Zobacz pełną wersję : Zakup Nikon F5
Witam kolegow.
Znalazlem ogloszenie nastepujacej tresci:
Nikon F5, SB-28, ΑΕ Action Finder DA-30, focusing screen EC-Β-cena za wszystko 500 euro. Body ma zaledwie 2500 klikow-sprawdzone w Service Nikon. Brac czy nie,biorac pod uwage, ze mam w posiadaniu F4s-2000 klikow,i F100-2200 klikow. Dzieki za wszelkie porady.:)
Sotowiec84
28-08-2010, 21:30
Mam Nikona F5 i jak najbardziej polecam. Waży trochę sporo ale da się przywyknąć. Jak dla mnie nie masz co się zastanawiać.
BRAĆ!!
Daniel Ręcławowicz
28-08-2010, 21:30
Po stopce i ilości Twoich 'klików" mam wrażenie, że traktujesz zakup jako kolekcjonerski:-)
Szczerze przyznam,ze zawsze chcialem miec w posiadaniu F5,na dodatek w idealnym stanie. Czasem cos pstrykne na kliszy-ma to swoj urok-ale cyfra zrobila swoje. Chyba jednak znajde jeszcze jedno miejsce na polce dla F5,obok tych co mam w stopce.
Dziekuje kolegom za porady. Pzdrawiam.
Witam. Zeby nie zakladac nowego tematu - podpinam sie pod temat kolegi tanasa6. Otoz chce zakupic Nikona F5 i tu moje pytanie - zwazywszy, ze sprzet ma juz swoje lata....na co zwrocic szczegolna uwage przy zakupie (albo moze zle sie wyrazilem - jak sprawdzic, testowac_ zeby miec pewnosc ze jest wszystko ok. PS. a moze, ktorys forumowiczow chcialbym sprzedac swoja sztuke?:)
Tanas6, nie kop leżących :) F5 na półkę chcesz odstawić? To aż żal tego sprzętu. Nie jest jeszcze tak stary, żeby robił za zabytek półkowy, a na pewno jest to wół roboczy do ciężkich zadań. Ktoś naprawdę może na nim jeszcze wiele lat popracować jeśli jest w dobrym stanie. Serce boli jak pomyślę, że będzie się kurzył bezczynnie ;)
Ja co prawda mam 4 body analogowe i dwa cyfrowe, ale, choć pewnie niektórym ciężko w to uwierzyć, wszystkich używam. Jedno body cyfrowe, pożyczyłem tylko na wieczne nieoddanie. Kupowaniu z premedytacją do gablotki też jestem przeciwny.
widze, ze nikt nie zobaczyl mojego postu do tego odswiezonego tematu....wiec zamiast robic OT, dzieki za odpowiedzi z gory ;)
Od ponad miesiąca to moje podstawowe body:smile:.Sprzęt bajka idealnie leży w dłoni i wcale nie jest cieżki:smile:.Kupiłem go na popularnym serwisie aukcyjnym, więc miałem czas na spokojne przestrzelenie rolki i sprawdzenie czy wszystko ok.
Tutaj możesz sprawdzić po numerze seryjnym z którego roku jest body
3033XXX LATE 1996
30329XX JUN 1997
30372XX MAY 1997
303XXXX SEP 1997
306XXXX LATE 1997
3102XXX LATE 1998
315XXXX DEC 1999
3134XXX AUG 2000
3167XXX AUG 2001
32111XX MAY 2002
321XXXX AUG 2002
3212XXX NOV 2002
3221XXX MAR 2003
oo juz jakas pomoc. ale wiesz nie zawsze jest tak..ze ktos sprzeda i da gwarancje "rozruchowa ( pozwoli na to...ze zrobie sobie rolke, zobacze ze cos jest nie tak i odda mi kase...) stad moje powyzsze pytanie. A mozna wiedziec z ktorego roku masz swoja szztuke i ile dales?
Dałem za niego 1150 zl, aparacik z 2001 roku, w stanie bardzo dobrym:smile:.trochę szukałem i cierpliwie czekałem, aż trafiłem.Z gościem się umawiałem, że jak coś będzie nie tak to zwracam sprzęcik.
i super...wlasnie szukam w takiej cenie 1000-1100zl. ostatnio ktos mi sprzatnal dobra sztuke za tysiaka. ale akurat wyjechalem...i nie sadzilem, ze tak szybko pojdzie
a tu masz ciekawostkę
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1021&message=6648293
urbik, a czego Ci brakowało w F100, że się przesiadłeś na F5? Jak dla mnie, wbudowany grip dyskwalifikuje ten aparat.
