Zobacz pełną wersję : prawidłowy balans bieli
neverhood
02-09-2010, 11:46
jak ustawiac prawidlowy balans bieli bez szarej karty i innych pomocy, czy znalazl ktos w necie jakas instrukcja lub tutki na ten temat, ewentualnie ksiazki?
a niby jak sobie to wyobrazasz? na oko? jesli specjalnie oprogramowane czujniki w aparatach maja z tym problem, jesli szara karta czasem zawodzi itd...
ja uzywam CBL Lens i zapomnialem co to zle ustawiony balans bieli. dla mnie to udogodnienie bylo warte wydania kilko stów.
Nie wiem czy czasami nie jest tak, że w każdej książce poruszany jest ten temat.
W książce "Fotografia Cyfrowa Edycja Zdjęć" Scotta Kelby'ego jest fajna metoda poszukiwania neutralnej szarości.
Można też ustawiać "na oko", bo czasami warto lekko ocieplić, a czasami ochłodzić. WB to sprawa mocno indywidualna i przede wszystkim zależna od monitora, teraz po kalibracji bardziej to dostrzegam
darkmajin
02-09-2010, 12:29
one word : RAW
neverhood
02-09-2010, 13:16
a niby jak sobie to wyobrazasz? na oko? jesli specjalnie oprogramowane czujniki w aparatach maja z tym problem, jesli szara karta czasem zawodzi itd...
ja uzywam CBL Lens i zapomnialem co to zle ustawiony balans bieli. dla mnie to udogodnienie bylo warte wydania kilko stów.
znalazlem to cudenko http://www.balansbieli.pl/ wlasnie mi dales super dobra rade, co do raw to zawsze w rawach, ale chcialem znalezc cos co pomoze w duzym przyblizeniu ustawic dobry BW.
Nie wiem czy czasami nie jest tak, że w każdej książce poruszany jest ten temat.
W książce "Fotografia Cyfrowa Edycja Zdjęć" Scotta Kelby'ego jest fajna metoda poszukiwania neutralnej szarości.
Można też ustawiać "na oko", bo czasami warto lekko ocieplić, a czasami ochłodzić. WB to sprawa mocno indywidualna i przede wszystkim zależna od monitora, teraz po kalibracji bardziej to dostrzegam
WB to absolutnie nie jest sprawa indywidualna. powinienes to widziec zwlaszcza na skalibrowanym monitorze. WB powinien byc ustawiony dokladnie na temperature barwowa zrodla swiatla. jesli swiatlo jest mieszane to trzeba wybrac na jaka partie zdjecia chcesz ustawiac WB.
WB to absolutnie nie jest sprawa indywidualna. powinienes to widziec zwlaszcza na skalibrowanym monitorze. WB powinien byc ustawiony dokladnie na temperature barwowa zrodla swiatla. jesli swiatlo jest mieszane to trzeba wybrac na jaka partie zdjecia chcesz ustawiac WB.
No nie wiem czy tak do końca masz rację. Czy jak patrzysz na białą kartkę w czerwonym świetle to widzisz ją białą czy czerwoną?? Jak jej zrobisz zdjęcie to ma ona być biała czy czerwona??
andrstac
02-09-2010, 14:10
znalazlem to cudenko http://www.balansbieli.pl/ wlasnie mi dales super dobra rade, co do raw to zawsze w rawach, ale chcialem znalezc cos co pomoze w duzym przyblizeniu ustawic dobry BW.
Szczerze powiedziawszy, jakbym miał wywalić za to coś tyle kasy, to wolałbym ColorChecker Passport. Wtedy i balans ok i kolory jak należy
Szczerze powiedziawszy, jakbym miał wywalić za to coś tyle kasy, to wolałbym ColorChecker Passport. Wtedy i balans ok i kolory jak należy
a dlaczego twierdzisz, ze kolory nie sa Ok po uzyciu CBL?
