Zobacz pełną wersję : W mojej SB-600/800 najbardziej wkurza mnie...
Przeczytałem na forum już wszystko nt. SB-600 i SB-800. Znam ich zalety i niektóre wady. Chciałbym jednak poznać opinie użytkowników po dłuższym obcowaniu z tymi lampami. Interesują mnie wyłącznie wady, uciążliwości i inne mankamenty. Krótko mówiąc ponarzekajcie trochę. Większość testów skupia się bowiem wyłącznie na parametrach, które i tak można wyczytać z instrukcji obsługi przed zakupem. A ja chciałbym wiedzieć, czy np. po 13 miesiącach kondensatory nie zaczynają piszczeć podczas ładowania, czy palnik nie zgrzyta w czasie odchylania, czy lampa nie spada z sanek, bo się zaczep obluzowuje itd. itp.
Sam chciałeś :) Brak stanu baterii.
To co ma działać działa swietnie. W ostrym słońcu w większej odległości CLS zawiedzie - ale musi, nie ma fizyki i inne lampy też nic na to nie poradzą.
brak drugiego palnika.
najbardziej brak mi kilu dodatkowych szuk SB800 do CLS w terenie :)
Valdek_Tychy
23-12-2006, 19:14
U mnie po roku zaczął migać wyświetlacz,odkleiła się guma na przegubie głowicy (w temacie gumy japończycy są daleko w tyle za ZSRR,ci jak zrobili gumofilce to .... job twoju mać) :D ,stopka lampy niedopasowana do sanek korpusu - kiwa się i to narazie tyle
Kuba Borysko
23-12-2006, 20:34
Coż, wyświetlacz jeszcze mi nie miga- odpukać, guma podobnie jak u Valdka, załatwiona kropelką, a faktycznie wskaźnik stanu baterii by się przydał.
mariuniu
23-12-2006, 21:16
.. czy np. po 13 miesiącach kondensatory nie zaczynają piszczeć podczas ładowania..
Dlaczego po 13 miesiącach? Moja SB-800 jest nowa, dopiero co kupiona i przy wsłuchaniu się słychać delikatny pisk. Może moja jest jakaś felerna? Ciekawi mnie opinia innych posiadaczy SB-800 w tym temacie. Pozdrawaim.
mnie najbardziej wkurza brak wskaznika baterii i luzy na stopce, reszta jest miodzio :)
Damianus
23-12-2006, 22:20
Miałem wcześnej SB 600 i 5 m-cy temu kupiłem 800 .Zmieniłem bo po prostu brakowało mi mocy i niestety nie była tak dokładna jak sb 800 .Jakościowo też sb 800 wypada lepiej - bo nie kiwa się na sankach i jak wspomnieli poprzednicy nic się nie odkleja co też spotkało mnie z sb 600 (ten typ tak miał) . Jednak suma sumarum różnica w cenie jest prawie dwukrotna i jeżeli ktoś potrafi przeboleć pewne niedociągnięcia a nie zamierza używać lampki zawodowo to myślę że nie ma co przepłacać.Do zastosowań domowych tucież wycieczkowych mówiąc krótko "okazyjnie" sb-600 znakomicie spełni swoją rolę .
GreenToad
23-12-2006, 22:56
Luzy na stopce, w mojej sb-800 slychac pisk ladowania kondensatorow i podtrzymujacy po naladowaniu, ale nie przeszkadza mi to, nie mozna przestawic mnoznika ogniskowej (zoom ustawia na pełną klatke a nie uwzględnia rozmiaru matrycy). Obługa guzikowa - jakąś rolkę chetnie bym widzial.
mad_mark
24-12-2006, 00:39
A mnie generalnie w CLSie wkurza, ze lampka wbudowana D70 w trybie Commander wrzuca swoje 3 gorsze i bierze udzial w ekspozycji (prawie zaden ale jednak). niedawno to zauwazylem... i sie bardzo wkur... zdenerwowalem. i to na tyle. uzywam sb-800 i faktycznie wskaznik baterii powinien byc, ale nie jest niezbedny (przynajmniej dla mnie).
