Zobacz pełną wersję : Jak macie ustawiony AF w trybie AF-S w d300
robsonzbydzi
30-08-2010, 12:51
Moje pytanie jest takie czy ustawiliście priorytet ostrości w menu? Dlaczego pytam - w trudnych warunkach ISO 1000-1600 ciemna sala AF dość długo ustawia ostrość, podpięty mam 17-55 a więc szybkie szkiełko. Mówię o wykorzystaniu centralnego punktu. Jeśli ustawię automatyczny wybór co ciekawe ustawia ciut szybciej. Nie mówię że się myli, ustawia pewnie praktycznie 100% fotek dobrze tylko nieraz trwa to moim zdaniem za długo nawet do 1-1,5 sekuny od wciśnięcia migawki. Powiem szczerze nawet dłużej niż d90 i d200 , co prawda bardziej precyzyjnie ale dłużej. Problem rozwiązuje ustawienie priorytetu spustu ale to nie daje gwarancji że ostrość jest już ustawiona.
robsonzbydzi
31-08-2010, 09:42
czyżbym tylko ja miał podobne dylematy ?
Rafał_Sz
31-08-2010, 10:31
Czułość nie ma nic do rzeczy. Moduł AF działa niezależnie od matrycy. Nie dziw się, że jeśli jest strasznie ciemno i mało kontrastowo to są problemy. Ja w takich sytuacjach pomagam sobie modułem wspomagania AF w SB-800 (błysk wyłączony) plus centralny punkt AF.
A1 - ostrość + spust
A2 - ostrość
A3 - 9 punków
A4 - off
AF-S(ów) praktycznie nie posiadam, ale jakoś daje radę. Jednego pola pola AF używam tylko w statycznych, spokojnych scenach. Jak się pojawia choć trochę dynamiki, przechodzę na dynamiczny wybór pola. Gdy i to już zawodzi, nadchodzi czas na AF-C. By zwiększyć swe szansę, robię dwie, trzy klatki w serii.
W ciemnym wcale nie jest tak źle. AF zaczyna się nie co motać, gdy brakuje kontrastu. Fakt że w ciemnicy taka sytuacja przeważnie ma miejsce, ale już parę razy, nawet przy w miarę dobrych warunkach AF nie był zbyt zdecydowany.
Ja robię wyłącznie na AF-C uruchamianym spod kciuka z tyłu. Wystarczy puścić i masz AF-S - dwa w jednym :-)
Jeśli masz 99% trafionych, to czym się przejmujesz? Masz więc podobną skuteczność co ja na D700 + 24-70 na przykład.
robsonzbydzi
01-09-2010, 08:34
Jeśli masz 99% trafionych, to czym się przejmujesz? Masz więc podobną skuteczność co ja na D700 + 24-70 na przykład.
Tym sie przejmuję że przy takim ustawieniu przepadło kilka fajnych ujęć, bo aparat myślał za długo, ta sekunda od naciśnięcia spustu to było za długo. Co do skuteczności d700/d300 a dlaczego miałaby być inna, toż to ten sam moduł AF, obiektywy też tej samej klasy.
szymony - dzięki za konkretne ustawienia
Moje pytanie jest takie czy ustawiliście priorytet ostrości w menu? Dlaczego pytam - w trudnych warunkach ISO 1000-1600 ciemna sala AF dość długo ustawia ostrość, podpięty mam 17-55 a więc szybkie szkiełko. Mówię o wykorzystaniu centralnego punktu. Jeśli ustawię automatyczny wybór co ciekawe ustawia ciut szybciej. Nie mówię że się myli, ustawia pewnie praktycznie 100% fotek dobrze tylko nieraz trwa to moim zdaniem za długo nawet do 1-1,5 sekuny od wciśnięcia migawki. Powiem szczerze nawet dłużej niż d90 i d200 , co prawda bardziej precyzyjnie ale dłużej. Problem rozwiązuje ustawienie priorytetu spustu ale to nie daje gwarancji że ostrość jest już ustawiona.