Moim zdaniem jest to sprawa indywidualna...jeżeli chodzi o odbiór zdjęcia. Ok, oczywiście, że powinno się ustawiać na neutralnie szary, tudzież za pomocą takich wynalazków jak CBL i zapewne będzie to najdokładniejsze....ale czy czasami efekt nie będzie lepszy gdy się trochę ociepli? Albo ochłodzi. Tylko o to mi chodziło. Sam ostatnio nabyłem ColorCheckera i jest tam taka opcja jak ochłodzenie, bądź ocieplenie za pomocą różnych odcieni szarości.
Co do CBLa cały czas mnie to kusi, ale trochę nie widzę ustawiania WB szkłem, np 35mm albo 17-35, które posiadam. Myślę, że ten CBL przydałby się do 70-200, no chyba, że HYPER używasz go jakoś inaczej.
W sumie ciekawy jestem jego działania w praktyce, bo wiadomo, że na filmach reklamowych to działa cudownie. Jak ustawiasz z szerszym kątem?? Musi zajmować cały kadr?
pytanie bylo o prawidłowy balans bieli a to nie jest kwestia indywidualnych preferencji. w prawidlowo ustawionym WB kolory powinny odpowiadac kolorom widzianym w swietle slonecznym o temperaturze barwowej 5400K. mowa glownie o bieli i szarosciach bo jesli w widmie swiatla uzytego do reprodukcji brakowalo jakiejs skladowej spektrum to jakies barwy beda mniej lub bardziej przeklamane. oczywiscie mozna sobie ocieplac lub ochladzac zdjecie do woli. kazdy moze zrobic ze swoja fotka co chce i co mu bardziej pasuje, ale nie mozna mowic, ze WB takiego zdjecia jest ustawiony prawidlowo.
co do CBL to nie musi on wypelniac calego kadru. wystarczy zeby zapelnial tak z 75% i w dodatku moze byc nieostry w kadrze. w praktyce wyglada to tak ze zblizasz CBL do obiektywu zeby wypelnial duza czesc kadru, o ostrosc sie nie martwisz i robisz pomiar. to wszystko.
No nie wiem czy tak do końca masz rację. Czy jak patrzysz na białą kartkę w czerwonym świetle to widzisz ją białą czy czerwoną?? Jak jej zrobisz zdjęcie to ma ona być biała czy czerwona??A jak fotografujesz biala kartke w swietle zarowym i ma byc biala (bo chodzi Ci o biala kartke, a innego zrodla swiatla nie ma), to co zrobisz? Zostawisz ja zolta (zakladajac, ze nie ustawiles dobrze w aparacie, automat sie rypnal), czy jednak poprawisz WB na etapie postprodukcji, zeby jednak byla biala? :)
A jak fotografujesz biala kartke w swietle zarowym i ma byc biala (bo chodzi Ci o biala kartke, a innego zrodla swiatla nie ma), to co zrobisz? Zostawisz ja zolta (zakladajac, ze nie ustawiles dobrze w aparacie, automat sie rypnal), czy jednak poprawisz WB na etapie postprodukcji, zeby jednak byla biala? :)
Dlatego balans bieli to sprawa indywidualna. Jakby nie było światło żarowe daje żółte zabarwienie, czy to w realu czy na zdjęciach. Doprowadzenie do tego, że biała kartka w żółtym świetle (żarowym) jest biała to naciąganie praw fizyki. No ale z drugiej strony takie zdjęcie zazwyczaj wygląda lepiej. Osobiście mnie się wydaje że balans bieli to sprawa całkowicie indywidualna. Mało tego, można sobie zrobić mały eksperyment.
Wystarczy popatrzyć na kartkę (czy cokolwiek innego) lewym okiem a potem prawym. Można dostrzec minimalne różnice właśnie w balansie bieli. Teraz pytanie które oko ma rację a które kłamie?? :) hehhe
Wg mnie poprawny balans bieli nie istnieje i nie warto sobie tym głowy zawracać. Można co najwyżej trzymać się zbliżonej wartości.
