PDA

Zobacz pełną wersję : D90 - dobre ustawienie? Pomocy!

Karl Benz
01-09-2010, 22:42
Posiadam D90 18-105 , przeczytałem cała instrukcje i po prostu nie mogę tego wszystkiego ogarnąć, no za dużo tego..
Niedługo wybieram się w plener na zdjęcia (obiecałem komuś) i chciałbym by zdjęcia wyszły w dobrych kolorach i wyraźne. Nie jestem ekspertem od robienia zdjęć wiec zapytam czy takie ustawienie jest dobre?
ISO 200
WB Auto - i tu pytanie, jest dużo możliwości balansu bieli a ja dosłownie się w tym topię, mógłby ktoś z Was przybliżyć mi to bardziej o co kaman ?
D-Light. Auto
Pomiar matrycowy
AF Punktowy AF-A
Co innego polecacie?
Do owych zdjęć potrzebna dodatkowa lampa czy da się zadowolić wbudowaną?
Dziękuję za trud i poświęcenie :)
Pozdrawiam

Pietern
01-09-2010, 22:50
Tak bez złośliwości, to przeczytaj instrukcje jeszcze raz,
wespół z tym:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=152911

Antonioo
01-09-2010, 22:50
ustaw na zielony....a po plenerze....w pierwsze co zainwestuj, to książki...i nauka nauka i nauka....

Karl Benz
01-09-2010, 22:57
W książki już zainwestowałem, czekam aż dojdą :) Może jakąś konkretną radę bym dostał ? :)

dzej
01-09-2010, 23:03
Tryb A na kolku, robisz w rawach, potem wracasz do domu, sciagasz triala lightrooma, obrabiasz, zeby byly ladne i po sprawie:)

Greg77
01-09-2010, 23:19
Tryb A na kolku, robisz w rawach, potem wracasz do domu, sciagasz triala lightrooma, obrabiasz, zeby byly ladne i po sprawie:)

ISO 200 tryb P i 90% bedzie ok, RAWy i jak kolega powyzej wspomnial minimalna obrobka;)

Pietern
02-09-2010, 07:33
ISO 200 tryb P i 90% bedzie ok, RAWy i jak kolega powyzej wspomnial minimalna obrobka;)

Ja kocham to forum... :mrgreen:
A zapytaliście pytającego czy wie co to jest RAW?

barto28
02-09-2010, 08:34
Moze pytajacy juz wie co to RAW :D

Pietern
02-09-2010, 08:40
Może i wie... :mrgreen:
Dla człowieka, który już trochę przesiedział przy jakimś programie graficznym to bułka z masłem, ale dla tych co pierwszy raz, to czarna rozpacz. Jeszcze jak trafi na jakieś przyjazne użytkownikowi dzieło, jak przykładowo RawTherapee...
To już chyba lepiej jotpegi i obróbka w Picassie. :mrgreen:

Aktal
02-09-2010, 10:17
Dla człowieka, który już trochę przesiedział przy jakimś programie graficznym to bułka z masłem, ale dla tych co pierwszy raz, to czarna rozpacz. Jeszcze jak trafi na jakieś przyjazne użytkownikowi dzieło, jak przykładowo RawTherapee...
:

Zgadzam się, sam jestem na etapie nauki obrabiania formatu RAW i na dostęnych darmowych programach nie jest lekko.

Ja proponuję RAW a następnie darmowy ViewNX / ViewNX2 pozwalający na korektę zdjęć w zakresie podstawowych elementów jak WB, nasycenie kolirów itp.

Ja-NOS
02-09-2010, 11:40
mnie ciekawi co było pierwsze, umówienie się na sesje wiedząc że będzie nowy nabytek, czy najpierw nabytek i umówienie się na sesje ?

ale poważnie pisząc, to prostym rozwiązaniem jest cykanie na ustawieniu PORTET skoro maja to być zdjęcia ludzi ale jeżeli ma być tam coś jeszcze to ustaw sobie Widoczek, wtedy nie musisz pilnować przysłony.

