Zobacz pełną wersję : AMD Phenom II X2 555 Black Edition vs Intel Core i3 540 3,06 GHz
cezarycezary
29-08-2010, 14:13
Szukałem, czytałem-wybrać nie do końca jednak potrafię :D
Być może jest ktoś na forum kto miał podobny dylemat.
Od jakiegoś czasu zastawiam się nad budową komputera opartego na którymś z poniższych rozwiązań:
1)
Gigabyte GA-770TA-UD3
AMD Phenom II X2 555 Black Edition - 340 zł
http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=60121
2)
Gigabyte GA-H55M-UD2H
Intel Core i3 540 3,06 GHz - 450 zł
http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=58012
W chwili obecnej jestem bliższy kupienia pierwszego zestawu.
Przewagą pierwszego jest raczej bezproblemowa możliwość odblokowania (opcja płyty głównej) pozostałych 2 rdzeni.
Przeznaczenie Windows 7, CS5, w gry nie gram, materiału wideo nie obrabiam :)
Jako zwolennik AMD wybrałbym ... Intel'a (mniejsze wydzielanie ciepła {cisza} i niezła wydajność)
cezarycezary
29-08-2010, 14:33
Jako zwolennik AMD wybrałbym ... Intel'a (mniejsze wydzielanie ciepła {cisza} i niezła wydajność)
czytałem, że chyba faktycznie AMD bardziej się grzeje ale ta moc po odblokowaniu... :D
Jako zwolennik cichych komputerow odpowiem, ze cisza nie zalezy od proca (wydalanie ciepla), ino od wentyla jaki zamontujesz (a wraz z nim jaka bude dobierzesz, jaki zasilacz wstawisz i dyski) - mam procka amd i moj komputer jest nieslyszalny (srodek nocy - w domu cisza jak makiem zasial). Co do wydajnosci - nie mierzylem - natomiast w portfelu zostalo troche kaski.
edit. widze ze cenowo roznice miedzy tymi procami sa "aptekarskie" - jak ja skladalem kompa to roznica na procku wynosila ok 700 zeta a to juz jakies 4gb ramu wiecej ...
Jako zwolennik cichych komputerow odpowiem, ze cisza nie zalezy od proca (wydalanie ciepla), ino od wentyla jaki zamontujesz (a wraz z nim jaka bude dobierzesz, jaki zasilacz wstawisz i dyski) - mam procka amd i moj komputer jest nieslyszalny (srodek nocy - w domu cisza jak makiem zasial). Co do wydajnosci - nie mierzylem - natomiast w portfelu zostalo troche kaski.Łatwiej jest schłodzić po cichu procesor który mało wydziela ciepła. Poza tym mam pewne obawy o mechaniczne zmęczenie płyty głównej po montażu chłodzenia o wadze przekraczającej np. 1 KG
Łatwiej jest schłodzić po cichu procesor który mało wydziela ciepła. Poza tym mam pewne obawy o mechaniczne zmęczenie płyty głównej po montażu chłodzenia o wadze przekraczającej np. 1 KG
A wiec Twoje obawy sa troche nad wyrost - producenci chlodzenia to przewidzieli i wstawiajac wentyl o wadze >1kg dostajesz z nim dodatkowa ramke, ktora wzmacnia plyte. Ramka ta idealnie pasuje do plyty glownej, wiec podejrzewam, ze producenci plyt glownych rowniez wzieli to pod uwage jak je konstruowali.
@cezarycezary
Mam podobny problem do Twojego :) Też potrzebuję złożyć komputer do Lightroom, NX2 i Photoshop (Elements)
Ja dodatkowo zastanawiam się, czy warto dopłacić do i5 750 2.66 GHz. Podobno dobry jest do podkręcania.
Sprzedawcy w kilku sklepach polecają mi też AMD Phenom II X4 955 Quad Core.