zdyboo nie wiem jak kolego urbik, ale ja np. kupujac D700 tak samo myslalem. po co mi D3, w d700 zawsze bede mogl zdjac grip i bede mial mniejszy aparat. raz zdjalem i od razu zalozylem. mam za duze lapska i strasznie denerwuje mnie ze ten aparat staje sie taki maly. Dlatego tez szukam F5, a nie F100 ;)
fotoGRAFIK
08-11-2011, 11:34
ale do F100 jest na prawdę udany grip
w aperture jest f5 w bardzo dobrym stanie, tyle że przy obecnym koszcie funta to cena słaba - 370 X 5
http://www.apertureuk.com/nikon_auto_focus.html
mam za duze lapska i strasznie denerwuje mnie ze ten aparat staje sie taki maly. Dlatego tez szukam F5, a nie F100 ;)
Ja wiem, że teraz wielkość i ciężar sprzętu na nikim nie robi wrażenia. Tyle, że F5 waży półtora kilo, a ja za dużo jeżdżę, żeby wozić tyle złomu ze sobą. FM2 z kompletem stałek 20 ~ 105 mm waży mniej niż takie D700 + 24-70/2.8.
Dwa razy się przymierzałem do gripa do F100, ale ostatecznie odpuściłem.
Dlatego pytam się czego tak naprawdę brakuje F100 (różnice na papierze znam), że kolega urbik kupił F5. Oprócz oczywiście chęci zmian czy posiadania jednocyfrowego body.
urbik, a czego Ci brakowało w F100, że się przesiadłeś na F5? Jak dla mnie, wbudowany grip dyskwalifikuje ten aparat.
"Zawsze chciałem mieć takie coś...":smile:, a że różnica w cenie niewielka ...
Mam troche duże łapki, a F5 to tak, jakby go ktoś zrobił pod moja dłoń, idealnie leży.:smile:
Miałem dwie sztuki f100, oczywiscie w każdej problem z gumami-przy F5 mam wrażenie, że są lepiej wykonane-nic sie przykleja do rąk, nie odłazi i nie puchnie, chociaż może to wynika z tego, że F5 - piątka,jakby ładniej utrzymana.
pastwisko
08-11-2011, 15:33
Ja wiem, że teraz wielkość i ciężar sprzętu na nikim nie robi wrażenia.
po roku z dwukilowym, w porywach dwuipółkilowym c645, doceniam aparat ważący z obiektywem mniej jak samo body F100 ;)
sorevell
08-11-2011, 17:25
Od ponad miesiąca to moje podstawowe body:smile:.Sprzęt bajka idealnie leży w dłoni i wcale nie jest cieżki:smile:.Kupiłem go na popularnym serwisie aukcyjnym, więc miałem czas na spokojne przestrzelenie rolki i sprawdzenie czy wszystko ok.
3033XXX LATE 1996
30329XX JUN 1997
30372XX MAY 1997
303XXXX SEP 1997
306XXXX LATE 1997
3102XXX LATE 1998
315XXXX DEC 1999
3134XXX AUG 2000
3167XXX AUG 2001
32111XX MAY 2002
321XXXX AUG 2002
3212XXX NOV 2002
3221XXX MAR 2003
Rozumiem, że jeśli nr seryjny mojego egzemplarza to 3045255, to jest wyprodukowany w drugiej połowie 1997, tak?
Przy okazji zakupu F5, polecam zaopatrzenie się w tylną ściankę MF-28. Poza tym, że umożliwia 9-klatkowy bracketing, wykonywanie określonej liczby zdjęć w określonym interwale czasu, ustawienie czasu ekspozycji do, uwaga - 999 godzin (żadnej z tych funkcji pewnie w życiu nie użyję), pozwala też na zastosowanie focus trap i oczywiście, co jest największą zaletą - drukuje co sobie zażyczymy pomiędzy klatkami, np. parametry ekspozycji. A to wszystko przy zachowaniu 8kl/sec...
A to wszystko przy zachowaniu 8kl/sec...
Ja mam takie pytanie, kto obecnie w aparacie analogowym korzysta z trybu seryjnego i w jakim celu? Zwłaszcza z takich prędkości, przecież to niecałe 5 sekund i po filmie.
Ja osobiście raz cztery ostatnie klatki przeciągnąłem w trybie seryjnym w FM2 + MD12, z czystej ciekawości tylko.
sorevell
08-11-2011, 19:55
Ja mam takie pytanie, kto obecnie w aparacie analogowym korzysta z trybu seryjnego i w jakim celu? Zwłaszcza z takich prędkości, przecież to niecałe 5 sekund i po filmie.
Ja osobiście raz cztery ostatnie klatki przeciągnąłem w trybie seryjnym w FM2 + MD12, z czystej ciekawości tylko.
Heh, pewnie nikt. Ja też nie - szkoda migawki. Jednak fakt, że siedemnastoletni aparat potrafi takie rzeczy, robi na mnie wrażenie.
a jaki piękny dżwięk przy tym wydaje:smile:
sorevell
08-11-2011, 20:51
a jaki piękny dżwięk przy tym wydaje:smile:
Fakt, dźwięk migawki i błyskawicznego przesunięcia filmu w F5 jest nie do podrobienia. Czy to się nazywa onanizm sprzętowy? :oops:
Czy to się nazywa onanizm sprzętowy?