Zapewne i tak nie wiesz jakiej przysłony użyć aby było rozmycie tła i z jakiej odległości robić zdjęcia więc można sobie darować tryb A choć i tak każde zdjęcie by wyszło :)

Pytanie jakie osoby dokładnie będziesz fotografował, czy to będzie stado dzieci biegających po łące czy chłopak i dziewczyna całująca się przy snopku siana.

Sam jestem amatorem lustro mam od może 10 miesięcy, lubię fotografować i ciągle się uczę, teraz nawet ja gdyby mnie ktoś poprosił to musiał bym zrobić pare prób na samej sesji aby zobaczyć jakie ustawienia będą ok, bo nie mam tego jeszcze wbitego na stałe do głowy i oczywiście nie wszystko da się wbić jako schemat.

Ustaw sobie aparat na RAW + JPG FINE, będziesz miał gotowy efekt od razu a jak się już trochę wciągniesz w obróbkę to sobie poprawisz ten efekt.
Ustaw także przetwarzanie obrazy na ... kolejne pytanie jaki efekt chcesz uzyskać ... ustaw na ŻYWE będą kolorowe :)

Pomiar expozycji ustaw ... na dzien dobry zostaw matrycowy

Wybór pola ostrości ustaw na punktowy i kieruj go miedzy oczy osoby fotografowanej złap ostrość a potem sobie przekadruj i ognia.

Ogólnie powodzenia :)

Blasius.G
02-09-2010, 16:54

Hmm. Co w RawTherapee takiego trudnego? Zrozumialbym ufraw ale rawTherapee jest w miare prosty. Ma troche przypadlosci (przynajmniej u mnie) jak dziwne biale kropki na zdjeciu po wrzuceniu na tapete, kompletny brak efektow wyostrzania ale poza tym jest ok. Ostatnio bawie sie Scarab Darkroom. Probowalem bible 5 ale nie przypadl mi do gustu. Mialem tez fotoszopowego triala (wstyd ale nazwy rawowolacza zapomnialem) i to juz jest bajka. Obsluga super. Mozliwosci ekstra. Efekty swietne:)
Kolega, autor watku, powinien jednak poznac jakies podstawy i od zaraz probowac nawet i na Manualu. Tak sie najlepiej uczyc. Ustawienia, ktore podal tycza sie jotpegow i nie sa najszczesliwiej dobrane. Polecam wlaczyc tryb RAW+jpeg.

marciing
02-09-2010, 17:01
Mialem tez fotoszopowego triala (wstyd ale nazwy rawowolacza zapomnialem) i to juz jest bajka. Obsluga super. Mozliwosci ekstra. Efekty swietne:)

w celu przypomnienia : Camera RAW

;)

Greg77
02-09-2010, 17:40

no racje masz.....ale jak w takim razie doradzic w takiej sytuacji? NIE MA TAKIEJ RADY!

pppppp
02-09-2010, 19:34
Ja-NOS napisał w sumie wszystko w temacie brawo

Karl Benz
02-09-2010, 20:54
Wiem tyle że Raw to jakoś zdjęcia, i ze aparat zapisuje dwie fotki... <wstydniś>
Ja-nos, będzie to chłopak, zdjęcia raczej z lekkim plenerem. Co do przysłony, do modeli używam F22, i tło wychodzi wyrażnie. Lecz jak napisałeś, przy tych zdjęciach nie wiem jakiej uzyć.
Tak jak napisałem jestem początkujący ... :(
Póki co mam ustawione M i ustawienie takie jak napisałem na 1 'szej stronie .
Dziękuje za porady i czekam na kolejne.

Antonioo
02-09-2010, 20:57
f22???? <wow> niucham prowokację

Karl Benz
02-09-2010, 21:05
Co w tym takiego złego ?