Wg mnie poprawny balans bieli nie istnieje i nie warto sobie tym głowy zawracać. Można co najwyżej trzymać się zbliżonej wartości.
Zbliżonej do czego? Bo skoro poprawny nie istnieje to nie wiem w którą stronę się zbliżać ;)
Jeśli mamy białe światło, to sprawa jest prosta. Białe przedmioty muszą być białe, ale co jeśli światło mamy o okrojonym spektrum?? Zawsze mnie zastanawiało, czemu wg niektórych śnieg przy zachodzącym słońcu (np. czerwonym) musiał być biały. Jaki wtedy jest prawidłowy balans bieli??
Michał Jędrak
02-09-2010, 21:38
Oj błądzicie ludzie. Błądzą też Ci, któzy wydają setki złotych na jakieś tam expodiski i inne tego typu bajery. Jak nie zapomnę tu zajrzeć (teraz nie mogę) to napiszę co to jest balans bieli i jak go dobrze ustawić...
Eeeee na pewno nie wiesz jak poprawnie ustawić WB w mieszanym świetle.
Pawel Pawlak
03-09-2010, 00:16
Ja mówię o tym że dobrze nastawiłem WB wtedy, kiedy zdjęcia wyglądają tak jak chcę je przedstawić albo tak jak zapamiętałem. Dążenie do tego, żeby biała karta na każdym zdjęciu wyglądał jak oświetlona w słoneczny dzień w południe to jakiś bezsens. Może mój organ wzrokowy jest niedokonały, ale jakoś nie potrafi się zaadoptować to każdej sytuacji oświetleniowej tak, żeby zawsze widzieć idealną biel. najczęciej ta biel ma dominantę wynikającą z pory dnia, warunków, źródła światła. Być może to nie jest poprawne widzenie świata, ale widać mam taki defekt i chę się nim podzielić z odbiorcą :)
No to jest nas dwóch defekciarzy.
Radek Radziszewski
03-09-2010, 11:24
Jest jeszcze taka sytuacja gdy światło po prostu jest brzydkie i skóra źle wygląda ja w takim wypadku staram się znaleźć na etapie obróbki kolor zbliżony do tego jaki tam był ale jednak przyjemniejszy dla oka...
W praktyce w 70% pozostawiam auto wb ale w pozostałych 30% ustawiam na oko po temperaturze w kelwinach
Tomek Konopka
03-09-2010, 11:52
W praktyce w 70% pozostawiam auto wb ale w pozostałych 30% ustawiam na oko po temperaturze w kelwinach
dodam że udaje Ci się to perfekt oglądając Twoje zdjęcia :)
Pawel Pawlak
03-09-2010, 13:56
Radek, widze że jesteś chyba jedyną osobą poza mną na forum, która uważa że Tamron 17-35 na 2.8 w reporterce "daje radę" (przynajmniej tak wynika z twoich zdjęć ;) ).
edit: tak mi się nasunęło po obejrzeniu Twojego testu d700 ;)
Nie wierzę, że ten reportaż został zrobiony D700 musi być jakieś piekielne D700.
Radek Radziszewski
03-09-2010, 14:39
Radek, widze że jesteś chyba jedyną osobą poza mną na forum, która uważa że Tamron 17-35 na 2.8 w reporterce "daje radę" (przynajmniej tak wynika z twoich zdjęć ;) ).
edit: tak mi się nasunęło po obejrzeniu Twojego testu d700 ;)
ja bardzo lubię to szkło i używam piekielnie często
neverhood
03-09-2010, 18:51
To może ja uscisle. W zasadzie to chodzi mi głownie o ustawienie jak najbardziej prawidłowego BW np w kościele podczas slubow gdzie mam kościół w którym żółte ściany rozswietlone są słońcem przebijajacym się przez kolorowe witraze a z sufitu świecą żarówki energooszczedne. Albo mam sale gdzie bordowe ściany mieszają się ze światłem kolorofonow.
