Zobacz pełną wersję : Dysk NAS
Nazbierało się trochę zdjęć i uświadomiłem sobie, że w żaden sposób ich nie archiwizuję. Ponieważ jest w domu sieć i dobrze by było, żeby na każdym komputerze i TV mieć do nich dostęp i jednocześnie robić kopie bezpieczeństwa to pomyślałem o dysku NAS (dwóch fizycznych HDD) w trybie RAID 1. Ma ktoś coś takiego u siebie? Możecie coś polecić?
Właśnie zastanawiałem się gdzie ten wątek umieścić i szukałem i szukałem i nie przyszło mi do głowy, że o sprzęcie jest w kategorii dot. obróbki zdjęć, a tym bardziej oprogramowaniu. Szansa, że ktoś to przeczyta jest pewnie żadna.
WD My Book World Edition II
Polecam bo kręci się bezawaryjnie.
eles
Właśnie się do niego przymierzałem, choć zastanawiałem się jeszcze nad czymś z QNAP lub Synology.
Synology wydaje sie ciekawsze, biorac pod uwage stosunek mozliwosci/cena.
Test 11 niedrogich NAS-ów (http://pclab.pl/art42661.html) - polecam, może coś Ci rozjaśni. :)
A nie lepiej samemu postawić? Kupić jakąś tanią płytę, podłączyć dyski, wpiąć sieciówkę i zainstalować FreeNAS, czy jak to się tam nazywa? Można swobodnie dokładać dyski, na dłuższą metę tańsza zabawa ;)
Chce coś małego, gotowego. Sprzedałem PC i już nie chcę następnego. W tych testach to przodują QNAP i Synology ale niestety nie ma w zestawieniu Caviara.
Zdecydowałem się na Synology DS-210J. Trochę tańszy od QNAP TS-210. Dzięki za pomoc.
Ja mam mały router w obudowie Spire, zajmuje mało miejsca i zawsze można go schować, z kolei storage mam w obudowie midi tower. Mam tam 2 dyski 1TB, wszystko wystawione po gigabitowym lanie, a cała buda jest schowana i jej nie widać. Działa to elegancko i jest TANIE a wydajne, ciche, energooszczędne i można do woli rozbudowywać :)
Ja mam mały router w obudowie Spire, zajmuje mało miejsca i zawsze można go schować, z kolei storage mam w obudowie midi tower. Mam tam 2 dyski 1TB, wszystko wystawione po gigabitowym lanie, a cała buda jest schowana i jej nie widać. Działa to elegancko i jest TANIE a wydajne, ciche, energooszczędne i można do woli rozbudowywać :)
Cóż, midi tower małe nie jest. Ja nie mam gdzie schować. Sam NAS kosztuje ok 700 zł i do tego dyski. Można przeboleć.
Cóż, midi tower małe nie jest. Ja nie mam gdzie schować. Sam NAS kosztuje ok 700 zł i do tego dyski. Można przeboleć.
Dlatego napisałem, że router jest w obudowie Spire - czyli małej ;-) Do tego też dwa dyski wlezą.
ALE - każdemu według potrzeb :))))))