Zobacz pełną wersję : Nikkor 50mm 1.4 G czy 50mm 1.4D?
anita-głowacka
29-08-2010, 18:37
Stoję przed wyborem kupna obiektywu Nikona o parametrach 50mm 1.4
Jednak mam dylemat (może się wydawać dość głupi) zatem chciałabym poznać "Za" i "przeciw".
Prosiłabym o rady użytkowników, którzy mieli styczność z obydwoma obiektywami i mogą się wypowiedzieć w tej kwestii.
Zatem orientuję się, że różnica między tymi dwoma obiektywami to m.in. pierścień przysłon (w wersji D), silnik i dwa listki przysłony więcej (w wersji G).
Czy są jeszcze jakieś inne znaczące różnice o jakich powinnam wiedzieć?
Miałam przyjemność testować obydwa obiektywy, ale zauważyłam, że wersja z silnikiem ma czasem problemy z ustawianiem ostrości (o dziwo!)
Nie wiem tylko czy był to błąd danego egzemplarza, czy też tego typu konstrukcje mają to do siebie, że lubią "zawodzić".
Photoartbox
29-08-2010, 18:42
Mz. "G" wolniejsza ale pewniejsza (zapewne egzemplarz byl jakis dziwny), ostrzejsza i ma ladniejszy bokeh i w ogole fajny obrazek, ale ja jestem stronniczy, bo bardzo lubie moja 50-ke "G". :)
anita-głowacka
29-08-2010, 18:45
Z pewnością przewagą wersji "D" jest możliwość podpięcia jej do manualnego analoga ;)
Decyzje mam podjąć do jutra.
Rok temu miałam 50mm 1.8D, stąd moje niemałe wątpliwości.
Jestem nieufna co do nowych konstrukcji z silnikami.
Do czego będziesz używać tej pięćdziesiątki?
Jeśli do statycznego portretu, dużo na pełnej dziurze - brałbym "G" ze względu na AF-S, który ma miłą cechę przeostrzania na niewielkich odległościach, co przy f1.4 daje się odczuwać.
Jeśli do barziej dynamicznych scen (np. jakieś tam weselne tańce, czy coś) -- mam wrażenie, że starsza wersja "D" będzie mimo wszystko szybsza.
Nikkor 50G AF-S + Nikkor 50D = Sigma 50 HSM - szybka i ostra od pełnej dziury bez dużych aberracji.
anita-głowacka
30-08-2010, 14:04
Szkło będzie głównie używane do "dynamicznych portretów".
Wesela-z pewnością też. Trochę "zabaw" studyjnych.
Obiektyw będzie podpinany również do Nikona F5.
Ale mi ćwieka teraz wbiliście :)
Do F5 wolałbym wersję D :-) -- bez specjalnych dodatkowych argumentów; Po prostu bardziej się komponuje z tym korpusem! :)
Z tych dwóch wybrał bym sigmę 50 - miałem wszystkie w ręku (N50 1.8, N50 1.4 D i G) i sigma pozostała. Szybka i ostra. Wada - ogromy filtr i wysoka cena.
Photoartbox
30-08-2010, 18:29
Ja tez mialem wszystkie w reku (nawet troche dluzej) i zostal Nikkor "G", to kwestia egzemplarzy jakie sie trafia i preferencji. ;)
mike ferrero
30-08-2010, 18:40
tylko sigma 50 f/1.4 DG HSM rekompensuje cenę nikkory to przy niej "trzeszczydełka"
Z tych dwóch wybrał bym sigmę 50 - miałem wszystkie w ręku (N50 1.8, N50 1.4 D i G) i sigma pozostała. Szybka i ostra. Wada - ogromy filtr i wysoka cena.
Filtr ostatnio dorzucali w procentrum w Warszawie.
Photoartbox
30-08-2010, 18:44
tylko sigma 50 f/1.4 DG HSM rekompensuje cenę nikkory to przy niej "trzeszczydełka"
Moglbys to rozwinac, te "trzeszczydelka"?
mike ferrero
30-08-2010, 18:53
Owszem weź do ręki wszystkie trzy a zobaczysz.
Photoartbox
30-08-2010, 19:07
Owszem weź do ręki wszystkie trzy a zobaczysz.
To nie jest zaden argument, 3 posty wyzej juz pisalem, ze uzywalem wszystkich trzech. Nadal nie rozumiem tych "trzeszczydelek", piszesz tak sobie zeby cos napisac, czy masz cos wiecej do powiedzenia? Uzywam Nikkora "G" juz dosyc dlugo i nic w nim nie trzeszczy, ciekaw jestem jak wygladaloby po takim intensywnym uzywaniu to parszywe sigmowe "futerko"...
mike ferrero
30-08-2010, 19:25
Owszem- to jest argument. Jeśli "futerko" Sigmy jest "parszywe" to dalej nie ploemizuję (widzę wyraźną niechęć do Sigmy- też ją mam z jedynym właśnie tym wyjątkiem), nie piszę aby pisac. Miałem krótko nikkory a mam Sigmę. Może masz jakieś genialne "sztuki" nikkorów moje niestety takimi nie były pierścienie- płynność obrotów- materiał. Tyle mam do powiedzenia i odezwalem sie nie po to, aby sie sprzeczać. Nie wiem co znaczy "intensywne użytkowanie"(piach, błoto,woda), ale takie wytrzymuje tylko AK 76. Moje zdanie jest takie i tyle. Nie oczekuję odpowiedzi od PHOTOARTHBOXA bo nie do tego Pana była moja wypowiedż- basta
Photoartbox
30-08-2010, 19:55
Owszem- to jest argument. Jeśli "futerko" Sigmy jest "parszywe" to dalej nie ploemizuję (widzę wyraźną niechęć do Sigmy- też ją mam z jedynym właśnie tym wyjątkiem), nie piszę aby pisac. Miałem krótko nikkory a mam Sigmę. Może masz jakieś genialne "sztuki" nikkorów moje niestety takimi nie były pierścienie- płynność obrotów- materiał. Tyle mam do powiedzenia i odezwalem sie nie po to, aby sie sprzeczać. Nie wiem co znaczy "intensywne użytkowanie"(piach, błoto,woda), ale takie wytrzymuje tylko AK 76. Moje zdanie jest takie i tyle. Nie oczekuję odpowiedzi od PHOTOARTHBOXA bo nie do tego Pana była moja wypowiedż- basta
Tak jak myslalem, niewiele argumentow. Tez juz nie oczekuje wiecej, jednakze jesli ktos wypowiada sie na publicznym forum, musi liczyc sie z tym, ze nie pisze do jednej osoby.
mike ferrero
30-08-2010, 20:01
Dobrze więc jakich Pan oczekuje argumentów- jakość wykończenia? jakośc zdjęć?
wiem ze na każdym forum jest "mistrz świata"
Mi po prostu pasuje Sigma.
Photoartbox
30-08-2010, 20:13
Dobrze więc jakich Pan oczekuje argumentów- jakość wykończenia? jakośc zdjęć?
Napisales pogardliwie o Nikkorach "trzeszczydelka", mam na ten temat inne zdanie, poparte dlugim uzytkowaniem, wiec poprosilem o jakies argumenty, nie tylko stwierdzenie: "wez do reki, to zobaczysz".
wiem ze na każdym forum jest "mistrz świata"
No wiesz, mowic o sobie samym "miszcz swiata"...
Mi po prostu pasuje Sigma.
Takie stwierdzenie wiele wyjasnia i przynajmniej nie wprowadza w blad innych uzytkownikow, proszacych o rade.
PS. Zbierasz posty, bo chcesz cos sprzedac na gieldzie? Czy nie wiesz, ze mozna edytowac? Na forum zwracamy sie do siebie na "Ty", wiec pozwol, ze zachowam taka forme.
mike ferrero
30-08-2010, 20:13
Poza tym"pleciemy" nie na tamat "Nikkor 50mm 1.4 G czy 50mm 1.4D?" i zakończmy nierówną walkę.
nie napisałem "miszcz" ale tak na pewno było "specjalnie" napisane heheheh ! to nie moje pierwsze forum ale do Takiej Persony zwracać sie per Ty to było by mocno niestosowne- przepraszam, że wyrazilem swoją nieodosobnioną opinie
Photoartbox
30-08-2010, 20:31
Poza tym"pleciemy" nie na tamat "Nikkor 50mm 1.4 G czy 50mm 1.4D?" i zakończmy nierówną walkę.
To Ty zaczales o Sigmie, nie ja.
to nie moje pierwsze forum ale do Takiej Persony zwracać sie per Ty to było by mocno niestosowne- przepraszam, że wyrazilem swoją nieodosobnioną opinie
Wrzuc kolego na luz i odpusc sobie takie osobiste wycieczki...
Wracajac do tematu.
Mialem 50 1.8 bez D teraz mam 50 1.4D Made in Japan.
Przymierzalem sie do Sigmy z uwagi na HSM w Sigma Pro w Wawie.
