PDA

Zobacz pełną wersję : SD 2GB PQI - czy warto?

shadoow
23-12-2006, 23:59
http://www.allegro.pl/item149740304_ultra_szybka_pqi_sdx150_2_gb_fv_gw_w ys_5_zl.html
za 150zl podczas gdy SanDisc Ultra 2 kosztuje stowe wyzej.. tak wiec warto brac ta mala znana firme PQI? Karta ma byc do Nikona D80.
PQI jest TANSZA, SZYBSZA (wg specyfikacji) i ma DOZYWOTNIA gwarancje. A z tego co wiem problemy stwarzaja karty 4GB tej firmy. Tak wiec ta karta to dobry wybor? Firma mnie troche odstrasza..

Robert S.
24-12-2006, 00:04
Spokojnie, powinna śmigać bez problemu:)
PQI od dawna robi fajowe kości pamięci RAM do komputerów, więc czemu nie mogliby produkować kart pamięci?? Dostajesz dożywotnią gwarancję, więc nie ma problemu. Karty sa szybkie i tanie.
Ja zamówiłem kartę PQI CompactFlash 120x 4GB i myślę, że będzie się spisywać :) Za odpowiednik u SanDiska musiałbym zapłacić nie 290zł a ok 500zł. Więc dla mnie wybór prosty. Zobaczymy jak będzie z awaryjnością ;)
W końcu ktoś musi te karty przetestować :P

shadoow
24-12-2006, 15:36
Wielki dziekie za odpowiedz :) Mysle, ze zaryzykuje. Nie powinno byc problemow. Tak samo nie powinna ustepowac szybkoscia..

A czy ktorys z posiadaczy tych kart moze sie wypowiedziec? Bardzo prosze..

BugsBunny
24-12-2006, 17:01
A może warto dołożyć te trochę i kupić SanDiska Extreme z C1LE? Program jest naprawdę świetny. A na dłuższe wyjazdy i tak bez dodatkowych kart albo image tanku się nie ruszysz.
PS - płyta z fotkami leży, ale widzę że już Ci chyba niepotrzebna... :)

J@sió
24-12-2006, 19:49
Ta karta PQI jest wyśmienita! Używam jej już prawie rok i śmiga jak marzenie. Jest bardzo szybka i niezawodna. PQI to już od jakiegoś czasu znana marka.

dust
24-12-2006, 23:33
PQI jest producentem roznego rodzaju pamieci (flash i ram). Kiedy pracowalem w Karen Notebook to przez kilka lat nimi handlowalem, sam ich od lat uzywam. Nigdy z nimi nie mialem problemu, raz mial moj klient, karta zostala przez dystrybutora natychmiast wymieniona.
Cena jest porownywalna z najtanszymi, wyjatkowo badziewnymi "zoltymi" Kingston'ami a parametrami (uzyskiwnaymi w praktyce) zblizaja sie do SanDiska. Gwarancja zazwyczaj 5 lat.

pozdrawiam,

odie83
25-12-2006, 05:07
Mam PQI 1GB 150x od ok pół roku. Żadnych problemów a gwarancja dożywotnia ;)

format
26-12-2006, 10:37
Kupiłem PQI 2 GB w sklepie internetowym, dostawa szybka ale po rozpakowaniu okazało się, że karta jest walnięta. Odesłałem w ramach reklamacji i czekałem ponad trzy tygodnie na nową (czekali na świeżą dostawę). W tej chwili używam tej (nowej) karty bez problemów jest bardzo szybka i niezawodna. Wpadki mają wszyscy. Zdecydowanie odradzam KINGSTONA MMC to wyjątkowe badziewie, jest wolna jakby nie z tej epoki.

shadoow
27-12-2006, 01:17
Wielkie dzieki za sugestie! :) Teraz moge z czystym sumieniem nabyc ta karte ;)

ALF
27-12-2006, 15:18
zobacz wątek w tym dziale o tej karcie...problemy pojawić się mogą :)
przeczytaj w instrukcji jakie karty polaca nikon...warto! :D

shadoow
01-01-2007, 16:21
zobacz wątek w tym dziale o tej karcie...problemy pojawić się mogą :)
przeczytaj w instrukcji jakie karty polaca nikon...warto! :D

Tak, tylko ze to raczej karty o pojemnosci 4 GB maja problemy. Ja wzialem 2 GB..

Wiem jakie kary poleca Nikon. Tylko tez wiem ile one kosztuja dlatego pytalem sie o dobry zamiennik ;)
Czytaj uwaznie :)

ALF
02-01-2007, 11:12
akurat kart PQI nikon nie poleca :)
bez względu na wielkość...co nie znaczy, że musisz mieć z nią problem, ale jeżeli będzie to...:D