PDA

Zobacz pełną wersję : Age of Empires

eagis
29-08-2010, 19:50
Lata temu grałem w AoE I i II. Jako, że ostatnio sprawiłem sobie w miarę dobry komp, ponownie zagrał bym w jakąś strategię. Czy mógłby mi ktoś polecić jakąś grę, podobną do AoE ale bardziej współczesną?

Blasius.G
29-08-2010, 19:56
Panzers Phase I, II;) Z nowszych jest i Phase III.
Strategicznie i zespolowo trzeba myslec w Red Orchestra (wraz z nia gratis Darkest Hour) ale to juz strzelanka wojenna online od steam.

eagis
29-08-2010, 20:01
Dzięki blase.g . A jakaś gra której akcja dzieje się wcześniej? Np w starożytności?

mateo912
29-08-2010, 21:18
AoE I i II nic lepszego;)

mirtius
29-08-2010, 21:33
Z podobnych: Rise of Nations, Age of Mythology

di_
29-08-2010, 21:37
Może Rome: Total War?

docxxx
29-08-2010, 21:39
Do dzisiaj lubie sobie wlaczyc Cossacs II (Kozacy II) i po 4 godzinach gry w jedna misje odpuscic, ze wzgledu na inne obowiazki. Gra jest z gatunku prawdziwych strategii, anie takich pseudo jak AoE czy C&C (ktore notabene uwielbialem). Juz ladnych kilka lat temu wyrobilem sobie o takich "hitach" powiedzionko: Zbuduj wojska, idz i zniszcz. Tyle z tego jest. Budowanie na ilosc. W Cossacks mozesz wpasc na przeciwnika fala zolnierzy, ktorzy przy slabym morale uciekna z pola bitwy.

Greg77
30-08-2010, 03:28
Do dzisiaj lubie sobie wlaczyc Cossacs II (Kozacy II) i po 4 godzinach gry w jedna misje odpuscic, ze wzgledu na inne obowiazki. Gra jest z gatunku prawdziwych strategii, anie takich pseudo jak AoE czy C&C (ktore notabene uwielbialem). Juz ladnych kilka lat temu wyrobilem sobie o takich "hitach" powiedzionko: Zbuduj wojska, idz i zniszcz. Tyle z tego jest. Budowanie na ilosc. W Cossacks mozesz wpasc na przeciwnika fala zolnierzy, ktorzy przy slabym morale uciekna z pola bitwy.

A nie wydaje sie Tobie ze jednak kozacy sa bardzo podobni do C&C.....

Oj juz od dawna nie grywam w strategie, jakos mi ta mania minela i czasu brak.
Zdaza mi sie pograc w FEARa on line, kiedys naparzalem ostro w SOFII on line......
Znajomi w pracy namawiaja mnie na Battlefielda Bad Company on line, chlopaki w wieku od 30-40 lat nawalaja co wieczor, ale boje sie nalogu:D

Piotrek Charchuła
30-08-2010, 04:14
Również polecam Kozaków. Od siebie bym dodał jeszcze Settlers 4 i trochę innego typu niż tutaj w większości wymienione - Sim City 4.

Ruppel
30-08-2010, 07:41
w tym miesiącu wchodzi Civilization V - może warto spróbować?

eagis
30-08-2010, 09:02
Civilization jest turowa zdaje się, ja niestety nie przepadam za takim typem gry. Dzięki wszystkim za sugestie:)

docxxx
30-08-2010, 09:09
Turowki sa ok;) Civilizacja i gierki na PSP i GB (zapomnialem tytulow) wymiataja;)

Quimeen
04-09-2010, 21:15
A może po prostu AoE3? Jest przecież delikatnie bardziej współczesne niż 1 i 2 :)

mateo912
04-09-2010, 23:33
Ale AoE3 to już nie to samo co 1 i 2 gospodarka jest delikatnie mówiąc kiepska "robole" "teleportują" od razu zebrany towar do magazynu itp itd

Strus
06-09-2010, 02:10
Zdecydowanie seria Total War. Choc gralem tylko w Rome i w Medieval'a to bylem zachwycony. Ile nieprzespanych nocy przy Rzymie......

eagis
06-09-2010, 08:56
Zakupiłem wczoraj Oblivion - zapowiada się ciekawie, choć to zupełnie inna gra niż AoE.

velaskez
06-09-2010, 09:47
Aaa, Oblivion jest miodny, zwłaszcza jak się ma oba dodatki do niego;) Godziny zabawy.

eagis
06-09-2010, 10:06
No właśnie kupiłem bez dodatków, no ale - najpierw przejdę taką, potem rozszerzoną...

michaeel
06-09-2010, 10:22
Settlers :) klasyka :D

Quimeen
06-09-2010, 12:16
Kup dodatek do Obliviona Shivering Isles. Według mnie lepsze niż oryginalny Oblivion :)

costi
06-09-2010, 12:33
Popieram. No i zainteresuj sie modami, Oblivion bez modow jest ulomny :)

rastula
06-09-2010, 16:53
tylko jak zmodować wersję na xboxa ;-)

Oblivion rządzi :)

eagis
07-09-2010, 09:39
Zakupiłem dodatek... przez was zaniedbuję kota;)

eagis
07-09-2010, 19:21
costi - jakie mody polecasz?