Po czytaniu testow i wywodow roznego typu, kupilem Nikona 50 1.4D, tanie filtry, pasuja mi do 35mm f2D
Mariusz888
30-08-2010, 23:33
A ja miałem N AF 50/1.4D i powiem że była to niesamowicie dobra sztuka (okazało się że to była sztuka z USA ;) )- jak zacząłem po jej rozpakowaniu strzelać na f1.4 to lekko mnie zatkało ;) było niesamowicie dobrze - później sprzedałem bo ciułałem kasę na inne szkło i później trochę żałowałem sprzedaży 50/1.4D ;) na dzień dzisiejszy jeśli ma być to 50 z autofocusem to brałbym 50/1.4G mimo wszystko bo ma SWM który trochę jednak lepiej przeostrza, jest cichy - w dodatku szkło całkiem fajne jeśli chodzi o optykę :)
downunder
30-08-2010, 23:50
Miałem N50/1,4D i było całkiem dobrze.
Połasiłem się jednak na nowość w postaci N50/1,4 AFS jednak po paru zaledwie ślubach pozbyłem się go i powróciłem do N50/1,4D.
W N50/1,4 AFS w trudniejszych warunkach oświetleniowych (ciemniejsze kościoły) strasznie mi "błądził" AF i nie mogąc w ogóle wyostrzyć. To było naprawdę stresujące.
Obecnie korci mnie by jeszcze wypróbować wychwalaną wielokrotnie sigmę, ale zanim się do niej nie przekonam to napewno nie sprzedam obecnie posiadanego egzemplarza N50/1,4D. :D
Miałem G, obecnie mam D.
50/1.4G:
AF - pewniejszy, zdecydowanie bardziej precyzyjny i cichszy, ale wolniejszy, a w bardzo ciężkich warunkach oświetleniowych potrafi być wręcz makabryczni wolny.
Budowa - większy, bez pierścienia przysłon (dla mnie +), wykonany ze słabszych materiałów niż starszy brat.
Jakość optyki - minimalnie ostrzejszy, minimalnie mniej aberuje.
50/1.4D:
AF - niezbyt precyzyjny i przy przysłonach 1.4-2 wychodzą czasem lekkie pudła. Głośniejszy, ale bez tragedii, zdecydowanie szybszy i szybkość ta praktycznie nie spada aż do momentu kiedy jest tak ciemno, że nie daje rady złapać ostrości.
Budowa - mniejszy i poręczniejszy, posiada pierścień przysłon, co jest przydatne w starych analogach, ale w cyfrze daje tylko to, że można czasem niechcący go odblokować i elektronika głupieje. Wykonany porządnie i z dobrych materiałów. Jest ładniejszy ;)
Jakość optyki - nieco mniej ostro i więcej aberacji.
Ja wybrałem D, ponieważ kluczowe dla mnie było sprawne działanie AF w słabym świetle i bez wspomagania z lampy. Dodatkowo przekonało mnie, że optycznie ustępował on nowszej wersji bardzo niewiele.
50mm to zawsze była jednak dla mnie proteza w oczekiwaniu na 35/1.4. W końcu jednak miałem już serdecznie dość tej ogniskowej i kupiłem 35/1.8. Odtąd 50mm kurzy się na półce i niedługo pójdzie pod młotek.
Photoartbox
01-09-2010, 08:41
Poniewaz juz raz zostal poruszony przez kolege Lukasza temat zwalniajacego AF-a w wersji "G", postanowilem cos na ten temat napisac. Uzywam tego obiektywu juz dosyc dlugo, nawet w warunkach w ktorych konczy sie ISO w D700 i nigdy nie zwalnial. On jest wolny, to sie zgadza, ale zawsze trafia, albo zaczyna bladzic bo ma za malo swiatla. Aby nie wywolywac kolejnej wojny chcialbym podkreslic, ze niewatpliwie egzemplarze wszystkich obiektywow roznia sie miedzy soba czesto diametralnie i wyciaganie wnioskow na podstawie przelotnych kontaktow z jedna sztuka danego obiektywu mija sie z celem. Co do wygladu, to oczywiscie rzecz gustu, moim zdaniem nowa 50-ka lepiej komponuje z nowoczesnymi puszkami. Natomiast, czy dana ogniskowa jest "proteza" i czy jest komus potrzebna, czy tez nie, zalezy niewatpliwie od wielu czynnikow, takich jak np. wielkosc matrycy, osobiste preferencje i warunki w jakich sie fotografuje. Ogolnie moje doswiadczenia przekonaly mnie, ze nie ma bezsensownych ogniskowych.
Poniewaz juz raz zostal poruszony przez kolege Lukasza temat zwalniajacego AF-a w wersji "G", postanowilem cos na ten temat napisac. Uzywam tego obiektywu juz dosyc dlugo, nawet w warunkach w ktorych konczy sie ISO w D700 i nigdy nie zwalnial. On jest wolny, to sie zgadza, ale zawsze trafia, albo zaczyna bladzic bo ma za malo swiatla. Aby nie wywolywac kolejnej wojny chcialbym podkreslic, ze niewatpliwie egzemplarze wszystkich obiektywow roznia sie miedzy soba czesto diametralnie i wyciaganie wnioskow na podstawie przelotnych kontaktow z jedna sztuka danego obiektywu mija sie z celem.
Przez moje ręce przeszły 3 sztuki i wszystkie miały tak samo. A spowalnianie to ma związek właśnie z początkami błądzenia, które zaczyna się dużo wcześniej niż w starszej wersji i tam gdzie ona nadal swobodnie śmiga, nowa leży i kwiczy. Oczywiście jest szansa, że z czasem zostało to nieco poprawiane i późniejsze serie mają trochę lepiej.
Co do wygladu, to oczywiscie rzecz gustu, moim zdaniem nowa 50-ka lepiej komponuje z nowoczesnymi puszkami.
To był żart, a ty tak na poważnie. Cóż to musi być miłość :)
Natomiast, czy dana ogniskowa jest "proteza" i czy jest komus potrzebna, czy tez nie, zalezy niewatpliwie od wielu czynnikow, takich jak np. wielkosc matrycy, osobiste preferencje i warunki w jakich sie fotografuje. Ogolnie moje doswiadczenia przekonaly mnie, ze nie ma bezsensownych ogniskowych.
Toż wyraźnie napisałem że DLA MNIE. Kupiłem 50mm tylko z braku stosownego 35mm, ale w końcu miałem już dość ograniczeń jakie z sobą DLA MNIE niósł.
Photoartbox
01-09-2010, 10:15
Przez moje ręce przeszły 3 sztuki i wszystkie miały tak samo. A spowalnianie to ma związek właśnie z początkami błądzenia, które zaczyna się dużo wcześniej niż w starszej wersji i tam gdzie ona nadal swobodnie śmiga, nowa leży i kwiczy. Oczywiście jest szansa, że z czasem zostało to nieco poprawiane i późniejsze serie mają trochę lepiej.
Mam jedna z pierwszych jakie pojawily sie na rynku i nie ma mowy o zadnym zwalnianiu.
To był żart, a ty tak na poważnie. Cóż to musi być miłość :)
Jest wielu ludzi, ktorzy uwazaja, ze stare szkla Nikona sa ladniejsze, ja tez mam kilka, ktore bardziej podobaja mi sie od nowych, wiec nie widzialbym w tym nic dziwnego jesli napisalbys to powaznie. Milosc? Kochac mozna czlowieka, nie przedmiot.
Toż wyraźnie napisałem że DLA MNIE. Kupiłem 50mm tylko z braku stosownego 35mm, ale w końcu miałem już dość ograniczeń jakie z sobą DLA MNIE niósł.
Wyrazajc swoje zdanie, nie musisz podkreslac, ze jest Twoje, to przeciez oczywiste. Niemniej jednak ja moge miec inne, szczegolnie jesli nie podales argumentacji, np. jakiej matrycy uzywasz itp.
anita-głowacka
01-09-2010, 15:04
Widzę, że rozwinęła się zagorzała dyskusja :)
Wybór padł na 50mm 1.4D, ze względu na:
-szybkość AF w słabych warunkach oświetleniowych.
-pierścień przysłon, który przyda się gdy będę chciała podłączyć szkło z przejściówką do mojej starej praktiki :)
-szacunek do starszych konstrukcji Nikona-ogromny!
Dziękuje za rady, przydały się :)
ale ja jestem stronniczy, bo bardzo lubie moja 50-ke "G". :)Nawet nie zdajesz sobie sprawy z faktu, jak bardzo to widać :)
Ja osobiście też kupiłbym albo 50/1.4D albo Sigmę, bo 50G.. a zresztą przecież to i tak nie będą argumenty.
Photoartbox
01-09-2010, 21:24
Nawet nie zdajesz sobie sprawy z faktu, jak bardzo to widać :)
Ja osobiście też kupiłbym albo 50/1.4D albo Sigmę, bo 50G.. a zresztą przecież to i tak nie będą argumenty.
Zdaje sobie sprawe, ale ta stronniczosc bierze sie wlasnie z ARGUMENTOW, bo znam te wszystkie szkla (nie tylko z opowiesci dziwnej tresci), i SWIADOMIE wybralem "G". Alergicznie reaguje (nie tylko w przypadku 50-ki) na powielanie, tego co ktos gdzies w necie o jakims szkle napisal, a to nijak sie ma do tego, co mam w domu i chetnie uzywam. Ogolnie to PEACE, kazdy ma prawo do swoich wyborow, ale rowniez kazdy ma prawo, do wypowiadania swojego zdania (szczegolnie jak je uargumentuje).
fraktal-im
02-09-2010, 14:54
Co do celności AF w przypadku N50 1.4D:
jeśli body jest klasy D80 to faktycznie AF się myli
jeśli body jest klasy D300 to AF działa super
sądzę, że przy D3 będzie jeszcze lepiej - czyli 100% trafionych zdjęć
Wkurza mnie tylko kręcący się pierścień ostrości.
anita-głowacka
02-09-2010, 15:17
Wkurza mnie tylko kręcący się pierścień ostrości.