Yeap. Do tego źle ukierunkowany, bo dźwięk z F5 jest niczym wobec dźwięku FM2 z motorem MD-12. ;)
sorevell
08-11-2011, 21:01
Yeap. Do tego źle ukierunkowany, bo dźwięk z F5 jest niczym wobec dźwięku FM2 z motorem MD-12. ;)
A są na tę przypadłość jakieś lekarstwa?
Tak, trzeba trzy razy dziennie robić fotosy manualnym aparatem bez wbudowanego światłomierza. Po 15 rolce już powinny być widoczne efekty.
Tanas6, nie kop leżących :) F5 na półkę chcesz odstawić? To aż żal tego sprzętu. Nie jest jeszcze tak stary, żeby robił za zabytek półkowy, a na pewno jest to wół roboczy do ciężkich zadań. Ktoś naprawdę może na nim jeszcze wiele lat popracować jeśli jest w dobrym stanie. Serce boli jak pomyślę, że będzie się kurzył bezczynnie ;)
No nie,on caly czas robi zdjecia,a na polce lezy gdy cyfra zajmuje jego miejsce. F5 jest do zadan specjalnych. Lubie wracac do tych analogowych chwil. Pozdrawiam.
dobra juz tak nie zachwalajcie...bo sie denerwuje, ze jeszcze nie mam swojej sztuki F5 ;)
Kartofelinder
09-11-2011, 10:29
Już sam winder cieszy, ale faktycznie, dźwięk motoru to klasa sama w sobie. Chyba nigdy mi się to nie znudzi ;)
haaaa! kupilem F5. teraz tylko czekac na paczke i dooo roboty ;)
sorevell
09-11-2011, 14:45
haaaa! kupilem F5. teraz tylko czekac na paczke i dooo roboty ;)
No, to teraz już możesz zmienić stopkę :)
dzisiaj przyszedl kurier z moim F5. Pancerne cudo. Bardzo dobrze lezy w dloni. Mysle, ze spokojnie moze posluzyc jako narzedzie obronne w extremalnych warunkach ;)
pastwisko
14-11-2011, 16:22
ile dałeś za niego?
sorevell
14-11-2011, 17:06
dzisiaj przyszedl kurier z moim F5. Pancerne cudo. Bardzo dobrze lezy w dloni. Mysle, ze spokojnie moze posluzyc jako narzedzie obronne w extremalnych warunkach ;)
A do środka pakuje się jeszcze 8xLR6, które też swoje ważą ;)
fakt. nie ma w F5 opcji dokupienia akumulatora jakiegos wiekszego cos jak z serii Dx
pastwisko
14-11-2011, 17:12
A do środka pakuje się jeszcze 8xLR6, które też swoje ważą ;)
ja nie wiem, czemu was tak ta waga fascynuje :)
poużywajcie takiego kloca jako głownego aparatu, ba jako jednego z dwu gdzie drugi jest cięższy, to szybko zrewidujecie swoje poglądy na wagę sprzętu. przez rok miałem wlasnie takie dwa, oba wazyły ponad dwa kg, tyle ze do jednego zawsze jeszcze statyw brałem i dodatki. mając do wyboru cięzki lub cięzszy skutecznie sie wyleczyłem się z fascynacji duzymi aparatami bo sa duze i ciezkie ;)
D700+grip+24-70 (zmiennie z 70-200)+sb-800 swoje wazy i jakos nie narzekam. wszystko chyba zalezy od aparycji ;) pozdrawiam
sorevell
14-11-2011, 17:31
fakt. nie ma w F5 opcji dokupienia akumulatora jakiegos wiekszego cos jak z serii Dx
No niestety. Przynajmniej o niczym takim nie słyszałem. Ale komplet naładowanych aku wystarcza na przestrzelenie jakichś 25 rolek, a jak zwijasz filmy korbką - to z pewnością na jeszcze dłużej.
A jeśli chodzi o noszenie tego całego towaru - ciężar samego aparatu z zapiętym obiektywem mi nie przeszkadza. Gdybym robił zdjęcia zawodowo i codziennie miałbym z całym majdanem latać po kilka(naście) godzin, pewnie bym dążył do obniżenia wagi, ale przy amatorskim pstrykaniu dla przyjemności, nie mam z tym problemu.
jedyne co do czego idzie sie przyczepic...to pasek. jest tak cienki, ze to jakies nieporozumienie ;) heh / juz moj stary D80, ktorego uzywam do "dowodowek itp" ma szerszy pasek
pastwisko
14-11-2011, 17:41
no ja w C645 nie miałem paska, w LF tez nie, wiec aparaty zawsze musiałem nosić ;)
sorevell
14-11-2011, 17:45
Pasek zawsze można zmienić. Na ten od D80 na przykład ;)
no ja w C645 nie miałem paska, w LF tez nie, wiec aparaty zawsze musiałem nosić ;)
Heh, z pewnością zabawnie byś wyglądał z Wistą uwieszoną na szyi :]
zobacze na dluzsza mete czy bedzie mi mocno przeszkadzal - jak tak, to wymienie go...w D80 nie jest mi pasek potrzebny tak naprawde :)
pastwisko
14-11-2011, 17:51
Heh, z pewnością zabawnie byś wyglądał z Wistą uwieszoną na szyi :]
u szyi nie, ale na zasadzie chlebaka przez ramię - już to rozważałałem.. pamietaj ze po złożeniu ona wygląda jak walizeczka :)
jednak jest akumulator niklowo-wodorkowy o symbolu MN-30. Ale gdzie go kupic...to nie widzialem nigdzie w sumie
Z akumulatorami z tak wiekowego sprzętu bym uważał. Żeby się potem nie okazało, że ten super aku starcza na mniej zdjęć niż AA.