Chodzi mi o to jak ustawić BW by skóra była jak najbliżej autentyczna w swej barwie.
Jak lub za pomocą jakiego ustrojstwa
A to w ogóle można w takich miejscach ustawić w miarę idealnie WB? Wystarczy że zmienisz położenie w stosunku do miejsca gdzie mierzyłeś lub odwrócisz sie i skierujesz obiektyw w inne miejsce inaczej oświetlone i całe ustawienia biorą w łeb. Trzeba w sposób przybliżony ustawić WB a następnie w programie graficznym skorygować jego prawidłowe ustawienie.
Dla takich przypadków właśnie jest RAW i możliwość ustawienia WB już po zrobieniu zdjęcia. Można przed każdym zdjęciem robić pomiar WB, ale czy to ma sens? jeśli chcę zrobić 50 ujęć, to marnowanie czasu. Szybciej poprawisz w obróbce.
neverhood
03-09-2010, 20:52
To ja proszę o pomoc jak poprawnie skorygować BW np LR bo nie radzę sobie. Zastanawiam się czy lepiej nie przesiasc się na Captura.
Jak sobie radzicie z ustawieniami by bylo w miarę poprawnie lub bardzo poprawnie
Radek Radziszewski
03-09-2010, 20:55
To ja proszę o pomoc jak poprawnie skorygować BW np LR bo nie radzę sobie. Zastanawiam się czy lepiej nie przesiasc się na Captura.
Jak sobie radzicie z ustawieniami by bylo w miarę poprawnie lub bardzo poprawnie
nie ustawiaj "poprawnie" jeździj suwakami i szukaj który moment to to... skup się jak będzie taki który uznasz że jest ładnie to to ten :)
neverhood
03-09-2010, 21:43
Moje pytanie wynika z tego by choć trochę zaoszczędzić czasu przy obrobce. Dlatego myślałem ze jest jakiś sprawdzony sposób lub jakieś urządzenie które pozwoli ustawić BW np by zrobić kilka ujec probnych przed ślubem i potem odnieść się podczas obróbki do takiego wzorca
Moje pytanie wynika z tego by choć trochę zaoszczędzić czasu przy obrobce. Dlatego myślałem ze jest jakiś sprawdzony sposób lub jakieś urządzenie które pozwoli ustawić BW np by zrobić kilka ujec probnych przed ślubem i potem odnieść się podczas obróbki do takiego wzorcaA po co Ci urzadzenie, skoro wystarczy zrobic korekte jednego zdjecia, a potem przeniesc na np. 20 pozostalych.
neverhood
04-09-2010, 18:26
A po co Ci urzadzenie, skoro wystarczy zrobic korekte jednego zdjecia, a potem przeniesc na np. 20 pozostalych.
No własnie tylko nie za bardzo wiem jak to zrobić w warunkach o ktorych pisałem wcześniej (mowa o wodotryskowych w kolory kościołach). Jak sobie radzić by ustawić dobrze przynajmniej w miarę BW by potem mniej się męczyć obrobka
marszull
06-09-2010, 13:06
ale chyba nie jest tak ze przy kazdym zdjeciu (nawet w takich warunkach) zmienia sie az tak balans bieli, ze na kazdym zdjeciu biel jest zdecydowanie inna
neverhood
06-09-2010, 20:46
ale chyba nie jest tak ze przy kazdym zdjeciu (nawet w takich warunkach) zmienia sie az tak balans bieli, ze na kazdym zdjeciu biel jest zdecydowanie inna
No aż tak zle to nie jest. Ale chce się nauczyć sposobu na dobry BW bo jakoś mi to nie wychodzi
No aż tak zle to nie jest. Ale chce się nauczyć sposobu na dobry BW bo jakoś mi to nie wychodziUjednolic nomenklature, bo watek jest o balansie bieli, co skracamy przez "WB" (white balance), a Ty ciagle piszesz "BW", co niedlugo moze Ci namieszac w dyskusji (BW to uproszczony skrot od B&W -- black and white -- czyli zdjecia czarno-biale).