A według mnie to miłe dla ucha-mała zboczenie ;)
fraktal-im
03-09-2010, 14:06
A według mnie to miłe dla ucha-mała zboczenie ;)
Bzyczenie jest OK - tylko na palce trzeba uważać
szymonvader
03-09-2010, 19:36
Ja posiadam 35 1.8 i zamierzam dokupić jakaś stałkę. Czy w przypadku d90 polecacie 50 g czy d?
Mariusz888
03-09-2010, 19:39
Czy w przypadku d90 polecacie 50 g czy d?
Czy aby na pewno czytałeś ten wątek od początku? ;) :roll: bo chyba nie... przecież masz możliwość przypięcia jednego i drugiego szkła z zachowaniem AF więc musisz wybrać co wolisz - wszystkie + i - zostały już podane ;)
Czy aby na pewno czytałeś ten wątek od początku? ;) :roll: bo chyba nie... przecież masz możliwość przypięcia jednego i drugiego szkła z zachowaniem AF więc musisz wybrać co wolisz - wszystkie + i - zostały już podane ;)
To nie takie proste, AF oparty na śrubokręcie w D90 działa jednak inaczej niż w wyższych modelach. Dla tego body wybrałbym raczej wersję G.
fraktal-im
03-09-2010, 21:54
Ja posiadam 35 1.8 i zamierzam dokupić jakaś stałkę. Czy w przypadku d90 polecacie 50 g czy d?
Do D90 radziłbym G.
Jak napisałem wyżej D80 nie potrafi obsłużyć perfekcyjnie obiektywu na śrubokręt - jeśli D90 ma taki sam AF to spodziewam się podobnych wyników.
szymonvader
03-09-2010, 22:01
Wątek czytałem, pisali w nim jednak uzytkownicy D700 itp więc pewna różnica jest. Chyba pomyślę nad G jak uzbieram fundusze.
Mariusz888
03-09-2010, 22:22
Nie dramatyzujcie z tym śrubokrętem - tam są tak lekkie soczewki że nawet D90 da sobie z nimi radę ;) pewnie że nie tak jak D3 ale też nie będzie źle - to jest małe szkiełko z lekką optyką :)
Odpaliłem kiedyś 50/1.8 na D80, a potem na D700. Różnica była kosmiczna, pod względem AF to był zupełnie iny obiektyw...
fraktal-im
05-09-2010, 14:14
Nie dramatyzujcie z tym śrubokrętem - tam są tak lekkie soczewki że nawet D90 da sobie z nimi radę ;) pewnie że nie tak jak D3 ale też nie będzie źle - to jest małe szkiełko z lekką optyką :)
Nie chodzi o szybkość tylko o precyzję. Po przejściu z D80 na D300 moje wszystkie obiektywy na śrubokręt nagle stały sie "znacznie ostrzejsze".
siedemczwartych
06-09-2010, 16:28
w lipcu też stałem przed dylematem wyboru jednej z trzech 50; D, G, Sigma.
Owszem... nie lubie sigmy, ale oczywiscie testowałem i uważam, że jest najlepsza z całej trójki (subiektywnie).
Ale biorąc pod uwagę, że ma to być moje dodatkowe szkło raczej do zabawy z małą GO, to wybrałem nikkora G. Nikkora dlatego, że jest mały a sigma za duża.
G a nie D, bo D nie ma w komplecie np tak oczywistej oczywistości jak osłona przeciwsłoneczna.
Także jak widać na moim przykładzie o zakupie mogą decydować również inne czynniki.
Mariusz888
06-09-2010, 21:51
Dokładnie - dobrze że Nikon się zreflektował że do obiektywu wypadało by coś dorzucić... bo osłona przeciwsłoneczna to nie majątek ale dobrze ją dostać od razu a nie bulić dodatkowo... "małe a cieszy jak to mówią" - a sigma takie rzeczy dorzuca standardowo.
Jedyna wtopa N to są futerały - jak do 24/1.4G można dać ten woreczek/sakiewkę? :lol: To Sigma ma też nie jakieś powalające ale dużo lepsze do szkieł za 1/5 ceny... dwa że Nikonowskie futerały trzeba przewlekać na pasek bo ktoś poskąpił normalnego rzepowego zapięcia - dlatego mimo że futerał od SB900 jest super to jak go zakładam to mam ochotę zwymyślać tego kto tego zapięcia poskąpił - inaczej byłby wręcz idealny futerał na lampę - wygodny, szybki w użyciu, dobrze spasowany, z osobną kieszonką dy dyfuzor i uchwyt filtrów itd... ;)
Ogólnie ja też zwracam uwagę na wiele rzeczy przy zakupie - po prostu to obrazuje jak mocno dana marka walczy o klienta - jak ktoś nie daje do szkiełka nic to trochę śmiesznie jak konkurencja daje osłonę przeciwsłoneczną, futerał, dłuższą gwarancję i jeszcze często filtr UV ;)
Jacenty Z.
11-09-2010, 12:10
Rzeczywiście, z dodaniem pokrowca do 50/1.4 G to nie zaszaleli. Jednak chciałbym dodać swoje 3 grosze do tej niezbyt fortunnej wzmianki jednego z Kolegów, że niby "Nikkory to trzeszczydełka". Oczywiście, zgadzam się z tym - ale TYLKO w stosunku do kitowego 18-55 - który w zestawie był bez pokrowca, bez osłony i trzeszczał pod palcami "od zawsze". Na marginesie mówiąc, niektóre 2-3-letnie Sigmy też mają swoje uroki (nierówna praca pierścieni, odstająca powłoka zewnętrzna, luzy).
Mariusz888
11-09-2010, 12:43
ale TYLKO w stosunku do kitowego 18-55
A to ja się nie zgodzę - miałem kiedyś AF-S 18-55/3.5-5.6 VR i powiem że był bardzo dobrze wykonany - nie miał luzów, wszystko śmigało "jak złoto" - kiedyś pojechałem z tym do kumpla który miał 18-55 ale tą starszą wersję (II bez VR) - to jak zobaczył jak poprawili nowego kita w stosunku do tego co on miał to aż się za głowę złapał "jaki stary model był dziadowski a nowy taki fajnie zrobiony" ;) ale fakt - pro szkło to to nie jest ale też nikt od niego tego nie wymaga ;) jednak ja sobie na to szkło nie dam słowa złego powiedzieć - jedynie co bym zmienił to bagnet na metalowy i mogli by do niego osłonę przeciwsłoneczną dawać bo osobno kosztuje absurdalną ceną (ok20% ceny szkła) - a pokrowiec ten szmaciany to ja akurat dostałem - taki sam jak do 24/1.4G za 7k zł :lol:
Miałem N50/1,4D i było całkiem dobrze.
Połasiłem się jednak na nowość w postaci N50/1,4 AFS jednak po paru zaledwie ślubach pozbyłem się go i powróciłem do N50/1,4D.
W N50/1,4 AFS w trudniejszych warunkach oświetleniowych (ciemniejsze kościoły) strasznie mi "błądził" AF i nie mogąc w ogóle wyostrzyć. To było naprawdę stresujące.
Obecnie korci mnie by jeszcze wypróbować wychwalaną wielokrotnie sigmę, ale zanim się do niej nie przekonam to napewno nie sprzedam obecnie posiadanego egzemplarza N50/1,4D. :D
A z jakim korpusem błądził Ci autofocus w tych kościołach?
depeche13
16-09-2010, 22:04
"Pomożecie"? ,obecnie jestem "niedzielnym pstrykaczem" , choć lata temu.. Mam problem, od roku posiadam af-s50/1,4g użytkuję ją z d40x, i gdzie jest ta ostrość?, tuż przed ..(im większa odległość przedmiotowa tym tym GORZEJ!) w serwisie jeszcze nie byłem, a gwarancja wygasła miesiąc temu, serwis coś pomoże? czy może jak "przesiądę" się na d200 problem minie?
"Pomożecie"? ,obecnie jestem "niedzielnym pstrykaczem" , choć lata temu.. Mam problem, od roku posiadam af-s50/1,4g użytkuję ją z d40x, i gdzie jest ta ostrość?, tuż przed ..(im większa odległość przedmiotowa tym tym GORZEJ!) w serwisie jeszcze nie byłem, a gwarancja wygasła miesiąc temu, serwis coś pomoże? czy może jak "przesiądę" się na d200 problem minie?
