Zobacz pełną wersję : Sigma 8-16 mm f/4,5-5,6 DC HSM opinie
Witam.Potrzebuję ultraszerokokątnego szkła,głównie do focenia pejzażu oraz wnętrz na statywie. Nie potrzebne mi super jasne szkło więc zastanawiam się nad starą s 10-20 ponieważ jest lepsza optycznie od nowej wersji, ale ostatnio coraz bardziej kusi mnie nowa konstrukcja sigmy 8-16 ale mało znalazłem miarodajnych opinii użytkowników tego szkiełka.
Może na forum znajdą się posiadacze tego obiektywu i podzielą się wrażeniami, chodzi mi głównie o jakość optyczną (mile widziane sample).
navigator_s9
02-09-2010, 00:34
robiłem raz zdjęcia wnętrz 10-20 i wychodziło mega godnie, co do 8-16 to się za bardzo nie wypowiem ale 10-20 siedziała dobrze ;)
robiłem raz zdjęcia wnętrz 10-20 i wychodziło mega godnie, co do 8-16 to się za bardzo nie wypowiem ale 10-20 siedziała dobrze ;)
O starej sigmie 10-20 słyszy się same pochwały, a jak widać nowa s 8-16 jest mało popularna.
Musisz pamietac, ze 8-16 ma wypukla soczewke, przez co nie zalozysz filtrow, chyba, ze sa jakies mocowania Lee, jak np do N14-24, a do pejzaza bez filtrow to tak sobie.
Blasius.G
03-09-2010, 18:13
Do 10-20 trzeba znow filtrow typu slim bo zwykle wchodza w kadr.
O sigmie 10-20 wcale sie wszyscy nie wyrazaja w samych superlatywach. Pojawiaja sie nieostrosci poza centrum kadru (czasem w polowie drogi do brzegu), a jej zakup to troszke loteria. Dlatego lepiej kilka podpiac i wybrac najlepsza.
Tej 8-16 nie znam i sam jestem ciekaw.