PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 18-50mm F3.5-5.6 DC + D70s czy warto? Prosze o pomoc

Adasiek
22-12-2006, 22:51
Witam,
planuje zakup lustrzanki, mam dosc ograniczone fundusze i tak sobie szukalem w necie i znalazlem Nikona D50 + kit za 2200zl. Generalnie juz bylem zdecydowany lecz ktoregos dnia patrze i widze body D70s za 1699zl - mysle sobie - super, jeszcze obiektyw do tego jakis zmontowac - no i wlasnie wyzej wymieniona Sigma jest dostepna od 350zl wiec za komplecik wyjdzie 2050zl. Wiem ze kazdy poleci mi -> bierz kita od D70s super szklo itp. Problem polega na tym ze takiej kwoty nie moge przeznaczyc. Absolutne maksimum to 2200 bo jeszcze musi sie znalezc grosz na karte, torbe i jakis filterek zeby chronic szklo.... Pytanie moje jest takie - czy ten obiektyw jest znosny? W zastosowaniu amatorskim daje rade? Jak sie sprawuje AF? Jakosc generowanych zdjec? Prosze o opinie uzytkownikow ww obiektywu. Jesli chodzi o preferowany typ fotografii to jest ona blizej nieokreslona - lubie pstykac wszystko i wszędzie - w skrocie: chwytac moment... W przyszlosci planuje zakup jakiegos tele, moze nawet i stalke 50mm jesli zlapie bakcyla :) Problem generalnie polega na chudym studenckim portfelu :/
To by bylo na tyle AMEN :)

jasiu102
22-12-2006, 23:03
Witam,
planuje zakup lustrzanki, mam dosc ograniczone fundusze i tak sobie szukalem w necie i znalazlem Nikona D50 + kit za 2200zl. Generalnie juz bylem zdecydowany lecz ktoregos dnia patrze i widze body D70s za 1699zl - mysle sobie - super, jeszcze obiektyw do tego jakis zmontowac - no i wlasnie wyzej wymieniona Sigma jest dostepna od 350zl wiec za komplecik wyjdzie 2050zl. Wiem ze kazdy poleci mi -> bierz kita od D70s super szklo itp. Problem polega na tym ze takiej kwoty nie moge przeznaczyc. Absolutne maksimum to 2200 bo jeszcze musi sie znalezc grosz na karte, torbe i jakis filterek zeby chronic szklo.... Pytanie moje jest takie - czy ten obiektyw jest znosny? W zastosowaniu amatorskim daje rade? Jak sie sprawuje AF? Jakosc generowanych zdjec? Prosze o opinie uzytkownikow ww obiektywu. Jesli chodzi o preferowany typ fotografii to jest ona blizej nieokreslona - lubie pstykac wszystko i wszędzie - w skrocie: chwytac moment... W przyszlosci planuje zakup jakiegos tele, moze nawet i stalke 50mm jesli zlapie bakcyla :) Problem generalnie polega na chudym studenckim portfelu :/
To by bylo na tyle AMEN :)

taki słabiutki ten obiektyw, chociaż za te pieniądze nie będziesz za 2 miesiące żałował, że masz najciemniejszy obiektyw na świecie. Ja mam sigmę 18-20 f/ 3,5-6,3 za 1300 bo połaszczyłem się na długą ogniskową, ale dziś kupił bym za te same pieniądze sigme 24-70 f/ 2,8 niestety w twoim przypadku nie ma alternatywy. chyba ze za 500 kupisz sobie stałoogniskowego nikora 50mm f/ 1,8 mój znajomy mA i bardzo sobie chwali

TomK
22-12-2006, 23:05
Odpusc sobie to szkło. Lepiej wez Nikkora 18-55 (KIT d50-na allegro ok 300zl maxymalnie) a jak nie potrzebujesz szerokiego kata to stałke 50mm/1.8 (do wyrwania na allegro juz za 400zł - nowka ok.500).

Adasiek
22-12-2006, 23:42
Kurcze... wybralbym tą stałke ale jako kandydat na jedyny obiektyw na początku to problematycze bedzie...

