PDA

Zobacz pełną wersję : Karta jakiej firmy do Nikona D-70s???

piotereks
22-12-2006, 17:03
Pomóżcie. Nie znam sie kompletnie na kartach pamieci, moge sie tylko donyslac, ze im drozsza tym lepsza. Czytalem tylko na forum ze lepiej miec dwie mniejsze np 512 niz jedna wieksza np 1 G.
DORADZCIE

piotereks
22-12-2006, 17:11
Ile np. JPG wchodzi na kart 512??

mini21
22-12-2006, 17:14
Co do firmy to proponował bym Sandisk, to dobra i sprawdzona firma.

Natomiast ja nie zapłacił bym 30% więcej za firme.

Pytanie, czy potrzebujesz karty 40x, 80x czy 120x (szybkość).

Co do ilości plików zapisanych, to powiedz w jakim formacie będziesz je robił?

Czy będą to Raw'y czy Jpg'i?

leszeg
22-12-2006, 18:15
jesli masz jakis bank to smiało dwie mniejsze ale jesli nie to jedna durzą,tak mysle. Co do firmy to sa preferowane(wskazane przez Nikona) i sa inne. Sandiska mozesz kupic podróbe i nic nie zrobisz bo ciezko poznac ostatnio. Mysle ze powinienes sie jeszcze zdecydowac na jakoś puszkę bo z tego co widac w twojej stopce to jeszcze nie wiesz , a kazda z nich obsługuje inna kartę.

piotereks
22-12-2006, 18:34
jesli masz jakis bank to smiało dwie mniejsze ale jesli nie to jedna durzą,tak mysle. Co do firmy to sa preferowane(wskazane przez Nikona) i sa inne. Sandiska mozesz kupic podróbe i nic nie zrobisz bo ciezko poznac ostatnio. Mysle ze powinienes sie jeszcze zdecydowac na jakoś puszkę bo z tego co widac w twojej stopce to jeszcze nie wiesz , a kazda z nich obsługuje inna kartę.

Chodzi mi o jakie polecone i sprawdzone karty do 70s. Czyli CF.

piotereks
22-12-2006, 18:36
Co do firmy to proponował bym Sandisk, to dobra i sprawdzona firma.

Natomiast ja nie zapłacił bym 30% więcej za firme.

Pytanie, czy potrzebujesz karty 40x, 80x czy 120x (szybkość).

Co do ilości plików zapisanych, to powiedz w jakim formacie będziesz je robił?

Czy będą to Raw'y czy Jpg'i?

Nie wiem jescze w jakim systemie bede je zapisywal. Musze dopiero poczytac instrukcje, a moze podpowiesz jakie lepsze??? Rawy czy Jpgi?

mini21
22-12-2006, 19:29
No lepsze są rawy, bo są bez stratne i zrobisz z nimi co chcesz, natomiast są dużo większe (zajmują więcej miejsca na dysku) i potrzebujesz specjalnych programów do ich obróbki.

Jacek Wrzesińsk
22-12-2006, 19:56
sandisk ultra II najlepiej 1Gb,nie za mało (raw-y),a jak za mało to dwie (bezpieczniej i nie ma tłoku przy jpg),mam też zwykłego kingstona 512 Mb i też daje radę

Paweł M
22-12-2006, 20:57
ja proponuję Lexara Professional 133X

Test możesz przejrzec tu: http://www.dpreview.com/news/0601/06011701lexar133xcards.asp

piotereks
22-12-2006, 21:11
ja proponuję Lexara Professional 133X

Test możesz przejrzec tu: http://www.dpreview.com/news/0601/06011701lexar133xcards.asp

fajna stronka dzieki, ale musze zobaczyc ceny tych cudnych rzeczy

ineed
22-12-2006, 21:39
ja kupiłem Kingstona elite pro 1 GB i miałem problem z formatem, nawet w czytniku nie wykrywało kart może to wadliwy towar ale rzyca cień na całość.

teraz śmigam na san disku ultra II 1 GB zero problemów.

Można tu na forum znależć negatywne opinie o kongstonach więc sie zapoznaj i wyciagnij wnioski.

Jeśli jesteś laikiem i dopiero zaczynasz to nie ma co mówić w czym bedziesz robił czy rawy czy jpg :)
Najpierw musimy sie nauczyć podstaw techniki wykonywania zdjęć a potem bedziemy wybierać świadomie format zapisu.

POzdrawiam

jarek76
22-12-2006, 21:51
Ja mam od ośmiu miesięcy Kingstona Elite Pro i zero problemów
Na 1Gb wchodzi około 300 JPG-ów w najlepszej rozdzielczości
I około 150 rawów
Aparat zawsze podaje mniejszą liczbę a zdjęć później wchodzi więcej

piotereks
22-12-2006, 22:21
Jeśli jesteś laikiem i dopiero zaczynasz to nie ma co mówić w czym bedziesz robił czy rawy czy jpg
CZyli w jakich zapisuja poczatkujacy , bo sie nie okresliles

ineed
23-12-2006, 01:43
cytaty to pomiędzy " i " .

robie a to w jpg a to raw-ach i próbuje rozgryźć różnice i możliwości w poźniejszej obróbce.

Jeśli dobrze "usłyszałem" do rawy dają o wiele większą możliwość obróbki aniżeli foto w jpg, wielu stosuje ten format w momencie kiedy robia zdjęcia które muszą "wyjść" dobre.
raw -> negatyw

piotereks
23-12-2006, 16:07
cytaty to pomiędzy " i " .

robie a to w jpg a to raw-ach i próbuje rozgryźć różnice i możliwości w poźniejszej obróbce.

Jeśli dobrze "usłyszałem" do rawy dają o wiele większą możliwość obróbki aniżeli foto w jpg, wielu stosuje ten format w momencie kiedy robia zdjęcia które muszą "wyjść" dobre.
raw -> negatyw

ok. fajna odpowiedz dzieki. A obcje JPg czy raf, wybierasz przed zrobieniem zdjecia, czy mona tez zrobic to po. Czy poczytac mam w instrukcji?

amator
23-12-2006, 16:45
Piotereks, please, przeczytaj instrukcje.

Jacek Wrzesińsk
23-12-2006, 16:55
Format w którym będziesz robił zdjęcia zawsze wybierasz przed.RAW jest formatem nieskompresowanym i zawiera większą ilość plików,JPG jest skompresowany czyli mniej plików(jest przeważnie kilka opcji kompresji mniejsza lub większa,szczegóły masz w instr.)RAW jest lepszy do obróbki w programach graficznch,JPG za to zabiera mniej miejsca na karcie czyli więcej zdjęć zrobisz

ineed
23-12-2006, 19:59
Piotereks, please, przeczytaj instrukcje.

popieram

:D

sebollah
29-12-2006, 18:14
Proponuję Lexar Professional x133, szybka karta. D70s chyba nie wykorzystuje w pełni prędkości zapisu tej karty, ale prędkość z jaką można ją odczytać w czytniku zewnętrzym się przydaje.