Zobacz pełną wersję : co do mb-d10 - druga bateria czy 6 x aa
cheyenne
01-09-2010, 09:35
Jak się przekłada na czas pracy aparatu włożenie do gripa drugiego oryginalnego ogniwa do włożenia sześciu sztuk akumulatorków eneloop.
Czy korzystanie z aparatu obciążonego gripem z sześcioma akulatorkami nie jest uciążliwe.
Jak przekłada się pojemność standardowego ogniwa nikona do sześciu enelopów.
Chciałbym korzystać z zamiennika alfa i eneloopów, bo taki wybór wydaje mi się najkorzystniejszy ale nie wiem czy dobrze kombinuję.
Szprychu
01-09-2010, 11:44
Do 6xAA? Nie wiem, pierwszy raz się spotykam ;).
do MB-10d wchodzi nie sześć tylko osiem akumulatorów typu AA.Teoretycznie,to z porównania pojemności wynika,iż na zestawie złożonym z eneloopów aparat powinien pracować dłużej.Nie powiem Ci na ile konkretnie zdjęć wystarczy taki zestaw bo to zależy od wielu czynników.Ja mam w gripie wspomniane eneloopy i w korpusie oryginalny akumulator nikonowski,plus jeszcze jeden na stelażu ale nie udało mi się jeszcze w ciągu dnia wyczerpać prąd z eneloopów.
Korpus z dołączonym gripem staje się większy i cięższy co nie zawsze jest zaletą,ale wygodnie sie z nim pracuje zwłaszcza przy pionowych kadrach.Na temat zamienników wiele tu już pisano,więc poszukaj w archiwum.
cheyenne
01-09-2010, 11:50
Do 6xAA? Nie wiem, pierwszy raz się spotykam ;).
Jak sobie poczytałem opis http://allegro.pl/battery-pack-nikon-d300-d700-d300s-zam-mb-d10-i1196318494.html to znalazłem
Battery pack może być zasilany jednym lub dwoma akumulatorami EN-EL3e, w zestawie znajduje się również adapter przeznaczony do stosowania 6 baterii lub akumulatorów typu AA
stąd moje pytanie
Szprychu
01-09-2010, 12:20
Jak sobie poczytałem opis http://allegro.pl/battery-pack-nikon-d300-d700-d300s-zam-mb-d10-i1196318494.html to znalazłem
Battery pack może być zasilany jednym lub dwoma akumulatorami EN-EL3e, w zestawie znajduje się również adapter przeznaczony do stosowania 6 baterii lub akumulatorów typu AA
stąd moje pytanie
Trzymajmy się oryginalnego gripa MB-D10.
Można w nim zastosować osiem standardowych baterii rozmiaru AA lub specjalne akumulatory firmy Nikon (informacje na temat zgodności z akumulatorami można znaleźć poniżej w części “Produkty pokrewne”).
http://nikon.pl/pl_PL/products/product_details.page?ParamValue=Accessories&Subnav1Param=SLR&Subnav2Param=SLR%20Power&Subnav3Param=Battery%20Packs&RunQuery=l4&ID=1527
cheyenne
01-09-2010, 13:18
Trzymajmy się oryginalnego gripa MB-D10.
Ja wolałbym trzymać się gripa alpha bo o niego pytałem.
Chyba zrobili błąd w opisie bo z tego co widzę to do tego adaptera wchodzi 8 AA, 4 na dole i 4 u góry.
cheyenne
01-09-2010, 14:03
dzwoniłem do foto-tipa i faktycznie popełnili błąd w opisie bo do gripa wchodzi 8 baterii
według sprzedawcy działanie gripa na ośmiu eneloopach jest znacznie dłuższe niż na oryginalnym ogniwie EN-EL3e
jak to sprawdzę to napiszę Wam czy to prawda
jakby nie patrzył to jeśli eneloopy pozwolą na dłuższą pracę, to przecierpię wiekszą wagę zestawu bo koszt zakupu mb-d10 alpha i 8 enelopów nie przekracza 300 zł i zestaw powinien pracować bez większych uwag
Szprychu
01-09-2010, 22:06
Ja wolałbym trzymać się gripa alpha bo o niego pytałem.
W sumie i tak nic nie zmienia.
Wydajność Eneloopów szacuję na 1200-1400 kadrów, EN-EL3e na 1000. Oczywiście w moim przypadku. Trochę wydajniej będzie.
w foto-tipie jest teraz jakas promocja na zamiennik delty en-el4 + ladowarka. Komplecik wycenili na 95zl
slawek213
02-09-2010, 15:27
Ja mam gripa z Fuji S5 i podłączyłem owe 6 aku o pojemności 2500mA co według mnie daje mniejszą pojemność niż 2 oryginalne akumulatorki o pojemności 1500mA każdy. W praktyce jednak robię mniej fotek na 6 akumulatorkach niż na jednej oryginalne. Jeszcze nie doszedłem dlaczego tak jest ale myślę że elektronika w aparacie nie daje sobie rady z oceną rzeczywistą stanu akumulatorów typu AA.
