Zobacz pełną wersję : D200-hot czy tam bad pixele, co z nimi zrobić??
brain_damadge
23-12-2006, 19:23
Witam, o niedawna jestem posiadaczem Nikona D200.
noi dzidiaj zauważyłem ze na niektórych zdjęcieach pojawiają się takie złe pixele. Zainteresowałem się sprawa i zacząłem cykać zdjęcia z deklem.
Strasznie czarne powychodziły wszystkie...., i bez tych bad pixeli, niezależnie od wartości ISO,
Potem wyłączylem high ISO NR i LOng Exposure NR i złe pixele pojawiły się:(((((
Przy ISO 200 zdjęcie jest czyste, a przy 1600 mam 2 czerwone planki i jedną białą albo niebieskawą:(
Zaraz sprawdze czy mam to przy ISO 800, 400 itp.
A tymczasem napiszcie mi co ja mam z tym począć?
Chyba aparat nie jest do wymiany, tylko cos pewnie można w sofcie pozmieniać(albo aparatu, albo wcapture NX???)
Dzięki za rady.
przestac robic zdjecia dekla, chyba ze planujesz zrobic z nich wystawe to wtedy masz problem...
dzizes.
brain_damadge
23-12-2006, 19:30
po to je robiłem żeby wiedziec ile tych pixeli jest. Ogólnie to one są jadnak zauważalne na moim 17" monitorze...Nie widać ich na czerwonym tle, ale białym czy czarnym owszem.
po to je robiłem żeby wiedziec ile tych pixeli jest. Ogólnie to one są jadnak zauważalne na moim 17" monitorze...Nie widać ich na czerwonym tle, ale białym czy czarnym owszem.
Czyli już wiesz. Możesz już zacząć robić zdjęcia tematów innych niz dekielek.
brain_damadge
23-12-2006, 20:14
Kurcze pojawił się problem. Robie portret, na ciemnym tle. noi niestety w praym dolnym rogu i u góry po lewej pojaiły się czerwone kropki:(, co z nimi zrobić??
na zdjęciach - występlować, a aparat do serwisu na pół roku to ci zmapują:)
brain_damadge
23-12-2006, 20:20
A nie ma jakiegoś sposobu że ja bym zaznaczył złe pixele i program by automatycznie każde moje zdjęcie stemplował??
Robert S.
23-12-2006, 21:35
Zrób sobie akcję w PS i po sprawie.
brain_damadge
23-12-2006, 21:42
A czy mógłbyś mi napisać jak t się robi. PSa aż tak świetnie nie znam...
Robert S.
23-12-2006, 22:23
1. W palecie "Actions" klikasz na strzałkę w rogu palety i wybierasz "New Set...", utworzysz w ten sposób nowy katalog, w którym umieścisz akcję
2. Podajesz nazwę katalogu, np. "moje akcje" i zatwierdzasz przyciskiem "OK", katalog zostanie utworzony
3. Zaznaczasz utworzony katalog klikając na niego, po czym strzałką w rogu paletu rozwijasz menu, z którego wybierasz "New Action..."
4. Podajesz nazwę dla tworzonej akcji, np. "mapowanie pixeli", możesz również wybrać przycisk funkcyjny, którym będziesz w przyszłości akcję uruchamiać, np. F12, następnie zatwierdzasz tworzenie akcji przyciskiem "Record", akcja zostanie utworzona i rozpocznie się nagrywanie tego co będziesz dalej robić
5. O tym, że nagrywanie jest w toku informuje czerwona lampka (przycisk) na dole palety "Actions" .
Teraz możesz za pomocą narzędzia stempel, łatka, lub cokolwiek takiego usunąć niechcianego pixela. Przy jego usuwaniu będziesz musiał próbkować kolor obok pixela, warto pomyśleć o ustawieniu promienia działania wybranego narzędzia.
6. Po skończeniu usuwania zatrzymaj nagrywanie akcji przyciskiem "Stop" na dole palety "Actions"
brain_damadge
24-12-2006, 00:48
Dzięki:D
Tyle że zastanawiam się jeszcze jakie narzędzie najlepiej wybrać. Żeby łatka była w kolorze pixela obok...
BTW inni tez macie bad pixele w swoich Nikonach, czy to tylko ja??
No dobra, zrobiłem to healing brushem, ale nie wiem jak to uaktywnić... Klikam f12(a tak przy nagrywaniu ustawiłem;)) i nic się nie dzieje...:(
...BTW inni tez macie bad pixele w swoich Nikonach, czy to tylko ja??....
Tylko Ty! My nie focimy pikseli (znaczy dekielków) przez to będziemy żyć dłużej bez stresu.
Robert S.
26-12-2006, 22:56
właśnie sl@wcio, najlepiej to olać ;)