PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka tania drukarka do domowych zastosowań?

barracuda
29-08-2010, 12:30
Wiem, że wątki o drukarkach się przewijają od czasu do czasu, ale głównie w zakresie drukowania zdjęć.
Ja potrzebuję drukarkę do typowo domowych zastosowań, czyli do wydrukowania kilku stron od czasu do czasu, niekoniecznie w kolorze.
Jaką tanią drukarkę polecacie? Kupić atramentową czy lepiej jakąś prostą laserową?

Rafał_Sz
29-08-2010, 12:54
Laser b/w HP 1018. Taniej drukować i bardziej bezproblemowo się nie da.

jackrabbit
29-08-2010, 13:00
ja mam jakiegos taniego lexmarka, laser BW oczywiscie, tanio i szybko

Michał Jędrak
29-08-2010, 13:04
Tylko laser i to jakikolwiek. Ja mam jakiegoś Samsunga i chodzi bez problemu ud lat. Czasami drukuję intensywnie a czasami drukarka stoi przez 6 tygodni i nic nie zasycha bo to laser. Koszt obsługi praktycznie zerowy.

barracuda
29-08-2010, 13:22
Dzięki za podpowiedzi. Czyli kupuję laserową.

Michał Jędrak
29-08-2010, 15:00
Tylko laserową. Atramentówki są w ogóle nieopłacalne. Jeśli robisz dużo to tusz (nietani) leje się jak woda: połowa to drukowanie a połowa to wypierdzenie tuszu w celu rozruszania dysz. Zrobisz jakieś 200 stron i nowy tusz. Jeśli drukujesz rzadko to z kolei dysze mogą się tak zatkać, że nic nie pomoże i wymieniasz głowicę drukującą.

Laserówka może stać i rok, a jak wciśniesz print to po prostu dobrze wydrukuje.

PaRaGaS
29-08-2010, 15:22
Ja od bodajże sierpnia 2008 mam Kyocerę FS-920, kosztowała jakies 350zł.
Do czerwca 2010 jechałem na startowym tonerze (do ~2000 wydruków), wydrukowawszy w tym czasie ~2800 stron.
Nowy ActiveJet (różnica w jakości wydruku żadna) na 6000 wydruków stoi 110zł.

Nie mam więcej pytań. :D

marcinc
01-09-2010, 16:29
Dobre i tanie w eksploatacji urządzenie wielofunkcyjne Brothet DCP-375CW (http://allegro.pl/brother-dcp-375cw-375-wifi-lan-kabel-usb-papier-i1208198128.html). Działa bezprzewodowo w sieci WIFI.
Kilku moich znajomych zakupiło tego Brothera i są bardzo zadowoleni.
Śmiesznie tanie zamienniki tuszy. Za komplet 4szt tylko 15zł (http://allegro.pl/5szt-tusz-brother-lc1100-lc980-dcp-145c-dcp-165c-i1211411978.html).
Sam w pracy posiadam takie urządzenie tylko bez WIFI i od ponad roku działa bezproblemowo na zamiennikach.
Jak do tej pory to najlepsze urządzenie tego typu jakie mieliśmy, a były przed nim EPSON i CANON.

pierote
13-09-2010, 00:42
HP 2015n jak tanio wyrwiesz.

Leatherface
14-09-2010, 10:55
Podepne się do tematu. Szukam urządzenia wielofunkcyjnego (drukarka skaner ksero) i nie wiem co wybrać. Liczy się niezawodność, cena tuszu i wymiary które nie byłyby odpowiadające słoniowi ;) Jak narazie myślałem o Epsonie albo Canonie. Ten Brother w posta wyżej fajny, ale co to za marka?

edit: ahh cena - fajnie byłoby zmieścić się w 350zł powiedzmy. Koloru raczej drukować nie będe, przede wszystkim najzwyklejsze pliki z Worda czyli codzienna praca...

marcinc
14-09-2010, 11:29
Podepne się do tematu. Szukam urządzenia wielofunkcyjnego (drukarka skaner ksero) i nie wiem co wybrać. Liczy się niezawodność, cena tuszu i wymiary które nie byłyby odpowiadające słoniowi ;) Jak narazie myślałem o Epsonie albo Canonie. Ten Brother w posta wyżej fajny, ale co to za marka?

edit: ahh cena - fajnie byłoby zmieścić się w 350zł powiedzmy. Koloru raczej drukować nie będe, przede wszystkim najzwyklejsze pliki z Worda czyli codzienna praca...