Grand.
02-09-2010, 21:08
F jak najniższe, w Twoim przypadku raczej 3.5-5.6 - To daje rozmycie tła, co wygląda ciekawie w połączeniu z ostrą twarzą modela/modelki. Ostrzenie "na oczy", wybierz punkt AF w wizjerze aby leżał na oczach modela. Pomiar centralny, matrycowy czasami widzi zbyt dużo tła, przez to moze dawać zły pomiar. Kolory standardowe SD, WB na "chmurkę" i lecisz. Iso ustaw nawet 320/400 żeby odpowiednia ilosć światła zastanego oświetliła obiekt a nie żeby był oświetlony "sztucznie" wydłuzonym czasem.

Blasius.G
02-09-2010, 21:11
f22???? <wow> niucham prowokację

Ja mam troszkę kataru;) więc wyjaśnię, że tak duże przysłony stosuje się nader rzadko. Proponuję 10, 11 do krajobrazu, a do portretu raczej male wartości przysłon.

Hypno
02-09-2010, 21:11
f22 to bardzo mały otwór przysłony, jeśli to ma być fotografowanie modela w plenerze to ustaw jak największą przysłonę na jaką obiektyw pozwala, np 3.5 ewentualnie 4. Zabieg ten służy rozmyciu tła przez co eksponujemy modela a nie krzaczki. Udanych kadrów życzę :)

Karl Benz
02-09-2010, 21:13
F22 mam przy fot. modeli, nie wiem co w tym złego, jak napisałem wyżej nie wiedziałem jaką przysłonę ustawić do tego typu zdjęć. Grand czyli przysłona jak najniższa, tak?

Hypno
02-09-2010, 21:15
Wybacz, ale nie rozumiem o jakie modele chodzi, te do sklejania?

Grand.
02-09-2010, 21:17
Tak, jak najniższa. Rozmywa to tło co daje wspaniały efekt w fotografii portretowej.

Karl Benz
02-09-2010, 21:19
Mowa o takich metalowych burago :P

Blasius.G
02-09-2010, 22:39
Tez. Nawet buraggo i matchboxy. Chodzi o to, ze na rozmytym tle model jest jakby wyodrebniony, najwazniejszy i nic nie rozprasza uwagi widza, a na f22 uwage moga rozproszyc nawet paprochy na matrycy:)
Mysle, ze najnizsze przyslony moga sprawic tobie klopot bo glebia ostrosci bedzie tak mala, ze poza fragmentem twarzy, reszta wyjdzie mniej wyrazna. Nie wiem jaki masz obiektyw. Pokombinuj. Najmniejsza, troche wieksza i wieksza. Ja akurat tego typu fotografia sie poki co nie zajmuje. No, moze raz bo ladna "modelka" nurzala sie w morzu ale ona o tym nie wie wiec nie zamieszcze tych zdjec:)
Pocwicz na misiu, lalce, poduszce, psie. Pocwicz, a zrozumiesz.

fraktal-im
03-09-2010, 15:43
Może wydę na amatora, ale z całego serca radzę: szkoda życia na pałowanie się z RAWami
Instrukcja obsługi jak ustawić D90 żeby JPGi wychodziły ładne: http://kenrockwell.com/nikon/d90/users-guide/index.htm

Kiedy miałem D80 to robiłem JPG + RAW (raw tylko na wypadek gdyby UFO się załapało w kard i trzeba było super zdjęcie obrobić do gazety), ale RAWa może dwa razy w życiu użyłem :)
Nie widze różnicy pomiędzy JPG fine a normal - więc używam normal.

Aktal
03-09-2010, 15:51
Ja także jestem amatorem i nie siedzę godzinmi na RAW, robię RAW + JPG Fine, ale nikomu nie powiedziałbym, że szkoda czasu na RAW, ciekawe czy np. zawsze trafiasz w 100% w WB, albo jak korygujesz ekspozycję, czy może zawsze ustawiasz ją perfekcyjnie ?

fraktal-im
03-09-2010, 16:00
Ja także jestem amatorem i nie siedzę godzinmi na RAW, robię RAW + JPG Fine, ale nikomu nie powiedziałbym, że szkoda czasu na RAW, ciekawe czy np. zawsze trafiasz w 100% w WB, albo jak korygujesz ekspozycję, czy może zawsze ustawiasz ją perfekcyjnie ?

