Zobacz pełną wersję : Nikon 24-50/3,3-4,5 D
molier13
02-09-2010, 20:59
Witam,
czy ktoś bawił się tym szkiełkiem? Znalazłem wprawdzie 2 wzmianki i to pozytywne, ale to nie za wiele...
Pozdrawiam
Testowałem dwie sztuki z D700.
Najpierw pozytywy. Jest mały, lekki, poręczny i przyzwoicie wykonany (choć można trafić sztuki kompletnie już rozklekotane). Doskonale koryguje dystorsję, nie spotkałem jeszcze uniwersalnego zooma, gdzie byłoby z tym tak dobrze. Problemu nie stanowi też winietowanie. Na tym niestety dobre wieści się kończą.
NA pełnej dziurze w miarę ostry obraz jest tylko w środku kadru, nawet w połowie odległości od środka do brzegu jest już słabo, a brzegi to totalne mydło. Po przymknięciu będzie pewnie znacznie lepiej, ale nie sprawdzałem tego, bo dla mnie kluczowa jest praca tego typu obiektywów przy pełnym otwarciu przysłony. Kolejnym dużym problemem jest aberracja chromatyczna, która przy pełnym otwarciu jest bardzo duża, można rzec wręcz monstrualna.
Nie pamiętam dokładnie jak było z pracą pod mocne światło, ale wydaje mi się, że ani dobrze, ani źle.
Używałem go z F-80 i rzadko był odczepiany od aparatu. Zalety Łukasza w pełni popieram, wady mi nie przeszkadzały, bo ich się nie doszukiwałem, ale też nie robiłem dużych powiększeń. Kupiłem na a... w stanie mechanicznie nieco gorszym niż się spodziewałem, ale soczewki były czyściutkie, działał bez zarzutu. Mając jeszcze do dyspozycji N50/1,8D, oraz N28-70/3,5-4,5D najchętniej korzystałem z 24-50. Na wszelkie rodzinne imprezy zakres ogniskowych doskonały, rzadko mi w takich sytuacjach czegoś dłuższego.
Nie używam go z D90, bo zakres ogniskowych pokrywa N18-105
Pozdrawiam ZZ
Na F-80, to te wady mogły się nawet za bardzo nie objawiać, w końcu to był obiektyw projektowany pod kliszę.
molier13
06-09-2010, 21:30
Dziękuję za garść doświadczeń :) dam sobie spokój... Pozdrawiam