Szprychu
03-09-2010, 10:12
Ja mam gripa z Fuji S5 i podłączyłem owe 6 aku o pojemności 2500mA
Mówimy o D300/D700.
o pojemności 2500mA co według mnie daje mniejszą pojemność niż 2 oryginalne akumulatorki o pojemności 1500mA każdy.
Pojemności akumulatorków w połączeniu szeregowym się nie sumuje. Czyli masz "2500mAh".
mateo912
03-09-2010, 11:27
na d700 z 8x AA aku Kodaka robię przynajmniej 2000 zdjęć( wersja całkiem minimum gdy dużo korzystam z monitorka itp) niezaprzeczalną zaletą 8x aku w mb-d10 jest to że puszka dostaje wtedy kopa tak jak z en-el4a tzn 8fps + wszystko szybciej działa
cheyenne
03-09-2010, 11:44
w foto-tipie jest teraz jakas promocja na zamiennik delty en-el4 + ladowarka. Komplecik wycenili na 95zl
według słów pracownika sklepu to raczej wyprzedaż tego ogniwa związana z jego awaryjnością co przysparzało sklepowi sporej ilości reklamacji
ja wybrałem zakup eneloopów i ładowarki technoline bc-700
Mam alphe i uzywam z 8*Eneloop mam drugi orginalny aku, ale uzywam jako zapas.
Ustawione mam w body uzycie baterii grip->body.
Jestem zadowolony Nigdy mi pradu nie zabraklo, po calym dniu strzelania na airshow, tak dla pewnosci Eneloopy podladowalem, Na dwa dni moglo by nie starczyc (ok 4-5k), ale na jeden spokojnie, wiec cos w stylu wesele, meczyk to lekko.
Ja mam 2szt SB-900, 3-cia pewnie niebawem. Wiec sporo baterii AA potrzebuje, wiec kupilem dobra ladowarke, z opcja rozladowania.
Mam tez orginalnego gripa i dokladnie to samo na AA w gripie, zamowilem kolejne 8*Eneloop, poniewaz inne acu sa duzo slabsze, szczegolnie jak sprzet lezy malo uzywany.
Jak się przekłada na czas pracy aparatu włożenie do gripa drugiego oryginalnego ogniwa do włożenia sześciu sztuk akumulatorków eneloop.
Czy korzystanie z aparatu obciążonego gripem z sześcioma akulatorkami nie jest uciążliwe.
Chciałbym korzystać z zamiennika alfa i eneloopów, bo taki wybór wydaje mi się najkorzystniejszy ale nie wiem czy dobrze kombinuję.
slawek213
05-09-2010, 09:08
Mówimy o D300/D700.
Pojemności akumulatorków w połączeniu szeregowym się nie sumuje. Czyli masz "2500mAh".
Dokładnie, 2 akumulatorki o pojemnosci 1500mA każdy, dają 3000mA czyli więcej niż akumulatorki AA o pojemności 2500mA. Prawdopodobnie dlatego zwiększyli ich ilośc w nowych zasobnikach. Wiem że się je przełącza i urzywa po kolei i że w szeregowym połączeniu wzrasta tylko napięcie a nie prąd.
a powiedzcie mi po co aż taka pojemność? jak dla mnie dwa oryginalne aku w gripie i jeden na zapas to optymalne rozwiązanie, dużo wygodniej pod względem ładowania, wagi itp... no chyba że ktoś mi udowodni że jest inaczej;)
ale tego zestawu chyba nigdy nie udało mi się rozładować w ciągu jednego dnia, czy nawet kilku...
mateo912
05-09-2010, 20:28
A zauważyłeś że mowa tu o mb-d10 a nie o mb-d80? 8xAA w gripie do d300/700 sprawia ze puszka robi 8kl/s zamiast 5 tak samo jak uzycie aku en-el4a od d3/s/x.
no tak, zauważyłem i wiem o tym zwiększeniu szybkostrzelności;p, ale czy nie lepiej użyć en-el4a? ;)
poza tym pytanie z pierwszego posta dotyczy właśnie czasu pracy ;)
Szprychu
05-09-2010, 21:37
no tak, zauważyłem i wiem o tym zwiększeniu szybkostrzelności;p, ale czy nie lepiej użyć en-el4a? ;)
Jak masz 300zł na aku i 250zł na ładowarkę, to lepiej. ;)
a gdzie za taka kasę można kupić orginalne en-el4a i ładowarkę ? No i nie zapominajmy jeszcze o klapce do tej baterii :) Jeśli znacie sklep gdzie taki zestaw można kupić za 550zł to ja poproszę.
Szprychu
06-09-2010, 00:08
a gdzie za taka kasę można kupić orginalne en-el4a i ładowarkę ? No i nie zapominajmy jeszcze o klapce do tej baterii :) Jeśli znacie sklep gdzie taki zestaw można kupić za 550zł to ja poproszę.
Dwa miesiące temu kupiłem mh-21 nówkę z FJ za 130zł, a en-el4a po promocji był za 300zł.
Teraz widzę, że najtaniej ładowarka to 330zł i aku 350zł, więc mój błąd - jeszcze drożej wychodzi.
ok, fakt, nie sprawdziłem ceny:/
myślałem że eneloopy są trochę droższe a en-el4a trochę tańsze, dlatego coś mi nie pasowało...