Serwis powinien pomóc, ale niestety w praktyce różnie z nim bywa... Sama "przesiadka" na D200 teoretycznie też może pomóc, bo każdy obiektyw z każdym body może działać inaczej, jednak najpewniej nie zmieni nic. Tu wskazane byłoby wybranie aparatu z mikroregulacją AF (D300 i w górę, lub ostatnia nowość D7000), ale też powinieneś najpierw wypróbować czy daje ona wystarczający efekt.
szymonvader
21-12-2010, 15:15
Witam, no i wracam do wątku jako prawie (czyt. od jutra) posiadacz FX:) myślę jednak nad tą wersją D, ponieważ kupując 35 f2. Rozmiar filtra pozostanie ten sam (a filtry już mam), ale najwłaściwszym tutaj zachowaniem będzie udanie się na "pomacanie" tych dwóch szkiełek. Dużo osób dużo opinii, ciężko się zdecydować, najlepiej samemu sprawdzić co lepiej leży:)
wolnyslimak
21-12-2010, 16:23
MZ. i sporej rzeszy ludzi, którzy mieli obydwa szkła czyli D i G, to nowsza wersja jest lepsza optycznie. Niestety wolniejsza choć moja G wydaje mi się celniejszą od wersji ze śrubokrętem. Sądzę, że można znaleźć i w jednym i drugim przypadku szkła lepsze jak i te gorsze. W każdym razie co by człowiek nie wybrał to i tak da wiele radości. Mnie jednak wydaje się, że 35mm jako ogniskowa bardziej mi leży. Lubię reportaż a tam jednak szeroko cześciej się przydaje niż ciaśniej.
Na 100% gdzieś już o tym było, ale jednak zapytam: czy AF-S jest lepsza pod światło od AF-D, bo jakiś czas temu robiłem troszkę zdjęć pod słońce starszą wersją i przeraźliwie traciła ona na ostrości i kontraście
wolnyslimak
22-12-2010, 13:00
Przeszukałem na szybko swoje archiwum i niestety nie mam ani jednego zdjęcia wykonanego 50G pod słońce. Za to sporo w sztucznym oświetleniu i tu jest świetnie. Lepiej niz wersja D. Wogóle MZ te nowe konstrukcje af-s'owe szkieł Nikona biją na głowę starsze wersje śrubokrętowe w konkurencji kontrast/praca pod światło.
Grygolas
22-12-2010, 20:39
No kupiłem 50 G:) Miałem trzy oferty i trzy sample, Dwie z D i jedna z wersji G. Na D i 1,4 lekkie mydełko, a G czyste. Kasa podobna więc...
Aha AF faktycznie ślamazarny, to już moja S 18-50 lepiej chodzi. Ale mnie to i tak wystarcza.
Czekam teraz na fajne światełko, co by powariować z GO:)
szymonvader
22-12-2010, 22:23
ile dałeś za 50?
Paulincia89-16
28-01-2011, 16:17
Warto kupić 50 1,4 D w cenie około 800zł. ??? czy nową 50 1,8 kosztuje w granicach ponad 500zł.
Chcę to szkiełko podpiąć pod d300s i może czasami jak się uda naprawić to pod d40x <manualne ostrzenie mi niestraszne>
wolałbym kupić na forumowej giełdzie 50/1.4 D za 750zł niz nową 50/1.8 za 500zł
marlmoro
27-02-2011, 03:31
no i ja odgrzeje wątek.
Stoję przed wyborem 50mm D, a 50mm G.
Na wstępie napisze , ze mam d7000 i użytkowałem sobie pożyczone na pewien czas 35mm AF-S i 85m 1.8D
Z d7000 nikkor 35mm na pewno dużo lepiej ostrzy niż z d90 - ale przy warunkach oświetleniowych f2 ISO 4000 t:~1/80 jest już źle. AF długo błądzi. W 85mm D jest o niebo lepiej.
Czy aż taka różnica jest pomiędzy 50mm D i 50mm G?
Interesuje mnie głównie ostrzenie w paskudnych warunkach oświetleniowych.
kriss1983
27-02-2011, 04:23
Więc ja się tu pochwalę że dziś stałem się posiadaczem 50mm 1.4G:) Af nie jest jakimś turbo.ale za to od 1,4 pięknie trafia w każdy punkt i bajecznie ostry;) Jednak rozbieg między tą.a drugą sztuką jaką miałem w rękach mnie zaskoczył.Moja cicha,równo chodząca,ostra od 14,druga sztuka,celowała dobrze przy 2.0 i to nie zawsze,no i jakieś dziwne klikanie słyszalne przy pracy AF.Bardzo mnie to zdziwiło,prosto z pudełka i taki bubelek:)
Z d7000 nikkor 35mm na pewno dużo lepiej ostrzy niż z d90 - ale przy warunkach oświetleniowych f2 ISO 4000 t:~1/80 jest już źle. AF długo błądzi. W 85mm D jest o niebo lepiej.
Czy aż taka różnica jest pomiędzy 50mm D i 50mm G?
Interesuje mnie głównie ostrzenie w paskudnych warunkach oświetleniowych.
Mam 1.4G z D700.
Sprawdziłem przed chwilą przy 4000ASA 1.4 i 1/20s na moim ciemnym psiaku.
Trochę doostrzał, ale nie było tragedii.
Ale ogólnie to nie lubię powolności tego obiektywu.
Z D700 robiłem nim niedużo fotek, ale czasem to ustawianie ostrości jednak trochę trwało, jak dla mnie za długo.
Z obiektywów do lustrzanek jakie miałem ten jest najwolniejszy.
85mm 1.8D to przy nim rakieta kosmiczna.
Czasem mnie nawet korci zakup 50mm 1.8D.
Po prostu on jest tani i przypuszczam, że jest szybki.
A ja dość często fotografuję np. dzieci.
Witam,
Jeszcze niedawno sam stałem przed tym dylematem :) Po przeczytaniu wielu testów, opinii użytkowników, mój wybór padł na nikkora 50 1.4 G i po taki udałem się do sklepu. Na miejscu podpiąłem 3 obiektywy, żeby wybrać ten najlepszy. Czytałem, na forum, że AF w tym słoju jest wolny, ale w porównaniu do kitowego AF-S 18-70 f/3.5-4.5 DX IF-ED, to jest istny żółw. Po tym jak wybrałem już swoją 50-tkę, z ciekawości podpiąłem ten z literką D i z nim wyszedłem ze sklepu :).
D był:
1 szybszy od G,
2 lżejszy od G,
3 ostrzejszy od G (G nie były tak ostre nawet po przymknięciu do 2 jak ten przy 1.4)
4 tańszy od G
Nie wiem, czy trafiłem na wyjątkowo udany egzemplarz „D”, czy na wyjątkowo kiepskie „G”
- tak, jak wcześniej już ktoś napisał, najlepiej pójść do sklepu i samemu się przekonać, co komu bardziej odpowiada.
Ktora niestety leci w dowolnie przez siebie wybranym kierunku. Zrob np. serie 10-ciu zdjec w takich warunkach jakie opisales powyzej i zaprezentuj nam wszystkie z exifami - zobaczymy ile razy ta rakieta trafi do celu
To prawda, że 85mm 1.8 nie jest do końca powtarzalny.
Ale jasne szkła często się używa, żeby fotografować obiekty w ruchu.
Statyczne to możemy pstrykać z pomocą VR.
Ostatnio robiłem niepozowane fotki 3 latka zarówno 50mm 1.4G jak i 85mm 1.8
Zdjęcia robione w mieszkaniu z lampą błyskową, oświetlenie sztuczne pokoju.
Dokładnie nie liczyłem, ale wydaje mi się, ze procent udanych fotek był dość zbliżony.
To co 1.4G zyskuje na precyzji to tracił mniejszą prędkością.
A przy fotkach np. mojego psiaka w ruchu to 1.4G nie ma żadnych szans ;)
fajny psiak...ale ja - moją 50 1.4G to bym go nie chwycił - to jest za wolne szkło na takie fotki (niestety) - dlatego tym bardziej gratuluję. 50 1.4 G zwalnia bardzo mocno w słabszych warunkach oświetleniowych - a na tej fotce takie chyba nie były - wiec to może jest przyczyną.
Ale dziwię sie też koledze Klaudi ze w teście sklepowym 50 1.4G był słabszy od wersji D - czyżby walnięta sztuka? Jak sma w sklepie macałem obydwa szkiełka to na przysłonach 1.4-2.0 wersja G zdecydowanie bardziej ostra od D. Powyżej już różnicy nie zauważyłem...A i jeszcze wersja D dużo mocniej aberowała
G jest wolne? Dziiiwne.... ja myślę,że wręcz przeciwnie :D
No, w porównaniu z 24-70 to demon szybkiego AF to to nie jest :-D
Wg mnie 50/1.4G taki sobie ma ten AF, nie dość że niezbyt szybki, to lubi "pobłądzić". Przynajmniej w moim egzemplarzu. Co nie przeszkadza mi mieć to szkło, używać i bardzo chwalić, tyle że nie do sportu i biegających jamników :-)
anita-głowacka
25-03-2011, 23:30
Ale dziwię sie też koledze Klaudi ze w teście sklepowym 50 1.4G był słabszy od wersji D - czyżby walnięta sztuka? Jak sma w sklepie macałem obydwa szkiełka to na przysłonach 1.4-2.0 wersja G zdecydowanie bardziej ostra od D. Powyżej już różnicy nie zauważyłem...A i jeszcze wersja D dużo mocniej aberowała
To jest chyba też kwestia body jakie mamy. Inaczej z D3, z D700 a z D90 to też inna bajka.
Mariusz888
25-03-2011, 23:45
Myślę, że jest to przede wszystkim kwestia konkretnej sztuki obiektywu - niestety mamy XXIw i dwie sztuki tego samego obiektywu mogą się bardzo różnić :roll: ja miałem tak dobrą AF 50/1.4D że do dziś żałuję sprzedaży (sprzedałem bo potrzebna była kasa na inne szkiełko ;) ).