Tak jak pisałem wcześniej miałem w firmie Canona, Epsona, a teraz używamy Brother-a.
Z czystym sumieniem mogę polecić to urządzenie ponieważ jest tanie w eksploatacji i niezawodne (zero problemów z zasychaniem tuszu, a w poprzednich bywało różnie. Dość często trzeba było czyścić głowicę) Zamienniki do Epsona i Canona są wyposażone w elektronikę (chipy) natomiast Brother ma tusze bez elektroniki co wpływa na ich cenę. Za komplet 4 wkładów płacę ok 14zł. Wydajność wkładów też jest dosyć dobra.

Pozdrawiam:)

Leatherface
14-09-2010, 11:50
Czytam opinie i info o tym sprzęcie i wydaje się być ciekawą opcją :) Powiedz mi jak to jest z tuszami bo nie wiem czemu o jednym modelu czytam rozbieżne dane - żeby drukować muszę mieć ich komplet w urządzeniu?

marcinc
14-09-2010, 12:00
Czytam opinie i info o tym sprzęcie i wydaje się być ciekawą opcją :) Powiedz mi jak to jest z tuszami bo nie wiem czemu o jednym modelu czytam rozbieżne dane - żeby drukować muszę mieć ich komplet w urządzeniu?

Jeszcze nigdy nie miałem sytuacji abym nie miał w urządzeniu wszystkich tuszy. Zawsze jak drukarka krzyczy, że skończył się tusz to po prostu zakładam nowy (zamiennik) i drukuję dalej.
Zawsze mam w szufladzie przynajmniej jeden zestaw wkładów kolorowych i ze dwa, trzy czarne.
Wiele osób robi błąd i pozostawia drukarkę na dłuższy okres z pustymi tuszami, co wiadomo, że powoduje zaschnięcie głowicy.

Leatherface
14-09-2010, 12:06
<tutaj miałem zadać pytanie ale stwierdziłem, że nie ma co... skoro komplet kosztuje parenaście złotych to można kupować kompletami i mieć zapas choć i tak czarny gra u mnie główną rolę>

;)

rockabilly
14-09-2010, 12:10
brother- co to za marka?

no cóz..:d

u siebie w firemce mam brothera dcp 165 c i śmiga aż miło....

rdcom
14-09-2010, 18:38

Jak będziesz drukował tylko tekst czarno-biały pomyśl na jakimś laserem. Całkiem fajne małe drukareczki dostaniesz za 280-340 zł
Ja potrzebuje do tekstu koloru i zdjęć więc tylko atrament - coraz bardziej zastanawiam się na MP640 Canona oczywiście zależy mi również na jakości

Leatherface
21-09-2010, 21:32
Jeszcze jedna sprawa - zwykła drukarka atramentowa bez bajerów ale wifi koniecznie... Propozycje? Cena bez szaleństw;)

Leatherface
22-09-2010, 22:28
dzięki, nie rwijcie sie tak do odpowiedzi ;) 2x brother zamówiony...

liściu
26-09-2010, 02:05
Jeszcze nigdy nie miałem sytuacji abym nie miał w urządzeniu wszystkich tuszy. Zawsze jak drukarka krzyczy, że skończył się tusz to po prostu zakładam nowy (zamiennik) i drukuję dalej.
Zawsze mam w szufladzie przynajmniej jeden zestaw wkładów kolorowych i ze dwa, trzy czarne.
Wiele osób robi błąd i pozostawia drukarkę na dłuższy okres z pustymi tuszami, co wiadomo, że powoduje zaschnięcie głowicy.

w brother'ach to raczej nie grozi.