hehe o tym samym tez myslalem. ale moze ktos uzywal ;)
Daniel Ręcławowicz
16-11-2011, 16:26
Z akumulatorami z tak wiekowego sprzętu bym uważał. Żeby się potem nie okazało, że ten super aku starcza na mniej zdjęć niż AA.
Dokładnie. Mam oryginalne akumultory do F100 (MN-15?) podana na nich pojemność - 1150mAh. Nawet nie próbuję znaleźć do nich ładowarki.
Panowie F 100 to taka wydmuszka ( przy większym obciążeniu miałem wrażenie że, tylna ścianka się gnie ) . Natomiast polecam F4 i jego odmiany, to najlepsza puszka Nikona jaką wypuścił po F2 , F3, Mam go ok. 18 lat jest nie do zajechania. Systemowy F4 pozwala na różne kombinacje, jak za ciężki to odpinasz gripa i :-D.Wszystko co potrzeba jest z poziomu body no i wykonanie to jest dopiero Rolls Royce. Dzisiejsze puszki to jakiś koszmar ( w D200 - gumy, stopka lampy ... to powszechna zmora, u mnie też ) Jak myślicie o analogu to polecam F4 i jego odmiany , ma gorszy AF, natomiast reszta (prostota obsługi, ergonomia, użyteczność) pozwala zrobić wszystko czego wymaga się od aparatu. Pracuje chyba z wszystkimi obiektywami z bagnetem Nikona poza serią G (z ciekawości sprawdzę). Dla wytrawnych polecam F2 AS , F3T HP :)
Tomasz Dudrak
20-11-2011, 11:09
Pracuje chyba z wszystkimi obiektywami z bagnetem Nikona poza serią G (z ciekawości sprawdzę). Dla wytrawnych polecam F2 AS , F3T HP :)
Z G też pracuje. Autofokus śmiga aż miło.
Panowie F 100 to taka wydmuszka ( przy większym obciążeniu miałem wrażenie że, tylna ścianka się gnie ) . Natomiast polecam F4 i jego odmiany, to najlepsza puszka Nikona jaką wypuścił po F2 , F3, Mam go ok. 18 lat jest nie do zajechania. Systemowy F4 pozwala na różne kombinacje, jak za ciężki to odpinasz gripa i :-D.Wszystko co potrzeba jest z poziomu body no i wykonanie to jest dopiero Rolls Royce. Dzisiejsze puszki to jakiś koszmar ( w D200 - gumy, stopka lampy ... to powszechna zmora, u mnie też ) Jak myślicie o analogu to polecam F4 i jego odmiany , ma gorszy AF, natomiast reszta (prostota obsługi, ergonomia, użyteczność) pozwala zrobić wszystko czego wymaga się od aparatu. Pracuje chyba z wszystkimi obiektywami z bagnetem Nikona poza serią G (z ciekawości sprawdzę). Dla wytrawnych polecam F2 AS , F3T HP :)
X 1000 !!!
Swietna puszka!
Bartek - NinoVeron
18-02-2012, 02:49
właśnie znajomy zostawił mi na tydzień body F5 ... na zasadzie "masz, sprawdź, potestuj ... a jak Ci się spodoba to się dogadamy" :)
fajnie bo "puszka" z pewnych rąk i a obiektywów Nikona też mi nie brakuje... ale jakoś nie jestem przekonany do "małego obrazka" ... jednak mam czas aby się tym pobawić...
i mam pytania czy wszystkie moje obiektywy będą pracowały z F5 ... a mam 35/1,8 DX, 50/1,4G, 60/2,8 micro, 85/1,4D, sigma hsmII 70-200/2,8 ???
czy ktoś ma instrukcję do F5??