Quimeen
07-09-2010, 20:28
Ja ci polecam: QarlTP3 - dużo lepsza grafika, improved fruits vegetables, improved trees and flora, marts monster mod. Wpisz w google jakąś z nazw od razu znajduje :)

costi
07-09-2010, 21:06
Dzis jestem u rodzicow, jutro bede w domu gdzie mam instalke Obliviona to napisze cos szerzej.

costi
10-09-2010, 06:42
Tak tylko dam znac, ze nie zapomnialem, tylko po prostu nie mam czasu przysiasc do tego ;)

eagis
10-09-2010, 09:16
Ok, ja na razie czekam na Shivering Isles:)

costi
11-09-2010, 00:18
Dobra, to jedziemy. :) Linkow nie podaje, wszystko mozna znalezc na tesnexus.com lub na oficjalnym forum Obliviona.

Na poczatek narzedzia pomocnicze:
- Oblivion Mod Manager: pozwala ogarnac duza ilosc modow, ulatwia ich instalacje i deinstalacje. Bardzo polecam.
- OBSE (Oblivion Script Extender): w zasadzie obowiazkowy, wiekszosc ciekawych modow wymaga tego do dzialania
- Wrye Bash: najmniej istotny z tych trzech. Teoretycznie pozwala uniknac konfliktow miedzy modami, ale jego uzycie jest mocno nieintuicyjne i tak naprawde nie rozumiem jak on dziala i co robi :) Postepuje zawsze wg instrukcji instalacji. Niezbedny w bardzo nielicznych przypadkach.
- Unofficial Oblivion Patch (UOP)/Mods patch (UOMP)/Shivering Isles Patch (USIP): nieoficjalne patche, latajace gory mniejszych lub wiekszych bledow. Obowiazkowe. UOP jest do podstawki, UOMP do DLC (Knights of the Nine itd.), USIP do Shivering Isles
- oficjalny patch 1.2.0416: absolutnie obowiazkowy, wymagany przez 95% modow (a pozostale 5% to tekstury i inne elementy niezalezne od wersji)
- Better Oblivion Sorting Software (BOSS): zewnetrzne narzedzie sluzace do ustawienia odpowiedniej kolejnosci wczytywania modow; W Oblivionie kolejnosc ladowania (load order) jest kluczowa dla bezproblemowego dzialania wielu modow, a ustalenie wlasciwej kolejnosci przy wielu zazebiajacych sie modach potrafi byc ciezkie. BOSS automatyzuje ten proces, ustawia prawidlowy load order na podstawie regularnie aktualizowanej listy modow i ich zaleznosci (obejmuje ona ok. 8000 pozycji!).

A teraz mody:
1. Ogolne:
- Francesco's Leveled Creatures and Items (Frans)/Oscuro's Oblivion Overhaul (OOO)/FCOM: mody likwidujace, a przynajmniej znacznie zmniejszajace, jedna z najwiekszych bolaczek Obliviona: levelowanie swiata wraz z postacia. Nalezy uzywac naraz tylko jednego z nich. Osobiscie preferuje Francesco, OOO zbytnio podnosi poziom trudnosci na poczatku gry. FCOM jest polaczeniem Francesco, OOO, Martigern's Monster Mod i jeszcze paru innych pomniejszych modow. Bardzo fajny, ale jego instalacja to meka, wymaga bardzo scislego trzymania sie dlugiej instrukcji, albo cala instalka leci do kosza. Na poczatek raczej nie polecam, mozna sie do modowania zniechecic. Jeden z tych trzech jest w zasadzie obowiazkowy, bo standardowy system levelowania swiata potrafi skutecznie zabic przyjemnosc z gry
- Martigern's Monster Mod (MMM): rozbudowuje faune Tamriel, dodaje troche itemow i questow.
- Oblivion XP Leveling: calkowicie zmienia system rozwoju postaci, na taki oparty na punktach doswiadczenia. Jego zaleta jest to, ze XP dostaje sie nie tylko za bicie potworow, ale tez za wykonywanie roznych czynnosci oraz za robienie questow (obsluguje wszystkie oficjalne questy oraz najwazniejsze mody). Zdecydowanie polecam.
- Low Poly Grass: sa rozne mody tego typu, ogolnie chodzi o zredukowanie ilosci wielokatow, z ktorych sklada sie trawa, co daje zysk wydajnosci bez strat wizualnych. Podobnie dziala tez Short Grass
- Streamline: mod optymalizujacy dzialanie skryptow, dynamicznie zarzadzajacy ustawieniami detali, aby zachowac zalozona ilosc fps. Polecam, zmniejsza zauwazalnie obciazenie CPU (co przy duzej ilosci modow ma znaczenie) oraz minimalizuje skoki fps i przycinki spowodowane doczytywaniem z dysku
- Race Balancing Project: zmienia dzialanie cech rasowych, dzieki czemu poszczegolne rasy maja wiecej charakteru i nei sa tak rozbalansowane; oprocz tego dodaje smaczkow wizualnych
- Enhanced Economy: poprawia dzialanie ekonomii i systemu cen.
- Less Annoying Magic Experience (LAME): zmienia sporo w systemie magii i czyli go ciekawszym i bardziej widowiskowym
- Keychain: jak sama nazwa wskazuje, kolko na klucze; item siedzacy w inventory, po kliknieciu nan pokazuje sie lista posiadanych kluczy. Zmniejsza bajzel w inventory, szczegolnie, ze klucze czesto maja flage "essential", co oznacza, ze nie da sie ich wyrzucic
- Alternative Start: nie trzeba zaczynac w wiezieniu i przechodzic tutoriala