Władca Pixeli
24-12-2006, 01:11
Wskaźnik stanu baterii jest tylko trzeba go umieć czytać. :mrgreen:
Wystarczy popatrzeć jak szybko pojawia się światełko gotowości po zrobieniu zdjęcia.
W SB800 wkurzało mnie menu. Jak na 21 wiek jakieś takie ... ruskie
MzMarcin
24-12-2006, 03:27
A mnie generalnie w CLSie wkurza, ze lampka wbudowana D70 w trybie Commander wrzuca swoje 3 gorsze i bierze udzial w ekspozycji (prawie zaden ale jednak). niedawno to zauwazylem... i sie bardzo wkur... zdenerwowalem. i to na tyle. uzywam sb-800 i faktycznie wskaznik baterii powinien byc, ale nie jest niezbedny (przynajmniej dla mnie).
Po to jest D200 ;)
Co do reszty:
-kiwa się od wyjęcia z pudełka z D200... Z f100 i resztąaaaa nikona jak i ciekawostka me super pentaxa siedzi jak zakleszczona...
-wadą jest rzeczywiście brak uwzględnienia cropa :( reszta super...
2 palnik niepotrzebny przy cls bo po co?
Miałem wcześnej SB 600 i 5 m-cy temu kupiłem 800 .Zmieniłem bo po prostu brakowało mi mocy i niestety nie była tak dokładna jak sb 800
Czy mógłbyś bardziej sprecyzować? Ja być może SB-600 na dniach kupię (o ile pod choinką znajdzie się jakiś jeden prostokątny papierek z twarzą jednego z królów Polski) :)
No właśnie. Jak z tą mocą, bo już drugi raz o tym słyszę. Ponoć przy odbiciu światła od sufitu SB-600 może mieć za mało czadu.
Wystarczy popatrzeć jak szybko pojawia się światełko gotowości po zrobieniu zdjęcia.
To prawda i ja też tak to rozpoznaję. Tylko gdyby to był rok 50ty i radziecka myśl techniczna to bym to zrozumiał ale w 21 wieku i to jeszcze od Nikona .... A taki ładny duży wyświetlacz jest.
mad_mark
24-12-2006, 15:13
Po to jest D200 ;)
Co do reszty:
-kiwa się od wyjęcia z pudełka z D200... Z f100 i resztąaaaa nikona jak i ciekawostka me super pentaxa siedzi jak zakleszczona...
-wadą jest rzeczywiście brak uwzględnienia cropa :( reszta super...
2 palnik niepotrzebny przy cls bo po co?
Przypuszczam ze w D200 jest podobnie. :( Dla wyjaśnienia dodam ze w d70 lampa wbudowana nie ma nawet funkcji brania udzialu w ekspozycji CLS z sabinka.
SB 600: brak dyfuzera w standardzie oraz odbłyśnika nad palnikiem,
SB 800: brak pokazywania stanu bateri, zresztą w SB 600 także,
Wskaźnik ile mocy jeszcze zostało w zasilaniu byłby całkiem fajnym dodatkiem - ale technicznie trudno go zrealizować - są jakieś lampy które posiadają cos takiego? Miałem już trochę lamp ale żadna tego nie potrafiła. Moja sb800 kiwa się niestety - ale ma już ponad 2 lata. Ale zaliczyła kiedys upadek na beton, aż się jej wszystkie 5 akumulatorków wysypało - i działa. W przypadku sb800 łatwiej mówić o zaletach - ale znalazłem jeszcze jedną wadę - cena. Moja kosztowała 1900. Każda lampa piszczy. A sb800 piszczy ciszej niz np metz 40af-4.
MzMarcin
24-12-2006, 21:19
Przypuszczam ze w D200 jest podobnie. :( Dla wyjaśnienia dodam ze w d70 lampa wbudowana nie ma nawet funkcji brania udzialu w ekspozycji CLS z sabinka.
W d200 to ci się otwiera panelik w menu w którym możesz ustawić dosłownie wszystko(tryby pracy ttl,manual, wyłączyć lampę) dla każdej lampy cls,a także kompensację ekspozycji...(również dla każdej) Dodatkowo wbudowana lampa może pracować oczywiście jak normalna sabinka i brać jak najbardziej udział w ekspozycji...
D200 to d200 :)
Hej jak ktoś ma linka to wklejcie dla kolegi jak ten panelik wygląda.