pastwisko
18-02-2012, 02:52
http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm
sorevell
18-02-2012, 08:49
bartos, jeśli chodzi o instrukcję, to angielską wygooglałem w dwie minuty. Polską możesz sciągnąć STĄD (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/list#s=eyJzZiI6eyIxNTExNDYiOnsiZmlsdGVycyI6eyJub19 0cnVuY2F0ZSI6MCwicGFnZSI6MSwic2VhcmNoVHlwZSI6eyJma Wx0ZXJzIjp7ImRhdGEiOjUsInJuU2VhcmNoVHlwZSI6InNlYXJ jaFR5cGUifX0sImtleXdvcmQiOnsiZmlsdGVycyI6eyJkYXRhI joiZjUiLCJyblNlYXJjaFR5cGUiOiJrZXl3b3JkIn19LCJwIjp 7ImZpbHRlcnMiOnsiZGF0YSI6eyIwIjpbNTksNjBdLCJyZWNvb nN0cnVjdERhdGEiOlt7ImxldmVsIjoyLCJsYWJlbCI6IkY1Iiw iaGllckxpc3QiOiI1OSw2MCJ9XX0sInJuU2VhcmNoVHlwZSI6I m1lbnVmaWx0ZXIifX0sImMiOnsiZmlsdGVycyI6eyJkYXRhIjp 7IjAiOltdfSwicm5TZWFyY2hUeXBlIjoibWVudWZpbHRlciJ9f Swic29ydF9hcmdzIjp7ImZpbHRlcnMiOnsiZGF0YSI6eyJjb2x faWQiOm51bGwsInNvcnRfZGlyZWN0aW9uIjpudWxsfX19fX19L CJjIjo1fQ..), trzeba tylko się zarejestrować i podać numer seryjny sprzętu (na dole, z tyłu body).
Z Twoimi obiektywami powinien współpracować bez problemu. Ja mam tylko kłopot z autofocusem w Tamronie 90/2,8 macro - ostrzenie tylko manualnie, cholera wie czemu.
Generalnie F5 to fajna puszka. Ma tylko dwie wady. Ciężar i rozmiary.
Bartek - NinoVeron
18-02-2012, 10:16
dzięki :)
Do pobrania dokumentacji ze stron nikona nie trzeba mieć wybranego sprzętu. Wystarczy założone konto zarejestrowany jakikolwiek produkt. Tylko, że w przypadku F5 pokazuje się taki oto komunikat:
"Niestety, wersja w wybranym języku jest niedostępna.
Wybierz jedną z następujących opcji…
Niemiecki
Angielski
Francuski",
a wybrany pierwotnie język to polski.
klisza36
18-02-2012, 22:50
ktoś ma instrukcję do F5??
myNikon F5 man eng.pdf (Obiekt application/pdf) (http://www.mynikon.pl/pub/nikon/1999-1995/Nikon%20F5/myNikon%20F5%20man%20eng.pdf)
Bartek - NinoVeron
18-02-2012, 23:07
myNikon F5 man eng.pdf (Obiekt application/pdf) (http://www.mynikon.pl/pub/nikon/1999-1995/Nikon%20F5/myNikon%20F5%20man%20eng.pdf)
dzięki :) szybko i bez jakiś tam rejestracji :) o to mi chodziło :)
klisza36
19-02-2012, 00:37
Na tej stronie są wszystkie nikony (prawie)
3221XXX MAR 2003
Witam a ja z pytaniem moje body ma 3232XXX , podobno jak kupowałem to sprzedający mi powiedział że to jedna z ostatnich sztuk jakie nikon wyprodukował . A po za tym aparat miał przebieg 10-20 rolek (-; .
sorevell
22-02-2012, 09:56
Witam a ja z pytaniem moje body ma 3232XXX , podobno jak kupowałem to sprzedający mi powiedział że to jedna z ostatnich sztuk jakie nikon wyprodukował . A po za tym aparat miał przebieg 10-20 rolek (-; .
Zatem jak brzmi to pytanie?
Zatem jak brzmi to pytanie?
pytanie brzmi z jakiego roku jest body ? Ostatnio widziałem wersje z roku podobno 2010 wersja limitowana , ale cena zaporowa )-:
pastwisko
22-02-2012, 20:14
http://reviews.ebay.com/NIKON-F5-Serial-number-Manufacturer-Date-Guide?ugid=10000000003049219
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/NikonF5/background/index1.htm
3033XXX LATE 1996
30329XX JUN 1997
30372XX MAY 1997
303XXXX SEP 1997
306XXXX LATE 1997
3102XXX LATE 1998
315XXXX DEC 1999
3134XXX AUG 2000
3167XXX AUG 2001
32111XX MAY 2002
321XXXX AUG 2002
3212XXX NOV 2002
3221XXX MAR 2003
pytanie brzmi z jakiego roku jest body ? Ostatnio widziałem wersje z roku podobno 2010 wersja limitowana , ale cena zaporowa )-:
http://www.nikon.co.uk/press_room/releases/show.aspx?rid=201
Nikon w 2006 roku zakończył produkcję analogów oprócz F6 i FM10, którego to klepała i tak dla niego Cosina.
Na końcu artykułu jest tez lista szkieł manualnych, których nie zaprzestał produkować.
Nie wierzę zatem w F5 z 2010 roku.
