PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Poznań - Stary Rynek. Ciut inaczej...

Inkognito
03-09-2010, 14:16
...mam nadzieję.
Słówko o zdjęciu, przeczytacie także, jak zwykle - na moim blogu - zapraszam: RzucButem.com (http://www.rzucbutem.com/?p=253)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.rzucbutem.com/wp-content/uploads/int1rb1.jpg)

Dzięki za wizytę!

dominikpl72
03-09-2010, 16:00
Poczytałem co piszesz w blogu o tym zdjęciu - nie przejmuj się tak bardzo - ja też z Poznania i tez nie mam "fotograficznego" podejścia do naszego miasta :). To chyba zawsze problem bycia "obytym" z danym otoczeniem i z brakiem "świeżego" spojrzenia na przestrzeń która otacza nas codziennie.
Co do panoramy z kilku klatek w kwadracie - ja nie mam nic do takiego pomysłu. Co więcej - zauważam, że w wielu panoramach "szerokich" ludzie zupełnie zapominają właśnie o kompozycji kadru (myślę o takich panoramach, które prezentowane są jako dowolnie dłuuuugi poziomy lub wyyyysoki pionowy prostokąt) - tak jakby sam fakt sklejenia panoramy usprawiedliwiał brak klasycznego myślenia o kompozycji kadru.
No i po trzecie - w przypadku tego konkretnego zdjęcia - widzę sens takiego kadrowania - taka "fisheye-owatość" daje fajny efekt wydobycia całej fontanny na pierwszy plan i równocześnie pokazania jej w kontekscie Starego Rynku, na którym jest umiejscowiona. Ja kupiłbym taką pocztówkę.

Inkognito
03-09-2010, 16:14
Dominik, czemu jeszcze na Fototeju się nie spotkaliśmy? :)
www.fototej.pl na następne spotkanko już będziesz, no nie? ;)

A co do zdjęcia, no dzięki!
Cieszę się, że "kupiłbyś" taką pocztówkę.
Poważnie! :)

urbanned
03-09-2010, 16:24
Kompozycyjnie podoba mi się ale nie lubię aż tak mocnej obróbki .
Wygląda nienaturalnie.

Inkognito
03-09-2010, 16:39
Kompozycyjnie podoba mi się ale nie lubię aż tak mocnej obróbki .
Wygląda nienaturalnie.

No trudno :D

Hoobie
03-09-2010, 17:30
Mi zarowno kadr jak i obrobka bardzo pasuja :)
A swiatlo... no coz, z moimi zapedami do krajobrazu, pokusibym sie o ujecie tego miejsca w bardziej miekkim swietle ;)

Inkognito
03-09-2010, 18:36
Mi zarowno kadr jak i obrobka bardzo pasuja :)
A swiatlo... no coz, z moimi zapedami do krajobrazu, pokusibym sie o ujecie tego miejsca w bardziej miekkim swietle ;)

Kiedyś fotografowałem tylko w pochmurne dni :)
Teraz staram się korzystać z każdych warunków w miarę dostępnego czasu.
Ostre światło w tym wypadku akurat pasuje do mojej koncepcji.

urbanned
03-09-2010, 19:52
No trudno :D

Nie mniej mi za złe :)

Inkognito
03-09-2010, 20:31
Nie mniej mi za złe :)

Nie mam. Absolutnie!
Wpadniesz na spotkanie fototeja, czy tylko na forum będziesz się tajniaczył?:D

klekacz
03-09-2010, 21:20
Fajne :) Podoba mi się, zresztą jak większość Twoich zdjęć :)

Pozdrawiam.

urbanned
03-09-2010, 21:21
Nie mieszkam już w Pozku.
Musze zmienić w opisie.

pszetak
04-09-2010, 02:18
Poczytałem co piszesz w blogu o tym zdjęciu - nie przejmuj się tak bardzo - ja też z Poznania i tez nie mam "fotograficznego" podejścia do naszego miasta :). To chyba zawsze problem bycia "obytym" z danym otoczeniem i z brakiem "świeżego" spojrzenia na przestrzeń która otacza nas codziennie.
Co do panoramy z kilku klatek w kwadracie - ja nie mam nic do takiego pomysłu. Co więcej - zauważam, że w wielu panoramach "szerokich" ludzie zupełnie zapominają właśnie o kompozycji kadru (myślę o takich panoramach, które prezentowane są jako dowolnie dłuuuugi poziomy lub wyyyysoki pionowy prostokąt) - tak jakby sam fakt sklejenia panoramy usprawiedliwiał brak klasycznego myślenia o kompozycji kadru.
No i po trzecie - w przypadku tego konkretnego zdjęcia - widzę sens takiego kadrowania - taka "fisheye-owatość" daje fajny efekt wydobycia całej fontanny na pierwszy plan i równocześnie pokazania jej w kontekscie Starego Rynku, na którym jest umiejscowiona. Ja kupiłbym taką pocztówkę.

Ładnie i mądrze powiedziane

judith_manson
04-09-2010, 10:19
za poprzednikami kadr, obrobka i swiatlo na NIE. dla pocieszenia lubie blekit nieba na zdjeciu...

Inkognito
04-09-2010, 23:34
Pocieszenia zostaw dziewczynom. :D
jesteśmy na forum fotograficznym zapomniałeś? ;)

urbanned
05-09-2010, 02:49
:D

judith_manson
05-09-2010, 10:28
Pocieszenia zostaw dziewczynom.
jesteśmy na forum fotograficznym zapomniałeś?

dobre !!! kobieta do Ciebie mowi kolego !! ps: szukaj w poscie "my w plenerze"

Inkognito
05-09-2010, 15:42
dobre !!! kobieta do Ciebie mowi kolego !! ps: szukaj w poscie "my w plenerze"

Wybacz, ale nie mam w zwyczaju śledzenia wszystkich moich rozmówców pod kątem płci ;)
Za wpadkę przepraszam.

fotobober
08-09-2010, 09:53
Świetna fota :D Nigdy nie byłem w Poznaniu ale po obejrzeniu takiego zdjęcia nabieram ochoty do takiej wycieczki.

Pozdrawiam

andrzejp
13-09-2010, 18:03
Jncognito, wiesz, że Twoje foty zawsze były dla Ciekawe i bardzo dobre,
ta jednak mi nie podchodzi, dlaczego? suma odpowiedzi jest już w innych
wypowiedziach, tylko potwierdzam.

Inkognito
14-09-2010, 12:59
Dzięki za opinię!