MzMarcin
24-12-2006, 21:21
http://www.nikonians.org/nikon/d200_and_cls/d200_and_cls_2.html
O tym właśnie mówię...
Jacek B.
24-12-2006, 22:18
Wskaźnik ile mocy jeszcze zostało w zasilaniu byłby całkiem fajnym dodatkiem - ale technicznie trudno go zrealizować - są jakieś lampy które posiadają cos takiego?
canon i minolta-obecnie sony
nie mozna przestawic mnoznika ogniskowej (zoom ustawia na pełną klatke a nie uwzględnia rozmiaru matrycy). Obługa guzikowa - jakąś rolkę chetnie bym widzial.
czy to ma jakiś wpływ na zdjęcia?
Moja SB800 po roku uzytkowania--wskaznik baterii faktycznie by sie przydał,ale i bez niego "daje radę"
Guma trzyma sie OK.LCD działa bez zarzutu.Korzystam na stałe z dodatkowego zasobnika bateryjnego i zdecydowanie polecam.
Używam tej lampy do dopalania w terenie(fotografia ptaków i dzikich zwierząt) w "komplecie z Flash X-Teneder.
Efekty zankomite.
Moim skromnym zdanioem SB800 to najlepsza obecnie lampa Nikona.
Pozdrawiam
Aha zapomnialem dodac że stopka trzyma się dobrze i nie ma specjalnych luzów.Co do "słyszalności" ładowania to od nowości słychac było bardzo delikatny pisk i tak jest do dzisiaj.Mnie to generalnie nie przeszkadza a i zwierzyny nie p[łoszy wiec dla mnie nie ma tematu.
Tomek
GreenToad
24-12-2006, 23:09
czy to ma jakiś wpływ na zdjęcia?
Tylko przy palniku na wprost i ogniskowej poniżej 105 (w SB800).
Jak robie zdjecie na powiedzmy 70mm to lampa niepotrzebnie oświetla dla 70mm kadru 35mm, powinna wziać pod uwage rozmiar matrycy i skorygować zoom tak żeby bardziej oszczedzić baterie albo podać odpowiednią moc - moze sie zdarzyc ze mocy bedzie za mało bo lampa nie potrzebnie bedzie zużywała śwatło poza kadr. Zdarza sie to żadko i zwykle jak widac ze dlatego nie starcza to mozna zoom ręcznie skorygowac ale sb-600 i sb-800 powstały juz w erze "cyfrowej" i powinny mieć taka funkcje. Szczegolnie ze nikon broni formatu DX jako jedynego słusznego - po co wiec lampy oswietlaja FF.
Nie będę różnił się od większości ... :) Brak na wyświetlaczu stanu baterii no i brak dyfuzora w standardzie...
sb-600 i sb-800 powstały juz w erze "cyfrowej" i powinny mieć taka funkcje. Szczegolnie ze nikon broni formatu DX jako jedynego słusznego - po co wiec lampy oswietlaja FF.
ano dlatego, że mozna ich uzywać z analogami.
jak juz to nikon powinien wprowadzić dodatkową informację w body podającą sygnał do lampy, że jest crop, bo montowana jest na cyfrze. To powinno być łatwe, ale tego nie zrobili.
Nie będę orginalny. Brak stanu baterii. Ostatnio miałem małą "ftope" z tego powodu. Zawsze mam zapasowy komplet accu (i to nie jeden). Niestety dałem żonie sprzęta na jasełka, święcie przekonany że accu jest wpełni sprawne, a tu zima w pełni :-( Za ta moja SB jest prawie pancerna. Przeżyła kilka porządnych glebowań i działa. Staywy z serii W-803 słabo rodzą sobie z niewielkim wiatrem gdy mają zpodane parasole :-( Nawet ślady wizualne po tych niemiłych wypadkach są stosunkowo niewielkie. Gumy też mam na miejscu. Nie działa niestety blokada palnika w poziomie i trzeba uważać.
strangelove
25-12-2006, 09:58
sorki za zjechanie z tematu, ale co do wad i wymienianego nieuwzgledniania cropa i naswietlania FF.