F5 miało wersje limitowaną ale z 1998 roku, wypuszczoną z okazji pięćdziesięciolecia firmy.
http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/htmls/models/specroom98/f5special/index.htm
Poniżej jeszcze link do nr seryjnych F5 wraz z krótkim wyjaśnieniem
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/NikonF5/background/index1.htm#S/N
A ja mam numer 304XXXX to znaczy pewnie że to podróba :)
sorevell
23-02-2012, 08:36
A ja mam numer 304XXXX to znaczy pewnie że to podróba :)
Z tego co pamiętam, mam egzemplarz z podobnego okresu i rozumiem to tak, że został wypuszczony prawdopodobnie w ostatnim kwartale 1997 roku.
Jedno, niezawodne: Nauczyć się robić zdjęcia :)
A żeby tematu nie rozywać sam się zastanawiam nad zakupem chemicznego body i w związku z tym pytanie: jakie funkcjonalne przewagi ma F5 nad F100 poza gripem? Bo jeśliby miał np lepszy AF warto IMO rozważać...
A żeby tematu nie rozywać sam się zastanawiam nad zakupem chemicznego body i w związku z tym pytanie: jakie funkcjonalne przewagi ma F5 nad F100 poza gripem? Bo jeśliby miał np lepszy AF warto IMO rozważać...
Wg mnie najważniejsze zalety F5 vs F100 to wstępne uniesienie lustra, lepszy pomiar światła (F100 ma 10-polowy pomiar matrycowy, F5 ma czujnik RGB z 1005 pikselami, który w niemal niezmienionej formie przetrwał aż do D3 i D700). AF w F5 jest moim zdaniem szybszy niż w F100 ale tylko dla obiektywów AF-D ze śrubokrętem - przy obiektywach AF-S nie widzę różnicy. 8 klatek na sekundę może komuś robić różnicę ale kto dziś robi reporterkę sportową analogiem? F5 ma bardziej przewidywalne zasilanie - w moim F100 wskaźnik baterii jest niemal "zero-jedynkowy", tzn. pokazuje dłuugo pełne naładowanie baterii, po czym przez kilka klatek częściowe rozładowanie i potem amen. W F5 działa to znacznie bardziej wiarygodnie.
Panowie F 100 to taka wydmuszka ( przy większym obciążeniu miałem wrażenie że, tylna ścianka się gnie ) . Natomiast polecam F4 i jego odmiany, to najlepsza puszka Nikona jaką wypuścił po F2 , F3, Mam go ok. 18 lat jest nie do zajechania. Systemowy F4 pozwala na różne kombinacje, jak za ciężki to odpinasz gripa i
Jak jest z kupieniem F4 z gripem i jego odpięciem, będzie mu czegos brakowało, zaślepki, zasobnika na baterie?
Jest to typowe pytanie przy F90 i F100, bardzo rzadko są zestawy z jednym i drugim, koszyczek na baterie kosztuje ... brrrr .
Jak jest z kupieniem F4 z gripem i jego odpięciem, będzie mu czegos brakowało, zaślepki, zasobnika na baterie?
Jest to typowe pytanie przy F90 i F100, bardzo rzadko są zestawy z jednym i drugim, koszyczek na baterie kosztuje ... brrrr .
Gdy odepniesz grip (MB-21, MB-23) od F4, potrzebny będzie koszyk MB-20.
Może kogoś to zainteresuje: F5 w nie najgorszym stanie za 300 zorros
Szczegóły tutaj (http://www.pixelistes.com/forum/boitier-nikon-f5-baisse-de-prix-t133564.html)
Celeborn
01-05-2013, 00:13
kosz
Witam, znalazłem ogłoszenie o zakupie nikona F5 za 1500 zł (większość pewnie też). podaję link: http://allegro.pl/lustrzanka-nikon-f5-zestaw-dla-ambitnego-fotoama-i3285643132.html
Chciałem się zapytać czy miał ktoś do czynienia z tym panem, pytał o ten aparat. Za odpowiedzi będę bardzo wdzięczny.
sorevell
21-06-2013, 21:05
F5 nie jest aparatem, który sprzedaje się na pniu, chociaż ta aukcja jest już zakończona. Ze sprzedającym się nie kontaktowałem, ale na zdjęciach aparat wygląda na zadbany. Poprosiłbym sprzedającego (o ile już nie kupiłeś i będziesz szukał innej aukcji) o przesłanie zdjęcia płytki dociskowej, aby móc ocenić jej stan, który świadczyć może o przebiegu tego konkretnego egzemplarza. Spróbowałbym też negocjować cenę. Jak dla mnie, 1500 zł to troszeczkę za dużo, jak za taki aparat nawet w komplecie z SB-28.
Moja F5 jest tak strasznie zajechana że ta wygląda przy niej jak nówka.
I powiem więcej to że jest zajechana (zewnętrznie) wcale nie spowodowało u niej żadnego uszczerbku, a wręcz przeciwnie wygląda bardzo zawodowo ;)
krzysiek17-18
28-06-2013, 20:25
też z miłą chęcią zakupił bym F5 wiec jeśli ktoś ma jakieś oferty chętnie się zapoznam
kris-basel
23-07-2013, 09:21
Mam na zbyciu F5 z 16 tys klapnięć lustrem, stan praktycznie katalogowy, zainteresowani proszeni są o kontakt na pw :-)
Czesc,
czy ktos z Was moze zmienial matowke do obiektywow MF w F5? Szukam gdzie moge nabyc np. Typ J.
