PDA

Zobacz pełną wersję : Druk zdjęć na wystawę

volvo
29-08-2010, 10:23
Cześć,
jaką techniką proponujecie wydruk fotek na wystawę?
Myślałem o sitodruku, rozesłałem kilka zapytać o sitodruk zdjęć (pojedyncze egzemplarze) w rozmiarach około 80 x 120 cm i okazało się, że drukarnie nie miały w ofercie takiego druku lub chcieli gigantyczne pieniądze :(
Słyszałem kiedyś od pewnego kolesia z Krakowa, że on robił takie druki gdzieśw Krakowie po około 12zł / sztuka ale nie mam z nim już kontaktu żeby zlokalizować tą drukarnię :(
Znacie jakieś tanie drukarnie, które zrobią takie druki (najlepiej na tekturze)?

Michał Jędrak
29-08-2010, 11:49
Najłatwiej chyba będzie zrobić druk solwentowy na piance PCV. Metr kwadratowy to chyba coś koło 40zł. Jednak musisz mieć świadomość, że nie jest to zdjęcie dla maniaków pikselowych, bo z małej odległości widać raster. Jest to dobry druk do patrzenia z odległości powyżej 1m. Potem to już chyba pozostają jedynie wydruki pigmentowe na mega wypasionych Epsonach, ale 1m2 kosztuje pewnie koło 120zł albo i więcej (tak sobie strzelam bo tej ceny nie pamiętam). Za to rastra gołym okiem w sumie nie ujrzysz.

stachu321
29-08-2010, 11:53
Potwierdzam co mówi Michał, sam drukowałem swojego czasu fotkę na PCV i muszę przyznać, że nie wyglądało to źle w porównaniu cena/jakość. Fakt, jak Ci ludzie będą wlepiać nosy w te zdjęcia to zauważą mankamenty takiego druku, ale na wystawie zazwyczaj ogląda się prace z odległości metr + więc całkiem poważnie przyjąłbym opcję PCV do rozważań.

kucyk
29-08-2010, 12:45
Solvent na papierze samoprzylepnym matowym, naklejone na piankę lub PCV. Koszt około 60 zł (z pianką za metr kwadratowy). To po 12 zł to mowa o wydruku na bluebacku z niebieskim podkładem. Na wystawę średnio się nadaje, tyle że tanie.
Co do jakości, to przy tych wymiarach trzeba dać na małą maszynę (np. roland 120 lub mimaki) i kazać im robić 1440 dpi żeby żyleta była. Wtedy jak dobra fota, to rastra nie widzisz i wychodzi jak z sublimacji śliczna fota.
Inna opcja: druk UV na tekturze falistej - takie standy jak robiliśmy dla kin - reklamują film. Cena za metr ze wszystkim: 55 zł. Lub druk solvent naklejone na tekturę - cena podobna.
Jeśli chcesz super jakość a wystawa jest we wnętrzu to: druk atramentowy na papierze samoprzylepnym matowym (pytaj o tzw. mączkę - nie ma lepszego materiału do zdjęć). Lub na papierze błyszczącym. To nakleją Ci na piankę lub PCV i powalisz na kolana. Tyle że druk atramentowy z pianką itp, to około 150 zł za metr kw.
Opcja najtańsza: solvent na piance naklejony. Najlepsza jakościowo: atrament na papierze.
O sitodruku zapomnij, koszty makabryczne bo do każdego koloru trzeba matrycę robić. Pozostaje Ci solvent.
Acha, pamiętaj: druk atramentowy - BLAKNIE!!!!!!!! Nie daj się nabrać na kit że nie blaknie, że zafoliują matowo itp - blaknie pod wpływem słońca. To samo tyczy się druku solventowego po kilku latach ekspozycji. Dlatego jak chcesz później to mieć dla siebie i eksponować - to dwie opcje, podane w kolejności trwałości druku:
1. UV - tu pigment utwardza się pod wpływem słońca :)
2. Solvent - średnio bez zabezpieczenia blaknie po 1 roku (już widać kolory spłowiałe). Jak zafoliujesz na matowo folią anty UV - to wytrzyma i kilka lat. Tylko że... naklej jakąś folię bezbarwną na coś i zobaczysz co będzie. Nie będziesz zachwycony do końca
3. druk atramentowy - czuły na wodę i zmianę temperatur. Blaknie już po miesiącu na słońcu. Zafoliowany anty UV - i tak blaknie ale po kilku miechach. A jak nie zabezpieczysz kantów - to i zaraz się rozwarstwi i zaleje się całość.
UWAGA: nie daj się nabrać na zabezpieczanie lakierem - standardowa technika drukujących "oszczędnie". Po kilku minutach lakier się będzie łuszczył. No chyba że zabezpieczą już an piance - wtedy po kilku tygodniach.

Przemek Paśnik
29-08-2010, 13:17
Wersja wypas: druk 1440 lub więcej dpi na epsonie 9600, na tetenalu, zalaminowane folią UV, naklejone na graphboarda. 300 zł/m2. Kilka u mnie wisi już jakiś rok i nie bledną. Wszystko zależy od tuszy. Ja pracuję na Epsonach UltraChrome i jestem bardzo zadowolony

volvo
29-08-2010, 13:58
To po 12 zł to mowa o wydruku na bluebacku z niebieskim podkładem. Na wystawę średnio się nadaje, tyle że tanie.

