Zobacz pełną wersję : VoIP - ktoś używał, czy to się opłaca?
Ano właśnie. Czy VoIP się opłaca, jeśli nie dzwonimy za granicę?
generalnie sie oplaca. wszystko zalezy od operatora. musisz zerknac ile rozmow na jakie numery srednio wykonujesz. miejscowe zazwyczaj sa taniej, plus darmowe minuty. niektorzy operatorzy rozmowy miedzy swoimi voipami maja za darmo. kwestia ile sie rozmawia i przeliczenia czy ta oszczednosc bedzie wymierna.
nalezy pamietac tez o wadach. to nie tepsa - nie ma pradu - nie ma netu - nie ma voipa. u operatora cos sie zwali - nie dziala. voip sie przywiesi to sie nie moga do Ciebie dodzwonic. jako telefon alarmowy dla babci slaba opcja. jako obnizenie sporych rachunkow - bardzo dobra.
używam tlenofon - teraz połączyli się z Freeconet. Mam numer, za który nie płacę, abonamentu też nie ma, rozmowy kosztują 9gr/min, za granicę jeszcze taniej. Jakość jest doskonała, czasami tylko jest jakieś echo czy opóźnienia dźwięku, ale to rzadkość.
robin102
02-09-2010, 16:58
Od ponad 2 lat używam wyłącznie telefonu VOIP, a konkretnie TLENOFON.pl bramka z dwoma portami firmy LINKSYS i jestem bardzo zadowolony, choć miałem do tego wynalazku sceptyczne nastawienie. Po 2 latach używania tak lekutko ze 2 tys zł zaoszczędziłem w porównaniu do telefonu z TP który wcześniej miałem. Teraz nie mam TP :grin:
główne plusy dodatnie:
- do swoje bramki mogę podłaczyć zwykłe stacjonarne przewodowe i bezprzewodowe aparaty telefoniczne
- to brak abonamentu
- miedzy abonentami tego samego operatora połączenia są za darmo, przynajmniej w tlenofonie tak mam
- taryfikacja sekundowa !
- jak wyjedziesz za granicę to odpalasz sobie tam ten sam VOIP z tym samy numerem strefy numeracyjnej np 022 i znajomi dezewonią do Ciebie za granicę płacąc tak jak w kochanym Polandzie za połączenia lokalne jeśli tez dezewonią z Warszawy, baaaa mogą nawet nie wiedzieć, że jesteś za granicą :)
Potwierdzam; Użytkuję w domu telefon voipowy w charakterze stacjonarnego.
Tanio, wygodnie. Prepaid.
Pewnie, że się opłaca.
Połączenia wychodzące: http://www.voipdiscount.com/en/index.html (płacisz 10EUR i 180 dni na stacjonarne za free a na komórki śmieszna stawka, po 180 dniach zjadasz (jak w Prepaid) te 10EUR i znów doładowujesz. Wystarcza mi to na pół roku).
Połączenia przychodzące: http://www.tlenofon.pl/ (numer stacjonarny w Polsce za free, praktycznie nie wydaję ani centa za to).
Do tego komórka w mBank (19gr do wszystkich + darmowe minuty za kont w banku w Prepaidzie) i rozmowy telefonicznie mogą być tanie.
Mała podpowiedź: dla mojego rozwiązania VoIP przydaje się bramka z obsługą dwóch operatorów VoIP na jednej linii.
michaeel
03-09-2010, 15:57
VoIP jest doskonały na wyjazdy zagraniczne :)
Telefon z WiFi + klient VoIP i dzwonimy do domu za grosze!
To, że z zagranicy się opłaca to wiem. Komórkę mam i w zasadzie głównie potrzebuję telefonu, żeby w razie czego ktoś mógł się dodzwonić na "normalny" numer. Miałem pakiet NET+TV+telefon i zastanawiam się czy ten telefon mi potrzebny skoro można używać telefonu przez IP.
Od kilku lat nie mam stacjonarnego, a rodzina o tym nie wie. Krajowy numer mam w IPFON, kosztuje to 10zł za kwartał (do wygadania), ale u innych operatorów można mieć za darmo (zarabiają na ruchu przychodzącym). Wychodzące miałem przez VoipDiscount, ale od kiedy mam nielimitowane rozmowy w Play, to leży odłogiem. Bramka w domu Fritz! do tego w telefonie. Na wakacje będąc w Dubrovniku odebrałem telefon od teściowej na domowy numer, wrażenie bezcenne ;)
Właśnie testuję Freeconeta i nawet ok. Wziąłem sobie dwa numery - jeden ze strefy warszawskiej a drugi tarnowskiej. Zawsze, jak dzwonię pojawia się mój numer warszawski. Co mam zrobić, żeby dzwonić z tego tarnowskiego? Aha, dzwonię z Nokii E71.