Zobacz pełną wersję : Ostrzenie w NX2
Kiedyś pytałem o wyostrzanie w NX2.
Teraz chciałem zapytać, ale o wyostrzanie przy zastosowaniu profili Nikona (np. Standard, Landscape, Portret itd.).
Zauważyłem, że podczas konwersji (program ViewNX) do profilu barwnego Landscape, NEF jest trochę wyostrzony. Stwierdziłem to po zerknięciu do zakładki Develop w NX2, a dokładniej w szczegółach, gdzie znajdują się suwaki Sharpeness (+4) i jesccze inne, które są w pozycji 0.
Czy radzicie mi przesunąć ostrzenie na pozycję 0, a na końcu obróbki wykonać tę operację Unsharp Mask? Wydaje mi się, że to jakby podwójne nałożenie ostrości na zdjęcie w finalnej obróbce. Czy mam rację?
Przekonalem się o tym wtedy, gdy obrobioną fotkę dałem jako tapetę na pulpit PC-a i dostrzegłem przeraźliwą kłujacą w oczy ostrość, podczas gdy w przeglądarce kompa zdjęcie wygląda na normalnie wyostrzone. Może taki efekt występuje tylko w tej konkretnej sytuacji tzn. tapeta na pulpt. Może to jakieś algorytmy PC-ta "robią takie numery".
Mirek
Masz rację. Co prawda zdania są podzielone ale większość uważna ze wyostrzanie powinno być ostatnią czynnością przed zapisaniem pliku.
Profile mają przypisane "fabrycznie" wartości wyostrzania. Możesz każdorazowo zmieniać na zero albo po zmianie parametru Sharpening na zero zapisać jako nowy profil i jego używać.
Masz rację. Co prawda zdania są podzielone ale większość uważna ze wyostrzanie powinno być ostatnią czynnością przed zapisaniem pliku.
Profile mają przypisane "fabrycznie" wartości wyostrzania. Możesz każdorazowo zmieniać na zero albo po zmianie parametru Sharpening na zero zapisać jako nowy profil i jego używać.
Dzięki za podpowiedź. Spróbuję w domu. Zastanawiam się czy użyć jakiegoś "delikatnego" ustawienia np. "2" lub "1" i na końcu (po obróbce) wyostrzyć w USM.
Kiedyś testowałem LR2 i zauważyłem, że RAW-y miały domyślne (fabryczne) ustawienia na "25".
Pzrd.
Ja w puszce mam ustawione ostrzenie, tak aby lepiej ocenić zdjęcie na podglądzie. Później jak zdjęcie jest na szybko i gdzieś do internetu to często zostawiam te ustawienia i wyostrzam dopiero po pomniejszeniu.
Jeżeli jednak zdjęcie ma być zrobione na "cacy" to w NX wyłączam wszelkie ustawienia z puszki (w tym wyostrzanie) i robię wszystko sam, z tendencją do wyostrzania na samym końcu.
Ja w puszce mam ustawione ostrzenie, tak aby lepiej ocenić zdjęcie na podglądzie. Później jak zdjęcie jest na szybko i gdzieś do internetu to często zostawiam te ustawienia i wyostrzam dopiero po pomniejszeniu.
Jeżeli jednak zdjęcie ma być zrobione na "cacy" to w NX wyłączam wszelkie ustawienia z puszki (w tym wyostrzanie) i robię wszystko sam, z tendencją do wyostrzania na samym końcu.
No dobrze. ja też w puszce mam ustawienie ostrzenia na 0. Ale jak w NX-ie dodaję profil (np. Standard lub Landscape) to program (w ustawieniach Advance-sharpeness) automatycznie dodaje wartości 3 lub 4. Czy je też należy wyłączyć (na 0) czy też zostawić?
Jeśli ustawię na "0" to obraz jest lekko rozmyty (nieostry) i przy końcowym wyostrzaniu muszę mocniej dociągać suwaczkami w USM.
A tak nawiasem mówiąc, to jakie ustawienia stosujesz do krajobrazów?
Pozdrawiam
No dobrze. ja też w puszce mam ustawienie ostrzenia na 0. Ale jak w NX-ie dodaję profil (np. Standard lub Landscape) to program (w ustawieniach Advance-sharpeness) automatycznie dodaje wartości 3 lub 4. Czy je też należy wyłączyć (na 0) czy też zostawić?
Jeśli ustawię na "0" to obraz jest lekko rozmyty (nieostry) i przy końcowym wyostrzaniu muszę mocniej dociągać suwaczkami w USM.
A tak nawiasem mówiąc, to jakie ustawienia stosujesz do krajobrazów?
