Zobacz pełną wersję : Helios 44M - 4 Prośba o opinie.
Witam
Dzisiaj uświadomiłem sobie, że jestem posiadaczem obiektywu Helios 44M - 4 (wygrzebany z szafy :-)). Użytkowników tego sprzętu proszę o opinie jak się to cudo sprawuje, ponieważ zastanawiam się nad kupnem adaptera.
bokeh wariacki ale moze sie podobac - mi sie podoba
ostrosc zalezy jaka sztuke masz moja jest okej
kontrast pod swiatlo spada masakrycznie
moje wrazenia ogolnie okej
anthrax00001
31-08-2010, 23:57
Uważam, że warto się pobawić, zdjęcia (jeśli uda się ustawić ostrość i światło)
wychodzą o niebo ładniejsze niż kitem
oczywiście raczej tylko portrety ze względu na brak nieskończoności w moim przypadku
Ok, dzięki, a powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz.
Jak go podłączę przez adapter to nie będzie problemów typu, że korpus nie wykrywa obiekytwu czy jakieś inne krzaki?
Aby wszystko było ok musisz zablokować bolec przysłony - poszukaj, było na forum lub w googlach. Inaczej zawsze masz pełną dziurę.
Pamiętaj również, że przejściówki są dwojakiego rodzaju:
- bez soczewki, gdzie nie masz ostrzenia na nieskończoność - konieczne justowanie,
- z soczewką, która teoretycznie daje możliwość ostrzenia na nieskończoność, ale powoduje spadek jakości obrazka.
Ps.
1. Aaa, i fotografowanie tylko w trybie M z ostrzeniem manualnym.
2. >>blokowanie bolca przysłony (http://www.olympusclub.pl/zrob-to-sam/blokowanie-bolca-helios.html)<<
Kup adapter bez soczewki, w obiektywie zablokuj bolec przysłony, aparat w tryb M i jazda
Ja swojego czasami używam, wykręciłem do oporu tylne soczewki i ostrzy mi do ok 5-6 m i w zupełności mi wystarcza, co do jakości zdjęć to nie mogę się nadziwić że szkło za 20zł daje taki obrazek, mój jest ostry ale wiadomo że z tą ostrością trzeba trafić co czasem jest uciążliwe z D60
Kupiłem adapter ze zdejmowaną soczewką. Pierwsze wrażenie, muszę przyznać, że pozytywne. Zdjęcia wychodzą bardzo ładne i bokeh też przypadł mi do gustu. Ale obsługa trochę bardziej skomplikowana. Dzięki za link do instrukcji blokady przysłony. A powiedzcie mi taką rzecz. Czy jest jakaś metoda w D5000 na szybką zmianę ustawienia lampy z TTL do manuala?
menu-> kredka->e ->e1 -> tryb manualny ^^
Jacenty Z.
11-09-2010, 11:50
Kupiłem adapter ze zdejmowaną soczewką. Pierwsze wrażenie, muszę przyznać, że pozytywne. Zdjęcia wychodzą bardzo ładne i bokeh też przypadł mi do gustu. [...] Czy jest jakaś metoda w D5000 na szybką zmianę ustawienia lampy z TTL do manuala?
Użycie niekompatybilnej lampy, z którą na Nikonie nie będzie współpracował TTL? ;)
Zaraz, zaraz, przecież po założeniu Heliosa światłomierz nie działa i ekspozycję trzeba ustawiać ręcznie - skąd lampa ma wiedzieć ile doświetlić, jeśli nie działa TTL (chyba, że lampa jest z własnym światłomierzem) - i nie przestawia się sama w tryb M?
Po podpięciu Heliosa lampa dalej pozostaje w TTL. Przy próbie użycia lampy pojawia się komunikat, że lampa nie może działać w TTL
(z wiadomych powodów) i trzeba przełączyć na manuala. Z przełączeniem nie mam problemu:
menu-> kredka->e ->e1 -> tryb manualny ^^
Raczej myślałem o tym czy jest może jakiś skrót do przełączania TLL->manual. Coś w stylu przypisania klawisza.
aniolek2265
12-04-2013, 16:15
Mam nadzieję że w dobrym temacie piszę ;) Mam nikona d80, znajomy pożyczył mi adapter m42 do nikona bez soczewek, takie zwykłe metalowe kółko ;p Chciałam do mojego nikona podpiąć za pomocą tego adaptera obiektyw helios-44-2 2/58 made in ussr i wyskakuje mi na wyswietlaczu blad F-- (r06). czy tego obiektywu nie mozna podpiąć czy w ogóle da się jakiś obiektyw podpiąć za pomocą tego adapteru do mojego nikona?
Mam nadzieję że w dobrym temacie piszę ;) Mam nikona d80, znajomy pożyczył mi adapter m42 do nikona bez soczewek, takie zwykłe metalowe kółko ;p Chciałam do mojego nikona podpiąć za pomocą tego adaptera obiektyw helios-44-2 2/58 made in ussr i wyskakuje mi na wyswietlaczu blad F-- (r06). czy tego obiektywu nie mozna podpiąć czy w ogóle da się jakiś obiektyw podpiąć za pomocą tego adapteru do mojego nikona?
Dobrze wskazuje. D80 nie działa w trybach półautomatycznych i automatycznych z obiektywami bez procesora.
Przestaw kółko na "M" i będzie można robić zdjęcia. Niestety bez pomiaru światła. Dodatkowo ostrzyć będzie tylko do 1.5-2m.
aniolek2265
13-04-2013, 00:09
Dobrze wskazuje. D80 nie działa w trybach półautomatycznych i automatycznych z obiektywami bez procesora.
Przestaw kółko na "M" i będzie można robić zdjęcia. Niestety bez pomiaru światła. Dodatkowo ostrzyć będzie tylko do 1.5-2m.
Dziękuję Ci bardzo za szybką odpowiedź ;) Nie wiedziałam, że u mnie działać będzie pomiar ostrości- mam nadzieję że dobrze napisałam, bo te właściwe słówko wyleciało mi teraz z głowy ;p