PDA

Zobacz pełną wersję : Kamera przemyslowa. Parametry

Blasius.G
03-09-2010, 18:02
Ostatnio na nowej stacji (taki element przenosnika tasmowego, konstrukcji kilkusettonowej w kopalni wegla brunatnego) zamontowali kamery przemyslowe do obserwacji tasmy i zsypow. Przeczytalem ich parametry z obiektywu i jako kompletnie na kamerach sie nie znajacy prosze o jakies info na ich temat.

Ogniskowa (F) 1.8-2.1, z zoomem 10x i wartosciami przyslon 5.1-51

Dziwi mnie zwlaszcza ta ogniskowa bo srednica przedniej soczewki ma jakies 3.5 do 4cm. Jaki tu moze byc kat widzenia? Po co im az tak duze przyslony?

Z ciekawostek. Kamera jest w obudowie,ktora ma na przedniej szybce wycieraczke, a obok w koszyczku stoi 10l banka pelniaca role zbiornika plynu do spryskiwaczy.

251kris
03-09-2010, 19:25
A czy przypadkiem te 5.1-51 to nie jest ten 10 krotny zoom, czyli zakres ogniskowych?

M2SC
03-09-2010, 19:43
Hehe blase.g pomyliles ogniskowa z przyslona wiec przyslony sa dosc male tak zeby kamera mogla funkcjonowac jak bedzie troche ciemniej ;)
Co do kata to nie mam pojecia al pewnei bedzie calkiem niezly

251kris
03-09-2010, 20:03
Hehe blase.g pomyliles ogniskowa z przyslona wiec przyslony sa dosc male tak zeby kamera mogla funkcjonowac jak bedzie troche ciemniej ;)
Co do kata to nie mam pojecia al pewnei bedzie calkiem niezly
Zależy od wymiarów przetwornika obrazu.

M2SC
03-09-2010, 20:20
Zależy od wymiarów przetwornika obrazu.

Tak, wiem to - napisalem "zapewne" gdyz wiele razy widzialem obraz z takich kamer i bylo niezle.

arturs
03-09-2010, 20:45
Ostatnio na nowej stacji (taki element przenosnika tasmowego, konstrukcji kilkusettonowej w kopalni wegla brunatnego) zamontowali kamery przemyslowe do obserwacji tasmy i zsypow. Przeczytalem ich parametry z obiektywu i jako kompletnie na kamerach sie nie znajacy prosze o jakies info na ich temat.

Ogniskowa (F) 1.8-2.1, z zoomem 10x i wartosciami przyslon 5.1-51

Dziwi mnie zwlaszcza ta ogniskowa bo srednica przedniej soczewki ma jakies 3.5 do 4cm. Jaki tu moze byc kat widzenia? Po co im az tak duze przyslony?

Z ciekawostek. Kamera jest w obudowie,ktora ma na przedniej szybce wycieraczke, a obok w koszyczku stoi 10l banka pelniaca role zbiornika plynu do spryskiwaczy.

mam z takimi kamerami do czynienia prawie na codzień..

zamieniłeś ogniskową ze światłem.
co do kąta widzenia to też właśnie kwestia przetwornika samej kamery..
może to pomoże http://www.elfro.pl/FAQ/Kalkulatorogniskowejobiektywu.aspx
tyle że może być tak że ogniskowa jest ustawiona na stałe (tak pewnie jest bo właśnie 5-50mm) to taki dłuższy obiektyw, ale może być tak że jest sterowana z zewnątrz przez pulpit - z tym że jak nie jest na głowicy to to trochę bez sensu by było..
a z ciekawostek napiszę że w tych sprzętach nie ma problemu z zakupem szkieł o świetle 1.0 ;)

Blasius.G
03-09-2010, 20:56
Male f to bodaj przeslona, a duze F ogniskowa. Chyba, ze tu sie pomylilem. Jesli nie, to wlasnie taki opis jest na krawedzi obiektywu.