Zobacz pełną wersję : proszę o pomoc
willy_fil_
29-08-2010, 12:44
Witam...
Oto wyraz mojej głupoty i całkowitego zaćmienia. Mam około 100 fotografii zapisanych w formacie PSD. Chciałbym teraz je zapisać w formacie JPEG i za cholerę nie mam pojęcia jak to zautomatyzować... Zapomniałem, nie umiem - czy to przez nagranie akcji? (jak to się robiło?) Pliki znajdują się w jednym folderze. Chce je zapisać w innym folderze w innym formacie i na piechotę bardzo to jest niewygodne...
Mam CS5 polska wersje...
proszę o pomoc i pozdrawiam
willy_fil_
29-08-2010, 14:21
Dobra... w ramach rehabilitacji zrobiłem to na piechotę... bolało :)
Docxxx - dzięki ,ale nie widzę na ścieżce, którą podałeś zmiany formatu...
Michał Jędrak
29-08-2010, 14:55
A tam bolało. Otwierasz sobie po 10-20 sztuk w zależności od tego ile masz RAMU i jednym ruchem ręki robisz ctrl+shift+alt+S, potem wybierasz folder docelowy i jakość (ale tylko raz) i enter.
Każdy następny plik zapisujesz dwoma ruchami:
1. ctrl+shift+alt+S
2. enter
Ja nabrałem trochę wprawy więc nawet na klawiaturę nie patrzę i ręka, jak u pianisty, od razu wciska odpowiednie 4 klawisze równocześnie, a potem enter. Obskoczysz 100 zdjęć w parę minut.
willy_fil_
29-08-2010, 16:17
Michał dzięki... jest to bardzo miły sposób... o wiele milszy niż ten, który praktykowałem.... Ale powiedz cz nie ma jakiegoś myku żeby sobie PS sam wybierał z folderu po zdjęciu wykonywał jakąś nagraną akcję i zapisywał odpowiednio w odpowiednim folderze... Da się???
Toż właśnie Docxxx tak zapodał. Jeśli masz zapisaną akcję*polegającą na zapisie fotki w konkretnym formacie, File->Automate->Batch i oknie które się*pokazuje wskazujesz nazwę akcji, jako source teczkę ze zdjęciami, zaznaczasz - override Action "open" Command, wskazujesz destinantion i zazaczasz - override Action "save as" Command. Dajesz OK, robisz sobie kawę i patrzysz jak robota sama się robi
willy_fil_
06-09-2010, 21:59
Robiłem to inaczej... Wszystkie fotki zaznaczam i otwieram a CR a tam jest opcja w LD rogu "Zapisz obrazy".... koniec
Dzięki wszystkim za pomoc... przypomniałem sobie