Miałem z rok temu 50-tkę G, teraz zamówiłem drugą - wysyłkowo czyli bez segregowania i jest super, podobnie jak ta którą miałem wcześniej - próbne zdjęcie z d700, f/1.4, ustawienie standard - wyostrzenie 3 czyli lekkie:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img819.imageshack.us/img819/9091/dsc7563a.jpg)
100%:
źródło (http://img858.imageshack.us/img858/1476/dsc75632.jpg)
Później po przetestowaniu na jakiejś kartce wyszło że warto ustawić korekcję na -5, ale nie jestem pewien czy na stałe - okaże się w praktyce wykonywania normalnych zdjęć..
Kiedyś miałem też wersję D, ale używałem jej tylko z aparatami DX; niemniej jednak wydaje mi się, że wersja G jest ostrzejsza, bardziej kontrastowa na przysłonach do f/2. Ważną zaletą wersji G jest także schowana soczewka - wersja D bez osłony łatwo traci kontrast pod światło.
To jest chyba też kwestia body jakie mamy. Inaczej z D3, z D700 a z D90 to też inna bajka.
W przypadku obiektywów 1.4 to ostrość fotek w 90% zależy od AF.
W przypadku tańszych aparatów bez korekty AF to jakość zależy od tego jak się konkretny egzemplarz obiektywy "lubi" z naszym aparatem.
Miałem już parę obiektywów 1.4 i sprawdzałem parę razy w sklepie to czysta loteria.
Mi się nigdy nie udało dopasować zestawu, który by trafiał w punkt.
Zawsze musiałem słać do kalibracji.
Mój nowy niechlubny rekord to założyłem Sigmę 85mm 1.4 do Nikona D5000.
Aparat kiedyś był teoretycznie kalibrowany przez serwis.
Fotki z tym aparatem były nieostre nawet na 4.0 !!!
Dopiero na 5.6 było jako tako.
Takie jasne obiektywy rzędu f/1.4 mają też zwykle jeszcze jedną negatywną przypadłość - focus shifting. Aparat oczywiście zawsze ustawia ostrość przy w pełni otwartym otworze, ale po ustawieniu tej ostrości dla f/1.4 okazuje się że przymknięcie przysłony np. do f/2.8 lub f/4.0 powoduje przesunięcie ostrości - z tego wynika taki paradoks że dla f/1.4 może nie być back/front focusa natomiast gdy się przymknie to bf/ff niestety jest. Obie z testowanych przeze mnie 50-tek G zachowują się bardzo podobnie - na wyższych przysłonach środek ostrości lekko się oddala.
przemo_k
29-03-2011, 00:07
Rany, toż to lepiej kupic Zenita z Heliosem.
To jakaś porażka jest, że firma nie potrafi utrzymać powtarzalności produkcji :(
Marcin_gda
29-03-2011, 01:39
Rany, toż to lepiej kupic Zenita z Heliosem.
To jakaś porażka jest, że firma nie potrafi utrzymać powtarzalności produkcji :(
Też będziesz miał focus shift. I na dokładkę ostrość będziesz mógł ustawiać najpewniej tylko w środku i z pełnej dziury :)
Horatio7
05-04-2011, 08:39
Tak odnośnie focus shift to serwis Nikona na Podstępu twierdzi (pytałem osobiście będąc w serwisie), że jeśli problem występuje to oni go w ramach gwarancji korygują. Ja kupując 50/1,4AFS przewaliłem 4 sztuki AFSa i dla porównania ze 2 w wersji D. Wszystkie nówki sztuki w sklepie i wszystkie miały focus shift. Dopiero 5-ty AFS nie miał i tego kupiłem. Chociaż gotów byłem juz kupić taki z focus shiftem i wysłać go do serwisu na dzień dobry.
Ja właśnie borykam się z wyborem czy D czy G (Nikkor 50mm)
Zdjęcia głównie sportowe (piłka ręczna) a aparat do D90.
Używałem pożyczonego obiektywu Nikkor 50mm/1.4 AF New i był bardzo szybki.
marlenan
05-11-2012, 23:02
Witam. Jestem pierwszy raz na forum. Mam prośbę, może mi ktoś wyjaśnić jaka jest różnica w obiektywach 50/1.8 AF-S G a AF-S G 58 i czy to ma znaczenie przy D5000
MariuszJ
05-11-2012, 23:09
Witam. Jestem pierwszy raz na forum. Mam prośbę, może mi ktoś wyjaśnić jaka jest różnica w obiektywach 50/1.8 AF-S G a AF-S G 58 i czy to ma znaczenie przy D5000
Raczej 85, nie 58.
Zakładam, że masz jakiś obiektyw, z dużym prawdopodobieństwem zoom. Różnica jest taka, że jeden z nich to zoom zablokowany w jednym miejscu "skali przybliżenia", a drugi w drugim.
FullMaverick
05-11-2012, 23:09
To jest ten sam obiektyw, ma po prostu średnicę mocowania filtra 58mm...
Edit: W sumie to nie wiadomo o co autorowi chodziło...
marlenan
05-11-2012, 23:17
Dziękuję. Przymierzam się do tego obiektywu. W tej chwili mam obiektyw kitowy. Zmyliło mnie w opisach tych obiektywów, że jeden to standard drugi makro (jeden i drugi to 50) i chciałabym wiedzieć, którego szukać. W sklepie jak to zwykle bywa sprzedadzą co jest na stanie.
MariuszJ
05-11-2012, 23:24
Dziękuję. Przymierzam się do tego obiektywu. W tej chwili mam obiektyw kitowy. Zmyliło mnie w opisach tych obiektywów, że jeden to standard drugi makro (jeden i drugi to 50) i chciałabym wiedzieć, którego szukać. W sklepie jak to zwykle bywa sprzedadzą co jest na stanie.
Obiektyw, który Ci proponują to rzeczywiście obiektyw makro: Afs 85/3.5G. Podstawowy zysk z takiego obiektywu to możliwość fotografowania obiektów położonych bardzo blisko, przez co małe obiekty zajmują duże obszary kadru. Obiektyw 85/1.8G np. jest obiektywem nieposiadającym tej funkcjonalności (obiekt musi być położony co najmniej 60cm od matrycy aparatu). Za to dysponuje większym tzw. otworem względnym (odwrotność liczby po znaku "/"), co przekłada się na dwie możliwości - fotografowania przy słabszym świetle oraz uzyskiwania mniejszej głębi ostrości (większego rozmycia tła).
Nie ma w bieżącej ofercie firmy Nikon obiektywu Afs 50 makro. Jest Afs 60/2.8 makro oraz 40 i 85mm.
marlenan
05-11-2012, 23:34
Dziękuję i przepraszam za zamieszanie
to jest ten sam obiektyw zmyliły mnie oznaczenia w tytule.
Wielkie dzięki.
marlenan
21-11-2012, 23:06
Witam. Mam moją 50. Przyjechała dwa dni temu. Bałam się czy polubi się z moim body, ale wygląda na to , że jest wszystko w porządku. Żałuję tylko, że pogoda kiepska i brak czasu. :):)
Karrampuk
08-12-2012, 19:54
To ja odgrzeje wątek. Interesują mnie różnice w jakości obrazka między 50/1.4 - Nikon kontra Sigma. Cena nie jest dla mnie istotna. Masa też. Interesuje mnie tylko jasność, jakość i jeszcze raz jakość. Myślałem też o Zeiss'ie (wiem brak AF ale to nie problem). Foto - ciemno, trudne warunki. Body D800. Z góry dziękuję :-)
Jeżeli planujesz robić zdjęcia w ciemności, to manual nie jest najlepszym wyborem. Będziesz tylko ciągle patrzył się na kropkę, zamiast kadrować. W planarze masz w gratisie nerwowy bokeh, który nie wszystkim pasuje.
Co do reszty, wszystko zależy jaki egzemplarz upolujesz, najmniejsze ryzyko jest właśnie przy Zeissie.
MariuszJ
08-12-2012, 22:52
"Kropka" jest tylko emanacją i to zgrubną działania lupy nastawczej sensora AF, więc czy ostrzysz "na kropkę" czy AF w sumie na jedno wychodzi.
Na ciemność tylko jasny obiektyw, jasna matówka, lepiej chyba klin niż mikroraster i przede wszystkim - umiejętny wybór celu ostrzenia, niekoniecznie przysłowiowej rzęsy :)
W przypadku gdy cel nie ucieka, to jeszcze da się pracować. W przypadku dynamicznych ujęć trzeba się napracować.
johny_85
09-12-2012, 11:14
Panowie kupiłem 50 1.4 G....aktualnie sprawdzam ostrość/zdjęcia też robię
Poniżej zapodaje link z 3 samplami na przysłonie 1.4 - powiedzcie czy wg. Was ostrość jest ok? Bo wg. mnie mydło, w porównaniu do 35 1.8 G DX.
http://wyslijto.pl/plik/tzty75848h
A jakieś normalne fotosy? Chyba, że pasjami fotografujesz bateryjki i lakiery do paznokci.
...Chyba, że pasjami fotografujesz bateryjki i lakiery do paznokci.
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon10.gif) ..............
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon10.gif)
johny_85
09-12-2012, 11:56
A jakieś normalne fotosy? Chyba, że pasjami fotografujesz bateryjki i lakiery do paznokci.
