PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw do D5000

czerand
29-08-2010, 14:41
Obiektywy NIKON 50mm f/1.4G i SIGMA 50/1.4 DG HSM (Nikon). Skąd różnica w cenie i który byście polecili. Chodzi o focenie w świetle zastanym i kiepskich warunkach oświetleniowych.

darkmajin
29-08-2010, 15:40
Perfumy Armani z biedronki i Perfumy Armani®. Skąd różnica w cenie i który byście polecili.

rozejrzyj się za lampą błyskową raczej jeżeli te warunki są naprawdę kiepskie nic ci obiektyw nie da , co będziesz focił ?

Jatin
29-08-2010, 15:59
Bez przesady z tym porównaniem, optycznie odrobinę lepiej wypada Nikkor chodź jest to z założenia obiektyw raczej amatorski. Sigma to półka EX czyli teoretycznie optyka profesjonalna stąd ta różnica w cenie. Co do różnicy w wykonaniu to musiał byś obydwa wziąć do ręki i porównać. Ja mimo wszystko wolał bym Nikkora ale to tylko moje zdanaie.

czerand
29-08-2010, 15:59
Generalnie ślubowiska ( kościół ). Lampkę posiadam ale fotki takie jakieś płaskie z jej użyciem wychodzą - mało plastyki.
Na sali biesiadnej jeszcze ujdą. Jeśli dobrze rozumiem Sigma lepsza ale urodziłem się bardzo dawno temu i może nie nadążam? Proszę o wyrozumiałość:oops:

Hypno
29-08-2010, 16:03
Cześć. Przeczytaj testy i recenzje tych obiektywów to będziesz wiedział skąd taka różnica w cenie. Co do wyboru jakoś tak mam że wolałbym 50 1.4 od nikona, ale to Twoja decyzja.
Ja osobiście wybierając pomiędzy lampą a taką 50-ką wybrałbym..... 50-kę :) 1.4 da fajne rozmycie i będziesz mógł już całkiem fajne portrety trzaskać.
A jeśli lubisz klimatyczne zdjęcia, w których jest bardzo mało światła to bezapelacyjnie bierz obiektyw.

Pozdrawiam

Wow... szybcy jesteście :)

Pietern
29-08-2010, 17:59
To duży i ciężki klocek ta Sigma, może sprzedają na wagę? :-)
Rozważałem jej zakup, kusiła nieco lepsza rozdzielczość przy pełnej dziurze, ale ostatecznie waga zdecydowała.
Kupiłem lżejszego i tańszego Nikkora, nie chce mi się dźwigać standardu o wadze mojej zmiennoogniskowej Sigmy 10-20.
Tak jakoś mam w głowie ustalone, że taki obiektyw nie powinien być wielki jak stodoła.
Zakupu Nikkora nie żałuję, chociaż go rzadko używam i generalnie to jest w wypożyczeniu. :-)

ripride
29-08-2010, 18:29
ja bym proponował dać se spokój z kultywowaniem 50tki pod aps-c bo w tej konfiguracji jest to obiektyw o bardzo wątpliwej przydatności na "Generalnie ślubowiska (kościół)"

pioter m
29-08-2010, 19:14
ja bym proponował dać se spokój z kultywowaniem 50tki pod aps-c bo w tej konfiguracji jest to obiektyw o bardzo wątpliwej przydatności na "Generalnie ślubowiska (kościół)"
Zgadzam sie. Ja wole 35mm i cos nieco dluzszego niz 50mm. Narazie jest to afs 80-200, ale mysle o stalce portretowej i lekkim tele zoomie, jako kombinacji bardziej wygodnej.

Pietern
29-08-2010, 19:30

To se daj, ten spokój.
Kupowanie, jak na razie nie jest obowiązkowe. :-)
50, f1.4 to świetny obiektyw do pewnych zastosowań i mniej użyteczny do innych. I tyle.

AdamoN
29-08-2010, 20:32
Generalnie ślubowiska ( kościół ). Lampkę posiadam ale fotki takie jakieś płaskie z jej użyciem wychodzą - mało plastyki.
Na sali biesiadnej jeszcze ujdą. Jeśli dobrze rozumiem Sigma lepsza ale urodziłem się bardzo dawno temu i może nie nadążam? Proszę o wyrozumiałość:oops:

Fotki wychodzą Ci płaskie bo pewnie błyskasz na wprost.

czarekk
29-08-2010, 21:13
Nie miałem Nikkora 50 1.4 ale jak pobawiłem się sigmą 50 1.4 HSM to nie chciałem oddać . Jedyna wada to waga i wielkość. AF pieknie pomykał i to w trudnych warunkach mój Nikkor 50 1.8 wymiękał no ale to inna klasa