PDA

Zobacz pełną wersję : Workflow z zarządzaniem kolorem i bez...

dominikpl72
28-08-2010, 21:45
Od czasu kiedy używam Nikon Capture NX2 nieco skomplikowało się moje podejście do zarządzania kolorem.

Założenia - zdjęcie jest obrabiane w celu pokazywania w przeglądarce internetowej lub przeglądarce Windows. A więc docelowo - w aplikacji która nie uwzględnia Color Management. W dzisiejszych czasach dodatkowo komplikuje sprawę kwestia istnienia np. IrfanView i Firefoxa - które zarządzanie kolorem już obsługują.

Kiedyś robiłem tak:
1. Otwierałem plik w Photoshopie
2. W Photoshopie aktywowałem opcje View > Proof Colors > Monitor RGB - czyli włączałem wyświetlanie zdjęcia tak jak będzie ono wyświetlane w aplikacji bez zarządzania kolorem.
3. Obrabiałem zdjęcie i zapisywałem jako JPG (z osadzonym profilem ICC: sRGB)
Oglądając tak obrobione zdjęcie w przeglądarkach internetowych nieobsługujących Color Management - w różnych komputerach - na różnych kartach graficznych/monitorach - generalnie nie miałem zastrzeżeń.

Obecnie:
Jako krok "zerowy" obróbki wykorzystuję dodatkowo Nikon Capture NX2. Jak wiadomo - ta aplikacja obsługuje Color Management i nie znalazłem miejsca, gdzie tę opcje można wyłączyć (można najwyżej włączyć SoftProof > On > i wybrać profil monitora) Ale jest to upierdliwe. Dlatego przerzuciłem się na workflow uwzględniający zarządzanie kolorem:
0. Nikon Capture NX
1. Photoshop (bez włączania View > Proof Colors)
2. Po obróbce zapisuję plik z osadzonym profilem ICC: sRGB
3A. Na moim komputerze oglądam plik v IrfanView - jest OK (bo włączyłem Color Management)
3B. Na mim komputerze - przeglądarka internetowa Firefox 3.6.8 - jest OK (bo ma domyślnie włączony Color Management)
Ale od tego momentu wszystkie inne aplikacje (przeglądarka Windows, Internet Explorer) u mnie i u innych ludzi pokazują zdjęcia w innej tonacji. Różnica sposobu wyświetlania jest porównywalna do różnicy pomiędzy wywołaniem pliku RAW z opcją Picture Control STANDARD (głębokie czernie, poprawny kontrast) przy programach obsługujących ICC a wywołaniem pliku RAW z opcją Picture Control D2XMODE2 (płytka czerń, mały kontrast, ale więcej szczegółów w cieniach) w aplikacjach które nie obsługują Color Management.
Takie komentarze otrzymuję też od widzów.
Przykładowe galerie obrobione "z uwzględnieniem Color Management"
http://www.dominik.4me.pl/php-digital/index.php?dir=cyf899
http://www.dominik.4me.pl/php-digital/index.php?dir=cyf898

I teraz wreszcie pytania - czy u Was (zwłaszcza jeżeli macie skalibrowane monitory) też występuje tak znacząca różnica w wyświetlaniu zdjęć w aplikacjach obsługujących Color Management i w aplikacjach nie obsługujących Color Management ? Czy da się coś na tę różnice poradzić ? Czy doszedłem do momentu, w którym powinienem zacząć myśleć o fachowym skalibrowaniu monitora ??

Bo obecnie - jest tak, że większość odbiorców w internecie - widzi wersję "bez zarządzania kolorem" której wyświetlanie różni się mocno od wersji "z zarządzaniem kolorem".

tojo
28-08-2010, 23:02
A jakiej przestrzeni roboczej używasz w PS oraz CNX?

Greg77
29-08-2010, 04:11
Kiedys mialem podobny problem, od czasu kiedy uzywam save for web z PSa problem sie skonczyl......niestety nie wiem co sie dzieje bo coraz wiecej ludzi o tym pisze i to nie nowicjuszy;)
U mnie tez pierwszy krok to NX a ostatni zawsze PS i save for web....nie mam problemow;)
W aparacie mam sRGB, NX domyslnie sRGB, PS zapisuje sRGB.....nie jestem w stanie zauwazyc golym okiem roznicy pomiedzy adobe RGB a sRGB.

dominikpl72
29-08-2010, 10:21
Ja już właśnie też sam nie wiem co się dzieje. Tak jak pisze Greg77 - wcześniej było OK - a teraz ludzie widzą różnice...
Zdjęcia w aparacie zapisuję w sRGB, obrabiam w Cpture NX i w Photoshopie w sRGB i zapisuję z PS'a jako "Save for Web" z osadzonym profilem sRGB.
Interesuje mnie jak wyglądają wg Was galerie które wymieniłem w moim pierwszym poście - czy oglądane na tym samym komputerze w Firefoxie (z włączonym Color Management) różnią się od oglądanych w Internet Explorerze (nieobsługującym Color Mangement).
Kiedyś - dawno dawno temu - krążyła jeszcze opinia (z którą się zgadzałem), że Internet Explorer wyświetlał pliki ciemniej niż inne programy - może to rekompensowało różnicę a teraz coś zmienili.. Sam nie wiem... Ale wkurza mnie to - bo sam u siebie widzę tę różnicę pomiędzy Firefoxem i Internet Explorerem (oraz Chrome i Operą) - i wiem, że widzowie rzeczywiście mogą widzieć zdjęcia inaczej niż chciałbym, aby widzieli. No a wszystkich nie zmuszę do używania Firefoxa zamiast innych przeglądarek.