Z jednej strony nie ma chyba zbytniej różnicy, czy zdjęcie zrobimy za późno, czy wyjdzie ono nieostre. Oba będą nieużyteczne, chyba że zależy nam za wszelką cenę uchwycić jakąś akcję i liczymy na farta, że akurat przypadkiem aparat trafi z ostrością.
Z drugiej strony ustawienie priorytetu spustu nie znaczy, że musimy go nacisnąć przed ustawieniem ostrości.
MZ zdaniem ustawienie priorytetu spustu przydaje się kiedy widzimy, że aparat "biega" szukając ostrości, a my widzimy, że kończy się nam czas na wykonanie ujęcia, doostrzamy ręcznie i... odpalamy spust. Coś jak ostrzenie ręczne z szansą, że automat się wyrobi ;)
Jednego pola pola AF używam tylko w statycznych, spokojnych scenach. Jak się pojawia choć trochę dynamiki, przechodzę na dynamiczny wybór pola. Gdy i to już zawodzi, nadchodzi czas na AF-C.
Może się mylę, ale czy dynamiczny wybór pola AF nie działa w trybie AF-S tak samo jak pojedynczy manualny? Jeśli tak, to dwie z trzech podanych możliwości to to samo.
robsonzbydzi
01-09-2010, 13:42
Z drugiej strony ustawienie priorytetu spustu nie znaczy, że musimy go nacisnąć przed ustawieniem ostrości.
MZ zdaniem ustawienie priorytetu spustu przydaje się kiedy widzimy, że aparat "biega" szukając ostrości, a my widzimy, że kończy się nam czas na wykonanie ujęcia, doostrzamy ręcznie i... odpalamy spust. Coś jak ostrzenie ręczne z szansą, że automat się wyrobi ;)
.
no właśnie ja tak robię, mam może przyzwyczajenia z korpusów D90/D200 że ostrzyło błyskawicznie tyle że w takich warunach to może z 50% było idealnie trafione, kolejne 25% jakoś uchodziło a 25% tylko do kosza szło i stąd się czepiam
krzysztof jot
01-09-2010, 15:32
.
no jak mamy czas...
generalnie mam ustawiony priorytet ostrości - spada szybkostrzelność ale generalnie interesują mnie ostre zdjęcia, wiec sensu nie ma robic z priorytetem spustu, aczkolwiek :) przy full szybkości 9kl/s czy nawet 8kl/s w D300 z dobrym szkłem i wtedy w serii bywa coś nieostre, ale sporadycznie. AF błądzi nie tyle w ciemnosciach co z braku kontrastu - ustawiaj nawet niekoniecznie centralnym byle był to fragment kadru gdzie jest jakiś kontrast i będzie wystarczajaco szybki
kkasperc
01-09-2010, 21:50
A1 - ostrość + spust
A2 - ostrość
A3 - 9 punków
A4 - off
AF-S(ów) praktycznie nie posiadam, ale jakoś daje radę. Jednego pola pola AF używam tylko w statycznych, spokojnych scenach. Jak się pojawia choć trochę dynamiki, przechodzę na dynamiczny wybór pola. Gdy i to już zawodzi, nadchodzi czas na AF-C. By zwiększyć swe szansę, robię dwie, trzy klatki w serii.
W ciemnym wcale nie jest tak źle. AF zaczyna się nie co motać, gdy brakuje kontrastu. Fakt że w ciemnicy taka sytuacja przeważnie ma miejsce, ale już parę razy, nawet przy w miarę dobrych warunkach AF nie był zbyt zdecydowany.
Dlaczego dla ustawień A3 używasz 9 punktów zamiast 51? Czy z powodu małej dynamiki przemieszczania się motywu w kadrze?
Dlaczego dla ustawień A3 używasz 9 punktów zamiast 51? Czy z powodu małej dynamiki przemieszczania się motywu w kadrze?
Pewnie dlatego, że aparat dłużej "myśli" ustawiając ostrość z 51 punktami.
kkasperc
02-09-2010, 11:35
Pewnie dlatego, że aparat dłużej "myśli" ustawiając ostrość z 51 punktami.
w sumie ma to sens