Wydaje mi się, że nie trzeba trafić w 100% w WB - wystarczy w 90%. Można się sprzeczać czy na danym zdjęciu jest perfekcyjny WB czy nie. Pamiętaj, że WB to tez środek wyrazu, może nie powinien być perfekcyjnie trafiony tylko taki żeby Ci odpowiadał (czy kartka musi być zawsze biała?).

Poza tym nie każde zdjęcie idzie na wystawę. Temat to podstawa - i rzeczywiście jeśli jest wyjątkowo udane zdjęcie (temat!!!) to warto poprawic je w PSie jeśli nie jest w Twojej kolorystyce.

Wydaje mi się, że można tak ustawić puszkę, że jednak wiekszość zdjęć będzie trafionych (pod upodobania autora).

Blasius.G
03-09-2010, 16:32
RAW daje naprawde duze mozliwosci edycji zdjecia. Akurat balans bieli dosyc trudno sie zmienia w rawie ale trudno by uznac, ze to niepotrzebne bo to cala radosc w zaawansowanych kompaktach i w lustrzankach.
Oczywiscie kazdy robi jak mu wygodnie.

velaskez
03-09-2010, 18:22
A ja proponuję ustawić P, WB Auto, i Auto ISO w przedziale 200-3200. Jak robi takie szum jak D5000, to mnie 3200 nie przeszkadza ;) Pomiar matrycowy, AF-C.

rdcom
03-09-2010, 18:32
A ja proponuję ustawić P, WB Auto, i Auto ISO w przedziale 200-3200. Jak robi takie szum jak D5000, to mnie 3200 nie przeszkadza ;) Pomiar matrycowy, AF-C.

pomiar matrycowy AF-C a ostrość.........?

velaskez
03-09-2010, 18:42
Ostrość czego? Precyzyjniej kolego ;)

rdcom
03-09-2010, 18:54
hm myślałem że dla Ciebie to jest jasne chodzi mi o "tryb wyboru pola ostrości" jeżeli jeszcze nie bardzo wiadomo dołączę skan z instrukcji

:)

velaskez
03-09-2010, 19:40
Wiesz, ostrość...mogło Ci chodzić o wyostrzanie JPG ;)
Tu nie ma najlepszego ustawienia, przynajmniej wg mnie. Ja przez 95% czasu mam dynamiczny wybór pola. Jakbym miał 51 pól AF pewnie byłoby to Auto albo 3D;)

Hypno
03-09-2010, 22:47
RAW daje naprawde duze mozliwosci edycji zdjecia. Akurat balans bieli dosyc trudno sie zmienia w rawie

Czy mógłbyś napisać dlaczego trudno? Od półtora roku, czyli od czasu kiedy zainteresowałem się fotografią, cały czas trzaskam tylko Rawy. Czy ustawianie WB w rawie to coś więcej niż przesuwanie suwaków i dobranie odcienia? Czy trzeba pamiętać o czymś jeszcze. Pytam ponieważ nie jestem mistrzem i na pewno każda rada się przyda.

Pozdrawiam

Duder
04-09-2010, 02:00
Ustawienie WB to proste dobranie temperatury barwowej - jednym suwakiem.W Adobe Camera Raw można jeszcze korygować domieszkę fioletu lub zieleni .

velaskez
04-09-2010, 06:28
można jeszcze korygować domieszkę fioletu lub zieleni .

