Zobacz pełną wersję : Dziwna kropka na zdjęciach
szymon708
28-08-2010, 22:10
Witam!
Mam mały problem. Jak widać na poniższym zdjęciu pojawia się bliżej nie określona kropka na niebie. Zauważyłem, że robi się ona tylko na RAWach i to nie wszystkich. Wszystkie części optyczne czyste. Miał ktoś może coś podobnego lub słyszał ? Niestety nie jestem w stanie podpiąć innego obiektywu ponieważ najzwyczajniej go nie mam.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://lh6.ggpht.com/_MVgzTjdDgOQ/THlsEfOXYtI/AAAAAAAAJkM/OnTBw9T-3ZU/s720/DSC_0178.jpg)
Dzięki z góry za wszelkie podpowiedzi.
Zrób sobie dla testu fotkę przy f22 białej strony i zobacz jak to wygląda i nie ważne czy to nef czy jpeg.
Zrób sobie dla testu fotkę przy f22 białej strony i zobacz jak to wygląda i nie ważne czy to nef czy jpeg.
wtedy zobaczysz całe stado "dziwnych" kropek:). Weź czystą gruchę i przedmuchaj lustro.
Władca Pixeli
28-08-2010, 22:46
wtedy zobaczysz całe stado "dziwnych" kropek:). Weź czystą gruchę i przedmuchaj lustro.
Lustro czy sensor? :mrgreen:
niech przedmucha wszystko, po ostatniej żonglerce słoikami miałem pełno dziadostwa właśnie na lustrze.
Ja od dmuchania gruchą po sensorze dostałem całą konstelację badziewi. ;-)
szymon708
28-08-2010, 22:57
Ale gdybym miał gdzieś zabrudzenia to wydaje mi się, iż kropka pojawiłaby się zawsze prawda ? A tu jest jakaś magia bo pojawia się dość losowo :] A tak swoją drogą: co to jest grucha ? :D
No to przecież napisałem ustaw sobie przysłona na F22 i wtedy zrób fotkę najlepiej białej kartki papieru i zobaczysz czy jest ta kropka - jeżeli jest to koledzy napisali abyś przedmuchał sobie matrycę gruszką.
No grucha, to jest... grucha. :D
Pyłki wędrują po matrycy, to normalne.
szymon708
28-08-2010, 23:05
przy f22 jest kropka dokładnie w tym samym miejscu. Uszkodzenie ? I jeżeli tak to body czy słoik ?
Nie wiem jak ty czytasz - po prostu masz paproch na matrycy który trzeba usunąć przy pomocy gruszki np. takiej - http://allegro.pl/profesjonalna-gruszka-dmuchawka-gigant-sylikonowa-i1196808788.html
szymon708
28-08-2010, 23:09
ok. Dzięki wszystkim za pomoc
Szymonie, to nie jest uszkodzenie, chwyć za gruchę ( tą do śpików, tylko bez śpików ) i przedmuchaj puszkę, tzn. jak odepniesz słoik zobaczysz lusterko (spróbuj najpierw je przedmuchać), po uniesieniu lustra zobaczysz sensor, może tam siedzi ten bizon?
Przeczytaj w instrukcji aparatu jak to zrobić - nie jest to jakieś bardzo trudne zadanie.
Tylko palcem lustra nie podnoś. ;-)
szymon708
28-08-2010, 23:22
Tylko palcem lustra nie podnoś. ;-)
;-) dzięki za radę. Ja prawie w rękawiczkach ten aparat używam, a mimo to jakieś badziewie się dostało. Już kupiłem gruszke, jak przyjdzie będziemy się bawić.
;-) dzięki za radę. Ja prawie w rękawiczkach ten aparat używam, a mimo to jakieś badziewie się dostało. Już kupiłem gruszke, jak przyjdzie będziemy się bawić.
Masz D90, zobacz czy masz wlaczona opcje czyszczenia matrycy, jak nie masz to wlacz, jezeli to nie pomoze to grucha tez nie pomoze i pozostaje czyszczenie na mokro a za to jak nie masz delikatnych lapek sie nie bierz;) Jezeli automatyczny system czyszczenia nie pomoze to znaczy ze parch sie przykleil.....
