PDA

Zobacz pełną wersję : N 85mm f/1.4 - Problem

sevenoo
02-09-2010, 14:16
Hej,

wczoraj chcialem zdjąc oslone przeciwsloneczna, no i delikatnie zaczalem odkrecac, co sie okazalo, oslona sie kreci razem z przednią częścia obiektywu. :O Co z tym tematem zrobic ???
Czy moglo sie cos rozjustowac ?? Odkrecilem o jakies 4 obroty przednia część, nie wiem czy to do servisu oddawac czy poprostu cos po domowemu zrobic...

Dodam ze oczywiscie ni ch... nie mogę zdjąc oslony przeciwslonecznej bo kazda proba odkrecenia powoduje ze mi sie cala mordka kręci :/

Mac
03-09-2010, 17:45
Czy chodzi o Nikkora 85/1.4? Że razem z filtrem to rozumiem, ale historii, jakie opisujesz, jeszcze nie słyszałem:lol:.

spiritwood
03-09-2010, 17:58
W przypadku 85 1.4 to raczej coś Ci się spieprzyło. Nie upadł Ci czasem? (albo niechcący komuś z rodziny :-P) Front element w normalnej sytuacji jest nie do ruszenia. Fakt, że osłona ma tendencję do 'przysysania' się do filtrów i schodzi wtedy z filtrem z obiektywu, no ale żeby przód Ci się odkręcił? To jest przecież nieodkręcalne ;) Daleko nie masz. Pan Bykowski albo serwisik.

marcin_G
03-09-2010, 19:27
Nie ma obaw - z optyką nic się nie stało.
Jeśli pierścień z gwintem filtra masz już oddzielony od obiektywu, to bez obaw (na tzw. "chama") próbuj odkręcić osłonę. Wpuszczenie paru kropel WD-40 pomoże. Albo grzej wszystko w gorącej wodzie.
A teraz ponowne mocowanie pierścienia na obiektywie: w czołowiej powierzchni pierścienia masz maleńką śrubeczkę (chyba o średnicy 1 mm), która kontruje pierścień na obiektywie. MOOOOOCNO dokręć pierścień na obiektywie, po czym z wyczuciem dokręć tę śrubeczkę. Będzie pan zadowolony
Albo - skoro jesteś z Łodzi - daj mi to zrobić :)

sevenoo
03-09-2010, 21:20
Nic mi nie padło , nic nawetr puknięte nie było ... :/ gdzież bym śmiał ...
a jestem pewny ze nikt go nie uszkodzil bo nikt inny go w reku nie mial;/

Marcin jutro zobacze przy swietle jak to wygalda i jak cos to sie odezwe o pomoc:)

swoja droga troche mnie wk... ze ktos zrobil taki gwint w szkle za 4k ze nie mozna go swobodnie odkrecic, przypomina mi to sytuacje z pierscieni posrednich za 50zł ktore sie notorycznie zapiekaly x lat temu.

Winston
13-09-2010, 22:47
''On two different copies while trying to take it off I unscrewed the lens in half! (It screws back together, though)''

nie jesteś jedyny :)

http://www.ryanbrenizer.com/blog/2010/09/85mm_review/

sevenoo
22-09-2010, 14:08
uff:)