Pozdrawiam
... chyba się nie rozumiemy, to właśnie w puszce mam własny profil do krajobrazu z podkręconym ostrzeniem (szczegółowych ustawień nie pamiętam, ale raczej wszystko inne też trochę na plus). jak potrzebuję szybko zdjęcie to najczęściej tak zostaje i już nie ostrzę w NX, ..... tylko później w PS po pomniejszeniu. Nie dodaję w NX żadnych profili, co najwyżej je wyłączam :D
Jeżeli jednak zdjęcie jest do pokazania, lub wydruku to w NX wyłączam ustawienia z puszki (daję Neutral) i robię wszystko sam. Na etapie RAW lekkie wyostrzenie daję na końcu ( średnio 10/4 ), plus ewentualnie selektywnie. Później na końcowym jpgu wyostrzam już w ostatecznym rozmiarze, ale gotowych ustawień nie mam. No i dochodzi jeszcze odszumianie w kilku etapach, ale to już całkiem odmienny problem. Nikt mi nigdy nie pisał, że mam nieostre zdjęcia, .... więc chyba może tak być.:mrgreen:
... chyba się nie rozumiemy, to właśnie w puszce mam własny profil do krajobrazu z podkręconym ostrzeniem (szczegółowych ustawień nie pamiętam, ale raczej wszystko inne też trochę na plus). jak potrzebuję szybko zdjęcie to najczęściej tak zostaje i już nie ostrzę w NX, ..... tylko później w PS po pomniejszeniu. Nie dodaję w NX żadnych profili, co najwyżej je wyłączam :D
Jeżeli jednak zdjęcie jest do pokazania, lub wydruku to w NX wyłączam ustawienia z puszki (daję Neutral) i robię wszystko sam. Na etapie RAW lekkie wyostrzenie daję na końcu ( średnio 10/4 ), plus ewentualnie selektywnie. Później na końcowym jpgu wyostrzam już w ostatecznym rozmiarze, ale gotowych ustawień nie mam. No i dochodzi jeszcze odszumianie w kilku etapach, ale to już całkiem odmienny problem. Nikt mi nigdy nie pisał, że mam nieostre zdjęcia, .... więc chyba może tak być.:mrgreen:
Ale mi namieszałeś :-) Okazuje się, że jeszcze muszę mocno popracować nad swoimi fotkami.
Ja generalnie wszystko w puszce mam ustawione na "0". Potem RAW-y obrabiam w NX-ie dodając profil Standard lub Landscape ustawiając ostrzenie na +2 i obróbka z końcowym ostrzeniem w USM na 40/4. Potem jeszcze konwersja do JPEG. Ale i tak nie jestem do końca pewien moich "poczynań" jesli idzie o pracę w NX2.
Może coś źle robię. Tak naprawdę będę to musiał sprawdzić na wydruku.
Przy próbach z LR2 miałem zadowalające fotki.
Tak nawiasem mówiąc obejrzałem Twoją stronę i muszę przyznać, że fotki są bardzo ładne.
jeszcze raz pozdrawiam.
Miłego weekendu.
O różnicach w wyostrzaniu pomiędzy Photoshop a CNX można poczytać tu:
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/27558/p/%2C%2C/c/241/kw/wyostrzanie/r_id/150293
krzysztof jot
06-09-2010, 12:51
Ja generalnie wszystko w puszce mam ustawione na "0". Potem RAW-y obrabiam w NX-ie dodając profil Standard lub Landscape ustawiając ostrzenie na +2 i obróbka z końcowym ostrzeniem w USM na 40/4. Potem jeszcze konwersja do JPEG. Ale i tak nie jestem do końca pewien moich "poczynań" jesli idzie o pracę w NX2.
Może coś źle robię. Tak naprawdę będę to musiał sprawdzić na wydruku.
Przy próbach z LR2 miałem zadowalające fotki.
Tak nawiasem mówiąc obejrzałem Twoją stronę i muszę przyznać, że fotki są bardzo ładne.
jeszcze raz pozdrawiam.
Miłego weekendu.
- ustawienia w puszcze generalnie niezmiennie dotyczą formatu JPG - tu np. tak jak ja gdzie foty wysyłam np z terenu na serwis www - warto wyostrzyć lekko w puszcze (przykładowo +2) a po skadrowaniu i zmniejszeniu do wielkości internetowej jeszcze w PS
- robiąc w RAW ustawienia w puszce są mało istotne, możesz sobie nawet WB ustawić dowolnie - po to robisz RAW aby obrabiać surowy plik. Tu wiec stosowanie profili jest raczej pójściem na automat i nieco bezsensowne. Tu powinieneś mając ustawiony jakiś profil w puszcze bo robisz JPG+RAW i chcesz aby JPG był w miarę ostry do pokazania na szybko bez obróbki, a RAWa męczysz sobie później już według jakichś tam obowiązujących w grafice zasad - czyli startujesz z profilu 0 i takie wyostrzanie nie robisz suwakiem "sharp" bo to barbarzyński algorytm, tylko unsharp mask i to na końcu już, po wszystkich innych zabiegach, zwłaszcza odszumieniu czy zmniejszeniu...