Większość mówi, żeby mimo wszystko brać Intela.
cezarycezary
29-08-2010, 15:23
@cezarycezary
Mam podobny problem do Twojego :) Też potrzebuję złożyć komputer do Lightroom, NX2 i Photoshop (Elements)
Ja dodatkowo zastanawiam się, czy warto dopłacić do i5 750 2.66 GHz. Podobno dobry jest do podkręcania.
Sprzedawcy w kilku sklepach polecają mi też AMD Phenom II X4 955 Quad Core.
Większość mówi, żeby mimo wszystko brać Intela.
Witam w klubie.
Ja jednak jestem zdecydowany i wybieram pomiędzy tymi dwoma :)
Po odblokowaniu AMD mamy 4 rdzenie, podobno można też go podkręcić dodatkowo ale to mnie raczej nie interesuje :)
W kwestii obudowy i zasilacza-będzie raczej cicho- CoolerMaster Elite i Tagan U33 - II SuperRock Series 600W.
Ja już miałem chwilę słabości i prawie dałem się namówić na Mac'a Mini, http://www.apple.com/pl/macmini/
Nie masz problemu z wyborem taki czy owaki bo wielkiego wyboru nie ma ;)
Jest cichy (nie musisz szukać jaka obudowa będzie najlepsza), zajmuje mało miejsca, zużywa mało energii (max 85W) a wydajność do moich zastosowań powinna być ok. Jedyny minus to cena, za którą można złożyć blaszaka o wiele większej wydajności za mniejsze pieniądze. I tak wstąpiłem na grząski teren porównań AMD - Intel, obudów, zasilaczy, pamięci itd.
Dj_Direct
29-08-2010, 18:02
apropos odblokowywania rdzeni w AMD - potrzeba odpowiedniego zapasu mocy na zasilatorze. ja mam X3 z zablokowanym 4tym rdzeniem i jakkolwiek da sie go odblokowac, to jednak brakuje mocy zasilacza zeby to wszystko uciagnac. Wiec wez to pod uwage dobierajac parametry zestawu. W momencie kiedy skladalem szupe to AMD byl sporo tanszy, a wydajnosc w eralnej pracy -b o benchmarki mnie nie interesuja - mial bez roznicy na korzysc czy to intela czy amd. Wiec po co bylo przeplacac. Z reszta zawsze bylem fanem AMD jako tanszych a rownie dobrych co Intel :)
cezarycezary
29-08-2010, 23:05
stabilne 600W powinno chyba wystarczyć, piszcie swoje opinie bo czas mnie goni i trzeba podjąć decyzję w chwili obecnej jestem za AMD :-P
stabilne 600W powinno chyba wystarczyć, piszcie swoje opinie bo czas mnie goni i trzeba podjąć decyzję w chwili obecnej jestem za AMD :-P
A nie prosciej sprawdzic samemu ? tu (http://www.enermax.outervision.com/)
Gdybym posluchal producentow to np taki geforce 8500 GT to zasilka min 400W, a po sprawdzeniu mojej konfiguracji wyszlo, ze potrzebne mi ok 300 W na caly komp.
Te i3 sa genialne, mam laptoka z i3, ale desktopa mam juz z Phenomem 550 chodzacym na 4 jakach i do tego podkrecony do 3,6......
Krecenie tych black edition jest bajecznie proste, odblokowany mnoznik pozwala krecic nawet kompletnemu laikowi;)
Dodatkowo te Phenomy maja 7mb cachu......
Roznica w cenie jednak jest w tej chwili minimalna i sam bym sie mocno zastanawial.....
Nie doradze Tobie zbyt wiele niestety, szacunek mam do intela ale cenowo jestem blizej AMD:D:D
Kwestia chlodzenia.....hmmmm znajomy ma radiator wielkosci niemal plyty glownej a wazy jakies 400gram, do tego wiatrak 140mm i kompa wrecz nie ma a kreci Phenoma 555 na 4 jajkach do 3,8;)
cezarycezary
30-08-2010, 08:38
...
Gdybym posluchal producentow to np taki geforce 8500 GT to zasilka min 400W, a po sprawdzeniu mojej konfiguracji wyszlo, ze potrzebne mi ok 300 W na caly komp.
