PDA

Zobacz pełną wersję : Prostowanie fotek z fish'a

ck_dezerter
31-08-2010, 16:23
Witam!
Mam następujące pytanie - czy PS Elements 6.0 umożliwia sensowne "wyprostowanie" fotek z fish'a, ewentualnie, czy jest jakaś nakładka na ten soft, która to umożliwia? Pytanie bierze się stąd, że jest mi porzebny bardzo szeroki kąt do architektury, fish też by się przydał (ale rzadziej, niż "zwykły" szeroki kąt), więc planuję zakupić Nikkora 10.5/2.8 i zastanawiam się, czy jest szansa mieć "dwa w jednym"? Dotąd za szeroki kąt robi u mnie szerszy koniec T17-50/2.8.
pozdrowienia!

stock
31-08-2010, 17:24
zasadnicza idea fisha jest to by wyginał. Nie lepiej cos co ma na dole 10mm - ale nie rybe?

ck_dezerter
31-08-2010, 17:28
Tę opcję też oczywiście rozważam, ale ze światłem 2.8 w przedziale cenowym do ok 2500zł jest tylko Tokina... Sigma ma już światło 3.5 lub 4.0.

lodzermensch
31-08-2010, 17:55
Wypróbuj program DxO.
Nic lepszego nie znajdziesz.
Jeśli nie przeszkadza Ci angielski interface, to sprawdź go, a będziesz zadowolony. Ściągnij triala i wypróbuj.
IMHO to bardzo niedoceniony program.

ck_dezerter
31-08-2010, 17:57
Wypróbuj program DxO.
Nic lepszego nie znajdziesz.
Jeśli nie przeszkadza Ci angielski interface, to sprawdź go, a będziesz zadowolony. Ściągnij triala i wypróbuj.
IMHO to bardzo niedoceniony program.
Dzięki! To już jest coś... Poszukam i spróbuję... A czy on czyta NEF-y?

Vinci
31-08-2010, 18:17
czyta, w zasadzie taki jest właśnie cel tego programu: wywołać rawa. Tylko niestety nie czyta starszych modeli niektórych aparatów

ck_dezerter
31-08-2010, 18:20
czyta, w zasadzie taki jest właśnie cel tego programu: wywołać rawa. Tylko niestety nie czyta starszych modeli niektórych aparatów
W ,oim wypadku to D80 lub D100...

Vinci
31-08-2010, 21:22
Sprawdzamy tutaj (http://www.dxo.com/intl/photo/dxo_optics_pro/versions_pricing)

Jeśli nie masz problemów z angielskim poczytaj forum dxo. Program ma wielu zwolenników i tyle samo "przeciwników" (mniej zadowolonych userów). Jak chcesz taniej kupić proponuje poczekać na nowsza wersję (wtedy z reguły jest promocja i cena 50$ niższa). Jak chcesz potestować triala to proponuję zainstalować na jakimś innym dysku z systemem, bo zabezpieczenie antypirackie tego programu potrafi czasem namieszać w Windowsie, a i zainstalowanie wersji full z licencja może później być problematyczne. Tak gdzieś czytałem w sieci.

ck_dezerter
31-08-2010, 21:26
Sprawdzamy tutaj (http://www.dxo.com/intl/photo/dxo_optics_pro/versions_pricing)

Jeśli nie masz problemów z angielskim poczytaj forum dxo. Program ma wielu zwolenników i tyle samo "przeciwników" (mniej zadowolonych userów). Jak chcesz taniej kupić proponuje poczekać na nowsza wersję (wtedy z reguły jest promocja i cena 50$ niższa). Jak chcesz potestować triala to proponuję zainstalować na jakimś innym dysku z systemem, bo zabezpieczenie antypirackie tego programu potrafi czasem namieszać w Windowsie, a i zainstalowanie wersji full z licencja może później być problematyczne. Tak gdzieś czytałem w sieci.

Dzięki za informacje! Już znalazłem jakąś firmę w Polsce, która to sprzedaje (jakbym chciał kupić), ale oczywiście zacznę od triala, tylko przedtem niestety muszę unowocześnić lub zmienić komputer, bo mój staruszek tego nie uciągnie niestety... Efekty pokazane na reklamówkach są dokładnie takie, jak potrzebuję - jest tam między innymi obrazek z fisha po wyprostowaniu.

lodzermensch
31-08-2010, 22:33
zabezpieczenie antypirackie tego programu potrafi czasem namieszać w Windowsie, a i zainstalowanie wersji full z licencja może później być problematyczne. Tak gdzieś czytałem w sieci.

Korzystam z DxO od kilku lat na kilku komputerach i nigdy nie miałem żadnych problemów systemowych.
Choć przyznam, że zabezpieczenia ma całkiem niezłe...

Dzięki za informacje! Już znalazłem jakąś firmę w Polsce, która to sprzedaje (jakbym chciał kupić), ale oczywiście zacznę od triala

Nie musisz korzystać z pośredników. Ja już dwa razy kupowałem ten program bezpośrednio ze strony producenta przy użyciu karty kredytowej i jestem bardzo zadowolony.
Jeśli angielski Ci nie przeszkadza, tu masz więcej o DxO:
http://www.kenrockwell.com/tech/dxo/optics-pro.htm

Ja ten program BARDZO cenię, bo pozwala mi robić zdjęcia zamiast siedzieć przy komputerze.

Pozdrawiam

ck_dezerter
01-09-2010, 07:11
Dzięki za informacje! Faktycznie lepiej kupić bezpośrednio. Angielski raczej nie jest dla mnie problemem.
pozdrowienia!

partyman
01-09-2010, 10:19
Ja polecę: Fisheye Hemi - plugin do PSa.

Ma 3 różne tryby prostowania: nieźle się spisuje tryb Full Frame ...
prostuje linie pionowe, poziom zostaje pokrzywiony.

Pozostawia nam to szeroki kąt i wygląda naturalnie,
szczególnie ludzie i architektura... wiem wiem, nie takie jest zastosowanie fisha :-)

Minus taki, że zdjęcie warto trochę CROPować, bo brzegi nieostre, ale to dotyczy każdego prostowanego fisha.

TL

ck_dezerter
01-09-2010, 10:21
Ja polecę: Fisheye Hemi - plugin do PSa.

Ma 3 różne tryby prostowania: nieźle się spisuje tryb Full Frame ...
prostuje linie pionowe, poziom zostaje pokrzywiony.

Pozostawia nam to szeroki kąt i wygląda naturalnie,
szczególnie ludzie i architektura... wiem wiem, nie takie jest zastosowanie fisha :-)

Minus taki, że zdjęcie warto trochę CROPować, bo brzegi nieostre, ale to dotyczy każdego prostowanego fisha.

TL

Dzięki za info - czy da się go dołączyć do PS ELEMENTS? (czy tylko do pełnej wersji)?

Tommy
01-09-2010, 10:55
a ja przewrotnie zaproponuję PTGui do panoram - pięknie prostuje, 'wypluwa' tiffy a zawsze mamy "przy okazji" już program do panoram który się sprawdzi przy architekturze. a no i jak już będzie fisz to i można w ptgui od razu zmontować jakąś sferę - także wiele w jednym programiku.
pamiętaj że prostując fisza wiele pikseli Ci nie zostanie ;)