 lata i tak stwierdzisz że pracowałeś przez ten czas za darmo, najważniejsze żeby klient był zadowolony, cóż może będzie.

katzdw
07-09-2010, 14:52
tylko ze u nas jest taki rynek ze wiekszosc ludzi bierze 500zl za wesele samo. poprawiny, plener album to dodatkowo kosztuje. tak samo jest z filmowaniem, kosztuje 1200zl a w innych rejonach 2500

usiadlem sobie dzisiaj i obrobilem pare nefow i powiem wam ze mieliscie racje. jesli chodzi o balans bieli ustawilem na automatyczny wprowadzilem mala korekcje tego automatu i efekt jest super. troche wprawy nabiore i zaczne obrabiac w nefach:)

yOyO-
07-09-2010, 20:58
usiadlem sobie dzisiaj i obrobilem pare nefow i powiem wam ze mieliscie racje. jesli chodzi o balans bieli ustawilem na automatyczny wprowadzilem mala korekcje tego automatu i efekt jest super. troche wprawy nabiore i zaczne obrabiac w nefach:)

No, to jednego udało nam się nawrócić :D

Sebastian
08-09-2010, 00:29
Przy takich stawkach, to nie ma szans zarobić na ZUS :-P
Myslisz ze ktos przy takich stawkach zawraca sobie glowe ZUS-em ?

Mariusz888
08-09-2010, 00:37
No wiadomo jak jest... dzisiaj nawet jeden z użytkowników tego forum zasugerował mi opisanie na forum przypadku jednego z ostatnich klientów bo jak doszliśmy jednogłośnie do wniosku "ręce opadają" - jak znajdę chwilę czasu to opiszę sprawę i wrzucę korespondencję (oczywiście anonimowo) - ale po prostu w skrócie jest to jedna wielka przepychanka o każdą złotówkę... powiedziałem sobie że odpowiedź na email który wysłałem jest ostatnią - następna w razie kolejnych "łokciówek" będzie krótka - że niech sobie szukają innego jelenia który będzie jeszcze może dokładał do tego...

Młody tłumaczy się "kosztami wesela i oszczędzaniem z tego powodu" - a widać że nie o oszczędności im chodzi tylko o kogoś kto im to zrobi tanio, a najlepiej za darmo (ew za deser weselny :lol: ) - i potem pracuj człowieku z takimi klientami i konkurencją nie? ;)

sokrates
08-09-2010, 08:57
No wiadomo jak jest... dzisiaj nawet jeden z użytkowników tego forum zasugerował mi opisanie na forum przypadku jednego z ostatnich klientów bo jak doszliśmy jednogłośnie do wniosku "ręce opadają" - jak znajdę chwilę czasu to opiszę sprawę i wrzucę korespondencję (oczywiście anonimowo) - ale po prostu w skrócie jest to jedna wielka przepychanka o każdą złotówkę... powiedziałem sobie że odpowiedź na email który wysłałem jest ostatnią - następna w razie kolejnych "łokciówek" będzie krótka - że niech sobie szukają innego jelenia który będzie jeszcze może dokładał do tego...

Młody tłumaczy się "kosztami wesela i oszczędzaniem z tego powodu" - a widać że nie o oszczędności im chodzi tylko o kogoś kto im to zrobi tanio, a najlepiej za darmo (ew za deser weselny :lol: ) - i potem pracuj człowieku z takimi klientami i konkurencją nie? ;)

z tego głównie powodu omijam szerokim łukiem fotografię ślubną :-)

Gurgul99
08-09-2010, 09:32
Bo w Polsce zawsze musi być tanio i dobrze.
Bo silnik ma być oszczędny i dynamiczny...

Tomek Konopka
08-09-2010, 09:42
a czym tu się przejmować niech robią za darmo zdjęcia, bo taki gośc co bierze foto za 500 zł to tylko dlatego że trzeba i kamere też trza ,on ne widzi różnicy foto za 500 czy 5000 ba nawet te za 500 mu się bardziej widzą :mrgreen:
róbmy swoje i nie przejmujmy sie :) ten komu zależy zapłaci tyle na ile się cenisz

Dj_Direct
08-09-2010, 18:00
A ja mam prosbe do kolegow ze Zdunskiej Woli - niech odnajda autora watku i zabiora mu aparat. I obiektywy tez. Moze tak nie zrobi innym krzywdy ;)

katzdw
08-09-2010, 18:02
wiecie wszyscy nie moga brac 2000zl za foto bo klijenci sa rozni. bardzo chcialbym brac za foto 2000zl ale za ta kwote zdjecia musza byc naprawde super dlatego pracuje ciagle nad swoimi zdjeciami jeszcze z rok i mam nadzieje ze mi sie uda

nie mozna nikomu zabrac aparatu. kazdy z was kiedys robil gorsze fotki niz teraz. zachowujecie sie jakbyscie robili od zawsze przepiekne fotki. wiekszosc z was pewnie kiedys tez brala 500zl za wesele tylko teraz sie do tego nie przyzna bo wstyd. uwierzcie mi ze znam kilku fotografow z mojego miasta od ktorych niechcialbym miec za darmo zdjec. ja ucze sie ciagle i co chyba najwazniejsze chce sie uczyc, przeznaczam kazda zlotowke z wesel na sprzet by sie rozwijac.