Mocy nigdy za wiele ;)
Te i3 sa genialne, mam laptoka z i3, ale desktopa mam juz z Phenomem 550 chodzacym na 4 jakach i do tego podkrecony do 3,6......
Krecenie tych black edition jest bajecznie proste, odblokowany mnoznik pozwala krecic nawet kompletnemu laikowi;)
Dodatkowo te Phenomy maja 7mb cachu......
Roznica w cenie jednak jest w tej chwili minimalna i sam bym sie mocno zastanawial.....
Nie doradze Tobie zbyt wiele niestety, szacunek mam do intela ale cenowo jestem blizej AMD:D:D
Kwestia chlodzenia.....hmmmm znajomy ma radiator wielkosci niemal plyty glownej a wazy jakies 400gram, do tego wiatrak 140mm i kompa wrecz nie ma a kreci Phenoma 555 na 4 jajkach do 3,8;)
W tym wypadku absolutnie nie chodzi o kwestie ceny tylko najbardziej optymalnej (czyt.wydajnej) opcji wybierając z tych dwóch pozycji, coraz bardziej jednak obawiam się że nie da się jednoznacznie stwierdzić która jest lepsza :D
Kwestie chłodzenia pozostawiamy chwilowo z boku jak nie tak to inaczej ale da się zrobić żeby było dobrze ;)
Kwestia chlodzenia.....hmmmm znajomy ma radiator wielkosci niemal plyty glownej a wazy jakies 400gram, do tego wiatrak 140mmTo jest raczej nie możliwe. Najlżejsze chłodzenia z wentylatorem 120mm ważą lekko 600g.
moze jakis malo zebrowany ten radiator.. moj zipang z went 140 wazy 800g ..
co do wyboru to dobrze by bylo stestowac pod konkretnym zastosowaniem, ale do pracy pewnie bym wzial Intela. swego czasu zrezygnowalem wlasnie z amd bo podobne czestotliwosciowo procki robily to samo w bardzo roznym czasie w przypadku obu firm. a im wyzsza czestotliwosc roznica robila sie jeszcze wieksza na korzysc intela. zatem obrobka - intel, szczegolnie teraz, gdy cenowo nie trzeba sie glowic.
A tak z ciekawości, to czy po doliczeniu kosztu takiego radiatora AMD nie robi się droższy od Intela?
Osobiście mam Intela E7200 i Q6300 na fabrycznych wentylatorach, pierwszego wcale nie słychać, drugi czasami zaszumi. Oprócz hałasu jest też zużycie energii. Każdy dodatkowy Wat, przy pracy 6-7h dziennie, to dodatkowo 1 zł rocznie.
To jest raczej nie możliwe. Najlżejsze chłodzenia z wentylatorem 120mm ważą lekko 600g.
kyle, ty wiesz wszystko......dowiem sie dokladnie co to i napisze;) Jest to z bardzo cieniutkich blaszek i heatpajpow
cezarycezary
30-08-2010, 12:35
A tak z ciekawości, to czy po doliczeniu kosztu takiego radiatora AMD nie robi się droższy od Intela?
Niech się robi jeśli musi ;) mnie najbardziej interesuje kwestia AMD pod kątem odblokowania pozostałych 2 rdzeni co w prostym rachunku da nam procesor 4 rdzeniowy ;) czy w takim przypadku przewaga AMD nie będzie znaczna na Intelem ?!
de Fresz
30-08-2010, 12:56
Była by, gdby tylko w praktyce soft tak fantastycznie wykorzystywał 4 rdzenie, jak to producenci softu w ulotkach opisują.
w Mafii 2 przyrost moze byc zauwazalny :D jak wyjdzie nowy crisys tym bardziej ;)
de Fresz
30-08-2010, 15:06
Była by, gdby tylko w praktyce soft tak fantastycznie wykorzystywał 4 rdzenie, jak to producenci softu w ulotkach opisują.
