Zobacz pełną wersję : resetowanie komputera - Nikon Capture 4.0
Mam nietypowy problem: po zainstalowaniu płytki z oprogramowaniem do Nikona D70 (Nikon Capture, Control).
Otóż po uruchomieniu aplikacji od razu jest restart kompa, najpierw niebieski ekran, który szybko znika (nie można odczytać informacji) i reset.
Co dziwne to się dzieje na WinXp, platforma Intel, a na drugim kompie gdzie mam AMD z Win2000 śmiga bez problemu.
Czy ktoś zetknął się z takim problemem ?
W Biosie nie wiele zmienię, bo to jest notebook a nie ma tam żadnych ustawień systemowych.
Pomóżcie, bo chciałem zgrywać zdjęcia podczas podróży i wstępnie je otwierać a w zamian mam taki świateczny "kwiatek"
Co moze być powodem ?
Pomocy bracia.......
Pozdrawiam świątecznie
Moshica
Na pewno nie jest to wina NC (99,9%), chyba ze już wcześniej miałeś zaśmiecony system, a NC coś tam jeszcze nawrzucał i takie objawawy. Odpal kompa w trybie awaryjnym, odinstaluj NC i obacz, czy "zjawisko" wystepuje.
Jak nie , możesz Wingroze jakimś System Worksem potrraktować i troche w nim posprzxątać. Może cos da, jak nie to "format C:" :-). Ale z moich wieloletnich doświadczen z PCtami wiem, że 90% resetów to wina sprzętu. W pierwszej kolejności zasilacz, potem pamięć i różnie takie tam "typu wysoka temperatura".
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
NX dziala na bazie .NET Jesli masz tylko .NET 2.0 lub wyzszy an tym komputerze to bedzie problem. Musi miec wersje 1.0 Jesli jest balagan to moga byc resety.
Trzeba zainstalować NC 4.2 i po kłopocie. Winny jest SERVICE PACK 2 w XP, krzaczy sie z NC w wersji niższej od 4.2.
Mam NC 4.4 i sp2 i wszystko OK!
Chyba macie rację w kwestii posiadanego NC 4.0 że krzaczy się z WinXp SP2.
Mam też NET 2.0, system nowo stawiany....
Czyli pozostaje tylko i wyłącznie wersja np. NC 4.4... ciekawe co teraz zrobię....czy tylko w grę wchodzi zakup, czy jakoś update można zrobić ?
Pozdrawiam
Moshica
Aha sprostowanie mam NC 4.1, teraz to sprawdziłem ;-)
Pozdrawiam
Moshica
Ps. Czy użytkownicy D50 i D80 mają już wersje 4.4 ?
Przykładowy boot.ini
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOW S
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /[B]noexecute=alwaysoff /fastdetect /usepmtimer
To chyba jest ten problem.
Władca Pixeli
24-12-2006, 20:07
http://support.nikontech.com/cgi-bin/nikonusa.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=12021&p_created=1099593047&p_sid=3m6nHZCh&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9NTk0JnBfcHJvZHM9JnBfY2F0cz0mcF9wdj0mcF9 jdj0mcF9zZWFyY2hfdHlwZT1hbnN3ZXJzLnNlYXJjaF9ubCZwX 3BhZ2U9MSZwX3NlYXJjaF90ZXh0PU5pa29uIENhcHR1cmU*&p_li=&p_topview=1
Władca Pixeli
24-12-2006, 20:12
Aha sprostowanie mam NC 4.1, teraz to sprawdziłem ;-)
Pozdrawiam
Moshica
Ps. Czy użytkownicy D50 i D80 mają już wersje 4.4 ?
http://support.nikontech.com/cgi-bin/nikonusa.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=61
To wyjaśnia wszystko.....dzięki Wam o bracia Najmilsi za pomoc !!!
Pozdrawiam
Moshica