PDA

Zobacz pełną wersję : ślubniaki- prześwietlone ! świadomie ?

robert1v
30-08-2010, 11:37
Witam wszystkich,
oglądam wasze zdjęcia (szukając pomysłów),
czytam komentarze zawodowców (poznaję pozytywną krytykę)
ale nie rozumiem jednej rzeczy: dlaczego zdecydowana większość zdjęć jest "świadomie przepalona" ?
wiem, że chcecie pokazać więcej niż widać na żywo ale wypełniacie światłem kadry aż oczy bolą !
piękne panny młode wydają tysiące złotych na suknie a tu nie widać żadnej faktury materiału (prawie) wszystkie są białe, prześwietlone i podobne

przecież robicie tyle tyle pięknych i niesamowitych zdjęć a czasami oprócz uśmiechniętej buźki panny młodej widać tylko światło bijące od sukni , a nie jaka ta suknia jest śliczna ...

poproszę o odpowiedź, bo już się gubię, czy naprawdę tylu doświadczonych ludzików z aparatami świadomie psuje zdjęcia w komputerze, czy teraz nie stosuje się zasady "po 1 nie szkodzić" ..
pozdrawiam
robert1v

adachor
30-08-2010, 13:21
Też obserwuję to samo co Ty. Sam nie przepalam i uważam, że po pierwsze ślubniaki muszą być poprawne, a dopiero potem udziwniane. Myślę, że zbyt wielu "artystów" za bardzo magicznie bawi się suwaczkami w kompku, a za mało zna rzemiosło od strony ekspozycji. Wiadomo, w warunkach weselnych o przepałę nie trudno i dziwię się, jak te cudowne komputerowe dzieła wychodzą potem na odbitkach. Ogólnie, im więcej fotografii, tym mniej grafiki komputerowej i odwrotnie.

robert1v
30-08-2010, 14:51
dzięki, że się odezwałeś,
bo naprawdę zaczynałem wątpić w większość zasad jakie mi "mój osobisty guru" wykładał przez lata o filmie i fotografii

Wojtek Marzec
31-08-2010, 00:44
uważam, że po pierwsze ślubniaki muszą być poprawne, a dopiero potem udziwniane.

wcale nie muszą być udziwnione żeby oglądało się je z ciekawością:)