Poza tym masz tylko jednego wiec ja na twoim miejscu zabral bym sie za uzywanie softu i usuwal bym do czasu az nie bedzie ich wiecej;)
szymon708
29-08-2010, 09:29
Dzięki Greg! Podniosłem lustro, wyczyściłem i znikło :-) Pojawiły się natomiast dwie nowe małe kropki w wizjerze :) Czekam na gruche, inaczej nie da rady - tu wyczyszcze tam spadnie jakaś drobinka kurzu, można do głowy dostać.. Swoją drogą czy plamki w wizjerze mogą być powiązane z zabrudzeniami matrycy ? Pytam bo nie chce niepotrzebnie grzebać na matrycy jeśli to zbędne.
"Syfki" na matrycy działają na zdjęcia .
"Syfki" w wizjerze (na matówce itp.) działają na umysł. ;-)
Swoją drogą nie przejmuj się . Bardzo łatwo takie plamki usuwa się w "obróbce".
W czasach analogu po każdym zdjęciu przewijało się "matrycę". I zawsze była nowa i czysta.
Pozdrawiam.
Jeśli na zdjęciach nie widzisz paprochów a w wizjerze tak- to jest to matówka. Ponoć nie warto się brać samemu za jej czyszczenie gdyż zazwyczaj po takim czyszczeniu więcej syfu na niej zostanie niż przed czyszczeniem:D
Matówka bezpośrednio nie bierze udziału w robieniu zdjęć czyli nie wpływa na jakość zdjęcia.
szymon708
29-08-2010, 14:30
dzięki, już wyczyszczony cały. Pare drobinek przy f22 pojawia się na białej kartce, ale to przedmucham jeszcze jak przyjdzie gruszka. Racja jest taka, że czym dlużej czyscisz tym wiecej syfu zostaje :)
Władca Pixeli
29-08-2010, 17:04
Racja jest taka, że czym dlużej czyscisz tym wiecej syfu zostaje :)
Teraz pozostaje pytanie czy prawidłowo trzymasz aparat podczas czyszczenia.
Najlepiej jest umieścić aparat na statywie. Mamy wtedy obie ręce wolne i aparat trzyma się stabilnie.
Najważniejsze jest aby aparat był ustawiony otworem do mocowania obiektywu w dół. To powoduje, że wszystkie brudy spadają na podłogę a nie ponownie na matrycę :mrgreen:
The Structorr
29-08-2010, 17:50
przedmucham jeszcze jak przyjdzie gruszka.
tzn. jak czyściłeś do tej pory?:shock:
PS. Jak zamówiłeś gruchę taką jak ktoś pokazał Ci w linku, to niech nie przyjdzie Ci do głowy czasem żeby dotykać matrycę tą szczoteczką.
szymon708
29-08-2010, 20:15
PS. Jak zamówiłeś gruchę taką jak ktoś pokazał Ci w linku, to niech nie przyjdzie Ci do głowy czasem żeby dotykać matrycę tą szczoteczką.
podmuchałem ^^ przy f11 znikło wszytsko, przy f22 jest toche syfu małego, ale żadko używam takiej przesłony (chyba nigdy nie była mi jeszcze potrzebna) i dlatego przedmucham to jeszcze gruszką co zejdzie to zejdzie reszte w zależności od stopnia upierdliwości albo zostawie albo oddam do czyszczenia jeśli okaże się to ekstremalnie niezbędne.
Ja czyszczę patyczkami do uszu i nie ma problemów. :)
szymon708
29-08-2010, 21:27
Ja czyszczę patyczkami do uszu i nie ma problemów. :)
na sucho ? czytałem, że ultra delikatność filtru matrycy to mit, mimo wszystko troche się boje. Jednak ten syf przy większych wartościach przesłony irytuje
na sucho ? czytałem, że ultra delikatność filtru matrycy to mit, mimo wszystko troche się boje. Jednak ten syf przy większych wartościach przesłony irytuje
Najpierw chucham a potem przecieram patyczkiem, inaczej się doczyścić nie dało - jakieś uparte syfy miałem na filtrze.
