PDA

Zobacz pełną wersję : Wbudowana lampa w d80 nie świeci

patrycjusz
22-12-2006, 21:20
Witam wszystkich serdecznie. Chciałbym opisać problem mojej koleżanki która kupiła sobie d80.

Problem tkwi w nie błyskaniu lampy błyskowej. W żadnym trybie lampa błyskowa nie chce się palić blokując przy tym sput migawki i nie można zrobić żadnego zdjęcia. Buszowała w menu i poprzestawiała różne fukcje.
Resetowanie menu niestety nic nie pomaga.

Czy jest możliwość popsucia się lampy błyskowej przez 1 dzien?

Prosiłbym jeszcze jeśli można o wysłanie swoich ustawień aparatu, w celu upewnienia się czy przypadkiem coś nie wyłączyliśmy.

Czy ktoś może nam pomóc?

Dziwne te nowe nikony :D siedziałem przy tym dość długo i pomysłów mi brakło. Obstawiam że lampa błyskowa może być zepsuta.

Pozdrawiam Serdecznie.....

jm
22-12-2006, 21:22
Pomysł banalny - ale może trza baterie podładować....albo przynajmniej wyjąć i wsadzić ponownie (jeśli koleżanka jest przekonana, że bateria jest naładowana)

patrycjusz
22-12-2006, 21:32
tez tak myslalem.... było na polowy mocy.... ale sprawdzimy :d dzieki

jm
22-12-2006, 22:23
Spróbujcie też numeru z wyjęciem i ponownym wsadzeniem baterii.

thor88
22-12-2006, 22:25
w ostatecznosci reset na dole aparatu... moze soft sie zblokował...

wizard
23-12-2006, 10:52
Hmm..Sadze ze moze być to wada aparatu!!! Wyjmowanie baterii moze nie pomóc. Reset owszem ale mało skuteczny!! Ogólnie dowiedziałem sie że z wbudowanymi lampami Nikona sa problemy(model D70, D70s,D80)..sa poprostu kiepskie, albo trafisz na model w którym poprostu wszystko działa,albo beda problemy!!!. Tez miałem problem z lampą w moim D70s no ale przyczyną była nieudolność serwisu Nikona. Padła mi całkowicie elektronika w aparacie( robił fotki ale bez jakich kolwiek ustawien ) Poprostu lampy mi w podłaczyli :) A wiec jesli!! Nie działa tobie lampa i przy okazji WAZNE!! beep czyli dzwiek aparatu przy ustawianiu ostrości, to wadą może być własnie podłaczenie w body!! Przyczyny..np. upadek w co watpie!! Albo jakieś układy elektroniki padły!!!! Prosze ejszcze spróbować wyciągnąćbaterie, ale tak na kilka godzin, może coś da!!

admin
23-12-2006, 11:02
Aparat w tryb pelnej automatyki, malo swiatla i musi ja podniesc i blysnac. Jesli nie, serwis. Niestety nie pamietam czy w zielonym trybie mozna odlaczyc lampe z klawiszy.

patrycjusz
23-12-2006, 11:21
Aparat w tryb pelnej automatyki, malo swiatla i musi ja podniesc i blysnac. Jesli nie, serwis. Niestety nie pamietam czy w zielonym trybie mozna odlaczyc lampe z klawiszy.

Piotrze, chodzi właśnie o to, że w żadnych warunkach nie chce podnieść lampy i w każdym trybie nawet w AUTO. Jak w innych trybie wyłączymy lampe to oczywiście spust działa.

prawdopodbnie pójdzie do serwisu

dzieki za porady :)

Mark_
23-12-2006, 12:41
Z jakim obiektywem ? Bo jeżeli jakiś manualny (bez procesorowy) a w aparacie ustawione na ttl to nie będzie błyskać, poszukaj w menu ustawienia flash mode i ustaw na manual.

patrycjusz
23-12-2006, 16:19
Z jakim obiektywem ? Bo jeżeli jakiś manualny (bez procesorowy) a w aparacie ustawione na ttl to nie będzie błyskać, poszukaj w menu ustawienia flash mode i ustaw na manual.

:) dzieki za chęci pomocy, ale takie rzeczy są oczywiste :) nie od dzisiaj używam nikonów i nikonów cyfrowych