Zobacz pełną wersję : Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)
Witam wszystkich..........chciałem się dowidzieć czy ktoś miał ten obiektyw podpięty pod D90.........chciałem go kupić i dowiedzieć się jakie są wasze oceny.....
Mam używam, nie narzekam, większość fot na moim blogu wykonana tym obiektywem podpiętym pod d70s lub d90
Mam używam, nie narzekam, większość fot na moim blogu wykonana tym obiektywem podpiętym pod d70s lub d90
Bardzo ładne fotki........mam nikora 18-105 i interesuje mnie czy warto pozbyć się tego obiektywu i zakupić tamrona SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF) i czy jakość pomiędzy tymi obiektywami na zdjęciach jest zauważalna..
LordYoghurt
01-09-2010, 21:22
czar_ro, zupełnie bez złośliwości i szczerze polecam - przejrzyj forum. To bardzo popularne szkło i było masa na ten temat, najczęściej właśnie w kontekście D90, bo to popularna puszka. Ja powiem tyle, że wielu poleca, mnie się nie spodobał.
Ja miałem wcześniej 18-55, światło 2.8 w całym zakresie to świetna sprawa w Tamronie, porównania do 18-105 nie mam wielkiego bo używałem go tylko kilka razy w pracy
Mam ten obiektyw i powiem ci, że nic mu nie mogę zarzucić.
Bardzo dobrze się sprawdza jest celny i dobry optycznie;)
jęsli ja mogę zarzucić coś temu szkle ( a zrobilem nim kolo 10k fotek ) to tylko fakt , że guma sie odkleja. Na puszce 200tki dziala pieknie
dawid503
26-09-2010, 20:51
jęsli ja mogę zarzucić coś temu szkle ( a zrobilem nim kolo 10k fotek ) to tylko fakt , że guma sie odkleja. Na puszce 200tki dziala pieknie
czyli ten tamron spokojnie podejdzie również pod d300 ?
obecnie posiadam d70s ale myślę nad pełną klatką może nawet d700 tylko po drodze chciałem kupić jeszcze tego tamrona i mam pytanie czy pod d300 i d700 współgra dobrze ?
Marcin Borkowski
26-09-2010, 21:07
pod d300 tak, ale na d700 juz bedzie spora winieta, na pelna klatke lepiej 28-75 f/2.8
albo max 200 ze swiatłem 2,8
czyli ten tamron spokojnie podejdzie również pod d300 ?
a czy przed zadaniem tego pytania, zastanowiłeś się czemu miałby nie dać rady na D300? Czy D300 to jakiś kosmiczny aparat Supermana z planety Zulu-gula, który działa tylko z obiektywami za min 10tys PLN?
zdradzę Ci pewną tajemnicę... zadziała
dawid503
03-10-2010, 14:19
chodziło mi dokładnie o to czy nie będzie problemów typu winietowanie. dzięki za wyczerpująca odpowiedź...
pod d300 tak, ale na d700 juz bedzie spora winieta, na pelna klatke lepiej 28-75 f/2.8
właśnie o to mi chodziło jak będzie również pod d700
Nie będzie. D300s to korpus dx
Marcin Borkowski
03-10-2010, 14:24
odpowiedź dobra, gdybyś się chcwile zastanowil że d300 to DX, to myślę że takiego pytania byś nie zadał
myślisz nad peną klatką a nie wiesz ajkie są różnice?
hmm
a ktore szklo jest lepsze
wspomniany tami czy moze sigma 17-50 2,8?
adriansocho
03-08-2012, 10:44
Nie wiem jak z Nikonem, ale pod Sony zdarzają się egzemplarze o sporo gorszej jakości, poza tym mój T17-50 (Sony) wymagał kalibracji autofocusa do puszki. Na forum KlubKM panuje opinia, że T17-50 bije wszelkie obiektywy o tym zakresie, które kosztują do 3000 PLN.
tak ja wczoraj wyczytalem na zagranicznej stronie test gdzie wlasnie wspomniany obiektyw pobil na glowe wszystkie sigmy itd
tylko sa rozne wresje tego szkla
np ten ze stabilizacja
Tamron SP 17-50mm f/2.8 VC Di II Lens for Nikon
juz w testach nie mial takich dobrych wynikow
tylko ponoc lepiej wspolpracuje z krpusami canona (autofocus)
pytanie
u siebie znalazlem w sklepie
Tamron SP 17-50mm F2.8 Di II LD Nikon AF Zoom Lens
to jest to sama wersja co w tytule?
brakuje oznaczenia XR
Jaworsky
05-11-2015, 20:44
Odświeże
Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Asph wiadomo bez stabilizacji
Chciałbym używać go z nikonem d3200 przeznaczony głównie do imprez typu urodziny, chrzciny komunie, czyli w pomieszczeniach z ludźmi
Moje pytanie brzmi czy jest on dobrym obiektywem do tego typu zadań i czy brak stabilizacji nie będzie wpływać na zdjęcia w pomieszczeniach
zastanawiałem się nad kupnem nikkora 18-105 a tym tamronem cena podobno jeśli chodzi o używke tamron a nowy nikkor
Help
knopers1
06-11-2015, 08:24
Hej, moze ja troche pomoge... Mialem tego tamrona i uzywalem go razem z D3100...
Ten tamron to fajne szklo, jest ale jedno ale.... Powolny AF oraz czesto lubi pudlowac. Jak trafi AF, to szklo odwdzieczy sie pieknym obrazkiem.
Decydujac sie na tego Tamrona powinienes wziasc to pod uwage... Zamienilem to szklo na S17-50 2.8. Tutaj naprawde szybko, celnie i przedewszystkim ostro... Nawet na takim D3100 dziala wysmienicie. Do tego masz stabilizacje obrazka do statycznych ujec. Warto sie zastanowic gdyz szklo kosztuje nie wiele wiecej od tego tamrona.
Do twoich potrzeb bedzie potrzebna jeszcze lampa. Bez dopalenia delikatnie lampa, nie osiagniesz tego czego oczekujesz...
Imprezy typu chrzciny, komunie (czyli takze kosciol), urodziny (zapewne w domu wieczorowa pora lub w klubie) to przewaznie miejsca gdzie jest malo swiatla. Bez lampy nie poszalejesz zbytnio....
A ten N18-105 (takze mialem) to wspaniale szklo w plener (spacer), dla Twoich celow niekoniecznie dibry wybor!
Dobra rada, bierz S17-50 2.8 i zbieraj na lampe.
Odświeże
Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Asph wiadomo bez stabilizacji
Chciałbym używać go z nikonem d3200 przeznaczony głównie do imprez typu urodziny, chrzciny komunie, czyli w pomieszczeniach z ludźmi
Moje pytanie brzmi czy jest on dobrym obiektywem do tego typu zadań i czy brak stabilizacji nie będzie wpływać na zdjęcia w pomieszczeniach
zastanawiałem się nad kupnem nikkora 18-105 a tym tamronem cena podobno jeśli chodzi o używke tamron a nowy nikkor
Help
Żadna stabilizacja nie zatrzyma ludzi w kadrze. Obiektyw o świetle 2.8 sprawdzi się w takich sytuacjach o wiele lepiej niż 18-105. Ale trzeba pamiętać o GO. Osoba, w którą celujesz będzie ostra, a reszta już niekoniecznie.
mala uwaga do osob z puszkami D3XXX tutaj musi byc ten tamron z silnikiem bo sa dwie wersje z i bez jesli chodzi o starszy model bez VC
knopers1
06-11-2015, 22:19
D5XXX takze nie ma srubokreta...