Tfu! Procesorów oczywiście miało być.
w Mafii 2 przyrost moze byc zauwazalny :D jak wyjdzie nowy crisys tym bardziej ;)
Miałem na myśli bardziej przyziemny soft, jakiś fotograficzny może... ;-)
cezarycezary
30-08-2010, 15:23
Miałem na myśli bardziej przyziemny soft, jakiś fotograficzny może... ;-)
Tylko i wyłącznie taki mnie interesuje więc o takim ewentualnie piszmy ;)
AMD black edition warto czy nie warto o to jest pytanie :mrgreen:
Tylko i wyłącznie taki mnie interesuje więc o takim ewentualnie piszmy ;)
AMD black edition warto czy nie warto o to jest pytanie :mrgreen:
No to napisze jeszcze raz, mam podobny procek i sprawdza sie rewelacyjnie;)
...mnie najbardziej interesuje kwestia AMD pod kątem odblokowania pozostałych 2 rdzeni co w prostym rachunku da nam procesor 4 rdzeniowy...
Pamiętaj, ze nigdy nie ma 100% pewności, że wszystkie 4 rdzenie będą działać. Może np. się wieszać po odblokowaniu. AMD nie strzelał by gola do własnej bramki.
cezarycezary
30-08-2010, 17:38
No to napisze jeszcze raz, mam podobny procek i sprawdza sie rewelacyjnie;)
Wiem już wiem, jeśli miałbyś ponowny wybór pomiędzy tym co napisałem zostałbyś przy AMD :-P ?
Pamiętaj, ze nigdy nie ma 100% pewności, że wszystkie 4 rdzenie będą działać. Może np. się wieszać po odblokowaniu. AMD nie strzelał by gola do własnej bramki.
Wydaje mi się że to dosyć specyficzny produkt dla specyficznej grupy odbiorców, przemyślane działanie żaden samobój dla firmy ;)
Znajomy odblokował ok 20 tych procesorów podobno bez najmniejszych problemów, podobno są jakieś serie których trzeba się trzymać przy zakupie :)
To jest swieta prawda.....
Wydaje mi się że to dosyć specyficzny produkt dla specyficznej grupy odbiorców, przemyślane działanie żaden samobój dla firmy ;)
Znajomy odblokował ok 20 tych procesorów podobno bez najmniejszych problemów, podobno są jakieś serie których trzeba się trzymać przy zakupie :)
Wydaje mi sie ze nie do konca tak jest, widzialem dwa ktore sie wieszaly, 2 na 4;)
A ja tak, z ciekawości zapytam. Czy Aplikacje typu PS5 i CNX2, korzystają z więcej niż 2 rdzeni? Innymi słowy, warto kupować 4, lub 6-cio rdzeniowca do pracy z w/w programami, czy w zupełności wystarczy X2?
A ja tak, z ciekawości zapytam. Czy Aplikacje typu PS5 i CNX2, korzystają z więcej niż 2 rdzeni? Innymi słowy, warto kupować 4, lub 6-cio rdzeniowca do pracy z w/w programami, czy w zupełności wystarczy X2?PS4 już korzysta z tego co pamiętam. ... z CNX2 jest CHYBA gorzej ale mam nadzieję że jeśli nadal nie używa 4 rdzeni to programiści za to odpowiedzialni wreszcie się obudzą.
cezarycezary
30-08-2010, 22:11
Przeciwwskazań nie widzę wytrzymam pewnie do jutra i zamawiam AMD ;)
Jak odpalisz maszynę, opisz wrażenia.
cezarycezary
31-08-2010, 00:13
Jak odpalisz maszynę, opisz wrażenia.
