PDA

Zobacz pełną wersję : nie działa lampa zewnętrzna

shadowArt
23-12-2006, 17:37
Czy ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się już z problemem niepoprawnego działania lampy zewn??

Otóż założyłem do d50 lampę MINO JH-28A (opis tutaj (http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=335)). Jest to jedna z najprostszych lamp na rynku (2 tryby auto i manual).
Wiem, że nie jest to "najnowszy krzyk technologi" ale w niektórych wypadkach lepsze to niż lampa wbudowana.
Jako, że czytałem o przypadkach popsucia aparatu przez zbyt wysokie napięcie na stopce lampy to najpierw zapytałem sprzedawcy czy można. Człowiek w sklepie powiedział, że nie ma problemu, że będzie działał z d50, że już kilkoro ludzi używa. W sklepie więc założyłem lampę do aparatu, strzeliłem kilka razy i GIT.
Dziś (po 2 dniach) okazuje się, że lampa błyska "od czasu do czasu", czyli kiedy ma na to chęć albo z innego powodu. W każdym razie nie błyska za każdym "cyknięciem".

Dodam, że z pewnością nie jest to zabezpieczenie termiczne - przyciskiem można zwalniać błysk doć często.

Ponadto lampę przetestowałem na analogowym aparacie - błysk jest za każdym razem.

I tu można by rzec, że to wina aparatu, że serwis (panicznie się go boję po tekstach na tym forum) i wogóle.

Jednak pokusiłem się o kolejny test. Mianowicie zmierzyłem czy aparat zwiera styki stopki, okazuje się, że zwiera i to za każdym razem, czyli błysk powinien być wywoływany.

W kolejnym teście błyskałem lampą, ręcznie zwierając jej styki - też błyskała.

Narazie - to wygląda to tak jakby się nie lubiła z moim d50.

Jakieś pomysły jak zaradzić na mój problem??

cyrusvirus
23-12-2006, 19:03
ona ma jakas konkretna dedykacje ? czy "ma" dzialac ze wszyskimi markami ? Ja mam lampe Tuman yyyy tzn. Tumax dla Nikona i dziala okej (prawie). Wyglada podobnie do Twojej tzn zadnych ekranow i tylko w gore odchylana. Mankamentem jest to ze juz ze 3 razy (niby nie duzo ale zawsze...) kiedy chcialem zrobic zdjecie po prostu aparat nie reagowal, trzeba wylaczyc/wlaczy lampe i gitara. Tak to jest z jakimis dedykacjami. SB kosztuje swoje ale wiesz ze masz porzadny sprzet na ktorym mozna polegac ! Na to co robie z lampa to ta mi na razie wystarcza spokojnie - oczywiscie brakuje zdalnego sterowania :?. Pare osob juz ja mialo i mowili ze jednak pozbieraja na sb*00 i ja niestety tez sie pod tym podpisuje, co prawda nie na gwalt (bo trza 50/1.8 se kupic :wink:)bo z ta tragedii nie ma ale jestem troche ograniczony...

GreenToad
23-12-2006, 22:46
Nie sądze zeby byla to kwestia aparatu, w D50 jest tendencja do tego ze wbuodwana lampka moze przestac blyskac, ale zewnetrzna raczej nie, uzywalem troche z Nissin 26T czyli jeszcze prostsza niz twoja. Mozliwe ze po zalozeniu lampy nie dokladnie ona styka sie ze stopką, sprawdz czy moze odrobinke wysunieta bedzie poprawnie blyskac.

shadowArt
28-12-2006, 10:31
Witam.
OK. Pomierzyłem wszystko w miarę dokładnie, i co się okazuje?
Lampa ma prawo działać jak kierunkowskaz.
Okazuje się, że Nikon d50 steruje lampą elektronicznie. Stopka nie działa jak w starym zenicie, czyli nie zwiera jedynie styków lampy, ale puszcza na nie napięcie (zmierzone 0.56V).
Spodziewałem się, że lampa na stopce puści 15V (skoro w opisie nazwano ją tyrystorową), a wartość zmierzona mówi o 54V (to i tak nie tyle co na samej lampie, pewno z 600V).

Spróbuję w najbliższym czasie wymienić egzemplarz na inny (może coś się zepsuło z wyzwalaniem), a jeśli nie wypali ... polecam: http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_85722.html
Jak wykonam i przetestuję - z pewnościa dam znać :)