Czy jest jakas lampa na rynku, ktora to uwzglednia? (poza SB-400)
pozdro
GreenToad
25-12-2006, 14:57
sorki za zjechanie z tematu, ale co do wad i wymienianego nieuwzgledniania cropa i naswietlania FF.
Czy jest jakas lampa na rynku, ktora to uwzglednia? (poza SB-400)
pozdro
Z tego co wiem to na przykład 430EX i 580EX tylko za cholere nie chcą z Nikon'ami w TTL'u pracować ;) ... no i pewnie sobie ogniskowej nie sczytają.
Z uporem maniaka wrócę do pytania: czy często sie zdarza, że w SB-600 brakuje mocy przy odbiciu światła od sufitu? Mówię oczywiście o standardowych pomieszczeniach, a nie kościołach czy zamkach.
mad_mark
25-12-2006, 18:01
MzMarcin, chyba nie rozumiesz o co mi chodzi. lampka z D70 nie powinna brac udzialu w ekspozycji, a skubana i tak doswietla, nie wiem czy to jest blad mojego konkretnego modelu, jakis problem synchronizacji... Nie mam pojecia jak tego uniknac, probowalem przy roznych czasach naswietlania od 1/60 do 1/500 i caly czas to samo, lampka D70 lekko doswietla w momencie kiedy powinna tylko sterowac i to bez znaczenia czy jest commander w TTL, AA czy manual.
Z uporem maniaka wrócę do pytania: czy często sie zdarza, że w SB-600 brakuje mocy przy odbiciu światła od sufitu? Mówię oczywiście o standardowych pomieszczeniach, a nie kościołach czy zamkach.
to czy starczy mocy bardziej zależy od uzytej przysłony (2,8 czy 8,0 czy 16?) oraz czułości (200 czy 400 itd?), niz od tego czy masz sb600 czy 800.
róznica mocy tych lamp jest nieduża.
wystarczy, że otworzysz przysłonę o 0,5 EV lub podniesiesz minimalnie czułość i te lampy sie zrównają.
jak będziesz pracował na otwartych przysłonach (2,8, 4,0), wyższych czułościach (400) to na pewno sb600 da rade w normalnych pomieszczeniach.
Valdek_Tychy
25-12-2006, 21:26
Jak do tej pory nie spotkala mnie ta przypadlość,jakoś mi wystarcza światła z mojej SB600
MzMarcin, chyba nie rozumiesz o co mi chodzi. lampka z D70 nie powinna brac udzialu w ekspozycji, a skubana i tak doswietla, nie wiem czy to jest blad mojego konkretnego modelu, jakis problem synchronizacji... Nie mam pojecia jak tego uniknac, probowalem przy roznych czasach naswietlania od 1/60 do 1/500 i caly czas to samo, lampka D70 lekko doswietla w momencie kiedy powinna tylko sterowac i to bez znaczenia czy jest commander w TTL, AA czy manual.
Chyba nie uważnie czytasz instrukcję albo jej nie posiadasz, wbudowana lampa steruje pozostałymi lampami właśnie za pomocą błysków, i pozostaje tylko filtr IR ale spada zasięg albo SU800 z kolei ma lepszy zasięg lub jakiś zamiennik.
Zresztą można również pokombinować odbłyśnik by przedbłyski szły na inne lampy (casami wystarczy przerośnięta osłona przeciwsłoneczna) a nie na kadr ale jest to upierdliwe.
mad_mark
25-12-2006, 22:11
ojjj, widze ze ciezko wam wytlumaczyc o co mi chodzi.
lampa wbudowana d70 steruje sabinka przez CLS'a przedblyskami, ale podczas samego naswietlania ekspozycji nie powinna doswietlac. a niestety doswietla.
w 70 tak jest, w 200 mozesz zadecydowac czy ma wziac udzial w doswietlaniu czy nie
mad_mark
25-12-2006, 22:27
hmmm... nie bede sie zaklinac bo nie mam instrukcji pod reka, ale jestem w 99% przekonany ze lampa D70 powinna byc tylko i wylacznie commanderem w CLS bez udzialu w ekspozycji.
w 70 tak jest, w 200 mozesz zadecydowac czy ma wziac udzial w doswietlaniu czy nie
sęk w tym, że w d70 nie powinna teoretycznie, ale praktycznie jakoś tam jednak bierze.