Poluj na ebayu, takie rzeczy są trudno dostępne.
pastwisko
17-01-2014, 22:08
Bitte: http://www.ebay.de/sch/?_from=R40&_trksid=m38&_nkw=nikon+f5+Einstellscheibe&_sacat=See-All-Categories
Kostenloser Versand!
Coitus Interraptus
17-01-2014, 23:19
Chyba mam na zbyciu G, jakbyś był zainteresowany.
Czesc,
czy ktos z Was moze zmienial matowke do obiektywow MF w F5? Szukam gdzie moge nabyc np. Typ J.
Dokonałem do F4 pozytywnie czegoś, co było wzmiankowane (niektórzy pozytywnie, niektórzy zaprzeczali):
kupiłem nie ukrywam nieco w ciemno a okazyjnie "K" pod F3 i zamieniłem w ramce F4 (pod matówce B których miałem za dużo).
Zamiany podobno nie da się zrobić gdy "optyka" matówki jest dwuczęściowa: matówka właściwa i soczewka, ale podstawowe są jednoczęściowe.
Disclaimer: nie znam i nie wypowiadam się czy F5 ma takie tricki.
Chyba mam na zbyciu G, jakbyś był zainteresowany.
Chyba G to takie, ze większość jest po prostu "jasnym celownikiem" a ostrzyć się da tylko w centralnym polu?
6x6 Lubitiel chyba tak ma ... jak to chodzi, można być zadowolonym?
Coitus Interraptus
18-01-2014, 20:00
Cytat ze strony Nikona:
Matówki typu G są wyjątkowo jasne, ponieważ zastosowano w nich nie matową powierzchnię, a czystą soczewkę Fresnela. Te matówki są idealne do fotografowania w słabych warunkach oświetleniowych. Matówki typu G są dostępne w czterech modelach w zależności od ogniskowej obiektywu.
Ogólna reguła stosowania matówek typu G to:
typ G1 z obiektywami typu „rybie oko”
typ G2 z obiektywami stałoogniskowymi pomiędzy 24 mm a 200 mm
typ G3 z obiektywami o ogniskowych pomiędzy 200 mm a 400 mm
typ G4 z obiektywami o ogniskowych 400 mm lub dłuższych
Więcej informacji znajduje się w instrukcjach załączonych do matówki
Używałem do 300 mm plus TC; szczęka opada, jaki jasny obraz.
Cytat ze strony Nikona:
Używałem do 300 mm plus TC; szczęka opada, jaki jasny obraz.
Ale potwierdzicie, poza tym polem nie da się ostrzyć?
velaskez
22-01-2014, 16:08
Aktualnie stoi jeden F5 na allegro.
Napisałem pw ale brak odpowiedzi w związku z zakupem f 5
Wygląda ładnie ale cena dość wysoka.
Coitus Interraptus
23-01-2014, 14:04
1700 zł to wysoka cena za F5??? Inna sprawa, że sprzedaje "fotoserwis", więc niewykluczone, że to jakiś uszkodzony egzemplarz po naprawie.
Ja swoją F5 kupiłem za ok 700 zł, pewnie dla tego że wyglądała jak by wróciła z Afganistanu.
Mi takie aparaty bardziej się podobają bo nie przejmuje się nowymi szramami.
Co lepsze środek jest w całkiem niezłym stanie. No i niedawno zdobyłem MF-28 :)
Wypowiedź z 2011 ale warta kontynuowania. Kilka dni kusił mnie F5, myślałem o nim jako o "F4 z lepszym AF" . Tyle że "czwórki" mam z dwoma gripami do wyboru, bardziej lubię mniejszy *) (jest droższy na rynku wtórnym). Szczyt masochizmu wzięcie w góry dwóch F4 z małym i dużym ;)
A podbity wątek zaraził mnie ekstremalnie lekkim F70 który już raz posiadałem. Na wagę są dwa spojrzenia ... plastikiem bym nie zrobił ostrego zdjęcia 1/15s 90mm (F4S), ale czasem lepszy jest gorszy aparat który się ma przy sobie, niż lepszy zostawiony w domu (np przez wagę).
Szybkość silnika, ilość rolek na komplecie baterii dziś są w zasadzie bez znaczenia, nie tak się używa analoga.
Po drugie dzielę aparaty na mieszczące się w schowku w samochodzie (ze stałką) i nie. Tylko amatorskie się mieszczą.
*) dla nieznających mały grip MB20 do F4 to w praktyce prawa rękojeść której korpusowi "brakuje", nie zwiększająca wysokości aparatu
no to mamy mały, średni i duży, czyli F4, F4s i F4e dla uściślenia :)
no to mamy mały, średni i duży, czyli F4, F4s i F4e dla uściślenia :)
Tak, a F5 któremu poświęcony jest ten wątek najbliżej jest koncepcji kompletu F4E (czyli gripa MB23), również ze względu na wkładki akumulatorowe dziś chyba tylko wartości muzealnej itd.
