PDA

Zobacz pełną wersję : Laptop + zewnętrzny monitor

malyd77
03-09-2010, 04:01
Witam

Ostatnio obrabiałem sobie zdjęcia na moim laptopie Dell D400. Leciwa konstrukcja ale dla moich potrzeb wystarcza. Jednak ostatnio mało zawału nie dostałem. Obrabiałem sobie zdjęcia od kolegi z wesela pokazałem ludzią w internecie i wszyskim się podobały. Ale kiedy je wywołałem (FotoJoker przez ich aplikację) to odbitki były jak z innej bajki. Do tej pory zawsze obrabiałem zdjęcia i zostawiałem na komputerze, prawie nic nie wywoływałem. Wina leży pewnie w wyświetlaczu mojego laptopa. Laptop ma kilka lat więc i matryca jest do bani. Ponieważ ostatnio u mnie krucho z pieniędzmi na nowy komputer, pomyślałem że można by dokupic jakiś monitor zewnętrzny może być kineskopowy byłe by oddawał prawdziwe kolory i żeby to co widzę na monitorze odpowiadało temu co zobaczę na odbitce. I tu moje pytanie -> jaki monitor możecie polecić. Chodzi o koszta a więc na pewno używany, tylko jaki model (jakaś sprawdzona konstrukcja)
Z góry dzięki za wszystkie rady

Grygolas
03-09-2010, 09:16
Też się zastanawiam nad taką modyfikacją.
A co do różnic fotka na kompie a odbitka to również się wtrącę.
Odbitki drukuję w Poznaniu, u jednego pana w pobliżu rynku. Mają tam jedną tendencję, podkręcają nieco kontrast.
Odbitki są świetne, więc po prostu do wywołania daję nieco mało kontrastowe zdjęcia.
Wiem trochę to pomylone, bo lab nie powinien w to ingerować. Ale już się przyzwyczaiłem, bo jakościowo to i tak są najlepsze wydruki z jakimi się styknąłem, i jakie w okolicy uzyskam.
Każdy chyba lab ma swoje preferencje wydruku, ale zazwyczaj wrzucają klientów do jednego wora, i wychodzą z założenia, że zdjęcia mają się podobać. A co się podoba jak nie kolorowe, ostre i kontrastowe fotki? Więc kręcą suwaczki in plus...

malyd77
03-09-2010, 13:51
Myślałem o czymś takim:
EIZO 20" - FLEX SCAN T67S
IIYAMA HM903DT
EIZO F67
EIZO F730
IIYAMA HM 903 DT Vision Master pro 454

zakwas
05-09-2010, 16:19
Wina leży pewnie w wyświetlaczu mojego laptopa. Laptop ma kilka lat więc i matryca jest do bani. Ponieważ ostatnio u mnie krucho z pieniędzmi na nowy komputer, pomyślałem że można by dokupic jakiś monitor zewnętrzny może być kineskopowy byłe by oddawał prawdziwe kolory i żeby to co widzę na monitorze odpowiadało temu co zobaczę na odbitce.

Kolega nowy? ;)
Obawiam się, że sam zakup monitora nie załatwi sprawy.

AdamoN
06-09-2010, 19:16
Przydałby Ci się kalibrator :)

Co do monitorka to polecam EIZO FlexScan L768. Używke kupiłem za 300 zł i działa z lapsem aż miło.

Błażej
06-09-2010, 19:47
matyld, pisze się ludziom

przepraszam za ot ale w imieniu ekoneta musiałem:D

zakwas
07-09-2010, 10:10
Kalibrator swoją drogą. Potrzebny byłby też profil od maszyny, na której będziesz robił odbitki. Ale to też nie wszystko, maszyna może byc rozregulowana, oprócz tego, tak jak pisał Grygolas, domyślnie podciągany jest kontrast i nasycenie. Musisz dogadać się laborantem żeby nie tuningował Twoich zdjęć, po czym wykonać kilka prób, po czym przekonać się, że na odbitce o tak jest coś innego niż na monitorze :(