Bo "przedbłyski" nie są przed otwarciem migawki, a w trakcie naswietlania. A skoro są, to też coś naświetlają.
należy sie spodziwać, że z d200 podobnie. Nawet jak nie będzie miała brać udziału, to przedbłyski jednak będa coś dawały.
mad_mark
26-12-2006, 00:07
o widze ze Jacek wiesz o co mi chodzi.
mad_mark poczytaj tu: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=15393
zkruk zauważył to w d80
mad_mark
26-12-2006, 00:39
czytam i rece opadaja. czyli to nie wadliwy D70 a po prostu CLS jest pokichany.
wracajac do tematu glownego: mnie wkurza w Nikonie CLS (czyli sb600 i sb800 razem wziete) :(
Damianus
26-12-2006, 02:30
Co do brakującej mocy w sb-600 to problem dotyczy właśnie wyższych pomieszczeń (np. kościoły) .W zastosowaniach czysto domowch gdzie sufit jest powiedzmy na 3 m nie ma problemu pod warunkiem że nie jesteśmy zbyt daleko od obiektu. Poza tym wg mnie sb-800 lepiej- powiem inaczej -dokładniej działa w TTL BL po prostu lepiej wykorzystuje światło zastane dozując odpowiednią dawkę sztucznego . Z sb -600 częściej miałem problemy jeśli chodzi o ten tryb pracy.
mad_mark ja doskonale zrozumiałem o co ci chodzi i przy pierwszym podejściu do lampy spotkałem się z tym problemem ale widzę że to ty jednak nie zrozumiałeś mnie i innych, (PRZEDBŁYSKI BIORĄ UDZIAŁ W EKSPOZYCJI Zawsze tylko w zależności od wartości ISO czasu i przysłony są mniej lub bardziej widoczne lub wkurzające jak wolisz) czy to ci się podoba czy nie, i to nie tylko w D70, w innych aparatach także, bo nie mają wbudowanej diody IR do wyzwalania zdalnego lamp, pozostaje SU800 lub wyzwalacze radiowe, przecież gdyby body było zaopatrzone we wszystkie bajery firmy by zbankrutowały bo nikt by nie dokupował kosztownych dodatków.
Instrukcję warto jednak miać pod ręką, i uważnie ją przeczytać.
Ps. nie kupuj NIKONA jeśli cię wkurza CLS.
Z problemem przedbysków spotkałem się do tej pory raz - to znaczy raz mi przeszkadzały. I poradziłem sobie w ten sposób, że włączyłem w aparacie FV Lock, naciśniecie guziczka wyzwoliło lampę zdalną z przedbłyskami, a później aparat nie komunikował się z lampą przedbłyskami tylko błyskiem wyzwalał lampę. Chociaż jak sie przyjrzec temu problemowi to dzisiaj uważam, że to nie powinno pomóc - jak znajdę czas to przetestuję i dam znać.
Sprawdziłem - niestety błysk komunikacyjny oznaczający "zapłon" jest widoczny - przedbłyski natomiast nie są widoczne.
mad_mark
26-12-2006, 18:49
ahh, szkoda gadac. proponuje koniec offtopicu.
MzMarcin
27-12-2006, 19:49
Tak jednak w D200 nawet po nastawieniu wbudowanej na "off" w opcjach widać przedbłyski... Ale to minimalnie, delikatnie...
GreenToad
27-12-2006, 22:08
ahh, szkoda gadac. proponuje koniec offtopicu.
oj nie zgodziłbym się że koniec i że offtopic - do rzeczy która mnie wkurza w SB-800 dorzucić muszę to że gdy działa ona jako MASTER i zaznaczymy że nie chcemy żeby brała udział w ekspozycji to tak samo jak lampki wbudowane bierze udział w ekspozycji. Czyli jak chcemy miec naprawde pełny bezprzewodowy system to potrzebujemy SU-800. Albo samoróbkę jakiegoś filtra przepuszczającego tylko IR na SB-800. Mam wrażenie że nikon odrobinke zrobił mnie w konia.