Częściej zdarza się na paznokciach :P
Tu 3 w miarę normalne:
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/132/dsc0748kp.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/171/dsc0688z.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/17/dsc0681qr.jpg/)
Tu 3 w miarę normalne:
Jest OK.
Karrampuk
11-12-2012, 01:33
serdeczne dzięki :-) Trochę mi rozjaśniliście mózg.
Już powoli dojrzewam... Jeszcze chwila :-)
Jak najbardziej za wersją G; tutaj na f/4.
źródło (http://img850.imageshack.us/img850/2518/pociciu.jpg)
To może ja napiszę czemu zmieniłem N50 1.4D na 1.4G. Powodem była praca pod światło -- i właściwie tylko to. W N50 1.4D często pojawiało mi się świecenie na krawędziach jak w zdjęciach poniżej.
Zaletami N50 1.4D na pewno są: szybkość i pewność AF w warunkach słabego oświetlenia.
O N50 1.4G czytałem, że dłużej ustawia ostrość w kiepskim świetle, ale nie miałem jeszcze okazji w boju przetestować.
Cały kadr:
źródło (http://imageshack.us/a/img715/2962/mp2small.jpg)
Crop na zjawisko, o które i chodzi:
źródło (http://imageshack.us/a/img14/1172/n5014d.jpg)
Mam nadzieję, że coś pomogłem.
A probowałeś zastosować w NX-ie "Auto Aberration"?
@popi1612 - NEFy wołam w LR. Wiesz jak skorygować to w LR?
Niestety, nie pomogę ponieważ nigdy nie pracowałem na LR...
Może jeszcze dwie fotki, tym razem na 1.4/1.6:
źródło (http://img31.imageshack.us/img31/5776/olazw.jpg)
źródło (http://img15.imageshack.us/img15/9125/dsc8196e.jpg)
Pozwolę sobie zapytać w tym wątku o wersję AF 50/1,4 Mk 1 (bez D), czy jest dużo gorsza od wersji D?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/01/AF50mmf14BJPG-1.jpg
źródło (http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/nikkoresources/50mmnikkor/AF50mmf14B.JPG)
Różnica w cenie to ok. 250-300 zł, a więc sporo, czy poza brakiem "Distance Information" coś je różni?
Jeśli była już o tym mowa, proszę o linka - nie mogę nic znaleźć...
Też mam wersję bez D, ale nowszą z gumowanym pierścieniem ostrości. Brak D powoduje, że szkło nie przekazuje informacji o dystansie ostrzenia do lampy błyskowej. Ma to znikome znaczenie w praktycznym zastosowaniu. Optycznie to jest to samo co wersja z D, za to wersję bez D się łatwiej serwisuje. Tam cała elektronika to płytka drukowana wielkości paznokcie doczepiona do modułu ze stykami. Żadnych taśm czy przewodów. ;)
Ja tez mialem wszystkie w reku (nawet troche dluzej) i zostal Nikkor "G", to kwestia egzemplarzy jakie sie trafia i preferencji. ;)
Posiadam wersję G, z której nie do końca jestem zadowolony.Identyczne szkiełko ma szwagier,które po podpięciu do mojego D90 jest zdecydowanie szybsze i ostrzejsze na pełnej dziurze.Uważam,że zakup wersji G to loteria.
Też mam wersję bez D, ale nowszą z gumowanym pierścieniem ostrości. Brak D powoduje, że szkło nie przekazuje informacji o dystansie ostrzenia do lampy błyskowej. Ma to znikome znaczenie w praktycznym zastosowaniu. Optycznie to jest to samo co wersja z D, za to wersję bez D się łatwiej serwisuje. Tam cała elektronika to płytka drukowana wielkości paznokcie doczepiona do modułu ze stykami. Żadnych taśm czy przewodów. ;)
Dzięki !
PS. To wersja "bez D" ma jeszcze "podwersje"? Hm...
adolfik9501
29-12-2012, 15:18
Dzięki !
Bardziej bym powiedział liftingi, gdyż zmiany były kosmetyczne.
Bardziej bym powiedział liftingi, gdyż zmiany były kosmetyczne.
Zupełnie bez wpływu na własności optyczne?
Czy zatem obie wersje "bez D" w niczym nie ustępują wersji D (poza pomiarem D)?
Szybkość AF, ostrość, kolorystyka, plastyka są dokładnie takie same?
adolfik9501
29-12-2012, 15:40
Zupełnie bez wpływu na własności optyczne?
Jak np. zmiana pierścienia z plastikowego na "gumowany" może zmienić własności optyczne?
Czy zatem obie wersje "bez D" w niczym nie ustępują wersji D (poza pomiarem D)?
Szybkość AF, ostrość, kolorystyka, plastyka są dokładnie takie same?
Po pierwsze pytałeś o wersje bez D
Dzięki !
Po drugie w obrębie tej samej wersji obiektywu nie ma dokładnie takich samych egzemplarzy...
Układ optyczny jest taki sam. Na przestrzeni lat zmieniano obudowę, dodano układ z D, jak wspomniano wyżej zmieniono elektronikę by serwis też coś zarobił. Ot tyle.
foto-siemek
06-01-2013, 15:01
Ja od lat używam modelu z "D" , sprawuje się świetnie, dobra optyka. A dodatkowo na spacery posiadam około 20letni model 50/1.4 NAi czyli zero elektroniki. Bookeh ma bajeczny, wg mnie lepszy niż modele z D czy G. Metal i szkło, a nie plastikowe badziewne konstrukcje.
Miałem w ręku wszystkie trzy modele D, G i Sigmę. Nie wiem czy to kwestia szczęścia ale w 2 egzemplarzach G jak i Sigmy, zauważyłem jeden problem - prędkość lub raczej jej brak w słabym świetle. Oba te obiektywy są potwornie ślamazarne czego nie można powiedzieć o "D", która w cięzkich warunkach jest po prostu niezawodna. Zauważyłem też, że sigma jest minimalnie szersza od nikkorów tak jakby miała ogniskową 45 a nie 50
Poszczęściło mi się dzisiaj na ebayu i zakupiłem 50/1.4D! Będzie współpracowało z D7000 a w niedalekiej (mam nadzieję) przyszłości z D600. Jak dojdzie to napiszę jaką "ostrą" sztukę trafiłem.
Poszczęściło mi się dzisiaj na ebayu i zakupiłem 50/1.4D! Będzie współpracowało z D7000 a w niedalekiej (mam nadzieję) przyszłości z D600. Jak dojdzie to napiszę jaką "ostrą" sztukę trafiłem.
Ja też ostatnio zacząłem szukać 50 1.4. Raz, że nie chce mi się dźwigać na miasto 24-70, dwa że jednak w tej cenie daje bajeczny rysunek...
No i dojechal. Czasu brak a jak juz jest to i tak noca, pierwsze wrazenia w miare pozytywne, jaj zwykle na 1.4 lekkie mydlo, ale za te pieniadze nie bede narzekal.
No i dojechal. Czasu brak a jak juz jest to i tak noca, pierwsze wrazenia w miare pozytywne, jaj zwykle na 1.4 lekkie mydlo, ale za te pieniadze nie bede narzekal.
Jak wspolpraca (D7000 + 50 1.4D) na dzień dzisiejszy? Pytam ponieważ jestem zainteresowany tym zestawieniem, choć nie ukrywam, iż liczylem na pracę od 1.4.
Jak wspolpraca (D7000 + 50 1.4D) na dzień dzisiejszy? Pytam ponieważ jestem zainteresowany tym zestawieniem, choć nie ukrywam, iż liczylem na pracę od 1.4.
Działać działa, nieco mocniej widać BF przy sztucznym świetle niż np: w 35 f/2, pewnie kombinacja ogniskowa/przysłona pokazuje wszelkie niedokładności w pracy AF.
Co ciekawe na wyświetlaczu zdjęcia robione na 1.4 wyglądają bardziej "mydełkowato" niż okazują się być oglądane na ekranie monitora, z reguły mam odwrotnie.
Znów się naczytałem i jestem skołowany. Miałem N 35/1.8G i sprzedałem bo winieta na FX
i ciągłe przełączała się pucha na DX i mnie wqr., lubię szerzej, ale 35 1.4 cena hmm...
Pomyślałem sobie o 35/2D ale kolega mi odradził, że ma jakieś dziwne upodobania.
50 1.4 G fajny optycznie więcej listków niż D, ale ślimak przy dzieciakach biegających w kółko raczej problem.
50 1.4 D szybki wytrzymały niby ostrzejszy w środku od G, ale gorszy optycznie przyjemniej widać to
w testach rozdzielczości na optycznych. Sigma 50 1.4 zbyt tania to nie jest, loteria z wykonaniem i nie można skorygować w puszce.
Ech chyba otworkowa mi tylko zostaje ;)
Bierz 50/1.8G i już nie marudź. Tanie i dobre szkło. Bardziej kontrastowe, ostrzejsze i zdecydowanie szybsze od 1.4G.
Miałem 35/2D i jakoś mi się do niego nie tęskni. 50/1.4G również miałem. Sprzedałem, bo na DX było dla mnie bardzo wąsko.
Bierz 50/1.8G i już nie marudź. Tanie i dobre szkło. Bardziej kontrastowe, ostrzejsze i zdecydowanie szybsze od 1.4G.
Miałem 35/2D i jakoś mi się do niego nie tęskni. 50/1.4G również miałem. Sprzedałem, bo na DX było dla mnie bardzo wąsko.