Nie omieszkam ;)
Ciekawy jestem jaka będzie różnica pomiędzy tym co mam teraz czyli mobilnym Intel Core 2 Duo T7500 @ 2.2 GHz z 3GB ramu na Win XP a nową platformą :D
to nie jest kwestia samobuja. produkcja idzie na 4 rdzenie, nastepnie po wykonaniu chipa trafia on do testow i jesli wszystkie rdzenie przechodza ok to idzie jako 4, a jak ktores wywalaja bledy to robia 2 rdzenie i juz. tak samo zawsze bylo z czestotliwosciami. jak w danym okresie sa niewielkie wady produkcyjne to pozniej takie procki chodza odblokowane wyzej/lepiej/wiecej , a jak bylo wiecej bledow to chodza gorzej lub wcale. kwestia technologicznego dopracowania, a wyzylowane egzemplarze musza byc pozbawione niedoskonalosci krzemowych, zeby nie bylo lipy.
http://forum.dobreprogramy.pl/vademecum-amd-phenom-odblokowanie-rdzeni-t340162.html wszystko na temat odblokowywania Phenoma.
Sa serie ktore daja sie bez problemowo odblokowac, ale wsrod tych serii tez zdazaja sie takie ktore nie dzialaja stabilnie, niektore dzialaja na trzech rdzeniach.
Ja i moj znajomy kupowalismy z e-baya z chin testowane procki i jest rewelka, poczatkowo mialem plyte z nieodpowiednim biosem i uzywalem go na dwoch jajkach, tez pedzil ladnie (mam 550 BE).....
Czarku po zmianie sprzetu z tego duo core zobaczysz spora roznice w wydajnosci, ale w przypadku tego i3 to bym sie zastanawial....jedyny minus intela to to zamieszanie z podstawkami (patrz watek obok;)).....
W linku ktory podalem powinny byc podane serie ktore udalo sie odblokowac, ale to nie daje gwarancji ze Tobie sie uda, wiec nie nastawiaj sie na 100%-wego Phenoma 960 za cene Phenoma 550.....
Wiem jednak, ze bedziesz zadowolony;)
cezarycezary
31-08-2010, 09:13
to nie jest kwestia samobuja. produkcja idzie na 4 rdzenie, nastepnie po wykonaniu chipa trafia on do testow i jesli wszystkie rdzenie przechodza ok to idzie jako 4, a jak ktores wywalaja bledy to robia 2 rdzenie i juz. tak samo zawsze bylo z czestotliwosciami. jak w danym okresie sa niewielkie wady produkcyjne to pozniej takie procki chodza odblokowane wyzej/lepiej/wiecej , a jak bylo wiecej bledow to chodza gorzej lub wcale. kwestia technologicznego dopracowania, a wyzylowane egzemplarze musza byc pozbawione niedoskonalosci krzemowych, zeby nie bylo lipy.
Bardzo możliwe, kiedyś interesowałem się tym wszystkim o wiele bardziej niż teraz :)
...
W linku ktory podalem powinny byc podane serie ktore udalo sie odblokowac, ale to nie daje gwarancji ze Tobie sie uda, wiec nie nastawiaj sie na 100%-wego Phenoma 960 za cene Phenoma 550.....
Wiem jednak, ze bedziesz zadowolony;)
Jasne, zawsze istnieje to ryzyko. Zamawiam dziś-większe prawdopodobieństwo że dziś się uda... :D
Bardzo możliwe, kiedyś interesowałem się tym wszystkim o wiele bardziej niż teraz :)
jak my wszyscy ;)
generalnie to kupuj, kombinuj i przyznaj sie jak Ci poszlo :) powodzenia!
cezarycezary
31-08-2010, 11:43
...kombinuj i przyznaj sie jak Ci poszlo :)
Nie omieszkam :)
Myślałem że będzie łatwiej z kupnem przez Internet określonej serii AMD ale wszyscy zamawiają w hurtowniach i nie mają możliwości wcześniejszego sprawdzenia serii, pozostaje chyba wysłać jeszcze kilka @ i ruszyć na podbój komputroników wszelakich (ojj dawno mnie tam nie było :D )
moze na allegro looknij. przynajmniej jedna firma widac ze cos tam kombinuje. spytac czy moga Ci podeslac takiego na 4ce dzialajacego zawsze mozna.
cezarycezary
31-08-2010, 13:59
Pytałem, nie znalazłem żadnej która ma możliwość sprawdzić przed wysyłką .