Zobacz pełną wersję : Sigma: 18-200 / 70-300
No i co tutaj wybrać? Mam dylemat... Spacer zoomik czy dopinanie tele. Kilka słów opinii proszę :)
Pewnie nie będę odkrywczy, ale zanim wybiorę obiektyw muszę mniej więcej wiedzieć, co chcę z nim robić. Obiektyw o ogniskowej 70 - 300 to nie jest alternatywa dla 18 - 200. Jak chcesz mieć spokój bierz zooma, ale optyka takich zoomów nie powala, to pewnie wiesz. Tele 70 - 300, zależy jaki jeszcze, to już coś bardziej konkretnego, ale ono raczej nie jest uniwersalne i jechać na wycieczkę mając do dyspozycji tylko takie tele, może być wyzwaniem.
patrząc się na twój podpis, to nie wiem czego jeszcze szukasz, no chyba, że tak jak ja, czyli, czasem zostawić torbę w domu i iść z jednym szkiełkiem i aparatem na pasku, jeśli tak to z czystym sumieniem polecam 18-200 nikkor
Podpis nie aktualizowany ponieważ poczciwy T70-300 się popsuł i teraz robi za ekspozycje razem z Kodakiem na kliszę :D I pytanie czym go zastąpić. Nieraz mam ochotę jak przedmówca, wyjsć z jednym szkłem i mieć wszystko w ... Podjade do FJ o 10 i popróbuje obydwa szkiełka. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jednak nadal proszę o opinie :)
Damiankck
31-08-2010, 10:07
przy tym co masz teraz dla mnie bz sensu kupowac kolejne szklo z dolnym zakresem ogniskowej.
ja bym bral 70 -300 bez wahania. pozdro
Łoo matko! Jak ja zobaczyłem te sigmy dzisiaj w salonie FJ! Strach to trzymać! Normalnei bałem się tym bawić. 18-200 to jakaś porażka jest w ogóle... 70-300? Ten piskliwy AF, i ten plastik ... no niestety. Tylko Nikkor 70-300 VR, temat do zamkniecia. Decyzja zapadła, żadne sigmy i tamrony - Szkło systemowe i koniec.