A wiesz o tym to nie pomyślałem, wydawało mi się że on jest tylko pod DX a tu masz.
Mam nadzieje, że do łapania biegających dzieciaków do puszki jest w miarę szybki.
wasilewk
02-02-2013, 13:33
A wiesz o tym to nie pomyślałem, wydawało mi się że on jest tylko pod DX a tu masz.
Mam nadzieje, że do łapania biegających dzieciaków do puszki jest w miarę szybki.
Nie, no !
Do tego to tylko ten (http://img163.imageshack.us/img163/9928/dsc4815c.jpg) obiektyw ( czyli najszybszy: N24-70/2.8 ) - a i tak ostrzone na pierwszą a złapał środkową .
Pzdr
Tak, ale to jest zoom a poszukuje jakiejś stałki
wasilewk
02-02-2013, 14:24
Tak, ale to jest zoom a poszukuje jakiejś stałki
Niestety stałki nie są tak szybkie jak zoomy. (Chyba, że nerkę (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/afs2002ii.jpg) sprzedasz).
Pzdr.
Wiem, ale N 50/1.4G to podobno koszmar z tego co tu wyczytałem, ciekawe czy 50/1.4D jest szybszy od 50/1.8G?
wasilewk
02-02-2013, 14:35
Wiem, ale N 50/1.4G to podobno koszmar z tego co tu wyczytałem, ciekawe czy 50/1.4D jest szybszy od 50/1.8G?
Osobiście skłaniałbym się do N50/1.8 D --> tak uważa większość piszących w tej dyskusji.
Pzdr.
Czy 50/1.4D jest szybszy od 50/1.8G?
Optycznie lepszy jest G
50/1.4D
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/4368_nik1450_rozISO-1.jpg
źródło (http://www.optyczne.pl/upload2/4368_nik1.4-50_rozISO.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/4368_nik1450_rozISO-1.jpg
źródło (http://www.optyczne.pl/upload2/4368_nik1.4-50_rozISO.jpg)
50/1.8G
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/49816_nik50_rozISO-1.jpg
źródło (http://www.optyczne.pl/upload2/49816_nik50_rozISO.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/49816_nik50_rozISO-1.jpg
źródło (http://www.optyczne.pl/upload2/49816_nik50_rozISO.jpg)
Ciekawy test znalazłem: http://www.dwatak.pl/?page_id=537
Jeszcze jeden test http://photographylife.com/reviews/nikon-50mm-f1-4g
Coś mi się wydaje że szkoda kasy na 1.4 , 1.8 całkiem dobrze wypada.
W dodatku AF w porównaniu z 1.4 jest zupełnie inny tzn szybszy.
Tomasz Dudrak
02-02-2013, 16:45
Dwa sampelki ode mnie...
źródło (http://imageshack.us/a/img687/3701/dsc5794m.jpg)
źródło (http://imageshack.us/a/img59/9408/dsc5784py.jpg)
Wprawdzie 1.4 lepiej by wyglądało z body, ale naprawdę nie widzę różnicy na tych fotach, albo ślepy jakiś jestem.
Mam nadzieję że na pełnej klatce nie będzie winiety tak jak z 35/1.8G.
Bo 35g nie jest przeznaczone dla fx, dlatego winieta jest.
50g jest dla fx i winiety nie powinno być.
Wiem bo na 35 pisze DX, ale mam takiego staruszka N.28-85/3.5 też niby pod pełną klatkę, wprawdzie analogową a winieta jest jak fix.
Rozumiem, że z N 50/1.4D mam dać sobie spokój!
MariuszJ
02-02-2013, 17:51
Ostrości wszystkich tych szkieł nie traktowałbym priorytetowo. Czasami mam wrażenie, że się ją wręcz fetyszyzuje. Wszystkie te szkła (1.4d, 14g, 1.8g) są wystarczająco ostre.
1.4d ma najpewniejszy AF, szczególnie w słabszym świetle. Jest on pewniejszy od 1.8g, szybkość jest moim zdaniem porównywalna. Bardzo wolna i niestety niepewna jest za to 1.4g.
1.4d nieładnie "świeci" przy dużych kontrastach lokalnych i gubi kontrast przy świetle w kontrowym świetle. Na pełnej dziurze jest najbardziej miękka ze wszystkich.
Najładniejsze rozmycie ma 1.4g.
1.4g ma brzydką beczkowatą dystorsję, większą od konkurencji.
1.4g ma niestety przykry focus-shift (niektórzy twierdzą że mają egzemplarz bez tej wady), 1.8g również, ale w mniej uciążliwym stopniu. 1.4d natomiast, jak większość jasnych śrubokrętów, ma zwykle lekki front-focus.
Moja konkluzja wyda się niektórym dziwna, ale każdy może mieć mojszą ;)
crop = ograniczone zastosowanie (szeroki portret) => 50/1.4g
ff = uniwersalność, w tym reporterka => 50/1.4d
Nie wiesz co wybrać albo nie masz śrubokręta albo nie masz pieniędzy na 1.4g => 1.8g
Lisu.
Niedawno kupiłem tego dziadka N28-85 w zamian za tamrona17-50
I na d90 sprawuje się świetnie jako spacer zoom.
Wręcz jestem nim zachwycony, serio.
Dzięki MariuszJ za sugestie raczej skłaniam się do 50/1.8G śrubokręt mam i działa bez problemu,
ale pooglądałem obrazki i jakoś teraz 50/1.4D mniej mi się podoba kasa by się znalazła na 1.4, ale nie wiem czy jest sens
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/Nikon50mmf18GGhostingandFlares-1.jpg
źródło (http://photographylife.com/wp-content/uploads/2011/08/Nikon-50mm-f1.8G-Ghosting-and-Flares.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/Nikon50mmf14GVignetting-1.jpg
źródło (http://photographylife.com/wp-content/uploads/2011/11/Nikon-50mm-f1.4G-Vignetting.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/50mmLensCenterBokehComparisonatf28-1.jpg
źródło (http://photographylife.com/wp-content/uploads/2011/07/50mm-Lens-Center-Bokeh-Comparison-at-f2.8.jpg)
Auto focus 1.4G i 1.8G : http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=WaimQu8Ukl4
Co do 24-85 kupiłem go z ciekawości do D70 bo kilku gości chwaliło go z ostrość,
że niby lepsza niż w następcy AFS faktycznie nie jest zły.
Zakres ogniskowych jest w miarę, ale niczym w zasadzie się foty nie różniły od 18-105 testowałem z D90.
Na D700 ostrość jest ok tylko trochę winieta i wolny/głośny AF. Za to jest pancerny ;)
MariuszJ
02-02-2013, 19:28
Ani te obrazki, ani te filmiki nie mówią KOMPLETNIE nic o użyteczności szkła przy robieniu zdjęć. Wiecie, takich normalnych, co do których mamy ochotę żeby nam i innym się podobały. To powyżej to tylko klęczniki do Świętego Onana.
korkillus
13-02-2013, 21:34
Mam pytańko do tych co w dłoniach trzymali Sigmę. Jak to jest z jej ostrością i z tym niby ff ?
Mam pytańko do tych co w dłoniach trzymali Sigmę. Jak to jest z jej ostrością i z tym niby ff ?
ostrość ma taką samą jak każda inna wspolczesna 50tka
ff - jak zawsze zależy od egzemplarza. Ale jak masz nieco nowsze body to skorygujesz w body, ew mozna wyslac aparat razem z obiektywem do serwisu sigmy i Ci wyjustują obiektyw do aparatu. Trwa to raptem pare dni i da sie zalatwic na koszt sprzedawcy/sigmy/kogostam ale nie trzeba placic samemu.
To o co chcesz spytac, to praca AF w kontekscie ilosci pomylek przy prawidlowo ustawionym zestawie aparat+obiektyw. Odp: trafia zauwazalnie gorzej od podobnego zestawu nikon+nikkor, ale niektórzy potrafią z tym żyć i też dobre zdjęcia robią. Ja nie potrafiłem.
korkillus
13-02-2013, 23:30
ostrość ma taką samą jak każda inna wspolczesna 50tka
Odp: trafia zauwazalnie gorzej od podobnego zestawu nikon+nikkor, ale niektórzy potrafią z tym żyć i też dobre zdjęcia robią. Ja nie potrafiłem.
właśnie że ja też nie potrafię. szczególnie, że często robię zdjęcia w gorszych, ciemniejszych warunkach gdzie sigma ponoć mocno kręci mordką
Flyfishing
14-02-2013, 01:25
Mam N 50/1,4 G, miałem 50/1,4 D obecnie dokupiłem S 50/1,4. Sigma po małych testach wróciła do sklepu, dosłano drugi egzemplarz. Ten okazał się ostry, kontrastowy, porównawcze fotki z Nikonem przemawiają za Sigmą. Co do AF wydaje mi się, że działają podobnie, zaznaczam nie uprawiam szybkiej fotografii. Jest to mój pierwszy obiektyw nie będący szkłem systemowym, jestem mile zaskoczony z jego pracy.
Balantines
22-02-2013, 01:10
Czy posiadajac sigme 17-50 2.8 warto wydać $450 na sigme lub nikkora 50mm 1.4G ?