TomK
22-12-2006, 23:45
a jakie zdjecia bedziesz robil?

marcin122
22-12-2006, 23:49
jak już chces coś w miarę przyzwoitego za małe pieniądze weź na początek 28-80 3.3-5.6G lub D. miałem podpiety do D50(G) i jest w sumie ostry od pełnej dziury oprócz 28mm- tu trzeba przymnkąć o 1 działkę.
na aledrogo dostaniesz za 150 -200zł i wychodzi fajny zakres 42-140mm :)

J@sió
22-12-2006, 23:51
Absolutnie nie bierz stałej 50-tki jako podstawowy i jedyny obiektyw. Zwłaszcza jeśli to Twoja pierwsza lustrzanka cyfrowa. Załamiesz się, bo po cropie ta ogniskowa jest zupełnie bezużyteczna. Miałem, pozbyłem się i nie żałuję.
Może warto rozważyć używany kit D70s + 18-70

marcin122
22-12-2006, 23:56
absolutnie się zgadzam z J@sió :) lepiej mieć szerszy zakres. będziesz mniej ograniczony w twórczym kadrowaniu ;)

kaktus
23-12-2006, 00:13
Pierwsza rzecz - zastanow sie, czy bedziesz potrzebowac podswielany wyswietlacz i wezyk spustowy - bo dla amatora to najwieksze roznice miedzy D50 a D70.

A teraz odnosnie obiektywu - nie mialem doczynienia z ta Sigma, do tego nie jestem doswiadczonym fotografem - choc niestety cena mowi sama za siebie. Byc moze napisze bzdure, bo juz powyzej widzialem sugestie by kupic Nikona D50 kit, ale trudno. W kazdym razie apetyt rosnie w miare jedzenia, szczegolnie u doradzajacych - zawsze poleca cos lepszego i drozszego. Jak sam kupowalem D50kit, to przeczytalem w wielu miejscach, ze kitowski obiektyw jest masakrycznie tragiczny i sie nim nie da robic zdjec (oczywiscie w porownaniu do innych). Pare fotek zrobilem, ucze sie dopiero i jestem zadowolony - jak chce pokombinowac cos, to biore radziecki manualny obiektyw (120 zl na allegro dalem) i sie bawie - natomiast do korpusu mam caly czas podpietego kitowca i pstrykam na wszystkie strony:) Pod choinka znajde 50/1.8D, ale kitowski zostanie - nadal bedzie podpiety na wszelkie "zwyklejsze" pstrykania, bo starcza. Do czego zmierzam - my amatorzy wchodzimy na forum, czytamy posty doswiadczonych ludzi i glupiejemy. Wydaje nam sie potem, ze jak nie wydamy tys zl na obiektyw, to zdjecia nie bedzie. A bedzie - do tego ladne, bo fotografujacy tez moze niezle wplynac na osiagniety obraz - juz nieraz widzialem przepiekne fotki zrobione nawet kompaktami.

Zwroc uwage bardziej na przyszlosc - czy np. za pol roku bedziesz mial (i chcial) pare stow, zeby obiektyw zmienic. Jesli tak, a mozliwosci D70 beda Ci potrzebne, to ja bym sie nie przejmowal i bral ta Sigme - komuna minela, mozna w kazdej chwili cos kupic, a potem na allegro wystawic jak sie nie spodoba:) Jesli nie chcesz przez najblizszy czas inwestowac w sprzet, to szczerze moge polecic D50kit, jako amator jestem zachwycony.

Jesli Ty nie jestes amatorem, to przepraszam, nie chcialem urazic, ale tak zrozumialem Twoj post. I jeszcze raz - ja to wszystko pisze jako amator, ktory mial bardzo podobny dylemat - wybralem D50, bo "za moich czasow" byl tanszy od D70s sporo, a chcialem jeszcze kupic jakis obiektyw tele (nadal nie mam :( )

Adasiek
23-12-2006, 00:45
Thx kaktus, jesli chodzi o mnie to jestem amatorem pełną gębą ale tak jak mówisz -> apetyt rośnie w miarę jedzenia. Tak jeszcze patrze czy zamiast sigmy nie dobrac do d70s Nikkora od D50. Tylko zastanawia mnie jedna rzecz... Moj wykladowca z fizyki mowil ze od strony praw fizyki to wazny wplyw na rejestrowany obraz ma srednica obiektywu. No i patrzac w tej kategorii sigma ma 58mm a Nikkor 52mm...
Jak sie maja do siebie te obiektywy dla zwyklych zjadaczy chleba?

TomK
23-12-2006, 01:24
Jak zaczynalem prace w redakcji mialem jeszcze Kit od D50 i zrobilem nim "kilka" calkiem przyzwoitych zdjec. Nie jest to moze rewelacyjny obiektyw ale na potrzeby amatora wystarczy. Jest naprawde nieduzo drozszy od Sigmy ale jest na pewno lepszy. Jest przede wszystkim stworzony typowo pod cyfre i ma silnik SWM. Silniki Sigmy to jednak srubokrety...

