Zobacz pełną wersję : Nikon EN-EL4a i zamiennik ładowarki
wielblad81
03-09-2010, 16:06
Mam takie pytanie czy normalne jest że oryginalny aku nie ładuje się w ładowarce zamienniku?
Diody sygnalizują że bateria się ładuje a jak zapala się lampka że naładowana to grip pokazuje stan aku 0%.
:/
Pozdrawiam.
Czołem.
Możesz podać jaki zamiennik ładowarki do EN-El4 posiadasz ?
na bank wystepuje problem z ladowaniem w odwrotnej konfiguracji, tzn. oryginalna ladowarka + aku podrobka, wiec w druga strone tez pewnie moga sie pojawic problemy.
na bank wystepuje problem z ladowaniem w odwrotnej konfiguracji, tzn. oryginalna ladowarka + aku podrobka, wiec w druga strone tez pewnie moga sie pojawic problemy.
zaden problem nie wystepuje. Ja laduje oryginalem delte i wszystko dziala :)
wielblad81
03-09-2010, 19:58
Kompletny no name na odwrocie napisane tylko batery charger enen4, wygląda podobnie do tej:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.nikon-battery-charger.com/2-Images/C-DNK018_small.jpg)
wielblad81
06-09-2010, 14:00
Mam już ori ładowarkę, efekt z tą baterią taki że niby aku do fulla w ~15min wkładam do aparatu a aparat pokazuje ze aku jest naładowane w 0%... robię kalibrację, zobaczymy czy coś da... jeszcze tylko 4h :/
Pozdrawiam.
wielblad81
07-09-2010, 16:01
No i z 4h zrobiło się 12h :) ale warto było czekać bateria wróciła do życia... wygląda na to że nieoryginalna ładowarka miała ją już mocno zmęczone.
Pozdrawiam.
Ps. Ale dalej mam klina co jest nie tak że d700 nie chce mi bez baterii w korpusie działać z mb-d10 w środku z en-el4a :/
Mam takie pytanie czy normalne jest że oryginalny aku nie ładuje się w ładowarce zamienniku?
Diody sygnalizują że bateria się ładuje a jak zapala się lampka że naładowana to grip pokazuje stan aku 0%.
:/
Kupiłem podobne ustrojstwo (tj "zamiennik" ładowarki do EN-EL4 ) firmy Delta - cena 99 zł. Niestety efekt identyczny. Po naładowaniu i włożeniu do D2x oryginalnej baterii Nikona, mam zero zasilania. Zamiennik baterii (też Delta), ładuje się bez problemu.
Kiedys kupiłem akku EN-El4 i ładowarkę. Wszystko Delta. Niestety akku juz jest martwe (tylko nieco ponad rok używania!).
Muszę kupić inny akku EN-EL4a. No i tu problem, bo oryginał nikona (pozyczyłem) nie chce się ładować w ładowarce delty. Czyli jesli bym kupił oryginał, to muszę kupic też ładowarkę. Drogo to wyłazi.
Czy jakiś zamiennik EN-El4 daje się ładować w ładowarce delty? Phottix, hahnel ?
zaden problem nie wystepuje. Ja laduje oryginalem delte i wszystko dziala :smile:
Mnie taka konfiguracja nie chciała zastartować.
Nie wiem czy mam kijową ładowarkę czy akku.
bo problem polega na tym, ze poki co zadna z podrobek en-el4a nie ma parametrow identycznych z oryginalem
o ile przy trojkach smialo polece zamienniki (np. hahnel), o tyl przy czworkach bym sie trzymal od nich jak najdalej
Mniejsza o pojemność, chodzi o chip w akku. Ciekawe, że zamienniki potrafią oszukać body, a nie potrafią oszukać oryginalnej ładowarki. I na odwrót. Podróba ładowarki nie chce ładować oryginalnego EN-El4a. To nie tak, że ładują słabo czy coś. Po prostu wsadzasz akku i ... nic sie nie dzieje.
bo zamienniki czworek nie tylko pojemnoscia odstaja ale widzialem tez takie ktore woltazem tez
i moze tu jest pies pogrzebany
Chyba nie tu. W końcu napięcie się zmienia od rozładowanego do naładowanego w pełni. Tymczasem nie ma żadnego ladowania, po włożeniu akku w ładowarkę nic się nie zmienia jesli chodzi o zapalanie się diodek ładowarki. Tak jakby w ogóle nie włożono akku do ładowania.
Podepnę się - jakich zamienników EN-EL4A używacie i co byście polecili?
Na alle znalazłem coś takiego
http://allegro.pl/akumulator-en-el4-en-el4a-do-nikon-d2h-d3-d3x-f6-i2373614562.html
Używał kto może?
Ładowanie zamiennika delta w ładowarce Delta i aparat pokazuje mi 1 kreskę naładowania, trzecie ładowanie i taki zonk?
Wkopałem się, zamiennikiem próbowałem naładować oryginał :( Najwyraźniej muszę kupić aku Delty, czy może być inny zamiennik?
galaza - nadal masz problem z zestawem Delta? Aparat pokazuje jedną kreskę, a ile trzyma?
Skalibrowałem baterię w oryginalnej ładowarce i wszystko wróciło do normy.
Rozstałem się z zestawem delta i kupiłem oryginały (ładowarka i aku).