Dzięki za podpowiedź.
Jeśli chodzi o wyostrzanie to robię to zawsze na końcu w USM.
Ale powiedz mi proszę, czy w ustawieniach Develop (chyba adjustments-sharpen) trzeba dać 0, czy można stosować wartość (np.2)? Czy to nie będzie przypadkiem podwójne nakładanie ostrzenia w NX2?
Odwołując się do wszystkich Waszych uwag na temat wyostrzania muszę się podzielić dokonanym niedawno odkryciem. Otóż są dwie szkoły dotyczące wyostrzania przy robieniu NEFów w programie NX2: jedna idzie za radami Jamesa Odella i każe cofnąć wyostrzanie z puszki (suwak Sharpening w Picture Control na pozycję 0), a potem stosować USM lub High Pass. Ostatnio jednak trafiłem na ostrą polemikę tego sposobu na Flickr. Okazuje się, że wyostrzanie "puszkowe" (które zresztą możemy sami regulować w Picture Control w NX2) to łagodzenie efektów anti-aliasing filter (nie wiem jakie jest polskie tłumaczenie?) i działa bezpośrednio na RAW, podczas gdy USM czy High Pass to już niejako nakładka na zinterpretowany plik RGB. Polecam zresztą lekturę tego wątku, w którym brał udział sam Odell, ale na zarzuty nie odpowiedział:))). Zwracam uwagę na wypowiedź osoby JackHo9 i podawane przez niego linki:
http://www.flickr.com/groups/capturenx/discuss/72157613197054523/
Prawie ok. Chodzi o to, że wyostrzanie w puszce, odwracające w niewielkiej zwykle części rozmywanie filtra antyaliasingowego, jest dokonywane na t.zw. subpikselach (wyjaśnienie subpiksela można znaleźć w podanych przez Jacka linkach) i dalej przenoszone już razem z innymi danymi na formowany w czasie wywoływania Raw piksel. I dlatego też wyostrzanie w puszce + wyostrzanie na danych luminancji w USM (NX2) nie jest równe efektowi wyostrzania tylko na luminancji w USM.
No dzięki markB za wsparcie, może też odezwą się inni użytkownicy NX2 i podzielą się swoimi doświadczeniami w zakresie technik wyostrzania.
Dzięki za podpowiedź.
Jeśli chodzi o wyostrzanie to robię to zawsze na końcu w USM.
Ale powiedz mi proszę, czy w ustawieniach Develop (chyba adjustments-sharpen) trzeba dać 0, czy można stosować wartość (np.2)? Czy to nie będzie przypadkiem podwójne nakładanie ostrzenia w NX2?
Też mnie to bardzo interesuje... bardzo bym prosił o linka do strony: "Capture NX2 Sharpening for Complete Beginners in Capital Letters" albo podobnej :)
Hmm... ja zrobiłem 2 fotki NEF (ten sam kadr) , jedna profil SD w D90 sharpening 0, druga na 9, capture nx2 najpierw tą 0 wyostrzyłem na 9 camera setings - picture control - w/g mojego uznania to ta 9 oryginał jest nadal ostrzejsza, następnie tą oryginał 9 dałem sharpening na 0 i porównałem z oryginał 0 - nadal ta oryginał 9 ostrzejsza. więc uważam że D90 warto ustawić sharpening podczas focenia na 6 lub 7. Co Wy na to - może coś źle zrobiłem
Hmm... ja zrobiłem 2 fotki NEF (ten sam kadr) , jedna profil SD w D90 sharpening 0, druga na 9, capture nx2 najpierw tą 0 wyostrzyłem na 9 camera setings - picture control - w/g mojego uznania to ta 9 oryginał jest nadal ostrzejsza, następnie tą oryginał 9 dałem sharpening na 0 i porównałem z oryginał 0 - nadal ta oryginał 9 ostrzejsza. więc uważam że D90 warto ustawić sharpening podczas focenia na 6 lub 7. Co Wy na to - może coś źle zrobiłem
Wg mnie to teoretycznie zrobiłeś jedną i tę samą rzecz, bo Picture Control w aparacie i Picture Control w NX2 powinny dawać te same efekty, ale widocznie tak to jest tylko w teorii:)
Ja ciągle mam dylemat pt. Jak ostrzyć, żeby nie przeostrzyć, i ... niedaje mi to spać :(