Zobacz pełną wersję : Zdjęcia prześwietlone i niedoświetlone (-1 EV)
Ostatnio mam problem z... poprawnym naświetleniem zdjęcia. Otóż zrobiłem kilka zdjęć nad wodą. Wiedząc, że mój Nikon ma tendencje do prześwietleń, EV ustawiłem na wartość -1. Kiedy otworzyłem jedno ze zdjęć w NC, okazało się, że o ile kanał RGB jest co prawda tylko troszeczkę niedoświetlony (brak przepaleń), o tyle już na dzień dobry część stopy jest prześwietlona na czerwonym kanale (EV nadal ma wartość -1). Niektóre elementy budujące tło są z kolei niedoświetlone. Jak sobie poradzić z takim zdjęciem? Do jakiej granicy można doświetlić takie zdjęcie? Jeśli zwiększe EV, to elementy budujące tło będą co prawda lepiej naświetlone, ale stopa będzie jeszcze bardziej prześwietlona...
pako7726
31-08-2010, 12:35
W Nikon Capture NX2 możesz zwiększyć EV a później narzędziem Control Point kliknąć na stopę, dostosować wielkość "koła" i zmniejszyć jasność. Polecam stronę http://www.capturenx.com/en/index.html
W Nikon Capture NX2 możesz zwiększyć EV a później narzędziem Control Point kliknąć na stopę, dostosować wielkość "koła" i zmniejszyć jasność.Chyba troszke teoretyzujesz, co...? :)
W NXie korekte ekspozycji da sie przeprowadzic jedynie w palecie Quick Fix. Nie istnieje step z korekta EV, ktory mozna zastosowac lokalnie. Zaden control point nie odejmuje wartosci z korekty EV. Zabieg lokalnego rozjasnienia da sie przeprowadzic w NXie jedynie za pomoca LCH, Levels & Curves i Contrast/Brightness, jednakze za pomoca tych narzedzi nie uzyskasz dokladnie takiego samego efektu, jak za pomoca korekty ekspozycji.
Lokalna korekte ekspozycji ma Adobe CameraRAW.
marszull
31-08-2010, 13:35
Korzystajac z LR mozna spokojnie zostawic jasnosc stopy (a nawet cos tam jej ujac) a reszte rozjasnic
pako7726
31-08-2010, 13:57
W NXie korekte ekspozycji da sie przeprowadzic jedynie w palecie Quick Fix
Mi chodzi o Capture NX2 a nie ViewNX. W Capture NX2 nie widzę czegoś takiego jak Quick Fix a w ViewNX jak najbardziej - dokładnie Quick Adjustment.
Mi chodzi o Capture NX2 a nie ViewNX.Mi tym bardziej... :)
W Capture NX2 nie widzę czegoś takiego jak Quick FixA w tym zaznaczonym na czerwono fragmencie, to co jest napisane?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img825.imageshack.us/img825/7605/77617486.jpg)
pako7726
31-08-2010, 14:14
Oo, faktycznie jest. Ja sprawdzałem na szybko bez wczytanego do programu zdjęcia to wtedy nie ma takiej opcji. Zwracam honor :)
Zwracam honor :)Nie musisz. Niczym mi go nie odebrales. ;)
Chyba troszke teoretyzujesz, co...? :)
W NXie korekte ekspozycji da sie przeprowadzic jedynie w palecie Quick Fix. Nie istnieje step z korekta EV, ktory mozna zastosowac lokalnie. Zaden control point nie odejmuje wartosci z korekty EV. Zabieg lokalnego rozjasnienia da sie przeprowadzic w NXie jedynie za pomoca LCH, Levels & Curves i Contrast/Brightness, jednakze za pomoca tych narzedzi nie uzyskasz dokladnie takiego samego efektu, jak za pomoca korekty ekspozycji.
Lokalna korekte ekspozycji ma Adobe CameraRAW.
Czy mógłbyś napisać jak w ACR przeprowadzić lokalną korektę ekspozycji?
Z góry dzinęki :-)
Czy mógłbyś napisać jak w ACR przeprowadzić lokalną korektę ekspozycji?
Z góry dzinęki :-)
Mając odpalone jakieś zdjęcie(a) w ACR wciśnij K. Klawiszami [ i ] regulujesz wielkość "pędzla" punktowej korekty. Pierwszy suwak od góry to zmiana ekspozycji.
marszull
31-08-2010, 20:04
Tylko sprawdz ktorego masz ACR'a bo pedzel punktowej korekcji jest nie "od zawsze"
Tylko sprawdz ktorego masz ACR'a bo pedzel punktowej korekcji jest nie "od zawsze"
A od kiedy jest od zawsze ? :)
marszull
01-09-2010, 13:04
od zawsze to od powstania modulu ACR
napisalem tak bo nie chcialem wprowadzac w blad
bo nie wiem czy od cs4 czy cs5
sam korzystam z pscs3 ale do wolania odkad mam LR nie uzywam ACR
krzysztofz24
07-09-2010, 21:39
Na pewno jest punktowa korekta EV w ACR z CS5, na gorze w narzedziach jest pedzel. Uzywalem tez CS4, ale nie pamietam. Chyba raczej dopiero od CS5???
Chyba raczej dopiero od CS5???
Nie. W CS4 też jest.