A propos, jak jest statystycznie w F5 z objawami wylania baterii? Znaczna część gripów F4 jest po podobnych przejściach, co o ile nie nasilone i w porę obsłużone nie musi przekreślać. W skrajnych przypadkach oferowana jest połówka MB21. Prawdopodobnie na tamte lata alkaliczne czy inne nie wylewające nie były jeszcze powszechne.
Powiem tak, z doświadczenia te F5 z którymi miałem kontakt miały czyste komory, F4 też, natomiast MD-12 do serii FM/FE już nie, więc może po prostu profesjonaliści bardziej dbają o swój sprzęt niż amatorzy :D. A tak na poważnie, to pewnie zależy od szczęścia i użytkownika. Stare alkaiczne były naprawdę wytrzymałe, nowe są gorszej jakości. W lampce rowerowej zmieniłem baterię po 15 latach i ta słaba ale nadal działa i nic się nie wylało :)
Wygląda ładnie ale cena dość wysoka.
ja swoją chciałem sprzedac za 1750 aaw stanie bardzo dobrym 5+ a miałem oferte za 900 zł bo za 800 zł był na allegdro zajechany jak koń szmaci..... na ten czas został u mnie ale teraz jest jeden za 2400 z 70-300 .
Ceny sie wachaja dość mocno za f5
Jak już się chwalimy :) to ja mam sztukę jak nówkę z przebiegiem 6tyś i zostaje ze mną na wieki
Jak już się chwalimy :) to ja mam sztukę jak nówkę z przebiegiem 6tyś i zostaje ze mną na wieki
Tak to jest rarytas , moja jedna z wielu jak kupilem miala 20 rolek przestrzelonych (-; , kupiłem od gościa co zaraz kuił pierwszą cyfre i zostawił w szafie F5 (-;
velaskez
13-10-2014, 15:20
Wlasnie wszedlem na allegro i jest tam f4 z gripem mb-21, matowka dp20 i UWAGA, obiektywem 85/1.8D za 1700pln. Serio F4 jest warte tylko 500zl?...
No jesli F5 kosztuje tam 600 zł... :)
Nie wiem jak liczysz, ale tam jest po prostu F4s i 85/1.8. Za 85 to pewnie z 800-850zł więc za F4s wychodzi mi 900zł i to jest dobra cena biorąc pod uwagę stan.
velaskez
14-10-2014, 16:09
Nie wiem jak liczysz, ale tam jest po prostu F4s i 85/1.8. Za 85 to pewnie z 800-850zł więc za F4s wychodzi mi 900zł i to jest dobra cena biorąc pod uwagę stan.
No wlasnie 85/1.8D to jest tak 1100-1250zl, na allegro czy u nas na gieldzie. Dlatego sie dziwuje co tak tanio.
No wlasnie 85/1.8D to jest tak 1100-1250zl, na allegro czy u nas na gieldzie. Dlatego sie dziwuje co tak tanio.
zawsze możesz policzyć, że 85/1.8D jest za 1700 a f4s jako gratis do obiektywu ;)
Mój (kupiony w polskim sklepie, od nowości w moich rękach) ma ok. 80 rolek (3 tys. klatek).
Spotkaliście się z zatyczką na korpus posiadający wymienny pryzmat, gdy nie posiada on pryzmatu? Taka osłona przez kurzem, urazem matówki czy styków.
Konkretnie F4.
Myślę o trybie użycia trochę jak wymienne magazynki do średniaka, z różnymi filmami, gdy siedzi w torbie "w stanie spoczynku"
Nie widziałem czegoś takiego. Co najwyżej kominek wpięty.
zawsze możesz policzyć, że 85/1.8D jest za 1700 a f4s jako gratis do obiektywu ;)
Kilka razy tak kupowałem korpus analogowy. A np EM w zestawie przeważnie ma cenę ujemną, tzn cena razem jest mniejsza od ceny samego obiektywu.
Częściej są to mało atrakcyjne obecnie obiektywy, ale czasem te z głównego nurtu, tak kupiłem AF50/1.8 poniżej ceny, z F70.
Ten sposób patrzenia często jest rozsądny.
Wlasnie wszedlem na allegro i jest tam f4 z gripem mb-21, matowka dp20 i UWAGA, obiektywem 85/1.8D za 1700pln. Serio F4 jest warte tylko 500zl?...
Zawsze kupowałem taniej F4S (ebay), ale niskie numery ze śladami zużycia. Raz na alledrogo umknął mi bogato wyposażony np w matówkę z klinem (P lub K) która stała się modna a niedostepna i osiąga kosmiczne ceny.
Mały rzadki grip MB20 jest droższy od częstego dużego MB21. W kwestii formalnej: dp20 to celownik (pryzmat) a nie matówka, typowa matówka to B.