Dj_Direct
08-09-2010, 18:20
nie, ale do momentu az nie osiagnie sie poziomu za ktory mozna brac pieniadze, to sie ich nie bierze. Robiac to co robisz, po pierwsze - nie rozwijasz sie, po drugie krzywdzisz "klijentow", po trzecie dzialasz na szkode rynkowi na ktorym przyjdzie Ci pracowac po osiagnieciu poziomu satysfakcjonujacego i Ciebie i klientow. Skoro masz aspiracje do kasowania kiedys 2000 za slub, co wcale nie jest w ogole jakims kosmosem, ale jednak stanowi juz jakas sume - to nie rob teraz zdjec za 500 pln, tylko ewentualnie za darmo, informujac ze sie uczysz, a ze nie jestes profi, to nie kasujesz za to pieniedzy. Jesli bowiem bedziesz juz profi i Twoje zdjecia tez beda o tym swiadczyly - to niestety dalej bedziesz je robil za 500 PLN. Bo taki stworzyles rynek, co wiecej zmusiles konkurencje, do dampingu, ktory wtedy juz nie bedzie Cie wcale cieszyl. Wiec jesli twierdzisz sam ze sie uczysz, to chociaz nie dzialaj innym na szkode. Jesli juz nie potrafisz pojac tego ze robisz krzywde "klijentom" :)

katzdw
08-09-2010, 18:30
ale sa mniej i bardziej wymagajacy klienci, widza moja prace wczesniej podoba im sie wiec mnie biora. i jaka ja im krzywde robie? moje zdjecia nie wygladaja jak zrobione z kompakta, nie sa robione na automacie. no i na rynku jest tyle wesel ze kazdy z nas znajdzie prace.

Gurgul99
08-09-2010, 18:36
Tu są tylko sami zawodowcy, od urodzenia, nie wiedziałeś kolego o tym?

katzdw
08-09-2010, 18:43
no wlasnie nie wiedzialem:) myslalem ze forum to jest nie tylko po to by pokazywac swoje prace ale tez by pomoc innym stac sie dobrymi fotografami ale jak widac mylilem sie, tu sie tylko wytyka innym bledy i stara sie ich wyeliminowac. no ale co sie dziwic przeciez tu sami Polacy. dziwimy sie ze za granica maja nas za hołote a np kto inny jak nie polak oszuka Polaka za granica

Dj_Direct
08-09-2010, 18:47
nie, zawodowcem nikt sie nie rodzi. tu jest forum rowniez od pomocy. Nawet nie wiesz jak bardzo chcialem Ci pomoc poprzednimi 2ma postami. Ale z boku popatrzec nie potrafisz, wiec tego pewnie nie zrozumiesz. Z mojej strony EOT.

Gio
08-09-2010, 19:26
no wlasnie nie wiedzialem:) myslalem ze forum to jest nie tylko po to by pokazywac swoje prace ale tez by pomoc innym stac sie dobrymi fotografami ale jak widac mylilem sie, tu sie tylko wytyka innym bledy i stara sie ich wyeliminowac. no ale co sie dziwic przeciez tu sami Polacy. dziwimy sie ze za granica maja nas za hołote a np kto inny jak nie polak oszuka Polaka za granica
Forum nie jest tez stworzone do uzalania sie, co Ty glownie tutaj robisz. Nie podoba Ci sie to po co tu siedzisz i jatrzysz. Przejrzyj slownik ortograficzny albo pozwol firefoxowi poprawic Twoje wpisy...

Borowa
09-09-2010, 22:42
w przypadkach gdy jest rozmowa o kasie przypomina mi się pewna anegdotka

Zepszuł się facetowi samochów, więc ten zadzwonił po mechanika.
Po godzinie mechanik się zjawił, otworzył maskę, popatrzył, podumał, wział młotek i uderzył.
- niech Pan teraz odpali samochów
Samochód odpalił więc kierowaca się pyta ile
- 100zł
- ........że co ......... 100 złotych za uderzenie młotkiem!?!?!?!?!?!?!
- nie prosze Pana, za uderzenie 1zł, a 99zł za wiedzę gdzie!