PDA

Zobacz pełną wersję : Zapisywanie plików do JPEG i NEF.

mirko33
01-09-2010, 11:46
Witam.
Mam zagwozdkę. Powiedzmy, że obrabiam pliki NEF w NX2 i chcę później zapisać je do formatu JPEG. Ja robię to w ten sposób: Plik: -zapisz jako: -format JPEG (excellent quality): -Embed ICC i START.
Moje pytanie brzmi: Czy taki sposób zapisu do formatu JPEG automatycznie konwertuje do przestrzeni roboczej sRGB, czy też załącza przestrzeń Adobe RGB?
Zaznaczam, że obrabiam (jeszcze) na zwykłym CRT, a NEFy zapisane w puszce są w ARGB.
Czy muszę coś zmienić podczas konwersji?

dominikpl72
01-09-2010, 14:12
Po pierwsze - odpowiedz sobie na pytanie: po co ustawiłeś przestrzeń AdobeRGB w body? Moim zdaniem nie ma to sensu - w skrócie: a) zdecydowana większośc monitorów Ci tego nie wyświetli, b) większość aplikacji Ci tego nie wyświetli, c) żadne urządzenie drukujące Ci tego nie wydrukuje.
Po drugie - jeśli już z jakiegoś powodu zdecydujesz sie na AdobeRGB w puszce, i jednocześnie na sRGB w docelowym pliku - to w Capture NX - jest opcja preferences - color management i tam masz: "use this profile instead of source profile" - tu podajesz sRGB i domyślnie przy otwieraniu fotka jest konwertowana do przestrzeni sRGB. Ale tak jak napisałem w "po pierwsze" uważam ze uzywanie AdobeRGB jest przerostem formy i tylko źródłem późniejszych kłopotów.

mirko33
01-09-2010, 18:22
Po pierwsze - odpowiedz sobie na pytanie: po co ustawiłeś przestrzeń AdobeRGB w body? Moim zdaniem nie ma to sensu - w skrócie: a) zdecydowana większośc monitorów Ci tego nie wyświetli, b) większość aplikacji Ci tego nie wyświetli, c) żadne urządzenie drukujące Ci tego nie wydrukuje.
Po drugie - jeśli już z jakiegoś powodu zdecydujesz sie na AdobeRGB w puszce, i jednocześnie na sRGB w docelowym pliku - to w Capture NX - jest opcja preferences - color management i tam masz: "use this profile instead of source profile" - tu podajesz sRGB i domyślnie przy otwieraniu fotka jest konwertowana do przestrzeni sRGB. Ale tak jak napisałem w "po pierwsze" uważam ze uzywanie AdobeRGB jest przerostem formy i tylko źródłem późniejszych kłopotów.

No dobrze, ale w którymś z moich postów zapytałem o przestrzeń roboczą dot. Adobe RGB. Mianowicie, założyłem, że będę obrabiał na monitorze NEC P221W (czyli o szerszym gamucie niż sRGB) a później drukował bezpośrednio na drukarce, której zadam ten sam profil sterowany programem. I dostałem odp., że jest to możliwe pod warunkiem, że program graficzny ma tę funkcję . Czyli chyba można, prawda?

Lesiu83
01-09-2010, 19:02
Mirko jeśli będziesz obrabiał na monitorze który już coś tam wyświetla , a później będziesz drukował na drukarce to aRGB ma sens...

mcl
01-09-2010, 20:24
NEFy zapisane w puszce są w ARGB
nefy to nefy, ustawienia w puszcze mają znaczenie przy jpg

mirko33
02-09-2010, 06:12
Mirko jeśli będziesz obrabiał na monitorze który już coś tam wyświetla , a później będziesz drukował na drukarce to aRGB ma sens...

Właśnie tak zamierzam uzcynić w niedalekiej przyszłości. Być może jeszcze w tym roku. Chciałbym mieć w miarę wierne odwzorowanie kolorów.
Pzrd.

Lesiu83
02-09-2010, 21:51
Myślę , że będzie dobrze u mnie monitor to S2433W, a drukuję na Epson 3880 nic nie kalibrowane i jest naprawdę miodzio :]