stig
26-09-2010, 17:51
Hmm... Z tego co czytam, to widze, ze chyba jeszcze nikt nie zrobil drukarki dla mnie... ;) Drukuje rzadko -- czasami nie wlaczam drukarki przez 2-3 miesiace, wiec przy plujce mam problem z zasychaniem glowic i sporym zuzyciem atramentu, a jako ze stara juz jest, nie mam ochoty sie bawic w jakies zaawansowane czyszczenie glowicy, a juz w ogole w jej wymiane. Niemniej kiedy juz drukuje, to czasami potrzebuje koloru. Nie tyle "przydalby sie", tylko "musi byc kolor". Niepotrzebna mi drukarka super-hiper-foto-polysk-cuda-na-kiju-zadrukuj-mi-plyte-dvd -- wystarczyloby cokolwiek o wspolczesnej jakosci druku. Ot czasami jakis formularz wydrukowac, a czasami okladke ze zdjeciem na plyte dla klienta. Jest w ogole szansa na takie urzadzenie? Nie potrzebuje ksero, dostepu wi-fi, czytnika kart ani innych dupereli.

piwkoo
26-09-2010, 23:41
hmmm Stig, to musi być atrament?
Kupiłem jakieś 5 miesięcy temu takiego samsunga clp315 (http://www.ceneo.pl/1360058), czyli kolorowy laser. Jeśli drukujesz baardzo mało i masz dłuższe przestoje, to może warto iść w takim kierunku?

stig
26-09-2010, 23:55
hmmm Stig, to musi być atrament?
Kupiłem jakieś 5 miesięcy temu takiego samsunga clp315 (http://www.ceneo.pl/1360058), czyli kolorowy laser. Jeśli drukujesz baardzo mało i masz dłuższe przestoje, to może warto iść w takim kierunku?A jak wyglada ten wydruk kolorowy (np. zdjecie)? Pytam, bo prawde mowiac to co widzialem z tanszych kolorowych laserowek, nie spelnialo moich oczekiwan... Owszem -- "grafika biznesowa" wygladala znosnie, ale zdjecia to masakra.
Druga sprawa -- ile kosztuje komplet toner/tonery do tej drukarki?

Czornyj
27-09-2010, 09:39
Laserówki odradzam - głośne, długo czekasz na wydruk, jakość nędzna w najtańszych, znośna w takich za jakieś 50-100tyś.

Polecam Hapkę serii Office Jet Pro, lub Epsonkę serii Bussines Inkjet - pigmentowe tuszyki o sensownej pojemności, solidna budowa, drukareczki automatycznie kontrolują stan głowic i nie dopuszczają do przytkania. Hapka ma trochę mniejsze i tańsze tuszyki oraz wymienne głowice, Epsonka ma trochę większe i droższe tuszyki, oraz niewymienną głowicę MicroPiezo (nie do zajechania).

stig
27-09-2010, 09:53
Hapka ma trochę mniejsze i tańsze tuszyki oraz wymienne głowice, Epsonka ma trochę większe i droższe tuszyki, oraz niewymienną głowicę MicroPiezo (nie do zajechania).Czyli do mojego sporadycznego drukowania -- co najlepiej? HP czy Epson z MP?

rdcom
27-09-2010, 09:58
Ja zakupiłem ostatnio Canona MP640 wydruki super. Pojawiają się promocje związane z wejściem nowych modeli

marcinc
27-09-2010, 10:29
Epsonka ma trochę większe i droższe tuszyki, oraz niewymienną głowicę MicroPiezo (nie do zajechania).

Z tą MicroPiezo nie do zajechania bym uważał.
Miałem w firmie model urządzenia wielofunkcyjnego Epson DX4450 w której też prawdopodobnie miała być głowica nie do zajechania MicroPiezo, która wytrzymała tylko rok. Cały czas z nią były problemy. Non stop się przytykała. Owszem pracowała na tuszach zamiennych, ale z Canonem który mam w domu i też w nim mam zakładane zamienniki tej samej firmy nie mam takich problemów. To nie tylko mój przypadek z Epsonem. Kolega zakupił urządzenie wielofunkcyjne TX700W. Na oryginałach było ok przez dwa pierwsze miesiące. Problemy się zaczęły jak przeszedł na zamienniki. Teraz drukarka stoi z zatkaną głowicą.
Kolejną drukarką jaką kupiliśmy do firmy to urządzenie Brother DCP145C. Działa rewelacyjnie na zamiennikach.
Żadnych problemów od roku. Zero przytykania głowicy. Zarąbiście tania eksploatacja. Koszt jednego kompletu tuszy to 14zł. Zresztą o Brotherze pisałem już kilka postów wcześniej.

piwkoo
27-09-2010, 11:35
A jak wyglada ten wydruk kolorowy (np. zdjecie)? Pytam, bo prawde mowiac to co widzialem z tanszych kolorowych laserowek, nie spelnialo moich oczekiwan... Owszem -- "grafika biznesowa" wygladala znosnie, ale zdjecia to masakra.
Druga sprawa -- ile kosztuje komplet toner/tonery do tej drukarki?

No niestety, tak jak piszesz, zdjęcia wychodzą tak sobie, na atramentówkach wygląda to znacznie lepiej. Do biura, do druku loga itp. jest ok i można spokojnie używać. Drukuje na niej tylko protokoły itp, a tam są nagłówki kolorowe, logo, jakieś tabele itp to wygląda naprawdę bardzo ładnie.

Koszt wszystkich tonerów jest porównywalny z nową drukarką :) czyli jeden kolor w granicach 160-180zł.
Do codziennego druku używam ksera, dlatego jeszcze w samsungu nie wymieniałem tonerów.

Czornyj
27-09-2010, 12:20
Czyli do mojego sporadycznego drukowania -- co najlepiej? HP czy Epson z MP?

Do sporadycznego drukowania lepiej Hapkę, bo komplet tuszy starcza na krócej, ale taniej wychodzi. Mam kilka Officejetów Pro w firmach do drukowania faktur i pierdół, chodzą jak burza i nie przytkały się przenigdy. Raz urwała mi się półka i drukarka jebnęła z 1,5m wysokości na glebę - chodzi dalej bez zająknięcia.

Owszem pracowała na tuszach zamiennych (...) Problemy się zaczęły jak przeszedł na zamienniki. Teraz drukarka stoi z zatkaną głowicą.
Z głowicami MicroPiezo jest tak, że są nie do zajechania, ale na oryginałach - miałem Epsonki Photo EX, 1200, 1270, 1290 x2, R1800, 7880 i jakoś nigdy nie miałem problemów z głowicami.
Zamienniki można se stosować w Hapkach, Canonach itp. służących do druku piździawki - tusze umieszane przez chinoli kijem w wiaderku nie nadają się do druku czegokolwiek o powtarzalnych i przewidywalnych barwach, a zdaje się że stigowi chodzi raczej o coś takiego.

Tom01
30-09-2010, 02:36
Drukuje rzadko -- czasami nie wlaczam drukarki przez 2-3 miesiace

Każda współczesna drukarka pilnuje minimalnych poziomów atramentu i nie dopuszcza do zasychania. Rekord jaki znam pobił barwnikowy Epson, jakiś dość stary model, przestał w garażu (nieogrzewanym) ponad pół roku w tym zimę. A było i poniżej -20st. Zrobiłem oczy jak po odpaleniu, test głowicy przeszedł bez żadnego pustego prążka. Na pewno niebagatelną rolę w tym miał rodzaj atramentu, bo barwnik to roztwór i w przeciwieństwie do pimentu, który jest koloidem, na pewno się nie rozwarstwi ani nie wytrąci. Chociaż obecne drukarki które mam, głównie pigmentowe, też bywają niedotykane miesiąc i nic się nie dzieje. Oczywiście wszystko to prawda na atramentach oryginalnych, wymienianych na czas. Na zamiennikach bardzo często coś się dzieje, więc radzę taką, której eksploatacja na oryginalnych atramentach będzie akceptowalna kosztowo, bo nie czarujmy się, zamienników nikt nie wsadza z miłości do nich.