Odnosnie srednic to nie do konca sie zgadza... Nikkor 50mm/1.8 ma srednice 52mm- n20mm/2.8 bodajze tez... a sa to naprawde rewelacyjne szkla..

Wini
23-12-2006, 01:42
Absolutnie nie bierz stałej 50-tki jako podstawowy i jedyny obiektyw. Zwłaszcza jeśli to Twoja pierwsza lustrzanka cyfrowa. Załamiesz się, bo po cropie ta ogniskowa jest zupełnie bezużyteczna. Miałem, pozbyłem się i nie żałuję.
Może warto rozważyć używany kit D70s + 18-70
jak tylko pokazało się w sprzedaży D70, to na www.dpreview.com (http://www.dpreview.com) setki postów, sampli, zdjęć i testów się pokazało. Ale zwróciło moją uwagę to, że jeden z tych gości zaczynających wątki robi naprawdę superfoty, a wątki incjowane przez niego siągały ponad 100 odpowiedzi, bo się wszyscy zachwycali. Oczywiście gość miał jeden obiektyw, 50/1.8, bo był biednym studentem :)

Jakubas
23-12-2006, 10:52
Nie, no wszystkim da sie robic zdjecia, ja po kupnie 50-tki tez przez dlugi czas wogole nie sciaglaem jej z aparatu. Ale co tu duzo mowic - uniwersalnosc takiego zestawu jest niewielka. Ja mialem Sigme 18-50 w ciemnej wersji. Kit jak to kit, ale tragiczne nie bylo. Dystorsje na wmiare rozsadnym poziomie, dobrze skorygowana aberracja chromatyczna, po przymknieciu zadziwiajaco ostry... Mialem ten obiektyw przez ponad rok, i zrobilem nim troche naprawde fajnych zdjec. Dopiero po pol roku dokupilem 50-tke. Wg mnie bierz ta Sigme, a w nowym roku, z okazji zwrotu podatku kup stala 50 ;)

Jacek Wrzesińsk
23-12-2006, 16:27
jak już chces coś w miarę przyzwoitego za małe pieniądze weź na początek 28-80 3.3-5.6G lub D. miałem podpiety do D50(G) i jest w sumie ostry od pełnej dziury oprócz 28mm- tu trzeba przymnkąć o 1 działkę.
na aledrogo dostaniesz za 150 -200zł i wychodzi fajny zakres 42-140mm :)
zgadzam się z Marcinem

Jakubas
24-12-2006, 15:23
fajny zakres? od 42mm? oczywiscie co kto lubi, ale ja np bez szerokiego bym nie przezyl... poza tym waski koniec to 120 mm. A pieniadze te same.

TomK
25-12-2006, 11:59
Dla mnie tez szeroko musi byc. Minimalnie 24mm ale jak jest 18 to juz jest git. Moja sigme mam praktycznie caly czas zablokowana na 18mm i tak mi najbardziej pasi 8)

Skipper
25-12-2006, 15:59
Kurcze... wybralbym tą stałke ale jako kandydat na jedyny obiektyw na początku to problematycze bedzie...

Adas własnie 50mm jako obiektyw na początek jest idealnay...
pouzywaj troche i zobaczysz czy musisz podchodzic czy sie oddalac od obiektu a to da ci obraz tego jaki obiektyw naprawde potrzeujesz. pomijając fakt ze 50mm 1.8 czy nikona czy canona to naprawde przyzwoite szkło o jasnym swietle i da ci wiecej pozytku od jakiejs badziewnej sigmy a jak odłozysz troche kasy to 50mm zawsze możesz sprzedać bez wielkiej straty i kupić jakiegos przyzwoitego zooma w zakresie jaki cie interesował bedzie

puchbeary
25-12-2006, 16:16
Kit od D50 albo 50mm. Ja od jakiegoś krótkiego czasu mam 50mm i właściwie nie zdejmuje z body. Stałka i trzeba biegac ale za to jakość fot i szybkość AF zwala z nóg. Ten obiektyw to mistrzostwo świata. Co do kita od D50 to jak już ktoś napisał - stworzony pod matrycę cyfrową Nikona i w cenie chyba obecnie tej samej co sigma - choćby dla SWM wziąłbym kita