Andrzej Olender
06-09-2010, 21:22
Ujednolic nomenklature, bo watek jest o balansie bieli, co skracamy przez "WB" (white balance), a Ty ciagle piszesz "BW", co niedlugo moze Ci namieszac w dyskusji (BW to uproszczony skrot od B&W -- black and white -- czyli zdjecia czarno-biale).
Dobrze że jesteś czujny, już myślałem że wątek zmienia tor na B&W :)
Tomasz Dudrak
06-09-2010, 21:24
Oj błądzicie ludzie. Błądzą też Ci, któzy wydają setki złotych na jakieś tam expodiski i inne tego typu bajery. Jak nie zapomnę tu zajrzeć (teraz nie mogę) to napiszę co to jest balans bieli i jak go dobrze ustawić...
Ja z ciekawością czekam na odpowiedź Michała.
neverhood
06-09-2010, 21:47
Ujednolic nomenklature, bo watek jest o balansie bieli, co skracamy przez "WB" (white balance), a Ty ciagle piszesz "BW", co niedlugo moze Ci namieszac w dyskusji (BW to uproszczony skrot od B&W -- black and white -- czyli zdjecia czarno-biale).
Ups. Rzeczywiście bardzo przepraszam.
Ale jeśli mogę prosić o jakaś radę jak zrobić takie wzorcowe zdjęcie na podstawie ktorego będę mógł pózniej zrobić korekcje balansu bieli. Czy potrzebna mi np szara karta albo jakieś ustrojstwo. Proszę o jakieś praktyczne wskazówki.
marszull
06-09-2010, 21:55
albo jakis element zblizony do szarosci w kadrze
albo wzornik szarosci
pozniej probnikiem klikasz w zdjecie wzorcowe, i ustawiasz WB na reszcie zdjec
w ostatecznosci na jakims bialym elementem i ustawiasz suwaczkami (tak jak Ci odpowiada)
neverhood
06-09-2010, 22:03
albo jakis element zblizony do szarosci w kadrze
albo wzornik szarosci
pozniej probnikiem klikasz w zdjecie wzorcowe, i ustawiasz WB na reszcie zdjec
w ostatecznosci na jakims bialym elementem i ustawiasz suwaczkami (tak jak Ci odpowiada)
A czy trzeba robić takie wzorcowe zdjęcie za każdym razem gdy bardzo diametralnie zmieniają się warunki oswietleniowe. Miałem taka sytuacje ze najpierw byli duze słońce przez okna a za jakieś 15 min rozlalo się u zrobiło bardzo ponuro i ciemno.
Andrzej Olender
06-09-2010, 22:06
A czy trzeba robić takie wzorcowe zdjęcie za każdym razem gdy bardzo diametralnie zmieniają się warunki oswietleniowe. Miałem taka sytuacje ze najpierw byli duze słońce przez okna a za jakieś 15 min rozlalo się u zrobiło bardzo ponuro i ciemno.
Toż to oczywista oczywistość że temperatura barwy jest zupełnie inna w tak skrajnych warunkach. Przed przystąpieniem do korekcji WB dobrze jest posegregować sobie zdjęcia pod kątem oświetlenia.
gorbizone
11-09-2010, 14:07
Ja używam szarej karty wielkości bankomatowej robiąc w RAW. Zawsze jak mam problem z ustawieniem tak, żeby mi pasowało, korzystam właśnie z niej na zdjęciu. Przeważnie jednak ustawiam tak jak radził Radek Radziszewski, czyli przesuwam do tego czasu aż mi się spodoba. Później dzień przerwy i ew. korekcja :)
Pozdrawiam