PDA

Zobacz pełną wersję : Awaria wbudowanego flesza w d70s

pawulonxxx
28-08-2010, 12:12
Witam ,witam

Ostatnio podczas zdalnego wyzwalania sb600 mim d70s zauważyłem błędne naświetlanie (pracowałem w trybach M nie zmieniając odległości od fotografowanego obiektu). Już myślałem że lampa zewnętrzna mi szwankuje. Co się okazało to lampa wbudowana nie zawsze wyzwala błysk a jak już wyzwoli to najczęściej się myli i wysyła błędne informacje do sb600, a używając tylko wbudowanej w trybach ttl i M jet to samo. wyzwala błysk raz na 15 zdjęć ale jak już błyśnie to skrajnie prześwietla lub wcale nie synchronizuje się z migawką i na zdjęciu jest ciemność. Przy zdjęciach bez flesza aparat nie wykazuje żadnych problemów. Więc nasuwa się pytanie, wymiana żarnika wbudowanej lampy załatwi sprawę czy to coś poważniejszego? aha dodam że aparat z sb założona na stopce działa bezbłędnie.

Pomóżcie .....

tomek20stencel5
28-08-2010, 15:07
Bardzo możliwe, że to palnik, ale niewykluczone, że to coś poważniejszego, jednak stawiam na palnik. Tylko wysyłka do serwisu...

Frodo
28-08-2010, 15:29
Możesz spróbować wyciągnąć baterię na kilka minut, ale większych szans nie widzę...serwis raczej.
No chyba, że tylko SB będziesz używał.

chrupkus
28-08-2010, 17:01
hmm.... tak szczerze to dostep do palnika w d70 jest dosyć łatwy, palnik nie jest górnych lotów,więc napewno dało by sie cos dobrać z odzysku, albo zakupic na gieldzie elektronicznej.
Podejrzewam że serwis krzyknie dosyć zaporową kwotę biorąc pod uwagę niewielką wartość rynkową poczciwego D70. Gdybyś kolego bliżej mieszkał mogłbym Ci bez problemu ten palnik wymienić...

Jatin
28-08-2010, 18:03
A jak założysz SB na sanki to jest ok? Przy padniętym palniku raczej by nie prześwietlała.

pawulonxxx
28-08-2010, 19:31
z SB na sankach działa bezproblemowo, naświetla dobrze. No fakt wbudowany palnik nie jest "górnych lotów" ale jest sterownikiem do CLS-a :) Którego używam:)

Podejmę delikatną próbę zdjęcia szybki i wymontowania żarnika lampy.

pawulonxxx
28-08-2010, 23:46
sprawdzałem, szybki flesza nie da się wyjąć, strasznie mocno się trzyma i boje się że pęknie. pomoże tylko mikroskopijny śrubokręt ale takowego nie posiadam, kumpel jest elektrykiem może będzie miał. Jutro podejmę kolejną próbę :)

chrupkus
30-08-2010, 13:53
jak dobrze pamiętam to od spodu są 2 śrubki, chyba trzeba będzie odkręcić też ograniczniki (te metalowe po bokach). Jak żarnik będzie uszkodzony to raczej będzie widać( miejscami ciemniejsze szkło, możliwe pęknięcia). Co do przepalania to właśnie jak w sb-800 padł mi żarnik to czasami potrafiła mocno przepalić jak już udało się jej błysnąć.