Wnioskuję z tego, że najlepiej zrobić techniką UV żeby było trwałe - jak z jakością samego zdjęcia wydrukowanego tą techniką?

Cały czas się zastanawiam nad techniką bluebacku bo cena jest nieporównywalnie niższa od pozostałych technik... gdzie można zrobić taki wydruk w okolicy Katowic lub wysyłkowo żeby zobaczyć efekt namacalnie? :)

kucyk
29-08-2010, 16:26
Wnioskuję z tego, że najlepiej zrobić techniką UV żeby było trwałe - jak z jakością samego zdjęcia wydrukowanego tą techniką?

Cały czas się zastanawiam nad techniką bluebacku bo cena jest nieporównywalnie niższa od pozostałych technik... gdzie można zrobić taki wydruk w okolicy Katowic lub wysyłkowo żeby zobaczyć efekt namacalnie? :)

UV nie ma jeszcze tak dobrej rozdzielczości jak dobry solvent czy atrament. Tyle że UV i atrament nie śmierdzą. Solvent śmierdzi i trzeba kilka dni przed wystawą rozłożyć w przewiewnym miejscu.

Bluebck to papier z niebieskim podkładem, a cena 12 zł to druk na średniej maszynie, więc będziesz widział raster.
Blueback to taki papier "90g" ładnie się go klei na klej do tapet. Ale ma (jak dla mnie) wygląd nie do wystawy. Już wolałbym na posterze robić. Lepszy papier i lepiej trzyma kolory oraz "farbę".

Może tak: jak ma być tanio to solvent na posterze. Jakość niezła i trwałe. Jak ma być wyczesane to druk atramentowy.
Nie napisałeś jak będziesz to eksponował, więc nie mam jak dać Ci innej alternatywy.

Co do druku w Katowicach - nie wiem gdzie (mimo że to moje okolice stare). Jak chcesz, to mogę Ci wysłać próbki to sam zobaczysz co i jak.

dellos
08-04-2014, 11:05
TO może się podzielę moim małym doświadczeniem, które zdobywam przez ostatnie... hmm ile to już latek... ciężko powiedzieć. Jeśli robisz fotki na wystawę zanim wybierze się odpowiednią technikę to należy odpowiedzieć sobie na kilka pytań a oto one:

1) Ile i w jakich formatach fotografii będę robił
2) Jakie to fotografie, jak zachowują się na danych podłożach (dobór papieru)
3) Co się dzieje z fotografiami po wystawie? Czy są przeznaczone na sprzedaż czy nie? (patrz wyżej - dobór papieru)
4) Czy będzie oprawa fotografii ?? A jeśli będzie to jaka ?? (dla ram, również bierzemy pod uwagę czy szyba, czy plexi)
5) Jak będą wieszane prace / sposób montażu jest tu bardzo istotny
6) Jak będą prace oświetlane? (dobór oprawy, dobór papieru, dobór formatów)

Problem pojawia się również w momencie jeśli wystawa ma jeździć po różnych lokalach, tutaj dochodzi kwestia prezentacji prac w innej galerii/miejscu.

Jak odpowiemy sobie na te kilka "podstawowych" pytań, możemy wybrać odpowiednią technikę druku. Dla nas jest to podstawą do podjęcia decyzji w jakiej technologii drukujemy, jak oprawiamy, no i co dalej się dzieje z pracą. Dodatkową sprawą jest również kwestia czy materiały na których drukujemy mają być jakości archiwalnej czy nie. Czyli po prostu czy mają być wydrukowane na papierach bezkwasowych, czy oprawa również wymaga bezkwasowości. Tutaj, również kwestia czy korzystamy ze standardów ISO czy PAT'u, czyli w jakich standardach Galeria życzy sobie dostarczenie prac...

Oto może kilka podstawowych info jak my drukujemy fotografie dla naszych klientów:

1) Jeśli fotografia indoor - druk pigmentowy na papierach fotograficznych o neutralnym PH lub bezkwasowe (archiwalne materiały)
2) Jeśli fotografia outdoor - proponuję twardy solwent / przydatne przy druku np. plakatów reklamujących wystawę - tutaj niestety nawet stosując solwent 10 kolorowy mamy znacznie gorsze gradienty i gorszą jakość szczególnie stojąc blisko zdjęcia
3) Jeśli fotografia na aluminium - dwie szkoły albo specjalne dibondy, które drukujemy na pigmencie a potem wygrzewamy lub dobrej jakości ploter UV jeśli nie jest wymagana jakość archiwalna

liczę, iż udało mi się odrobinę pomóc. Jak widać, podczas druku każdej z wystaw osobno należy przejść ten podstawowy zestaw pytań.

dellos
08-04-2014, 11:13
Acha odnośnie trwałości druku pigmentowego, robimy od lat różnego typu testy z pigmentem. Mamy na wystawce do okna przyklejone od 2 lat wydruki zakryte do połowy. Po tym czasie nasze wydruki nie różnią się między sobą (zakryta/odkryta połowa)...

Rafał_Sz
11-04-2014, 11:52
Jeśli chodzi o druk solventowy, to pamiętajmy, że jest tego kilka rodzajów. Ekosolvent, miękki solvent i twardy solvent. Do tego dochodzi druk zwykły i druk z falą (zero paskowania).