2. Wyglad:
- Darnified UI: dostosowuje interfejs do wersji PC (mniejsze czcionki, wiecej rzeczy widocznych na ekranie, mozliwosc dopasowania interfejsu do swoich upodoban)
- QTP3 Redimized: zestaw wypasionych tekstur z wygenerowanymi od nowa normal mapami; wymaga karty graficznej z duza iloscia pamieci (najlepiej nie mniej niz 512MB), ale efekt jest fenomenalny
- Optimized QTP3 Meshes: dodatek do powyzszego, zmniejsza obciazenie karty graficznej
- SI Texture Pack: nowe, ostrzejsze tekstury dla Shivering Isles
- Better Cities: wszystkie miasta sa wieksze, ciekawsze, fajniejsze, wzbogacone o nowe postacie, sklepy i drobne questy
- Unique Landscapes: zestaw modow, obejmujacych prawie cala powierzchnie Tamriel i zmieniajacy ja nie do poznania; bardzo polecam, swiat nabiera zycia, a niektore lokacje sa po prostu przepiekne
- Animated Window Lightning System: "i stala sie swiatlosc", czyli wieczorami i przy zlej pogodzie widac palace sie swiatlo w oknach, pala sie tez latarnie; obciazenie CPU i grafiki minimalne, a efekt wizualny swietny i bardzo klimatyczny
- All Natural: wzbogacony i urealniony system pogodowy, likwiduje np. nagle radykalne zmiany pogody (ze slonca w ulewe), teraz zanim zacznie padac to najpierw pojawia sie chmury na niebie
- Map Marker Overhaul: ladniejsze znaczniki na mapie, mozliwosc ich edycji i dodawania wlasnych
- Atmospheric Loading Screens: nowe, bardziej roznorodne load screeny
- Really Almost Everything Visible When Distant: SI Edition (RAEVWD): mod dodajacy wieel elementow do tzw. distant land, czyli dalszego obszaru pola widzenia, renderowanego z mniejsza dokladnoscia; wyglada to niezle (choc miejscami troche sztucznie), ale moze zarznac slabsza karte graficzna.

3. Questy
- The Lost Spires: kampania dajaca ok. 20 godzin zabawy, jeden z najlepszych modow questowych do Obka
- The Dungeons Of Ivellon: kawal porzadnego dungeon crawla
- Integration The Stranded Light: kolejny nagradzany mod
- Windfall: podobno fajny ;)
- The Blackwood Company: mod pozwalajacy zostac czlonkiem tytulowej kompanii i poznac historie zwiazana z Gildia Wojownikow od drugiej strony

Jest jeszcze masa innych modow, czesc ma swoje zamienniki (np. LAME i Supreme Magicka), o wielu nie wspomnialem bo nie uzywam. Wersji nie podaje celowo, bo ogolna regula jest ze zawsze sciaga sie najnowsze dostepne. Warto tez czytac instrukcje instalacji, w szczegolnosci wymagania modow, obecnosc OBSE jest niemalze standardowym wymogiem, ale sa tez inne biblioteki (np. COBL), z ktorych mody korzystaja. Czasami wazna jest kolejnosc instalacji. Instalacje z reguly sa proste, jesli mod nie jest dostepny w wersji .obmm (czyli jako plik Oblivion Mod Managera), to z reguly mozna go 2-3 kliknieciami na taki przerobic.
Aha, i BARDZO polecam granie w wersje angielska, modowanie polskiej wersji moze byc zrodlem duzych problemow i nieustajacej frustracji (o dziwacznej dwujezycznosci gry nawet nie wspominam).

Oblivion po modowaniu dostaje drugie zycie, gra staje sie ciekawsza, bardziej realistyczna, mniej dziurawa, ladniejsza. Tak naprawde Oblivion bez modow to jest lizanie loda przez szybke, dopiero po porzadnym zmodowaniu gra pokazuje, na co ja stac. Milej zabawy :)

eagis
11-09-2010, 09:51
O Boże, dzięki! Jestem pod wrażeniem, że chciało Ci się tyle pisać:)

Fenek
11-09-2010, 15:36
Nawiązując do tematu: wczoraj odkurzyłem sobie klasyk o nazwie "Beasts and Bumpkins". Co prawda z Age of Empires ma on b. mało wspólnego ale tyż średniowiecze. :) Choć złożoność rozgrywki może wydawać się trochę niska jak na obecne standardy. Za to jest niesamowita dawka humoru. Polecam sobie pobrać - jest teraz już jako abandonware.