PDA

Zobacz pełną wersję : Helios 44M - 4 Prośba o opinie.

Moff
31-08-2010, 20:59
Witam

Dzisiaj uświadomiłem sobie, że jestem posiadaczem obiektywu Helios 44M - 4 (wygrzebany z szafy :-)). Użytkowników tego sprzętu proszę o opinie jak się to cudo sprawuje, ponieważ zastanawiam się nad kupnem adaptera.

punky
31-08-2010, 23:30
bokeh wariacki ale moze sie podobac - mi sie podoba
ostrosc zalezy jaka sztuke masz moja jest okej
kontrast pod swiatlo spada masakrycznie
moje wrazenia ogolnie okej

anthrax00001
31-08-2010, 23:57
Uważam, że warto się pobawić, zdjęcia (jeśli uda się ustawić ostrość i światło)
wychodzą o niebo ładniejsze niż kitem
oczywiście raczej tylko portrety ze względu na brak nieskończoności w moim przypadku

Moff
01-09-2010, 08:18
Ok, dzięki, a powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz.
Jak go podłączę przez adapter to nie będzie problemów typu, że korpus nie wykrywa obiekytwu czy jakieś inne krzaki?

ad2122
01-09-2010, 08:43
Aby wszystko było ok musisz zablokować bolec przysłony - poszukaj, było na forum lub w googlach. Inaczej zawsze masz pełną dziurę.
Pamiętaj również, że przejściówki są dwojakiego rodzaju:
- bez soczewki, gdzie nie masz ostrzenia na nieskończoność - konieczne justowanie,
- z soczewką, która teoretycznie daje możliwość ostrzenia na nieskończoność, ale powoduje spadek jakości obrazka.

Ps.
1. Aaa, i fotografowanie tylko w trybie M z ostrzeniem manualnym.
2. >>blokowanie bolca przysłony (http://www.olympusclub.pl/zrob-to-sam/blokowanie-bolca-helios.html)<<

pppppp
01-09-2010, 08:44
Kup adapter bez soczewki, w obiektywie zablokuj bolec przysłony, aparat w tryb M i jazda
Ja swojego czasami używam, wykręciłem do oporu tylne soczewki i ostrzy mi do ok 5-6 m i w zupełności mi wystarcza, co do jakości zdjęć to nie mogę się nadziwić że szkło za 20zł daje taki obrazek, mój jest ostry ale wiadomo że z tą ostrością trzeba trafić co czasem jest uciążliwe z D60

Moff
03-09-2010, 08:31
Kupiłem adapter ze zdejmowaną soczewką. Pierwsze wrażenie, muszę przyznać, że pozytywne. Zdjęcia wychodzą bardzo ładne i bokeh też przypadł mi do gustu. Ale obsługa trochę bardziej skomplikowana. Dzięki za link do instrukcji blokady przysłony. A powiedzcie mi taką rzecz. Czy jest jakaś metoda w D5000 na szybką zmianę ustawienia lampy z TTL do manuala?

Rapist
06-09-2010, 23:24
menu-> kredka->e ->e1 -> tryb manualny ^^

Jacenty Z.
11-09-2010, 11:50
Kupiłem adapter ze zdejmowaną soczewką. Pierwsze wrażenie, muszę przyznać, że pozytywne. Zdjęcia wychodzą bardzo ładne i bokeh też przypadł mi do gustu. [...] Czy jest jakaś metoda w D5000 na szybką zmianę ustawienia lampy z TTL do manuala?

Użycie niekompatybilnej lampy, z którą na Nikonie nie będzie współpracował TTL? ;)

Zaraz, zaraz, przecież po założeniu Heliosa światłomierz nie działa i ekspozycję trzeba ustawiać ręcznie - skąd lampa ma wiedzieć ile doświetlić, jeśli nie działa TTL (chyba, że lampa jest z własnym światłomierzem) - i nie przestawia się sama w tryb M?

Moff
13-09-2010, 10:42
Po podpięciu Heliosa lampa dalej pozostaje w TTL. Przy próbie użycia lampy pojawia się komunikat, że lampa nie może działać w TTL
(z wiadomych powodów) i trzeba przełączyć na manuala. Z przełączeniem nie mam problemu:

menu-> kredka->e ->e1 -> tryb manualny ^^

Raczej myślałem o tym czy jest może jakiś skrót do przełączania TLL->manual. Coś w stylu przypisania klawisza.

aniolek2265
12-04-2013, 16:15
Mam nadzieję że w dobrym temacie piszę ;) Mam nikona d80, znajomy pożyczył mi adapter m42 do nikona bez soczewek, takie zwykłe metalowe kółko ;p Chciałam do mojego nikona podpiąć za pomocą tego adaptera obiektyw helios-44-2 2/58 made in ussr i wyskakuje mi na wyswietlaczu blad F-- (r06). czy tego obiektywu nie mozna podpiąć czy w ogóle da się jakiś obiektyw podpiąć za pomocą tego adapteru do mojego nikona?

GonzoG
12-04-2013, 17:16
Mam nadzieję że w dobrym temacie piszę ;) Mam nikona d80, znajomy pożyczył mi adapter m42 do nikona bez soczewek, takie zwykłe metalowe kółko ;p Chciałam do mojego nikona podpiąć za pomocą tego adaptera obiektyw helios-44-2 2/58 made in ussr i wyskakuje mi na wyswietlaczu blad F-- (r06). czy tego obiektywu nie mozna podpiąć czy w ogóle da się jakiś obiektyw podpiąć za pomocą tego adapteru do mojego nikona?

Dobrze wskazuje. D80 nie działa w trybach półautomatycznych i automatycznych z obiektywami bez procesora.
Przestaw kółko na "M" i będzie można robić zdjęcia. Niestety bez pomiaru światła. Dodatkowo ostrzyć będzie tylko do 1.5-2m.

aniolek2265
13-04-2013, 00:09
Dobrze wskazuje. D80 nie działa w trybach półautomatycznych i automatycznych z obiektywami bez procesora.
Przestaw kółko na "M" i będzie można robić zdjęcia. Niestety bez pomiaru światła. Dodatkowo ostrzyć będzie tylko do 1.5-2m.

Dziękuję Ci bardzo za szybką odpowiedź ;) Nie wiedziałam, że u mnie działać będzie pomiar ostrości- mam nadzieję że dobrze napisałam, bo te właściwe słówko wyleciało mi teraz z głowy ;p