W każdym programie do Rawów można ;)

stig
04-09-2010, 06:55
Wydaje mi się, że nie trzeba trafić w 100% w WB - wystarczy w 90%. [...] Pamiętaj, że WB to tez środek wyrazuZgadza sie -- jest srodkiem wyrazu, ale tylko wtedy, kiedy "niepoprawny" jest efektem Twoich zamierzonych poczynan, a nie nietrafionym przez AWB. :) Tym bardziej wiec w tym wzgledzie RAW jest bardziej odpowiedni, bo WB mozesz zmieniac juz po zrobieniu zdjecia, w swiadomy, przemyslany sposob i z wieksza kontrola.

fraktal-im
05-09-2010, 14:05
Zgadza sie -- jest srodkiem wyrazu, ale tylko wtedy, kiedy "niepoprawny" jest efektem Twoich zamierzonych poczynan, a nie nietrafionym przez AWB. :) Tym bardziej wiec w tym wzgledzie RAW jest bardziej odpowiedni, bo WB mozesz zmieniac juz po zrobieniu zdjecia, w swiadomy, przemyslany sposob i z wieksza kontrola.

Obiektywnie rzecz biorąc masz rację. Natomiast kwestią jest co Cię cieszy i co lubisz robić. Ja lubię robic zdjęcia. Nie bawi mnie cyzelowanie obrazków w programach graficznych (do tego w ogóle sprzęt foto nie jest potrzebny). Nie zarabiam na tym i nie muszę mieć wszystkich zdjęć udanych. Za to cieszy mnie jeśli potrafię zrobić z moją puszką, obiektywem, pogodą, światłem cos co mi się podoba.

mokrii
08-09-2010, 08:31
Wybór pola ostrości ustaw na punktowy i kieruj go miedzy oczy osoby fotografowanej złap ostrość a potem sobie przekadruj i ognia.

Ogólnie powodzenia :)

:facepalm: i za chwle bedzie na forum placz ze nie trafil z ostroscia ani razu :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://autokacik.pl/files/284136209-dof_kadr.jpg)

obrazek stworzony przez kolege Yarek z innego forum
ostrzymy przekadrowywujemy i ostrosc leciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :)

oczywiscie wszystko zalezy od .. i od .. i jeszcze troche od ..

ale zasada zostaje taka sama

( wpisalem od.. od .. i od.. aby kolega zakladajacy watek sie nie pogubil zupelnie :) )

Ja-NOS
08-09-2010, 08:39
obrazek w pyte tyle że bez legendy i opisu zrozumiały tylko dla kogoś kto wie ocb :)

stig
08-09-2010, 09:18
obrazek w pyte tyle że bez legendy i opisu zrozumiały tylko dla kogoś kto wie ocb :)Niebieska kropka to aparat, czarna linia od niego biegnaca to kierunek pierwotny, w ktorym byl wymierzony i kiedy ustawiano ostrosc (czarna prostopadla to plaszczyzna ostrosci). Natomiast czerwone linie, to to samo co czarne, ale po przekadrowaniu. Widac jak przesunela sie plaszczyzna ostrosci wzgledem punktu na ktorym zafiksowano ostrosc.

Duder
08-09-2010, 17:03
i za chwle bedzie na forum placz ze nie trafil z ostroscia ani razu
ostrzymy przekadrowywujemy i ostrosc leciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Oj mądrale,mądrale - nie straszcie ludzi takimi szczegółami.Takie zjawisko zdarza się bardzo,bardzo rzadko.Jak sam piszesz wszystko zależy od.... naprawdę wyjątkowych okoliczności.Głownie od płytkiej GO,a z tą początkujący stykają się raczej rzadko,głównie z powodu używania raczej ciemnych obiektywów.Metoda przekadrowywania po ustawieniu ostrości sprawdza się doskonale w większości normalnych sytuacji.MZ lepsze jest ryzyko takiego zjawiska,niż posługiwanie się automatycznym wyborem pól ostrości.

