PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z automatyczną ostrością D60

antoninaa
01-09-2010, 16:34
Witam,
od ponad roku używam Nikona D60 + kit nikkor 18-55mm 1:3,5-5,6G

Problem pojawił się kilka tygodni temu, ustawiając obiektyw na automatyczną ostrość jak na zdjęciu poniżej, aparat w ogóle nie reaguje.

http://ecx.images-amazon.com/images/I/512DFNxlbXL._SS500_.jpg

Przypuszczam że jest to wina obiektywu, ale być może przestawiłam coś nieświadomie w ustawieniach aparatu.

Niestety gwarancja trwała tylko 12 miesięcy :/ O warszawskim serwisie nikona słyszałam różne opinie i zanim tam odeślę aparat wolałabym poszukać rozwiązania tu.

Poza tym nie mam paragonu :-|

unicode
01-09-2010, 17:08
witam,
jeżeli na obiektywie ustawione masz na A i nadal AF działa w trybie manualnym, to sprawdź czy w menu nie masz ustawionego trybu ostrości na MF. Jeżeli zarówno w aparacie jak i w obiektywie masz ustawiony Af to problemem może mogą być zabrudzone styki /zaśniedziałe np. z powodu wilgoci/ proponuję je przeczyścić. Jeżeli to również nie pomoże to chyba tylko serwis zostaje bo na razie nic innego mi do głowy nie przychodzi.

antoninaa
01-09-2010, 18:23
Faktycznie w ustawieniach jest MF, ale "nie ma możliwości zmiany tej opcji przy aktualnych ustawieniach" :|

Kurde ja totalny amator jestem, kupiłam aparat, bo miałam mieć na niego czas, ale jednak studia za dużo czasu zabierają :lol:

Jeśli jest taka możliwość to mogę prosić o kontakt na gg??

Przejrzę jeszcze instrukcję 8-)

edit:

naprawiłam :D

wieeeelkie dzięki, masz piwo u mnie ;)

unicode
01-09-2010, 21:44
cieszę się, że mogłem pomóc:)