Tak jednak w D200 nawet po nastawieniu wbudowanej na "off" w opcjach widać przedbłyski... Ale to minimalnie, delikatnie...
widac przedblyski ale nie wplywaja one na ogolna ekspozycje, bo jak sama nazwa wskazuje sa "przed" :)
wcale nie. Są w trakcie naswietlania matrycy. Mają minimalny wpływ na obraz. Nie powodują jego przeświatlenia.
Jak np obiekt sie porusza i jest na ciemnym tle to ma sie dwie ekspozycje błyskiem - słabiuteńkiego duszka o ułamek mm obok mocniej naświetlonego obiektu zasadniczym błyskiem
a to sorry, ja ostatnio robilem kilka fotek w taki wlasnie sposob i powiem ci, ze kompletnie nie widac ingerencji lampy wbudowanej po ustawieniu jej w d200 w cls na off, ale moze poprostu takie ujecia byly, ze tego nie widac, pozniej wrzuce ze dwie fotki to powiesz jak ty to widzisz...
Ten widoczny błysk to nie przedbłyski - które sa przed i dzieki którym aparat wie jak ustawić lampe, ale jest to błysk wyzwalający lampe zdalna - taka komenda "błyskaj" - musi byc ona realizowana już przy otwartej migawce.
Ten widoczny błysk to nie przedbłyski - które sa przed i dzieki którym aparat wie jak ustawić lampe, ale jest to błysk wyzwalający lampe zdalna - taka komenda "błyskaj" - musi byc ona realizowana już przy otwartej migawce.
Dokładnie tak. Przedbłysków pomiarowych na pewno nie widać na fotach, bo muszą one być wykonane jeszcze przed podniesieniem lustra. To co ewentualnie widać, to ostatni sygnał wyzwalający lampę zdalną. Pewnikiem jest to stały błysk z określoną mocą i w niektórych przypadkach ma to już wpływ na ekspozycję. Gdyby był jeszcze bardziej słabszy, to problem znikłby prawie całkowicie, niestety zasięg działania też byłby dużo mniejszy.
A w mojej SB800 najbardziej denerwuje mnie szlufka przy pokrowcu :) Nieotwieralna i nie ma tego jak do plecaka przyczepić. Podoba mi się za to ten delikatny pisk podczas ładowania :) Tak profesjonalnie to brzmi :D
A w mojej wkurza mnie to że jej nie mam :)
a mnie wnerwia, że wszyscy wychwalają sabinki pod niebiosa krytykując metza sigmę i inne, a później powstają takie wątki:twisted:
Władca Pixeli
31-12-2006, 21:17
a mnie wnerwia, że wszyscy wychwalają sabinki pod niebiosa krytykując metza sigmę i inne, a później powstają takie wątki:twisted:
A może nowy wątek "Co mnie wkurza w METZ'u" ;-):mrgreen:
a jaki sprzęt jest bez wad?
ja na sabinke nie narzekam absolutnie. brak drugiego palnika i tyle
Lampka wbudowana w systemie CLS jest jedną z lamp bioracych udział w naświetlaniu. Jeśli używasz jej jako lampy sterującej master( innej możliwości nie ma, bo tylko lampa master może sterować innymi lampami) w trybie commander, to błyska zgodnie z pomiarem światła przez aparat, a nie tylko wysyła przedbłyski.
Jeśli nie chcesz jej udziału w naświetlaniu to załóż na nią filtr podczerwieni wbudowanej lampy SG-3IR produkcji Nikona. Możesz również zasłonić palnik lampy wbudowanej dowolnym filtrem IR przyklejonym taśmą samoprzylepną.
Tak kiedys robiłem jak używałem lampki wbudowanej jak sterującej.
czarek46
18-01-2007, 21:22
A mnie zdenerwowała jak się popsuła na 3-ci dzień po kupnie... W serwisie powiezieli że ją przegrzałem...
Prawdą jest, że pracowała na pełnych obrotach na studniówce, ale po to chyba jest lampa żeby błyskać...
Jak na sprzęt tak nafaszerowany elektroniką to mnie zawiodła....
Poza tym, to sprzęt lux... Polecam...
Jak na sprzęt tak nafaszerowany elektroniką to mnie zawiodła....
Nafaszerowana elektronika, ale bez wiatraczka do jej chlodzenia. Tego nie zauwazyles? :)
Nafaszerowana elektronika, ale bez wiatraczka do jej chlodzenia. Tego nie zauwazyles? :)
Ale przy jego "przerobie" to i chłodzenie ciekłym azotem mogłoby się nie wyrobić :)
witam,
Jedno mnie tylko zastanawia: mianowicie jak rozpoznac kiedy lampa jest bliska przegrzania? Wiadomo, robimy duzo zdjec bez odpoczynku lampy. Tylko ile to jest duzo? 10? 50? Napisal Nikon o tym w instrukcji? Bo jesli nie, to niech (za przeproszeniem) spada na drzewo.
Sam uzywam SB80-DX i nigdy nie mialem z nia problemu. Wydaje mi sie, ze fakt ze SB800 nie jest zabezpieczona przed przegrzaniem mozna uznac za blad konstrukcyjny, a juz na pewno nie mozna przegrzania potraktowac jako powod do odmowy naprawy gwarancyjnej.
Przeciez nawet doswietlacz AF w body ma zabezpieczenie przed przegrzaniem!
pozdrawiam,
Arko
Tylko ile to jest duzo? 10? 50?
Okazuje się że 1400 to za dużo. Możesz przetestować mniejsze wartości :lol:
Tylko ile to jest duzo? 10? 50? Napisal Nikon o tym w instrukcji? Bo jesli nie, to niech (za przeproszeniem) spada na drzewo
Napisał ;) W instrukcji SB-600 strona 38 - odnośnie zdjęć seryjnych; (w SB800 powinno być teoretycznie lepiej) - pisze, że po wykonaniu 15 błysków w TTL lub manualu z mocą M1/1 lub M1/2 albo 40 błysków w manualu przy mocy od M1/4 do M1/64, lampa musi ostygnąć przez okres minimum 10 minut.
GreenToad
20-01-2007, 03:44
Napisał ;) W instrukcji SB-600 strona 38 - odnośnie zdjęć seryjnych; (w SB800 powinno być teoretycznie lepiej) - pisze, że po wykonaniu 15 błysków w TTL lub manualu z mocą M1/1 lub M1/2 albo 40 błysków w manualu przy mocy od M1/4 do M1/64, lampa musi ostygnąć przez okres minimum 10 minut.
W instrukcji do sb800 jest to na stronie 51, 15 błysków z M1/1 albo M1/2, 40 z M1/4 do M1/128.
Ale jest jeszcze w nawiasie ze te liczby dotyczą szybkości 6 klatek na sekunde.
I tu mamy pewien absurd bo jeśli dobrze rozumiem to z pełną mocą, 15 błysków w ciągu 2.5 sekundy (6 klatek), hmm, ciekawe gdzie można kupić baterie które nadążą, to po pierwsze, po drugie w takich warunkach to przegrzanie nie byłby zaskakujące.
Bez sensu ta instrukcja.
a gdzie napisali, że 6 klatek na sekunde z pełną mocą? za to swobodnie, gdy będzie 1/128 mocy
powinni podawać kazdą kombinację ilości klatek, częstotliwości zdjęć i czasy przerw, a człowiek będzie nosił ze sobą taki 100 stronnicowy wykaz, przeglądał i stoperem mierzył czy juz można robić zdjęcia dalej?
problem w tym, że przy TTl, a tak sie robi najczęściej, nie wie się z jaką mocą pracowała lampa. Nalezy więc dla pewności przyjmowac najbardziej ostrożne wskazania.
GreenToad
20-01-2007, 17:27
Właśnie, Jacek_Z, napisali w instrukcji tak jakby to M1/1 miało byc z pelną mocą, zerknij zobaczysz o czym mowie. Tekst o 6 klatkach na sekunde znajduje sie na nagłówku kolumny, a w kolumnie mamy wartosci 15 i 40 wlasnie dla roznych ustawien mocy. Cala ta tabelka bez sensu, a nie rozrosla by sie strasznie gdyby dodali kolumny 2.5 i 3, albo samo 3. Teraz to jest bez sensu i jedyny wniosek to "lampka moze sie przepalić". A brak zabezpieczenia takiego jak ma chocby ta lampka od wspomagania AF w chyba kazdym body nikona to farsa.
Tak prawde mowiąc/pisząc to chyba najbardziej cena zakupu .
Do reszty jeszcze przyczepic sie nie mogę .
Właśnie, Jacek_Z, napisali w instrukcji tak jakby to M1/1 miało byc z pelną mocą, zerknij zobaczysz o czym mowie. Tekst o 6 klatkach na sekunde znajduje sie na nagłówku kolumny, a w kolumnie mamy wartosci 15 i 40 wlasnie dla roznych ustawien mocy. Cala ta tabelka bez sensu, a nie rozrosla by sie strasznie gdyby dodali kolumny 2.5 i 3, albo samo 3. Teraz to jest bez sensu i jedyny wniosek to "lampka moze sie przepalić". A brak zabezpieczenia takiego jak ma chocby ta lampka od wspomagania AF w chyba kazdym body nikona to farsa.
dolna tabelka obejmuje tylko moce od 1/8 do 1/128. nie ma tam 1/1
górna tabelka ma napisane te 6 kl/s w nawiasie. Domyslnie - wtedy, kiedy to jest możliwe. na pewno 6 kl co 3,5 sekundy tez maksymalnie mocno nagrzewa lampę. a w ttl mozesz miec 6 kl/s.
Robert S.
21-01-2007, 14:41
A mnie wkurza rozwiązanie systemu CLS za pomocą błysków. KASZANA. W wiekszości przypadków używam lampy do doświetlania w mocnym świetle dziennym, a wtedy system błysków w ogóle się nie sprawdza, jest za jasno, żeby lampa wychwyciła błyski. Poza tym mam duże problemy z wyzwalaniem lampy, która jest poza zasięgiem widzenia lampy sterującej. Kicha, nawet nie można błyskać lampą zza jakiegoś murku, albo np. doświetlać wnętrza fotografowanego samochodu. Dlaczego nie można by tego zrobić za pomocą technologii bluetooth?? Zasięg do kilkudziesięciu metrów, bez problemowo, wyzwalanie w każdych warunkach oświetleniowych. Dla mnie CLS za pomocą błysków to daremny pomysł. I to jest głowna wada mojej SaBinki
Mnie najbardziej wkurzają samoistne błyski, które zdarzają się dość często, ten temat był juz kiedyś poruszany i wtedy wielu użytkowników tez miało z tym problem. W tym wątku nie ma ani słowa o tej przypadłości, czy nikt nie ma z tym problemów ? A może trzeba coś ustawić ?
Robert S.
05-02-2007, 11:36
U mnie samoistne błyski wystąpiły tylko parę razy i objaw już nie występuje. Ja mam jeszcze pytanie, czy u was też występują luzy w zestawie SB600/800 i D200?? Lampa się telepie jakby odpaść miała :P W D70 nie miałem takich cyrków :/
U mnie samoistne błyski wystąpiły tylko parę razy i objaw już nie występuje. :/
moja też czasem sobie blyska, a to właśnie za sprawą technologii bluetooth - lampę wyzwala telefon szukający urządzeń blue
Problem w tym, że lampa błyska samoistnie również w domu, gdzie w pobliżu nie ma włączonego bluetooth'a. Zdarza się, że jest to kilka błysków pod rząd.
Robert S.
05-02-2007, 12:21
a masz luzy na lampie, tak jak ja?? może w tym problem??
moja też czasem sobie blyska, a to właśnie za sprawą technologii bluetooth - lampę wyzwala telefon szukający urządzeń blue
a to ciekawe
dlaczego?
lampa reaguje na światło (tzn czujnik CLS)
a bluetooth to radiowy zakres
to raczej była u ciebie przypadkowa kwestia.
lampa też się kiwa, ale tylko trochę, nie jest to jednak ten problem
a to ciekawe
dlaczego?
lampa reaguje na światło (tzn czujnik CLS)
a bluetooth to radiowy zakres
to raczej była u ciebie przypadkowa kwestia.
Jacek ale niektóre podzespoły w lampie pracują na częstotliwościach .x..GHz a w telefonach są takie same częstotliwości wysyłane przez bluetooth ich zasięg to nawet do 100m
Radek Radziszewski
05-02-2007, 15:12
Luzy (lekkie) na stopce i ciężko się z nią robi na dłuższą mete :)