Oczywiście dobrze jest mieć świadomość możliwości wystąpienia takiego przesunięcia płaszczyzny ostrosci(a właściwie strefy,bo zwykle ostrość ma pewną grubość/głębię),ale to istotne dla trochę bardziej zaawansowanych.

kurp
08-09-2010, 21:50
Witam. Duder ma rację. Przy tak małych przesunięciach w odległości, przy przekadrowaniu bardzo rzadko zdarza się aby poleciała ostrość.Trzeba też wspomnieć że automatyczne algorytmy doboru nastaw ( np: tryb P) są tak dobierane że jeżeli jest dość światła, to niejako z automatu ustawiają takie wartości przysłony aby zastosowana GO zapewniła "ostre" zdjęcie. Tak jak kolega wyżej wspomniał problem zaczyna sie z jasnymi szkłami kiedy z jakichś powodów wkraczamy w "papierową" GO.

mokrii
10-09-2010, 07:11
obrazek w pyte tyle że bez legendy i opisu zrozumiały tylko dla kogoś kto wie ocb :)

:ok: a i owszem :)

taka mala pomoc dla tych ktorzy o tym nie pamietaja ( czyli dla mnie min :sciana: )

pioter m
10-09-2010, 07:17
:facepalm: i za chwle bedzie na forum placz ze nie trafil z ostroscia ani razu :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://autokacik.pl/files/284136209-dof_kadr.jpg)

obrazek stworzony przez kolege Yarek z innego forum
ostrzymy przekadrowywujemy i ostrosc leciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :)

ale zasada zostaje taka sama

( wpisalem od.. od .. i od.. aby kolega zakladajacy watek sie nie pogubil zupelnie :) )
Wybacz kolego, ale dla zachowania przyzwoitosci wypada podac linka do tamtego forum. Nie wspominajac juz o prawie wlasnosci intelektualnej...
Kolega Yarek pewnie sie nie wscieknie, ale wypada go poprawnie zacytowac, skoro sie napracowal i mu ten rysunek tak dobrze wyszedl.

Duder
11-09-2010, 01:36
Ha,ha...uważaj bo jeszcze tantiemy będziesz musiał płacić.Luuuudzie trochę umiaru naprawdę - każdego bazgrołka mamy traktować jak dzieło z prawami autorskimi?
Rzeczywiście - trochę przyzwoitości by się przydało zachować i nie wygłupiać się.

czar_ro
12-09-2010, 20:32
Od kilku dni bawię się ustawieniami w d90 i zauważyłem ze aby zrobić dosyć dobre zdjęcie w oknie wizjera jest skala i chodzi o to aby dobrać tak czas naświetlania do przysłony aby miernik na skali był w okolicach zera..jednak w różnych warunkach oświetlenia z lampą dodatkową metz 58 trudno jest ustawić miernik w okolicach zera..stosowałem obiektyw 35mm i obiektyw 50 1/4G..czy ktoś mógłby mi to lepiej wytłumaczyć..jeszcze jedna sprawa na obiektywie 50mm wolałbym nie schodzić poniżej 1/50 s. bo wtedy wychodzi zdjęcie poruszone..

coder
13-09-2010, 12:11
Magicznego przepisu na zdjecie nie ma :D. Wybierasz, ktorys z trybów polautomatycznych, w twoim przypadku najlepiej P. Iso starasz sie ustawic jak najmniejsze, ale takie zeby zdjecia wyszly nieporuszone(czas otwarcia migawki 1/60 lub 1/80 w obiektywach do 50mm o ile jestes nie wprawiony :D). Co do balansu bieli to najprosciej jest robic w rawach i ustawic auto wb. Trzeba jednak potem te rawy wywolywac :)
Naprawde trzeba niewiele poczytac ,zeby w tym wszystkim sie orientowac.

mokrii
17-09-2010, 19:34
Wybacz kolego, ale dla zachowania przyzwoitosci wypada podac linka do tamtego forum. Nie wspominajac juz o prawie wlasnosci intelektualnej...
Kolega Yarek pewnie sie nie wscieknie, ale wypada go poprawnie zacytowac, skoro sie napracowal i mu ten rysunek tak dobrze wyszedl.

weź sie prosze nie wygupiaj :lol:

Yarek forum autokacik

trzeba sie rejestrowac a nawet po zalogowaniu pewne kaciki nie sa dostepne :lol:

milego łyk-endu :piwo: