Zobacz pełną wersję : D70s podgląd GO, podnoszące się lustro
Witam
Mam takie zapytanie do szanownych grupowiczów, otóż przy podglądaniu głębi
ostrości w D70s podnosi się samoczynnie lustro; w rezultacie w wizjerze nie
widzę nic; ciemność widzę
Czy wiecie może co jest tego przyczyną i jak można to naprawic?
Pozdr
Jeśli wszystko działa pawidłowo, to lustro się nie podnosi, bo byś nic na matówce nie widział, tylko domyka się przysłona - dlatego ten hałas w środku body. A że jest ciemno? To całkiem normalne jeśli masz ustawiony mały otwór przysłony. Podgląd GO w D70 to raczej taki mało przydatny bajer. Nie dlatego, że zbedny, tylko dlatego, że wizjer przypomina światełko w tunelu. Ale sprawdź to jeszcze raz, bo kiedyś było o wadliwym podglądzie GO w D70.
Lustro nie powinno sie podnosić
Masz w obiektywie zablokowaną przysłonę na najwyższej przysłonie dlatego jest ciemno
Przestaw przysłnę na np. 4 to zobaczysz różnicę
wiem jak działa podgląd ostrosci, przysłone itp...
chodzi o to ze CIEMNO jest przy KAŻDEJ wartosci przysłony. Kiedy mówię, ze lustro się podnosi to znaczy ze sie podnosi, gdzyz przy f/3.5 (wide open kit) przisłone się nie przymyka, a w wizjerze 'robi się' ciemno.
gdyby przysłona sie przymykała max to gdybym skierował aparat na światła (żyrandol) to cos bym widział
jasiu102
22-12-2006, 23:08
wiem jak działa podgląd ostrosci, przysłone itp...
chodzi o to ze CIEMNO jest przy KAŻDEJ wartosci przysłony. Kiedy mówię, ze lustro się podnosi to znaczy ze sie podnosi, gdzyz przy f/3.5 (wide open kit) przisłone się nie przymyka, a w wizjerze 'robi się' ciemno.
gdyby przysłona sie przymykała max to gdybym skierował aparat na światła (żyrandol) to cos bym widział
ja i tak nie używam tej funkcji więc nie przejmuj się, z jak oddasz do serwisu, to z tego co słyszałem poczekasz kilka tygodni
marcin122
22-12-2006, 23:42
daj sobie spokój i rób zdjęcia. D70 ma tę wadę właściwie fabryczną :) zaklej ten przycisk taśmą ;) w D50 go wywalili i po kłopocie.
Temat wałkowany nie raz - niestety to częsta przypadłość d70 - ja mam ją w zmodyfiowanej wersji - delikatne naciśnięcie podnosi lustro, a zdecydowane przymyka przysłonę.