Ale dawno nie musiałem tego robić.
Najpierw chucham a potem (...)
a potem zakładam wątek na forum po tytułem "Ratunku! Oplułem matrycę!"
Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać :)
Michal_C
30-08-2010, 13:56
szymon708 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=41517) w tym linku (http://sklep.minilabservice.pl/index.php?products=product&prod_id=108) masz gotowe szpatułki ze specjalnym płynem do czyszczenia matryc. Sam czyszczę za pomocą tego płynu i takich szpatułek. Naładowany akumulator i trochę spokoju i dasz radę.
Ja tam zwolennikiem patyczków do uszu nie jestem bo nie widziałem jeszcze takich, z których włoski by nie wyskakiwały.
Pamiętaj o jednej rzeczy jeszcze. Nim zaczniesz czyścić matrycę, przedmuchaj dobrze komorę/lustro by wpierw usunąć potencjalne zabrudzenia tam występujace.
a potem zakładam wątek na forum po tytułem "Ratunku! Oplułem matrycę!"
Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać :)
Nie ma sie co smiac, raz tak zrobilem w D70s, mialem krople sliny centralnie na matrycy. Starlem ja palcem owinietym w chusteczke higieniczna...
damian.dab85
30-08-2010, 14:23
Pewnego razu podczas zmiany obiektywu w wietrzny dzień, moja matryca złapała paproch (paproch widoczny jest dopiero przy f25; jak się potem okazało paprochy były obecne na matówce i lustrze). Było to 2-3 miesiące temu. Na początku bardzo się tym martwiłem, na dzień dzisiejszy w żaden sposób mi to nie przeszkadza. Ba! Brudy na matówce były bardzo uciążliwe. Nie zwracam na to uwagi! :) Jak Ci nie przeszkadzają brudy na matówce ( jeżeli takowe są ? ), to nic z tym nie rób. Będzie jeszcze więcej. Lustro ? Z tego co wiem, to znacznie nie wpływa na jakość zdjęć. Gdzieś czytałem, że nie co wpływa ma pomiar światła. Ale mogę się mylić. Pozdrawiam.
szymon708
30-08-2010, 15:41
szymon708 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=41517) w tym linku (http://sklep.minilabservice.pl/index.php?products=product&prod_id=108) masz gotowe szpatułki ze specjalnym płynem do czyszczenia matryc. Sam czyszczę za pomocą tego płynu i takich szpatułek. Naładowany akumulator i trochę spokoju i dasz radę.
Ja tam zwolennikiem patyczków do uszu nie jestem bo nie widziałem jeszcze takich, z których włoski by nie wyskakiwały.
Pamiętaj o jednej rzeczy jeszcze. Nim zaczniesz czyścić matrycę, przedmuchaj dobrze komorę/lustro by wpierw usunąć potencjalne zabrudzenia tam występujace.
na ile one wystarczają ? Serwis w Chorzowie chce 80 zł i myśle, że to rozsądna cena nawet jak na raz na jakiś czas. W sumie bardziej skłaniam się do oddania aparatu profesjonaliście niż grzebania patyczkami po filtrze.
Michal_C
30-08-2010, 16:05
szymon708 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=41517) 2 szpatułki to tak idą. Jesli jesteś pewien serwisu to pewnie. Ja najbliżej miałem serwis Nikona i wybrałe, że sam to zrobię.
Pozdrawiam
szymon708
30-08-2010, 16:32
Ja zawiozę jutro body do Arkadiusza Gara w Chorzowie. Jest polecany m.in. na naszym forum także po całej operacji zamieszcze swoją opinię. Mam nadzieje, że będzie dobrze :)
szymon708
31-08-2010, 17:26
i po krzyku :) Bezstresowo fachowo i co najważneijsze skutecznie. 30 minutek i matryca czysciutka. Polecam wszystkim z regionu
http://www.fotonaprawy.pl/index.html