Aha - zacząłem się zastanawiać - czy w moim workflow nie kontynuować opcji obróbki z włączonym Proof - Monitor RGB (czyli docelowo - bez zarządzania kolorem) - i na końcu zapisywać fotki jako Save for Web, ale bez osadzonego profilu sRGB - wówczas wszystkie przeglądarki powinny je widzieć tak samo. Ale mam poczucie, że jest to "krok do tyłu"...

Greg77
29-08-2010, 21:20
Aaaa no jeszcze jedna sprawa jest, nie napisalem, od lat nie tykam sie IE i firefoxa.....obecnie chrome albo opera

T&T
30-08-2010, 11:55
A jaki masz monitor, może szerokogamutowy?

dominikpl72
30-08-2010, 14:58
Mój monitor to Dell 2209WA na matrycy IPS. Generalnie znam temat zarządzania kolorem i wcześniej nie miałem z tym problemów.
Jedyne czego dotychczas nie robiłem w temacie zarządzania kolorem - to profesjonalna kalibracja monitora.
W moich rozważaniach - chodzi mi raczej o skupienie się na tym - czy bez tego kroku (bez kalibracji) da się jakoś osiągnąć kompromis pomiędzy tym co widać w aplikacjach obsługujących zarządzanie kolorem a tym co widać w aplikacjach nieobsługujących zarządzania kolorem - tak aby widzowie używający dowolnej aplikacji - widzieli "z grubsza" to samo.
Szkoda, że nadal nie otrzymałem żadnej odpowiedzi na moje pytanie - czy u Was występuje duża różnica w sposobie wyświetlania pomiędzy Firefoxem (z włączoną obsługą zarządzania kolorem) a inną przeglądarką (Internet Explorerem, Google Chrome, Operą - bez obsługi zarządzania kolorem) moich przykładowych fotek:
http://www.dominik.4me.pl/php-digital/index.php?dir=cyf899&pic=DSC_0236.jpg
http://www.dominik.4me.pl/php-digital/index.php?dir=cyf899&pic=DSC_0254.jpg
http://www.dominik.4me.pl/php-digital/index.php?dir=cyf899&pic=DSC_0380.jpg
Problemy widać w dolnej części fotek - Firefox wyświetla ciemne obszary fotek z głęboką czernią i ogólnie z dużym kontrastem, a inne przglądarki - wyświetlają ciemne obszary fotek z "wyciągnietą" dość dużą ilością szczegółów, "wyblakłymi czerniami" i ogólnie mniejszym kontrastem.

T&T
30-08-2010, 19:26
Robiłem próby na FF i podglądzie obrazów w XP. Jest minimalna różnica. Więcej szczegółów i minimalnie jaśniej jest w FF.
Myślę, że u ciebie to jest chyba bardziej kwestia kiepskiego monitora, który ma problemy z równomiernym podświetleniem całej powierzchni. Oczywiście po kalibracji (jeśli się da skalibrować) kolory będą bardziej poprawne. Jednak równomierności podświetlenia nie zmienisz.
Nawet jeżeli uda się skalibrować to na innych monitorach (u znajomych) będzie inaczej. To odwieczny problem, chyba, że wszyscy znajomi też skalibrują.
Druga droga, którą podałeś w pierwszym poście jest właściwa dla skalibrowanego monitora i odpowiednich ustawieniach koloru w PS-ie (jeśli nie drukujesz, nie włączasz widoku próby). Nie bardzo rozumiem co oznacza, że zapisujesz zdjęcie z osadzonym profilem sRGB. Na koniec obróbki trzeba je skonwertować do przestrzeni sRGB (jeżeli jest w innej) i to wszystko.

dominikpl72
31-08-2010, 23:38
T&T: Dzięki za porównanie fotek w FF i w przeglądarce Windows.
Mój monitor nie jest taki zły, a różnice w wyświetlaniu na 100% nie są spowodowane nierównomiernością podświetlenia - bo występują dokładnie na tym samym obszarze monitora - ten sam obszar fotki (ale i monitora) różni się w aplikacjach obsługujących Color Management i nieobsługujących Color Management.
"Osadzenie profilu sRGB wpliku jpg"- to w moim rozumieniu opcja zapisu "Save for Web" w Photoshopie - w okienku zapisu jest do zaznaczenia kwadracik "ICC profile". O ile dobrze rozumiem - jeżeli go nie zaznaczę - informacja o przestrzeni kolorów sRGB nie jest dołączana do zapisywanego pliku jpg.
Mam już ostatnie pytanie - czy w waszych przeglądarkach internetowcyh dolna część tej fotki (czyli "trawa i krzaki") ma raczej poprawną jasność i kontrast - czy jest może rozjaśniona, wyblakła i blada z małym kontrastem?
http://www.dominik.4me.pl/php-digital/index.php?dir=cyf899&pic=DSC_0380.jpg
Interesują mnie odpowiedzi zawierające nazwę przeglądarki i Waszą ocenę kontrastu i jasności dolnej części fotki.