@up
na to już sam musisz sobie odpowiedzieć.. Ja miałem 50 1.4d po czym pożegnałem się z szkiełkiem bo mam zamiar przesiąść się na 35 1.8 + 85 1.8 (a na razie jako tanie uzupełnienie - zakupiłem 50 1.8 )
Ja osobiście w DX celowałbym bardziej w 35 + 85 (lub nawet sigmy 30 1.4 która niby ma słabszy AF ale dla amatora powinna wystarczyć - a zawsze to kilka mm szerzej od 35 1.8 no i jaśniej - a cena w USA teraz bardzo niska - 289$)
Pozdro, BNG
Balantines
22-02-2013, 07:15
85 1.8G już mam, myślałem tez nad 35 1.8, ale mam w planie przesiadke na FF, więc to szkielko sobie odpuszcze. Pytając chodziło mi głownie o to, czy 50 1.4 da duzo ładniejszy obrazek od sigmy 17-50 na tej samej ogniskowej, czy może różnica będzie nieznaczna ?
A ja mam pytanie czy spokojnie można zamówić 50 w wersji G nikona na necie, czy lepiej pofatygować się do sklepu?
Najbliższy sklep z tym szkiełkiem mam w Rzeszowie niby nie daleko ale cenowo lepiej wygląda to w necie.
Hamarama
28-02-2013, 00:04
A ja mam pytanie czy spokojnie można zamówić 50 w wersji G nikona na necie, czy lepiej pofatygować się do sklepu?
Najbliższy sklep z tym szkiełkiem mam w Rzeszowie niby nie daleko ale cenowo lepiej wygląda to w necie.
Zdecydowanie idź do sklepu. Ja mam już drugą. Pierwszą oddałem, bo nie jak nie trafiała, i miała ogromną abberację. Coś z nią było nie tak.
misieqMP
28-02-2013, 11:05
Zdecydowanie idź do sklepu. Ja mam już drugą. Pierwszą oddałem, bo nie jak nie trafiała, i miała ogromną abberację. Coś z nią było nie tak.
Apro po aberracji, myślałem że wczoraj stanę się posiadaczem 50 f1,4 d lub g zapiąłem jedną i drugą i uważam że 35mm f1,8 jest milion razy lepsza
G
źródło (http://imageshack.us/a/img580/4575/50gg.jpg)
D
źródło (http://imageshack.us/a/img703/2639/50dv.jpg)
Po prostu masakra jakaś ...
Apro po aberracji, myślałem że wczoraj stanę się posiadaczem 50 f1,4 d lub g zapiąłem jedną i drugą i uważam że 35mm f1,8 jest milion razy lepsza
G
źródło (http://imageshack.us/a/img580/4575/50gg.jpg)
D
źródło (http://imageshack.us/a/img703/2639/50dv.jpg)
Po prostu masakra jakaś ...
a możesz rozwinąć myśl, co dokładnie niby widać na tych zdjęciach? Pytam, bo mi się do tej pory wydawało że motyw totalnie prześwietlonych elementów na tle czarnych elementów = zdjęcie do kosza...
a możesz rozwinąć myśl, co dokładnie niby widać na tych zdjęciach? Pytam, bo mi się do tej pory wydawało że motyw totalnie prześwietlonych elementów na tle czarnych elementów = zdjęcie do kosza...
Nie mów, że nie widzisz aberracji chromatycznej? :)
misieqMP
28-02-2013, 20:59
Owszem, zdjęcia nie są do oceny :) Aczkolwiek jak chcecie to oceniajcie, uważam że szkło za 1500zł nie powinno tak aberować tym bardziej stałka ...
Owszem, zdjęcia nie są do oceny :) Aczkolwiek jak chcecie to oceniajcie, uważam że szkło za 1500zł nie powinno tak aberować tym bardziej stałka ...
OK 35-ka jest tansza, ale wez ja do tego samego sklepu i zrob tak prowokujace CA's zdjecie. Wszystkie jasne szkla aberruja, oczywiscie jedne wiecej inne mniej. 1500zl, to niestety szklo tanie jak barszcz :) I zeby nie bylo, mam AF-S50/1.4G i wiem na co ja stac. Czarny garnitur - biala koszula itp ;) W praktyce nie jest to jednak takie upierdliwe, ze nie wspomne o jednym "klick" w dowolnym programie.
misieqMP
02-03-2013, 08:06
OK 35-ka jest tansza, ale wez ja do tego samego sklepu i zrob tak prowokujace CA's zdjecie. Wszystkie jasne szkla aberruja, oczywiscie jedne wiecej inne mniej. 1500zl, to niestety szklo tanie jak barszcz :) I zeby nie bylo, mam AF-S50/1.4G i wiem na co ja stac. Czarny garnitur - biala koszula itp ;) W praktyce nie jest to jednak takie upierdliwe, ze nie wspomne o jednym "klick" w dowolnym programie.
Masz rację, 1500 to tanie szkło, ale dlaczego inny system potrafi zrobić lepiej ??
MariuszJ
02-03-2013, 08:23
Masz rację, 1500 to tanie szkło, ale dlaczego inny system potrafi zrobić lepiej ??
Któren-system?
Któren-system?
Stopka misieqMP sugeruje sony
MariuszJ
02-03-2013, 11:05
Stopka misieqMP sugeruje sony
To nie mógł sprawdzić przed zmianą? Nikon (szczegolnie crop) + 50 to przykry temat.
misieqMP
02-03-2013, 16:23
To nie mógł sprawdzić przed zmianą? Nikon (szczegolnie crop) + 50 to przykry temat.
Fakt mógł, ale niema co gadać "nie samą 50tką człowiek żyje" :)))
MichalakMariusz
11-03-2013, 21:17
Panowie czy robił ktoś tym nikkorem 50mm 1.4D z D 800? Czy będzie duża różnica w porównaniu z D 700?
Panowie czy robił ktoś tym nikkorem 50mm 1.4D z D 800? Czy będzie duża różnica w porównaniu z D 700?
A jak myślisz?
maximal1
12-05-2015, 21:38
Witam, nie wiem jak dodać nowy wątek :D dla tego piszę tutaj.
Znalazłem na necie Nikkora af 50 mm 1.4 ale bez g i d. Czy ktoś słyszał coś o tym szkle ? Przeszukałem już chyba prawie cały internet i nic nie mogę znaleźć >: tutaj link poglądowy do szkła http://photo.net/nikon-camera-forum/00StCs dziękuje za pomoc :)
Witam, nie wiem jak dodać nowy wątek :D dla tego piszę tutaj.
Znalazłem na necie Nikkora af 50 mm 1.4 ale bez g i d. Czy ktoś słyszał coś o tym szkle ? Przeszukałem już chyba prawie cały internet i nic nie mogę znaleźć >: tutaj link poglądowy do szkła http://photo.net/nikon-camera-forum/00StCs dziękuje za pomoc :)
Bez D i G były dwie wersje :p 50mm f/1.4 i 50mm f/1.4 New. Pierwsza produkowana od 1986 do 1991, druga od 1991 do 1995 - wtedy weszła wersja D.
maximal1
12-05-2015, 21:52
Dzięki Krzysiu :) pod linkiem jest dokładnie szkło o które mi cchodzi, wiesz gdzie znajdę więcej info na jego temat? Nie wiem czy podpisać pod swoją 800, jakieś sugestie? No i jak dodać nowy wątek na forum :D pozdrawiam
Dzięki Krzysiu :) pod linkiem jest dokładnie szkło o które mi cchodzi, wiesz gdzie znajdę więcej info na jego temat? Nie wiem czy podpisać pod swoją 800, jakieś sugestie? No i jak dodać nowy wątek na forum :D pozdrawiam
Pod linkiem na obrazku są dwie wersje :)
Pierwsza - starsza - ma plastikowy pierścień ostrości:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/01/AF50mmf14BJPG-1.jpg
źródło (http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/nikkoresources/50mmnikkor/AF50mmf14B.JPG)
Druga - nowsza - na gumowy pierścień ostrości:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/PASmith_AF50mmf14sMKII_a-2.jpg
źródło (http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/nikkoresources/50mmnikkor/PASmith_AF50mmf14sMKII_a.jpg)
Różnią się też blokadą pierścienia przysłon.
Będzie pasować pod D800. D oznacza, że obiektyw przekazuje do korpusu informację o odległości. W praktyce: http://lenspro.pl/obalanie-mitow-czy-d-robi-roznice/
maximal1
12-05-2015, 22:15
Ok, juz wiem to ten starszy, opłaca się go kupić za 600 zł? czy lepiej 1.4d, 1.4G czy może coś z 1.8? Wiem że mecze zad ale widać ze jesteś obcykany w temacie to może podpowiesz :)
maximal1
12-05-2015, 22:16
Wiesz gdzie mógłbym zobaczyć przykładowe zdjęcia, jak on rysuje itp.
Ok, juz wiem to ten starszy, opłaca się go kupić za 600 zł? czy lepiej 1.4d, 1.4G czy może coś z 1.8? Wiem że mecze zad ale widać ze jesteś obcykany w temacie to może podpowiesz :)
Ja bym wybrał 50mm f/1.8G :)
Czy się opłaca? Nie wiem, popatrz na zakończone aukcje i sam podejmij decyzję.
maximal1
13-05-2015, 12:53
To nie aukcja a stała cena, dla czego 1.8?
Jak ktoś chce mieć pewny i ostry obiektyw, to bierze Nikkora 50/1.8G.
Jak ktoś szuka atrakcji, to bierze wersje 1.4